ID.nl logo
15 slimme toepassingen voor wearables
© PXimport
Zekerheid & gemak

15 slimme toepassingen voor wearables

Wearables zijn ongekend populair. Maar wie aan deze draagbare technologie denkt, komt vaak niet verder dan een hardlooparmband. Zonde, want er zijn veel meer wearables dan dat, elk model met een eigen functie die ons leven makkelijker moet maken. We zetten vijftien toepassingen voor je op een rij.

01 Tijd en communicatie

Laten we beginnen bij het begin. Want de oudste wearable in de geschiedenis is uiteraard het horloge: van oorsprong een stuk mechaniek om je pols, maar sinds 1972 ook in een digitale variant. Sinds een jaar of twee is het horloge weer helemaal terug, ditmaal in een slimme vorm: de smartwatch. Uiteraard kun je op al deze horloges gewoon de tijd zien, maar de meest recente edities, zoals de in maart geïntroduceerde Apple Watch, stellen je in staat om te telefoneren via je polshorloge (je hebt daar wel nog een verbinding met een iPhone voor nodig). Naast bellen kun je echter ook berichten, kleine tekeningetjes of zelfs je hartslag sturen. Daarmee wordt de smartwatch een belangrijk communicatiemiddel.

©PXimport

De meeste wearables bieden je de mogelijkheid om de tijd te zien en sommige apparaten laten je zelfs communiceren.

02 Fitness

Het is niet overdreven om te stellen dat de fitnessindustrie verantwoordelijk is voor het populair maken van wearables. Want of je nu de Fitbit gebruikt of de Nike Fuelband, niets is eenvoudiger dan even een armband om je pols te klikken en de technologie z'n werk te laten doen. Met een armband als de Fuelband kun je niet alleen eenvoudig bijhouden welke afstand je hebt gerend, hoe snel en via welke route. Je kunt dat later ook delen met je sociale netwerk, zodat er een social incentive ontstaat: aangemoedigd worden door je vrienden werkt fantastisch voor je motivatie.

©PXimport

Wearables zoals de Nike Fuelband werken motiverend.

03 Gezondheid

De Apple Watch heeft een hartslagmeter en is daarin allesbehalve uniek; de LG G Watch R en de Microsoft Watch hebben er ook eentje. Je kunt je voorstellen dat dit handig is wanneer je aan het hardlopen bent en er ineens hartproblemen optreden, want dan ben je er natuurlijk supersnel bij. Maar wat wearables op dit moment voor gezondheid doen, verbleekt bij wat er in de nabije toekomst mogelijk is.

Zo werkt Google aan contactlenzen die de glucosewaarden in je tranen meten. Dit is fantastisch nieuws voor suikerpatiënten die daardoor geen bloed meer hoeven te prikken. Zo zullen wearables uiteindelijk ook in staat zijn om andere aandoeningen tijdig op te sporen, bijvoorbeeld in combinatie met nanobots in je bloed.

©PXimport

Contactlenzen die glucosewaarden kunnen meten en doorgeven. Het zet de wereld van diabetici op z'n kop.

04 Lifestyle

Jezelf fit houden en je gezondheid in de gaten houden zijn twee belangrijke zaken die je met wearables kunt doen. Maar gezond leven en fit worden, dat vereist natuurlijk wel zelfdiscipline en een verandering van je levensstijl. Ook daar kunnen wearables een rol in spelen. Zo heeft de Apple Watch een (optionele) ingebouwde functie die je vertelt dat je moet opstaan als je te lang zit en zijn er bijvoorbeeld apps voor Android Wear (de smartwatches die op het besturingssysteem Android draaien) die je vertellen dat het tijd is om een glas water te drinken. Allemaal heel subtiel, maar potentieel levensveranderend.

05 Medisch onderzoek

Dit is een functie die op dit moment nog niet echt door wearables wordt vervuld, maar je kunt je voorstellen dat wanneer er wearables bestaan die medische gegevens van je verzamelen (en dat kan zo eenvoudig zijn als je hartslag of bloeddruk) dit nuttige gegevens oplevert. Als je die gegevens vervolgens centraal verzamelt, ontstaat er een schat aan informatie die tot nieuwe inzichten kan leiden (bijvoorbeeld de relatie tussen een gezond leefritme en glucosewaarden in het bloed). In theorie zijn vrijwel alle wearables daar nu al technologisch toe in staat. Het zijn de privacyvraagstukken die een toepassing op grote schaal vooralsnog tegenhouden.

©PXimport

Wearables zullen het verzamelen van medische gegevens aanzienlijk vergemakkelijken.

06 Augmented reality

Je zou het bijna vergeten, Google Glass. Google mag het project dan op een wat lager pitje hebben gezet, het is natuurlijk een kwestie van tijd voordat we een wearable dragen die ons extra informatie geeft over de wereld waarin we leven. Met de huidige generatie Google Glasses kan dat al: een kaart op je netvlies met routebeschrijving, maar ook een extra laag die je meer informatie geeft over bijvoorbeeld het gebouw waarnaar je kijkt of vluchtinformatie wanneer je je blik op een vliegtuig richt. Op die manier kunnen wearables het leven zoals we dat nu kennen, aanzienlijk verrijken.

©PXimport

Google Glass is een uitstekend voorbeeld van waartoe augmented reality in staat is.

07 Virtual reality

De overtreffende trap van augmented reality is virtual reality: wat je ziet, wordt niet verrijkt, maar compleet vervangen door een virtuele versie van de werkelijkheid. Dat is niet alleen een interessante manier om film te kijken, maar uiteraard ook om games te spelen. Virtual reality was in de jaren negentig even hot, maar is sinds een jaar of drie weer helemaal terug, nu de technologie is gereduceerd tot een wearable. Nou ja wearable, of je nu gaat voor de HoloLens van Microsoft of de Oculus Rift, het is nogal een apparaat dat je op je hoofd zet. Echter, naarmate de technologie wordt verfijnd, zullen VR-brillen snel kleiner worden en zelfs al was dat niet zo, je krijgt er nogal wat voor terug.

©PXimport

De Oculus Rift is wat groot voor een wearable, maar daar krijg je ook wat voor terug: een andere wereld.

08 Betalen

Je portemonnee uit je zak pakken, openvouwen, pasje eruit halen, betalen en alles weer opbergen. Dat kan natuurlijk een stuk sneller en NFC-technologie maakt dat mogelijk. Betalen met NFC-technologie is doorgaans een kwestie van je wearable langs een betaalterminal halen en klaar! In werkelijkheid blijkt het best lastig om de betaalmarkt open te breken, waardoor je je met een Android-horloge moet beperken tot enkele zaken als Starbucks. Met een Apple Watch kan dat ook in een paar andere winkels, maar dat is nog altijd niet schokkend. Dit zal zich in de komende jaren moeten ontwikkelen, maar dát het de nieuwe betaalstandaard wordt, is onvermijdelijk. Disney heeft zelfs een eigen armband ontwikkeld, waarmee je contactloos kunt betalen in zijn pretparken.

©PXimport

Contactloos betalen met je smartwatch: er zijn nog wat obstakels, maar de techniek is er.

09 Beveiliging

Hoe kan een wearable je in godsnaam beveiligen?, horen we je denken. En inderdaad, als wij denken aan wearables met beveiliging, glijden onze gedachten ook eerst af naar Inspector Gadget die met een helikopter uit z'n hoed wegvliegt. Maar beveiliging kan een breed onderwerp zijn. Denk aan de contactlenzen van Google die glucosewaarden meten. Meten is één ding, maar wat als diezelfde wearable vervolgens een bericht naar een vriend of familielid kan sturen dat het niet goed met je gaat? Of wat als een deur of auto alleen opengaat met behulp van de NFC-technologie in je smartwatch of armband (zoals de Apple Watch, die op afstand hoteldeuren kan openen)? Of andersom: wat als je de deuren met één druk op een wearable kan sluiten wanneer je het gevoel hebt dat er een ongenode gast is? De mogelijkheden op dit vlak zijn eindeloos.

©PXimport

Je smartwatch gebruiken om hulp in te roepen, het is mogelijk.

10 Navigatie

Natuurlijk, bij navigatie kun je denken aan een kleine versie van Google Maps op je smartphone, en dat is ook zeker een mogelijkheid. Maar wat als we verder denken? Bijvoorbeeld een slimme armband die je aan de hand van tactiele feedback (vibratiepatronen gekoppeld aan bepaalde informatie) vertelt wanneer je links of rechts moet en wanneer? Dan wordt zo'n wearable ineens niet alleen zeer nuttig voor jou en mij, maar bijvoorbeeld ook voor mensen die blind zijn (een slimme armband in plaats van een stok). Op dit moment zijn dit soort wearables helaas nog niet in massaproductie, maar er wordt wel hard mee geëxperimenteerd. Een voorbeeld is de Smart Shoe van Ducere Technologies; precies, tactiele feedback in je schoenzool.

©PXimport

11 Vervoer

Stiekem moeten we weer even denken aan Inspector Gadget, maar de realiteit is nog veel beter (alhoewel, een helikopter in je hoed...). Toch heeft dit wel een raakvlak met een andere populaire televisieserie uit de jaren tachtig: Knight Rider! Was je ook altijd jaloers op hoofdpersoon Michael Knight, die alleen maar in zijn horloge hoefde te praten of zijn auto kwam er al aangescheurd? Nu kun jij dat ook. Althans, in theorie, want het is op het moment van schrijven nog niet mogelijk om met je smartwatch een taxi van diensten als Uber of Lyft te bestellen, je kunt er op dit moment alleen mee zien hoe lang de auto nog op zich laat wachten. Maar dat is een kwestie van maanden, geen jaren.

12 Statistische informatie

We hebben het in dit artikel al even gehad over het feit dat wearables prima kunnen worden ingezet voor medisch onderzoek. Maar andere statistische informatie kan ook van groot belang zijn. Zo werd vorig jaar bekend dat Louis van Gaal in de aanloop naar de Wereldcup gebruikmaakte van Google Glass en Oculus Rift om de spelers te voorzien van statistieken tijdens het spelen. Dat gaf de voetballers niet alleen extra informatie waarmee ze hun voordeel konden doen, maar de coach kreeg tegelijkertijd feedback over hoe die informatie van invloed was op hun spel. Ook hier geldt: wanneer dit soort wearables een acceptabel formaat krijgen, zullen ze in de toekomst veel intensiever worden gebruikt.

©PXimport

Ook in de sportindustrie kunnen wearables van groot belang zijn, zoals in dit geval voor golf.

13 Home Automation

Je zit in de auto onderweg naar huis en merkt dat het buiten toch wel heel koud is. Je start een app op je Moto 360-smartwatch en je zet de kachel alvast even een tandje hoger. Of je stelt in dat dit automatisch gebeurt wanneer je op een bepaalde afstand van je huis bent. Zo liet Apple ons tijdens de keynote zien hoe een garagedeur op afstand kon worden geopend met de Apple Watch. Handig als je kinderen de sleutel zijn vergeten.

©PXimport

De thermostaat even aanzetten met een druk op je pols, dat is nu al mogelijk.

14 Huisdieren

Geloof het of niet, wearables zijn écht niet alleen maar bedoeld voor mensen, ook huisdieren kunnen ervan profiteren. In theorie zou je dan kunnen denken aan een halsband met NFC-technologie die ervoor zorgt dat alleen jouw hond of kat door het luik naar binnen kan. Maar er zijn ook daadwerkelijk al wearables op de markt voor je huisdier, zoals de BarkLimiter Deluxe van Garmin. Deze wearable moet ervoor zorgen dat de hond stopt met blaffen op momenten dat dat niet de bedoeling is. Hoe? Door een 'subtiele correctie' (lees stroomstootje) toe te passen wanneer de hond op ongepaste momenten blaft. Wie nog wat verder wil gaan, koopt de Garmin Delta Electronic Dog Training Device. Dat is bijna hetzelfde apparaat, maar dan met afstandsbediening, zodat je de stroomstootjes zelf kunt toepassen als je gedrag wilt corrigeren. Tja.

©PXimport

Een halsband die negatief gedrag van je hond corrigeert, tja, ook dat is wearable-technologie.

15 Slimme kleding

Een interessante categorie wearables die al jaren in ontwikkeling is, is slimme kleding. Dat is een vreemde eend in de bijt, want het is natuurlijk iets heel anders dan een smartwatch of een slimme armband, maar wel degelijk een wearable, omdat het technologie is die je draagt. Een voorbeeld van zo'n kledingstuk is het Smoozi D-Shirt van het Franse bedrijf Cityzen Sciences. Aan de buitenkant zie je niets aan dit T-shirt, sterker nog, je kunt het gewoon wassen en strijken zoals een normaal kledingstuk. Het shirt bevat echter allerlei microsensoren waarmee je hartslag, locatie, afstand en snelheid kunnen worden gemeten. Deze metingen zijn nauwkeuriger dan die van een armband én de technologie is toegankelijker, doordat je geen extra apparaat bij je hoeft te dragen. Een T-shirt draag je immers toch al.

©PXimport

Door slimme kleding hoef je straks helemaal geen extra wearables meer te dragen.

▼ Volgende artikel
Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!
© Rens Blom
Huis

Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!

Samsungs nieuwste serie topsmartphones verschijnt begin februari in Nederland. De Galaxy S25-reeks bestaat uit drie toestellen: een normale S25, een grotere S25 Plus en een nóg grotere S25 Ultra. Die laatste heeft ook een styluspennetje om (aan)tekeningen op het scherm te maken. In dit artikel lees je alle belangrijke informatie en prijzen rondom de Galaxy S25-serie.

Je kunt er inmiddels de klok op gelijk zetten: Samsung start het nieuwe jaar met nieuwe premium telefoons, vernoemd naar het jaartal. De S25-serie is dan ook een logische opvolger van de S24-serie, die gewoon te koop blijft en ongetwijfeld nog wat in prijs zal zakken. De S25-serie lijkt qua ontwerp sterk op de vorige serie, maar laat je niet foppen: de toestellen bieden subtiele verbeteringen. Die lichten we hieronder uit.

©Rens Blom

Betere specificaties

Zoals verwacht biedt de S25-serie wat betere specificaties dan de S24-lijn. Een nieuwe en snellere Qualcomm-processor, completere camera's en een scherm dat nog beter tegen beschadigingen kan – het zijn vernieuwingen waar Samsung graag over praat. Minder aandacht gaat uit naar de accu's, want die blijken niet gewijzigd. Je hoeft dus niet direct te rekenen op een merkbaar langere accuduur.

Wat opvalt is dat Samsung de S25 nog steeds met 128 GB opslagcapaciteit verkoopt, wat tegenwoordig niet veel meer is in een dure telefoon. Zeker niet als je jaren met zo'n toestel wilt doen. Logisch dus dat Samsung ook versies met 256 GB en 512 GB aanbiedt – de 256GB-variant lijkt ons voor veel mensen de beste keuze. De S25 Plus en Ultra hebben minimaal 256 GB.

In alle drie de S25-modellen vind je 12 GB werkgeheugen. Dat is met name een upgrade voor de S25, want in de S24 zat 8 GB. De specificaties zijn niet verbeterd omdat de vorige smartphones langzaam zijn, maar omdat nieuwe AI-functies extra rekenkracht en geheugen vergen.  

©Rens Blom

AI, AI en nog eens AI

AI ja, dus kunstmatige intelligentie. Toen de Galaxy S24-serie vorig jaar verscheen, schreeuwde Samsung groots van de daken over de AI-functies in de software. Kortom: slimmere software om je te helpen bij het vertalen van berichten, het oplossen van rekensommen en laten zien waar die mooie jurk in een YouTube-video te koop is. Omdat tegenwoordig alles om AI lijkt te draaien, is het niet gek dat Samsung aangeeft dat de S25-serie nog véél meer AI-functies heeft.

Die foefjes moeten je helpen om informatie sneller of completer te vinden, maar ook om acties uit te voeren aan de hand van stembediening van Google. Die stemassistent heet Gemini en tover je tevoorschijn door de aan-uitknop van de S25 ingedrukt te houden. Ook nieuw is dat de Samsung-software je een dagoverzicht kan geven. 's Ochtends bijvoorbeeld, over je agenda voor vandaag, relevant nieuws, het weerbericht en meer. Je kunt ook 's avonds een terugblik krijgen.

©Rens Blom

Interessant is dat sommige AI-functies uit de softwareschil ook naar oudere Samsung-smartphones en -tablets komen. Welke functies wel en niet, durft Samsung op dit moment nog niet te zeggen. De S25 is qua AI-functies het meest compleet, maar het is te verwachten dat de S24 ook nog wat slimmer gaat worden.

Prettiger ontwerp

De Samsung Galaxy S25-modellen zijn wat lichter dan hun voorgangers. Dat merk je met name bij de S25 Ultra, want die is 15 gram lichter geworden ten opzichte van zijn voorganger en weegt nu 218 gram. De toestellen hebben een wat ronder ontwerp gekregen, waardoor ze prettiger moeten vasthouden. En ook die verbetering merk je vooral bij de S25 Ultra, want de voorgaande Ultra-toestellen hadden een nogal rechthoekig ontwerp. De S25 Ultra komt nog steeds met een S-Pen, een draadloze stylus die je in de behuizing kunt opbergen.

©Rens Blom

Zeven jaar updates

Goed om te weten is dat de Galaxy S25-telefoons allemaal zeven jaar updates ontvangen. Dat is even lang als de S24-serie en een uitstekend updatebeleid, passend bij de hoge prijzen van de smartphones.

S25-serie wordt niet duurder

Een mooie afsluiter: hoewel alles in het leven duurder lijkt te worden, zijn de adviesprijzen van de Galaxy S25-modellen gelijk aan die van de S24-reeks vorig jaar. De S25-serie wordt dus niet duurder, wat betekent dat Samsung een adviesprijs van 899 euro vraagt voor de S25 (128 GB opslagcapaciteit) en de S25 Plus een adviesprijs van 1149 euro (256 GB opslagcapaciteit) krijgt. Voor het topmodel, de S25 Ultra (256 GB opslagcapaciteit), moet je 1449 euro neerleggen. De toestellen zijn vanaf nu te bestellen en vanaf 7 februari leverbaar en te koop.

▼ Volgende artikel
Zo zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt
© qwartm
Huis

Zo zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt

Een vriezer die goed en efficiënt vriest, heeft allerlei voordelen. Zo is het gunstig voor je gezondheid, omdat bacteriën in een ijskoude vriezer minder kans krijgen. Ook bespaar je energie én hoef je je vriezer minder vaak te ontdooien. Met een paar simpele stappen zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt.

Wil je dat je diepvriesproducten zo lang mogelijk vers blijven en je je vriezer niet steeds hoeft te ontdooien? Dan is het belangrijk dat je vriezer efficiënt koelt, zodat er zo min mogelijk ijsvorming in het vriesvak ontstaat. Dit artikel vertelt je hoe je dat voor elkaar krijgt. • Het instellen van de juiste temperatuur • Slim invriezen • Goed vullen (maar niet te vol) • Regelmatig ontdooien • De condensor schoonmaken

Lees ook: Hier moet je op letten bij de aankoop van een nieuwe vriezer

De juiste temperatuur

Een goedwerkende vriezer begint met het instellen van de juiste temperatuur. Is je vriezer te warm, dan bederft voedsel sneller en zal er door het overtollige water sneller ijsvorming in het vriesvak ontstaan. In principe zijn alle temperaturen onder de -18°C goed, maar hoe kouder je je vriezer instelt, hoe meer energie hij verbruikt. Met een temperatuur van -18°C bewaar je je voedsel veilig, blijven voedingsstoffen lang behouden én ben je energiezuinig bezig. Veel vriezers beschikken over een ingebouwde thermostaat, vaak in de vorm van een draaiknop, waarop je de temperatuur kunt instellen. Heeft jouw vriezer dit niet, dan kun je een losse thermometer aanschaffen om de temperatuur in je vriezer te controleren.

Slim invriezen

Ook de manier waarop je je eten invriest, heeft veel invloed op hoe efficiënt jouw vriezer koelt. Zo laat voedsel dat nog warm is de temperatuur in je vriezer snel stijgen, waardoor voedingsmiddelen sneller bederven en je te maken kunt krijgen met ijsvorming. Het is dus verstandig om je kliekjes eerst op kamertemperatuur te laten komen voor je ze in de vriezer stopt. Om ervoor te zorgen dat het eten snel de juiste temperatuur bereikt, is het daarnaast beter om kleine porties in te vriezen. Let er daarbij op dat je luchtdichte bakjes of zakjes gebruikt, want als ingevroren eten in contact komt met lucht kan er vriesbrand op voedingsmiddelen ontstaan.

©qwartm

Een beetje overzicht in je vriezer is ook wel zo fijn. Zo weet je exact wat waar staat en hoef je de deur van de vriezer niet elke keer onnodig lang open te laten staan. Daarmee maak je het voor je vriezer een stuk makkelijker om de temperatuur vervolgens weer omlaag te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld producten die je als eerste gebruikt voorin je vriezer zetten en overige producten meer naar achteren. Of plak labels op je bakjes met de data waarop je de producten hebt ingevroren. Ook kun je regelmatig even kijken welke producten weggegooid kunnen worden, zodat het geen rommeltje wordt in je vriezer.

Handig: invriezen in diepvriesbakjes

Dan kun je lekker stapelen!

Goed vullen (maar niet te vol)

Is jouw vriezer vaak maar voor de helft gevuld? Dat is zonde, want een halfvolle vriezer verbruikt veel onnodige energie. Misschien vind je in je keuken nog wat groente of fruit dat je niet van plan bent om op korte termijn op te eten. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je altijd een paar halfgevulde waterflessen in je vriezer leggen. Voor het afkoelen van producten (massa) hoeft een vriezer namelijk minder hard te werken dan voor het afkoelen van lucht. En omdat producten koude lucht goed vasthouden, gaat er bij het openen van je vriezerdeur minder kou verloren. Let op: een te volle vriezer is ook niet goed, want dit belemmert de luchtcirculatie en veroorzaakt ongelijke temperaturen in je vriezer.

Regelmatig ontdooien

IJsvorming beperkt niet alleen de ruimte in je vriezer, maar maakt ook dat het apparaat minder efficiënt gaat werken. IJs op de wanden van je vriezer werkt namelijk als een soort isolatielaag, waardoor het apparaat minder goed in staat is om warmte naar buiten af te voeren. Daar komt nog bij dat als ijsvorming zich op voedsel nestelt, vooral als dat niet luchtdicht is ingepakt, er vriesbrand op voedingsmiddelen kan ontstaan. Heeft jouw vriezer geen No Frost-functie? Dan moet je helaas zelf regelmatig aan de bak om het ijs uit je vriezer te verwijderen. Om het ontdooiingsproces te versnellen, kun je een bak met heet water in de vriezer plaatsen of het ijs met een föhn verwarmen. Als je je vriezer toch ontdooit, maak 'm dan meteen goed schoon. Ook op vuil in je vriezer kan namelijk ijs of rijp ontstaan.

©Thomas Heitz

De condensor schoonmaken

Maak tot slot, als dat mogelijk is, de condensor van je vriezer regelmatig schoon. De condensor is het zwarte rooster aan de achterkant van je vriezer dat ervoor zorgt dat warmte goed wordt afgevoerd. Zit de condensor vol met stof of vuil, dan blijft warmte in je vriezer circuleren. De condensor kun je eenvoudig schoonmaken met een zachte borstel of met een stofzuiger met borstel-opzetstuk.