Regie in eigen hand met 7 gratis programma's

© PXimport

Regie in eigen hand met 7 gratis programma's

Software

Geplaatst: 20 november 2013 - 05:49

Aangepast: 16 november 2022 - 09:59

Robbin Ooijevaar

Heb je het gevoel dat je steeds vaker de controle kwijtraakt over je internetactiviteiten? Dat de buren meeliften op je internetverbinding of dat je bespioneerd wordt tijdens online bankieren? Neem de regie weer in eigen hand met deze zeven gratis programma's.

Tip 01: SoftPerfect WiFi Guard

Als je een wifi-netwerk gebruikt en dit hebt ingesteld, weet je nooit helemaal zeker of er geen ongewenste gasten meeliften op je internetverbinding. Met SoftPerfect WiFi Guard houd je dit eenvoudig in de gaten. Bij de eerste start vraagt SoftPerfect WiFi Guard je om je wifi-adapter te kiezen. Deze instelling vind je later terug via de knop Instellingen. Plaats ook een vinkje bij Start automatisch als de computer wordt gestart om WiFi Guard altijd een oogje in het zeil te laten houden.

WiFi Guard controleert je netwerk en toont alle apparatuur in een lijstje. Een rode markering betekent dat het apparaat niet bekend is bij WiFi Guard. Dubbelklik op dit apparaat en geef het een eenvoudige naam, bijvoorbeeld Laptop Dennis. Plaats een vinkje bij Deze computer of dit apparaat is bekend voor mij. WiFi Guard zal het apparaat groen markeren en onthouden. WiFi Guard voert regelmatig een controle uit en geeft een melding zodra er nieuwe ongeïdentificeerde apparatuur opduikt. Mocht er een indringer binnenkomen, dan wordt het tijd om je wifi-beveiliging onder de loep te nemen.

© PXimport

Tip 01 SoftPerfect WiFi Guard controleert je wifi-netwerk en waarschuwt als er nieuwe apparatuur opduikt.

Tip 02: Syncios

De mogelijkheden om je Apple-apparaat te beheren met iTunes zijn beperkt. Syncios speelt hier slim op in en biedt enkele interessante functies. Zo kun je muziek, films en foto's van en naar een iPad, iPod of iPhone versturen, ook als het toestel niet bekend is op je computer. Dit maakt Syncios bijzonder handig als je bijvoorbeeld media van een vriend over wil zetten op je computer (en omgekeerd) zonder dat diens iPhone geleegd wordt.

Syncios is geen officiële software van Apple en dus bestaat de kans op fouten. Hier hebben we tijdens de test echter geen last van gehad, Syncios werkte probleemloos. Het is altijd verstandig om regelmatig een back-up te maken van je toestel in iTunes (of via iCloud) om te voorkomen dat programma's van derden schade kunnen aanrichten aan de stabiliteit van je apparaat. Wees alert tijdens de installatie van Syncios. Er wordt mogelijk geprobeerd om overbodige programma's te installeren of aanpassingen te maken aan je browser. Deze extra's heb je niet nodig om Syncios te gebruiken.

© PXimport

Tip 02 Syncios is een veelzijdig beheerprogramma voor iPhone, iPad en iPod.

Tip 03: GodMode

De zogenaamde 'GodMode' geeft computerexperts vanuit één overzicht toegang tot alle (verborgen) Windows-instellingen. Je kunt de GodMode zelf activeren met een speciale snelkoppeling, maar dankzij MyGodMode gaat dit eenvoudiger.

Tijdens de installatie kun je aangeven waar je de GodMode-snelkoppeling wilt hebben, bijvoorbeeld op je bureaublad. Vervolgens kun je GodMode openen en heb je direct toegang tot alle Windows-instellingen vanuit één scherm. Alles is netjes geordend op onderwerp, maar de hoeveelheid instellingen kunnen alsnog het overzicht belemmeren. De standaard zoekfunctie (rechtsboven in beeld) biedt uitkomst om snel op de juiste plek te belanden. Beginners opgelet: GodMode is zeer krachtig! Pas geen instellingen aan waarvan je de uitwerking niet kent of die je niet ongedaan kunt maken. Wees alert tijdens de installatie van MyGodMode. Er wordt geprobeerd om overbodige programma's te installeren of aanpassingen te maken aan je browser.

© PXimport

Tip 03 MyGodMode maakt de GodMode van Windows snel actief.

Tip 04: PirateBrowser

Brein heeft het voor elkaar gekregen dat een aantal internetaanbieders de websites van The Pirate Bay blokkeren. Via allerlei trucjes, bijvoorbeeld via een web proxy, is http://thepiratebay.sx nog steeds bereikbaar.

Sinds de PirateBrowser zijn intrede heeft gedaan lijkt het kat-en-muisspel voor de komende tijd gewonnen te zijn. Deze browser gebruikt het bekende (en beruchte) TOR-netwerk en maakt de toegang probleemloos mogelijk. Zolang het nog niet verboden is om deze browser te gebruiken, kan iedereen The Pirate Bay (en andere geblokkeerde websites) bezoeken. Je kunt de browser gebruiken naast je bestaande browser(s). Installatie is niet nodig: downloaden, uitpakken en het programma Start PirateBrowser.exe uitvoeren via de Windows Verkenner is alles wat er nodig is. De verbinding met het TOR-netwerk wordt gemaakt waarna een aangepaste versie van Firefox-portable wordt gestart.

© PXimport

Tip 04 PirateBrowser is een aangepaste browser die snel toegang biedt tot onder andere The Pirate Bay.

Tip 05: Safe Preview

Sommige websites hebben niet het beste met je voor. Er wordt bijvoorbeeld geprobeerd om malware te injecteren of om persoonlijke informatie te ontfutselen. Er zijn bedrijven die verdachte websites in kaart brengen. Bekend zijn Google Advisor, McAfee SiteAdvisor, Norton Safe Web en WOT (Web of Trust). Safe Preview (voor Chrome of Firefox) integreert al deze diensten in één browseruitbreiding.

Safe Preview is verkrijgbaar voor Google Chrome en Firefox en maakt het eenvoudig om bijvoorbeeld zoekresultaten van Google te onderzoeken zonder de website daadwerkelijk te openen. Houd je muis stil boven een link in de zoekresultaten. Er verschijnt een klein icoontje van Safe Preview. Klik hierop en Safe Preview onderzoekt de pagina met de verschillende beveiligingsdiensten. De resultaten worden direct getoond zodat je kunt beslissen om verder te klikken: een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Safe Preview zal je wellicht niet dagelijks gebruiken, maar toch is het handig om zo'n programma achter de hand te hebben. Er dient zich vroeg of laat een moment aan dat het fijn is om een snelle controle uit te kunnen voeren voordat je een website opent.

© PXimport

Tip 06 De browseruitbreiding Safe Preview geeft een goede indicatie of een website veilig is om te bezoeken.

Tip 06: HitmanPro.Alert

Steeds meer kwaadwillende programma's richten zich op het online bankieren. Slimme programma's sluipen je computer binnen en kleven ongemerkt aan je browser om aan jouw onlinebankzaken te rommelen. Met HitmanPro.Alert kun je je hier eenvoudig tegen wapenen. HitmanPro.Alert controleert bij elke browserstart op onregelmatigheden of verdachte pottenkijkers.

Het programma is geen vervanging van beveiligingssoftware zoals een virusscanner, maar wel een goede aanvulling. De makers claimen 99% van alle Trojaanse paarden die zich richten op online bankieren te herkennen, waaronder Zeus, SpyEye en Citadel. Bij verdachte instellingen of infecties onderneemt HitmanPro.Alert direct actie en verwijdert de bedreiging. HitmanPro.Alert ondersteunt alle bekende browsers waaronder Internet Explorer, Google Chrome en Firefox.

© PXimport

Tip 11 HitmanPro.Alert controleert je browser op spionnen die hun pijlen hebben gericht op online bankieren.

Tip 07: Caffeine

Als je alle computerprestaties nodig hebt of niet wilt dat de slaapstand actief wordt, kun je Windows Energiebeheer aanpassen. Er is ook een eenvoudigere manier: Caffeine. Dit miniprogramma heeft geen installatieprocedure. Je start het programma via de Windows Verkenner met het bestand caffeine.exe.

Zodra Caffeine actief is, hoef je je tijdelijk geen zorgen te maken over ingrepen van Windows Energiebeheer. Het programma doet net alsof er elke minuut een toets wordt ingedrukt. Hierdoor denkt je computer dat je aan het werk bent en krijgt energiebeheer geen kans. Dubbelklik op het Caffeine-icoontje in je systeemvak om het programma uit te schakelen. Zodra Caffeine is uitgeschakeld, worden de standaard energiebesparende maatregelen en instellingen weer actief, zoals je gewend was.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000