Zo verbeter je de geluidskwaliteit in Windows 11

© Olga Rai - stock.adobe.com

Zo verbeter je de geluidskwaliteit in Windows 11

Geplaatst: 11 februari 2024 - 08:29

Dirk Schoofs

De kwaliteit van de audio-uitvoer van de pc is hoofdzakelijk afhankelijk van de hardware. Toch kan audiotuning net dat beetje extra toevoegen. In Windows 11 maak je er op deze manier gebruik van.

Stap 1: Verschillend per apparaat

De mogelijkheid tot audioverbetering verschilt per apparaat dat je gebruikt om het geluid te beluisteren. De audioverbeteringen beschikbaar voor de speakers zijn bijvoorbeeld anders dan die voor de hoofdtelefoon. Je kunt ze gewoon uitproberen, en als het resultaat tegenvalt, schakel je die audioverbeteringen gewoon uit.

Open de Instellingen met Windows-toets+I en klik op Systeem. Daarna selecteer je Geluid. In de uitvoerinstellingen selecteer je het uitvoerapparaat waarvan je de audioverbeteringen wilt aanpassen. Klik bijvoorbeeld op Speakers en scrol naar beneden; daar zie je twee opties voor de audioverbeteringen.

Zo verbeter je de geluidskwaliteit in Windows 11-dD9mrtugRcSoiItnZXR4bw

In de Instellingen kies je het geluidsapparaat dat je wilt aanpassen.

Stap 2: Ruimtelijk geluid

Door de audioverbeteringen in te stellen op Standaardeffect van apparaat schakel je de verbeteringen in. Als je dan muziek afspeelt of een game opent, zou je onmiddellijk enige verandering in de kwaliteit moeten opmerken. Ben je niet tevreden, dan kies je Uit.

Je kunt ook de optie Ruimtelijk geluid activeren. Windows 11 biedt standaard het ruimtelijk geluidsformaat Windows Sonic for Headphone aan. Hiermee kun je met elke hoofdtelefoon, headset of set oortjes meeslepende geluidseffecten ervaren in films en games. Windows Sonic for Headphone is een effect dat 3D-geluid nabootst, maar hiervoor heb je wel speciale apps nodig, zoals Dolby Access en DTS Sound Unbound. Er staat wel ‘gratis’ bij deze tools, maar dit zijn premiumtools waarvoor je toch een licentie nodig hebt. DTS Sound Unbound biedt een proefperiode van veertien dagen aan, terwijl de trial van Dolby Access beperkt is tot zeven dagen.

Zo verbeter je de geluidskwaliteit in Windows 11-eZK7mW_vSfGuOeqF6jwb8Q

In de Microsoft Store kun je twee apps downloaden voor een ruimtelijk effect.

Genieten van geniaal geluid in je woonkamer?

Met deze home-cinemaset zit je gebakken

Stap 3: Vier verbeteringen

Je kunt nog verder gaan als je de optie Audio verbeteren hebt ingeschakeld en op de knop Geavanceerd klikt. In de eigenschappen van de luidsprekers is het mogelijk om een viertal uitbreidingen toe te passen.

Klik in de groep Geavanceerd op Meer geluidsinstellingen. Hier selecteer je een afspeelapparaat en open je de Eigenschappen. Op die manier kom je bij de uitbreidingen in het tabblad Verbeteringen. Lage toonversterking geeft de bas een boost, Ruimtecorrectie compenseert de kamer- en luidsprekereigenschappen, Egalisatie toonregeling vermindert waargenomen volumeverschillen en verder is er nog de optie Virtueel surround.

Zo verbeter je de geluidskwaliteit in Windows 11-RB57B1BHSbqFbUYMCXsO_g

Per apparaat kun je nog vier verbeteringen inschakelen.

0

Powered by

logo

En met een soundbar kun je het geluid uit je tv aanzienlijk verbeteren

Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten