Nieuwe Android-versie heet Pie

© CIDimport

Nieuwe Android-versie heet Pie

Geplaatst: 6 augustus 2018 - 16:50

Aangepast: 26 augustus 2022 - 15:32

Redactie ID.nl

Google heeft de naam van de nieuwste Android-versie bekendgemaakt. Android 9.0 gaat door het leven als Pie, oftewel taart. De software-update komt op 7 juli in niet-definitieve vorm beschikbaar voor Pixel-telefoons en verschijnt deze herfst voor meer telefoons, onder andere van OnePlus, Xiaomi en Sony.

Zoals verwacht zijn Google's eigen Pixel-smartphones als eerste aan de beurt voor de grote Android-update. Deze toestellen krijgen vanaf morgen, 7 juli, de software-update aangeboden via een melding in de notificatiebalk. Het gaat echter niet om de definitieve versie van Android 9, want meerdere functies die het telefoongebruik moeten minderen, ontbreken nog. Het gaat om drie functies: Wind Down, App Timer en Dashboard. Waarom deze functies nog niet in de software zitten, is onduidelijk. Google zegt dat ze 'deze herfst' naar de Pixel-modellen komen en dat telefoons in het Android One-programma en andere telefoons later dit jaar aan de beurt zijn. 

Uiterlijk eind deze herfst krijgen ook de smartphones in het Android P-bètaprogramma de Android 9 Pie-update. Aan de bèta deden toestellen van verschillende fabrikanten mee, die via Google dus beloven om binnen enkele maanden een Pie-update uit te brengen. Het gaat onder andere om de OnePlus 6, Xiaomi Mi Mix 2S, Nokia 7 Plus, Vivo X21 en de Sony Xperia XZ2. De Essential Phone (niet officieel in Nederland te koop) nam ook deel aan de bèta en krijgt vanaf vandaag - net als de Pixels - de update. Dat meldt de fabrikant op Twitter. Andere merken, zoals Samsung, HTC en Huawei, maken naar verwachting de komende weken hun updateplannen bekend.

Al eerder schreven we een artikel over de nieuwe functies van Android 9.0 Pie.

De keuze voor Pie als naam van de nieuwste Android-versie lag redelijk voor de hand. Google noemt zijn versieupdates steevast naar zoetigheden en koos in het verleden onder andere voor Marshmallow, KitKat en Oreo. De codenaam die Google de afgelopen maanden hanteerde bij de 9.0-bèta's was 'P', waardoor er ook mensen waren die dachten dat de definitieve naam bijvoorbeeld Pineapple (ananas) zou worden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten