Review: Inno3D Printer M1

© CIDimport

Review: Inno3D Printer M1

Geplaatst: 19 december 2014 - 09:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:47

Redactie ID.nl

3D-printers worden langzaam betaalbaarder en ook fabrikanten die zich tot voor kort niet met 3D-printing bezig hielden, stappen nu in deze groeimarkt. Goed voorbeeld daarvan in Inno3D, een merk dat wij vooral kennen van zijn grafische kaarten, maar dat nu ook met twee 3D-printers komt, de D1 en de M1. Die eerste is een open model met een prijskaartje van 1000 euro, de tweede heeft een gesloten behuizing en kost 1200 euro. Beide printers zouden op het moment van schrijven bij meerdere computerwinkels te koop moeten zijn.

Wij gingen aan de slag met de M1, de gesloten printer. Deze heeft als voordeel dat het apparaat de temperatuur van het printbed gemakkelijker op peil kan houden. Vooral wanneer met ABS-plastic geprint wordt, is dat van belang. Want net als de meeste 3D-printers voor consumentengebruik, maken ook de printers van Inno3D gebruik van rollen kunststof die door een printkop met een temperatuur van circa 200 graden worden geleid, waardoor het materiaal smelt en in dunne lijntjes ‘geprint’ kan worden. In het geval van Inno3D is de minimale laagdikte 0,1mm, waardoor het mogelijk is modellen met hoge detaillering te printen.

Lees ook: '3D-printen wordt pas over 5 jaar echt groot'

Geen modelleringssoftware

De printers van Inno3D kunnen zelfstandig werken en hebben een handig aanraakscherm. U zet het bestand van een 3D-model op een sd-kaartje, steekt dat in de printer en die gaat vervolgens aan het werk. Afhankelijk van de grootte en complexiteit van het model kan dat overigens vele uren duren. Hoe u aan die 3D-bestanden komt is iets waar Inno3D u niet mee helpt. Het apparaat wordt geleverd met software die gangbare .stl files omzet naar .gcode waar de machine zelf mee werkt, maar software om zelf 3D-modellen te maken ontbreekt. Wilt u eigen modellen maken, dan zult u dus aan de slag moeten met bijvoorbeeld Sketchup of 3DStudio Max. Is dat niets voor u, dan zijn er ook sites als www.thingiverse.com waar veel modellen ter download aangeboden worden. Tot op heden is het aantal écht nuttige 3D-objecten echter beperkt, waardoor een 3D-printer toch vooral een duur speeltje is.

Conclusie

De Inno3D M1 is een goed werkende 3D-printer die eenvoudig te bedienen is.

Pluspunten:

Goede bouwkwaliteit, grafisch touchscreen, goede printkwaliteit.

Minpunten:

Stevige prijs, printsnelheid, beperkte toepassingen voor consumenten.

Adviesprijs: €1.199,–

Voor meer informatie: www.inno3d.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten