ID.nl logo
Epson EcoTank ET-2550 - Lekker goedkoop printen
© PXimport
Huis

Epson EcoTank ET-2550 - Lekker goedkoop printen

De doorsnee thuisprinter heeft vaak één groot nadeel: de afdrukkosten. Epson meent hier in de vorm van de EcoTank-printers iets op te hebben gevormd. Je krijg bij aanschaf genoeg inkt om twee jaar te printen. Inmiddels is er de tweede generatie EcoTank die we in de vorm van de ET-2550 getest hebben.

Zeker goedkopere printers worden vaak aangeschaft volgens het scheermesjesmodel. De initiële aankoop kost weinig, voor de verbruiksartikelen wordt de hoofdprijs gevraagd waardoor de kosten per afdruk fors zijn. Bij de EcoTank ET-2550 probeert Epson dit om te draaien. De aanschafprijs van 299 euro is vergeleken met instapprinters fors, maar daar staat tegenover dat je er direct veel inkt bij krijgt en dat extra inkt ook goedkoop is. Volgens Epson kan het gemiddelde huishouden twee jaar printen met de meegeleverde inkt waarna er voor veertig euro weer twee jaar inkt kan worden bijgekocht. Interessant dus als je veel afdrukt voor bijvoorbeeld een thuiskantoor of schoolgaande kinderen. Lees ook: 6 tips om zuiniger te printen

Instapmodel

Hoe interessant het concept ook is, 299 euro is best een forse aanschaf en die zie je in de printer zelf niet terug. Qua behuizing en mogelijkheden is dit vrijwel dezelfde printer als Epsons Expression Home XP-322, een printer die je voor 70 euro in huis hebt. De meegeleverde EcoTank-inktset verkoopt Epson los voor 40 euro. Je betaalt dus bij aanschaf zeker wat om in te stappen in het EcoTank-concept. Met de ET-2550 kun je printen, scannen en kopiëren. Dankzij wifi kun je de ET-2550 ook gebruiken als netwerkprinter waarbij er ondersteuning is voor Wi-Fi Direct. Tot slot kun je ook direct printen vanaf een SD-kaart. Een usb-poort voor bijvoorbeeld een usb-stick ontbreekt dan weer en die mogelijkheid zien we liever bij een printer die niet specifiek bedoeld is voor foto's.

©PXimport

Papier laden gaat heel ouderwets rechtop.

De printer heeft zoals je van een instapmodel zou verwachten een piepklein 1,44inch-kleurenschermpje. De interface bedien je met knoppen op het bedieningspaneel dat je handmatig moet uitklappen. Toch is dat niet zo erg, doorgaans geef je een afdrukopdracht op je pc. De echte besparing waaraan je merkt dat dit een instapmodel is, zit hem in de manier waarop je papier moet laden. Papier steek je heel ouderwets rechtop omhoog in de printer waarbij je maximaal honderd vellen kunt laden. Wij zien liever een horizontale invoer aan de onderkant. Dat oogt netter en je papier gaat na verloop van tijd niet onnodig hangen. Ook de ingebouwde scanner voldoet aan wat we van een instapmachine verwachten: het is een simpel exemplaar zonder sheetfeeder die wel prima scans maakt. De deksel kan na het dichtklappen nog netjes een stukje omhoog zodat je ook een tijdschrift kunt scannen.

©PXimport

De inkt wordt meegeleverd in vier flesjes.

Losse inkt

Bij de vorige variant van de EcoTank was het inktreservoir duidelijk aan een bestaande printer vastgemaakt. Bij de nieuwe lijn EcoTank-printers is dat een stuk fraaier opgelost en is het inktreservoir een naadloos onderdeel van de behuizing. Je krijgt bij de printer de inkt meegeleverd in vier flesjes van 70 ml. Om de printer in gebruik te nemen moet je de vier flesjes voorbereiden door een dopje af te breken en een folie te verwijderen. Vervolgens open je vier vulopeningen en giet je de inhoud van de flesjes in de juiste vulopening. Het klusje is goed te doen, maar helemaal schoon waren mijn handen niet. Na het vullen zie je op de zijkant via een raampje dat de inktreservoirs vol zijn. Vervolgens moet je de printer aanzetten waarna het twintig minuten duurt om de inkt door de rest van het systeem te pompen.

©PXimport

Je moet een folie van de flesjes afhalen.

De printer houdt overigens niet zelf bij hoeveel inkt er nog in voorraad is. De driver maakt wel een schatting, maar je ziet op de printer regelmatig de waarschuwing voorbij komen dat je het inktniveau in de gaten moet houden. Epsons afdruksysteem met een vaste printkop kan beschadigen als het systeem droogloopt en het is dus extra belangrijk om altijd inkt in het systeem te hebben. Hou de raampjes dus goed in de gaten om te weten of je moet bijvullen.

©PXimport

De inkt giet je vervolgens in de printer.

Lage afdrukkosten

Epsons EcoTank-concept draait voornamelijk om lage afdrukkosten en in dat opzicht stelt Epson niet teleur. De flesjes inkt hebben een inhoud van 70 ml waarbij je met de zwarte inkt 4000 afdrukken kunt maken terwijl de kleureninkt genoeg zou moeten zijn voor 6500 afdrukken. Reken je dit om naar kosten per afdruk inclusief de aanschafprijs van de printer dan kom je op 1,8 cent voor een zwart-wit-afdruk terwijl een keurenprintje je 5 cent kost. Ben je toe aan nieuwe inkt, dan ga je pas echt besparen. Je hebt een complete set inkt voor veertig euro. Een zwart-wit-afdruk kost je dan 0,25 cent terwijl een kleurenafdruk op 0,71 cent komt.

Afdrukkwaliteit

Je hebt bij het afdrukken de keuze tussen verschillende kwaliteitsniveaus. Op de standaardkwaliteit ziet tekst er niet goed uit. De letters zijn te licht en kartelig. De beste afdrukkwaliteit voldoet wel, deze is zwarter én scherper. In de beste kwaliteit kun je printen met drie pagina's per minuut waarbij het eerste printje na vijftien seconden uit de printer rolt. Op de standaardkwaliteit gaat het een stuk vlotter en kun je negen pagina's per minuut halen. Foto's zien er op de beste kwaliteit heel acceptabel uit, maar een fotoprinter is de ET-2550 zeker niet. Al met al is het een prima printer voor doorsnee documenten die vrij snel overbodig worden. De meeste afdrukken worden immers nog dezelfde dag weggegooid. Afdrukken op mobiel kan met de app Epson iPrint die beschikbaar is voor iOS en Android, maar ook Apples AirPrint en Google Cloud Print worden ondersteund. De afdrukkwaliteit via mobiel is overigens minder goed dan via de pc.

Conclusie

Dat de Epson met de EcoTank een uniek product biedt, is geen twijfel over. Je moet je alleen wel goed bedenken of dit echt de printer voor jou is. Maak je in twee jaar echt meer dan 4000 afdrukken, dan is aanschaf interessant. Je hebt dan een printer waarmee je na aanschaf direct al lage afdrukkosten hebt. Ben je toe aan je tweede set inkt, dan ga je echt besparen en kost een afdruk vrijwel niets meer. Je betaalt dus wel wat om in te stappen in het concept. Druk je weinig af, dan is het verhaal wat ons betreft een stuk minder interessant. Je bent dan direct bij aanschaf veel geld kwijt terwijl je nog maar moet afwachten wat de houdbaarheid van de inkt na twee jaar is. Qua afdrukkwaliteit is de EcoTank ET-2550 niet heel bijzonder, maar voor het doorsnee printje voldoet het. Kortom een printer voor dagelijks gebruik die bijvoorbeeld van pas komt voor een klein thuiskantoor of schoolgaande kinderen die veel moeten afdrukken.

Goed
Conclusie

Epson EcoTank ET-2550 --------------------- **Prijs:** €299,- **OS:** Windows, OS X, iOS, Android **Mogelijkheden:** Printen, scannen, kopiëren **Afdrukresolutie:** Maximaal 5.760 x 1.440 dpi **Scanresolutie:** Maximaal 1.200 dpi x 2.400 dpi **Draadloos:** 802.11g/n, Wi-Fi Direct **Aansluitingen:** Usb (naar pc), SD-kaartlezer **Scaninvoer:** Handmatig op glasplaat **Duplex:** Nee **Afmetingen:** 48,9 x 30 x 16,9 cm **Gewicht:** 4,7 kg **Inkt:** Zwart, Cyaan, Magenta, Geel (70 ml per kleur) **Website:** [epson.nl](http://www.epson.nl/nl/nl/viewcon/corporatesite/products/mainunits/overview/16268)

Plus- en minpunten
  • Lage afdrukkosten
  • Goedkope inkt
  • Wifi
  • Afdrukken vanaf mobiel
  • Afdrukkwaliteit
  • Papierinvoer
  • Geen usb-poort
▼ Volgende artikel
Dit is waarom de Google Home-widget zo handig is
© Stockwerk-Fotodesign
Huis

Dit is waarom de Google Home-widget zo handig is

De Google Home-app is een prima beginpunt voor gebruikers die nog niet zo bekend zijn met (het idee van) een smarthome. Maar wist je dat de app ook een goede widget heeft? In dit artikel nemen we die onder de loep.

De Google Home-widget kan smarthomebeheer toegankelijker maken. Maar:

1. Hoe activeer en beheer je de widget?

2. En wat zijn de beperkingen?

Misschien ook interessant voor jou: Google Home versus Apple HomeKit: welk smarthomeplatform is beter voor jou?

Voordat je aan de slag kunt met de Google Home-app of -widget is het handig om je eerst even kort in te lezen. In een eerder gepubliceerd artikel leggen we precies uit wat dit voor applicatie is, hoe je verschillende apparaten toevoegt en of er nog dingen zijn waar je wellicht niet aan gedacht hebt. Daarna kun je pas eigenlijk de widget inzetten. Je moet eerst dus minimaal één apparaat toegevoegd hebben aan de app. In het kort: dat doe je door een ondersteunend product te installeren via de tab Apparaten en de knop Toevoegen (rechts onderin).

Google Home-widget toevoegen

Als je zover bent, dan kunnen we kijken naar hoe we de widget kunnen toevoegen. Je hebt hier minimaal Android 12 voor nodig op je smartphone. Ook dien je natuurlijk de meest recente versie van de app te hebben. Voldoe je aan de eisen, zoek dan een leeg plekje op je thuisscherm op. Houd die plek kort ingedrukt en selecteer daarna de optie Widgets in het contextuele menu. Scrol door de lijst totdat je Home ziet staan en tik daarop. Houd de widget kort ingedrukt en versleep hem naar het vorige scherm; laat hem los op de plek die je prettig vindt.

Je krijgt nu twee opties voorgeschoteld: je favorieten of aangepast. Als je voor de eerste optie kiest, dan presenteert de widget alleen de apparaten die je aangemerkt hebt als favoriet (in ons geval is dat de lamp in de slaapkamer). Als je de widget nu oppakt en naar de bovenkant van het scherm sleept, dan kun je Widgetinstellingen selecteren. Je laat hem dan op die knop vallen. Vervolgens kun je allerlei zaken aanpassen. Zo kun je een ander huis kiezen of je favorieten bijwerken. En anders kun je de aard van de widget aanpassen, via de tweede optie.

Kies je voor de tweede mogelijkheid (aan het begin of via Widgetinstellingen), dan heb je veel meer opties. Hier kun je, via Aanpassen, precies de onderdelen toevoegen die je wilt. Selecteer de producten die je wilt en druk daarna op Opslaan. De widget wordt dan direct geüpdatet. Je kunt hem eventueel groter maken als je nog een knop mist, of kleiner als je denkt dat alles er dan nog steeds op past. Dat doe je door de widget in te drukken en dan via de bolletjes de grootte aan te passen. Pak het bolletje vast en versleept het totdat je het formaat hebt dat je wilt.

De beperkingen van de Google Home-widget

Als je hiermee aan de slag wilt gaan, dan is het wel handig om je bewust te zijn van enkele beperkingen van de Google Home-widget.

  • Je kunt alleen apparaten bedienen die werken met een schakelaar; voor camera's en dergelijke moet je de app openen.

  • Google Home biedt slechts één widget voor alle apparaten aan.

  • De widget ververst zijn informatie elke dertig minuten, waardoor sommige acties niet meteen zichtbaar zijn.

  • Je kunt helaas niet direct de volgorde van de knoppen bepalen.

Maar ondanks de beperkingen kan de widget toch een handige toevoeging zijn. De digitale omgeving voorkomt wellicht onnodig appgebruik en biedt direct toegang tot enkele veelgebruikte apparaten in huis. Bovendien kan dit in sommige gevallen sneller werken dan stembediening en het maakt het beheer van een smarthome toegankelijker dan ooit.

