Vodafone schaft roamingkosten af bij nieuwe abonnementen

Internetprovider Vodafone neemt een voorschot op de nieuwe wetgeving rondom roamingkosten die volgend jaar van toepassing wordt. Bij nieuwe Red- en Black-abonnementen die vanaf maandag worden afgesloten, vallen internetten en bellen in de Europese Unie gewoon binnen de normale bundel.

Lees ook: EU-landen willen prijsafspraken over roamingkosten

In alle achtentwintig EU-landen, plus nog enkele daarbuiten waar Vodafone als mobiele provider actief is, kan bij de nieuwe abonnementen gewoon data verbruikt worden volgens het tarief dat ook in Nederland geldt. Ook bellen, sms'en en het kopen van extra data is net zo duur als in Nederland. 

 

Roaming afgeschaft

 

Daarmee oefent Vodafone alvast voor volgend jaar. Vanaf 15 juni 2017 mogen providers namelijk geen extra kosten meer in rekening brengen binnen de EU als die binnen de bundel zijn gemaakt. Op die manier kun je vanaf die datum gewoon van je data, beltarieven en eventueel gratis sms'jes gebruikmaken als je in het buitenland zit. 

Bij de nieuwe abonnementen van Vodafone kun je daarnaast ook nog extra data kopen tegen de tarieven die ook in Nederland gelden. Ook die kosten worden dus net zo hoog als ze in Nederland zouden zijn. 

 

Alleen nieuwe abonnementen

 

Het verdwijnen van de roamingkosten geldt bij Vodafone alleen voor abonnementen die na 21 november 2016 worden afgesloten. Bestaande klanten met een Red- of Black-abonnement zitten tot 15 juni nog wel aan de oude roamingregels vast, net zoals bij de meeste andere providers. 

Vanaf 15 juni mogen providers dus geen extra kosten meer in rekening brengen. Als een nieuw wetsvoorstel binnen de Europese Commissie doorgang vindt, zit er dan ook geen limiet meer aan de tijd die je al roamend in het buitenland mag besteden. 

Providers mogen onderling overigens nog wel kosten doorberekenen, bijvoorbeeld als Vodafone van het netwerk van T-Mobile gebruik maakt. Daarom bestaat de angst dat de prijzen van standaardabonnementen vanaf 15 juni 2017 omhoog zullen gaan, ook als er geen gebruik van roaming wordt gemaakt. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten