Jawbone UP3 - Subtiele fitnessarmband

© PXimport

Jawbone UP3 - Subtiele fitnessarmband

Software

Geplaatst: 4 november 2015 - 09:43

Aangepast: 14 december 2022 - 15:11

Joris Peterse

De meeste fitness-wearables zijn lompe smartwatch-blokken of anderzijds grote armbanden. De UP3 van Jawbone is een uitzondering en omdat het geen schermpje heeft lijkt hij meer op een sieraad dan zijn concurrenten - en kan hij langer mee met een opgeladen accu.

De Bluethooth-armband is voorzien van een hartslagmeter, waarmee het een directe concurrent is van de FitBit Charge HR. Om de UP3 te testen heb ik daarom ook enkele weken met beide armbandjes gelopen om tot een beter oordeel te komen. In tegenstelling tot de Fitbit is er dus geen schermpje, er is geen tijdweergave. Drie lampjes en een trilfunctie geven je wanneer nodig een melding. Lees ook: 15 slimme toepassingen voor wearables

Alle informatie die via het armbandje wordt verzameld wordt verwerkt door de bijbehorende app. De batterij gaat hierdoor behoorlijk lang mee, nog net geen week. Opladen gebeurt via een een eigen lader. Das best onhandig wanneer je accu leeg raakt. Ook de sluiting van het armbandje is onhandig, ik ben al twee keer wakker geworden met een losslingerend bandje in bed.

© PXimport

De sluiting werkt tamelijk onhandig.

In-rust-armband

Veel gegevens worden verzameld en zijn zichtbaar in de app, je stappen, je slaap, je hartslag en je sportieve activiteiten. Optioneel kun je je voedselinname en gewicht ingeven. Jammer is wel dat de zeer persoonlijke gegevens niet lokaal in de app worden opgeslagen, maar online. Wanneer je actief bezig bent geweest vraagt de app wat je activiteit precies was, zodat hij na het ingeven precies kan weergeven wat de impact was. De hartslagmeter neemt periodiek een snapshot van je hartslag, maar meet niet continue je hartslag zoals de FitBit dat wel doet. Hierdoor krijg je een goed beeld van je hartslag in rust, maar niet hoe deze zich opbouwt bij fysieke inspanning en dat is een domper. Hoe hard Jawbone ook het belang van de hartslag in rust benadrukt. De hartslagmeter is overigens ook in staat vocht te meten, en jawel, de ochtend na een feestje kreeg ik de melding dat ik zo'n acht glazen water nodig had om m'n vochtpeil weer op orde te krijgen.Ook je slaap wordt gemeten, dit gebeurt erg nauwkeurig, vooral vergeleken met de FitBit. Je kunt inzien wanneer je licht sliep, in diepe slaap was of juist in remslaap.

App

Allemaal leuk die gegevensverzameling, maar wat heb je er precies aan? Dat is waar de app om de hoek komt kijken. Hier zijn de verzamelde gegevens niet alleen inzichtelijk, hier worden ze ook verwerkt en neemt de app de rol van coach in, met handige tips en aanmoedigingen. Tips voor voeding, wanneer je het beste kunt slapen, ideale tijden om te sporten, en veel meer relevante aanbevelingen voor een gezondere leefstijl. Ook andere apps, zoals Runkeeper zijn te koppelen. Tenslotte kun je de app ook gebruiken om vrienden die ook een Jawbone-armbandje hebben uit te dagen om zo actief mogelijk te zijn.

Verder kan de app ingezet worden om je armbandje je te laten weten wanneer het tijd is om naar bed te gaan, of juist om op te staan via de wekker. Maar ook bijvoorbeeld een alarmpje te geven als je te lang stil zit, wat handig is voor mensen die bijvoorbeeld in een kantoor werken. Deze meldingen geeft het armbandje door middel van een trilling. Wat overigens als wekker extra onprettig wakker worden is.

© PXimport

Het bandje heeft een subtiel formaat.

Conclusie

Als fitnessarmband legt de Jawbone UP3 het af tegen de Fitbit Charge HR, vooral door de beperkte hartslagmeter. Maar omdat het meer een sieraad is en op basis van de verzamelde gegevens de app een coachende rol inneemt is de wearable wel een handig hulpje voor een gezondere levensstijl. Echter, minder geschikt is als fitness-armband.

7,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Subtiel armbandje

Smart Coach

Slaapanalyse

Batterijduur

Minpunten

Prijs

Beperkte hartslagmeting

Oplader

Sluiting bandje

Conclusie

Jawbone UP3 ----------- **Prijs** € 179,- **Formaat** 1,22 x 22 x 0,9 cm **Gewicht** 30 gram **Beschikbare kleuren** Zwart, zilver, rood, crème, blauw **Taal** Nederlands **App** iOS en Android **Draadloos** Bluetooth **Website** [www.jawbone.com](https://jawbone.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000