OpenToonz - Gratis animatiepakket

© PXimport

OpenToonz - Gratis animatiepakket

Software

Geplaatst: 15 oktober 2018 - 11:15

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Merijn Gelens

OpenToonz is een professioneel animatiepakket dat je gratis mag downloaden. De software is in het verleden onder meer gebruikt om de serie Futurama maken. Dat belooft onbegrensde mogelijkheden.

Maar voor je met OpenToonz van start kunt, moet je eerst begrijpen waar de knoppen voor dienen. Dat lijkt bij OpenToonz geen sinecure. Een vergelijkbaar gevoel met de eerste keer Photoshop openen dient zich aan. De overvloed aan menu’s, opties en vensters zorgt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ook ontbreken er voorbeeldbestanden om alvast eens te kijken waar je naartoe wilt werken. We vallen daarom terug op de verschillende tutorials die we online vinden.

Eerste animatie

Bij het doornemen van de verschillende tutorials blijkt dit animatiepakket zowel om zijn kracht als om zijn bugs bekend te staan. Wij crashen zelf naar het bureaublad als we op Undo drukken terwijl er niets te annuleren is. Daarna volgen we het advies dat we keer op keer tegenkomen braaf op: regelmatig je werk opslaan.

Na het doornemen van een basis-tutorial gaan we direct aan de slag. Met behulp van een kwast en verfpot tekenen we uit de losse pols een cirkel. Een tijdlijn, in OpenToonz Xsheet genoemd, geeft de verschillende frames van de animatie weer. We klikken op een tweede frame en zetten (volgens instructie) een zogenoemde ‘onion skin’ aan. Dat betekent dat we de cirkel uit frame één nog vaag in beeld kunnen zien. We tekenen een tweede cirkel iets onder de positie van de eerste cirkel. In frame drie herhalen we dit. Na zes frames drukken we op Play (Repeat) en op razend tempo stuitert er een slecht getekende cirkel op en neer.

© PXimport

Volledig pakket

OpenToonz belooft een volledig pakket te zijn. Ieder gereedschap dat nodig is om een animatiefilm te maken is beschikbaar of op zijn minst als plug-in (of effect) te downloaden. In het pakket zitten standaard al allerlei effecten.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat je na download van OpenToonz niet binnen tien minuten een nieuwe hit-tekenfilm kan maken. Maar na de eerste schok bij het zien van de interface blijken basishandeling makkelijker te leren dan verwacht. Functionaliteit biedt OpenToonz te over. Als je tenminste eraan denkt om regelmatig op te slaan, kun je er prachtige animaties mee maken. Dat vereist natuurlijk wel wat talent, het enige dat helaas niet met de software meegeleverd wordt.

© PXimport

10

ONS OORDEEL

OpenToonz

Pluspunten

Zeer ruime hoeveelheid opties

Eenvoudiger in gebruik dan verwacht

Minpunten

Bugs vereisen regelmatig opslaan

Geen voorbeeldbestanden om mee te oefenen

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows 7/8/10; macOS X 10.9+ **Website** [https://opentoonz.github.io/e](http://opentoonz.github.io/e/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000