▼ Volgende artikel
Stofzuiger verstopt? Dit kun je doen
© Georgy Dzyura
Huis

Stofzuiger verstopt? Dit kun je doen

Een verstopte stofzuiger werkt niet goed, of zelfs helemaal niet. Als je merkt dat er stof en vuil blijft liggen als je er met de stofzuiger langs gaat, is het een goed idee om even te checken of er geen vuil in het apparaat zit opgehoopt. Dit kun je doen als je stofzuiger verstopt zit.

In dit artikel lees je:

  • Hoe het komt dat je stofzuiger verstopt zit
  • Waarom dat een probleem is
  • Hoe je het zelf oplost

Lees ook: Stofzuigen? Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten

Traditionele stofzuiger

Bij een traditionele stofzuiger, een met een karretje, een slang, een steel en een mondstuk, zijn er verschillende plekken waar een eventuele verstopping kan zitten. In dat geval is het een kwestie van een voor een de onderdelen losmaken en kijken waar het probleem zit. 

Begin bij het mondstuk, en check of de stofzuiger wel goed werkt als je alleen de steel gebruikt. Doet hij het nog steeds niet goed, haal dan de steel los en probeer het opnieuw. Ook de slang kun je losmaken: het kan prima zijn dat er iets in zit waardoor de zuigkracht afneemt. Het kan ook nog aan de ingang van de stofzuigerzak liggen. 

Met een lange staaf kun je in principe overal bij. Wees creatief: een tentstok, een meetlat, een stevige kabel of een trekveer voor je waterleidingen, het werkt allemaal prima. 

Nog geen trekveer in huis?

Bestel hem gewoon

Steelstofzuiger

Bij een steelstofzuiger is de kans groot dat het probleem in de borstel zit. Daar hoopt zich na verloop van tijd vuil, stof en haar op, waardoor de zuigkracht afneemt, of de stofzuiger helemaal niet meer werkt. Die borstel kun je zelf losmaken en uit de zuigmond halen, zodat je hem makkelijk kunt schoonmaken. 

Natuurlijk kan het probleem ook in de steel zitten. Dan geldt hetzelfde als bij een traditionele stofzuiger: maak hem los, pak een lange stok of trekveer en haal het opgehoopte vuil eruit. 

Ook de filters in de steelstofzuiger kunnen verstopt raken. Die filters kun je ook gewoon losmaken en uitkloppen boven de vuilnisbak. Maak ze maandelijks schoon, en het loont de moeite ze één keer per jaar helemaal te vervangen. Wasbare filters kun je zelfs schoonmaken onder de kraan, dus check vooral even of jouw stofzuiger die heeft. 

©Redpixel

Robotstofzuiger

Heb je een robotstofzuiger? Ook die kan natuurlijk verstopt raken. Als je merkt dat er stof blijft liggen, is het een goed idee om even te checken of dat het geval is. Zorg wel dat de robotstofzuiger uit staat voor je ermee begint. 

De opvangbak van een robotstofzuiger is een stuk kleiner dan bij een gewone of steelstofzuiger, dus dikke kans dat hij gewoon vol zit. Leeg de bak, en hij doet gewoon weer wat hij moet doen. 

Kijk ook of het mondstuk aan de onderzijde niet vol zit met stof en haren. Dat kun je makkelijk lostrekken en in de prullenbak doen. Verder zijn er weinig andere mogelijkheden, dus als je robotstofzuiger na een kleine schoonmaak nog steeds niet doet wat-ie moet doen, is er misschien iets anders aan de hand. 

Conclusie

Een niet goed werkende stofzuiger hoeft helemaal niet te betekenen dat hij kapot is. Sterker nog, de kans is veel groter dat er gewoon een kleine verstopping ergens in het apparaat zit, waardoor de zuigkracht afneemt. Haal alle onderdelen een voor een los en test of het apparaat dan wel goed werkt. Met een lange stok of trekveer kun je opgehoopt vuil ook uit de steel of slang halen. 

Onderhoud is natuurlijk ook belangrijk: zorg ervoor dat je de filters regelmatig schoonmaakt en af en toe vervangt, stop er regelmatig een nieuwe zak in, en leeg de opvangbak als dat nodig is. Het zijn klusjes van niks, en je stofzuiger blijft er een stuk beter door werken.