15 slimme toepassingen voor wearables

© PXimport

15 slimme toepassingen voor wearables

Geplaatst: 9 juli 2015 - 04:04

Aangepast: 14 december 2022 - 15:24

Martin Gijzemijter

Wearables zijn ongekend populair. Maar wie aan deze draagbare technologie denkt, komt vaak niet verder dan een hardlooparmband. Zonde, want er zijn veel meer wearables dan dat, elk model met een eigen functie die ons leven makkelijker moet maken. We zetten vijftien toepassingen voor je op een rij.

01 Tijd en communicatie

Laten we beginnen bij het begin. Want de oudste wearable in de geschiedenis is uiteraard het horloge: van oorsprong een stuk mechaniek om je pols, maar sinds 1972 ook in een digitale variant. Sinds een jaar of twee is het horloge weer helemaal terug, ditmaal in een slimme vorm: de smartwatch. Uiteraard kun je op al deze horloges gewoon de tijd zien, maar de meest recente edities, zoals de in maart geïntroduceerde Apple Watch, stellen je in staat om te telefoneren via je polshorloge (je hebt daar wel nog een verbinding met een iPhone voor nodig). Naast bellen kun je echter ook berichten, kleine tekeningetjes of zelfs je hartslag sturen. Daarmee wordt de smartwatch een belangrijk communicatiemiddel.

© PXimport

De meeste wearables bieden je de mogelijkheid om de tijd te zien en sommige apparaten laten je zelfs communiceren.

02 Fitness

Het is niet overdreven om te stellen dat de fitnessindustrie verantwoordelijk is voor het populair maken van wearables. Want of je nu de Fitbit gebruikt of de Nike Fuelband, niets is eenvoudiger dan even een armband om je pols te klikken en de technologie z'n werk te laten doen. Met een armband als de Fuelband kun je niet alleen eenvoudig bijhouden welke afstand je hebt gerend, hoe snel en via welke route. Je kunt dat later ook delen met je sociale netwerk, zodat er een social incentive ontstaat: aangemoedigd worden door je vrienden werkt fantastisch voor je motivatie.

© PXimport

Wearables zoals de Nike Fuelband werken motiverend.

03 Gezondheid

De Apple Watch heeft een hartslagmeter en is daarin allesbehalve uniek; de LG G Watch R en de Microsoft Watch hebben er ook eentje. Je kunt je voorstellen dat dit handig is wanneer je aan het hardlopen bent en er ineens hartproblemen optreden, want dan ben je er natuurlijk supersnel bij. Maar wat wearables op dit moment voor gezondheid doen, verbleekt bij wat er in de nabije toekomst mogelijk is.

Zo werkt Google aan contactlenzen die de glucosewaarden in je tranen meten. Dit is fantastisch nieuws voor suikerpatiënten die daardoor geen bloed meer hoeven te prikken. Zo zullen wearables uiteindelijk ook in staat zijn om andere aandoeningen tijdig op te sporen, bijvoorbeeld in combinatie met nanobots in je bloed.

© PXimport

Contactlenzen die glucosewaarden kunnen meten en doorgeven. Het zet de wereld van diabetici op z'n kop.

04 Lifestyle

Jezelf fit houden en je gezondheid in de gaten houden zijn twee belangrijke zaken die je met wearables kunt doen. Maar gezond leven en fit worden, dat vereist natuurlijk wel zelfdiscipline en een verandering van je levensstijl. Ook daar kunnen wearables een rol in spelen. Zo heeft de Apple Watch een (optionele) ingebouwde functie die je vertelt dat je moet opstaan als je te lang zit en zijn er bijvoorbeeld apps voor Android Wear (de smartwatches die op het besturingssysteem Android draaien) die je vertellen dat het tijd is om een glas water te drinken. Allemaal heel subtiel, maar potentieel levensveranderend.

05 Medisch onderzoek

Dit is een functie die op dit moment nog niet echt door wearables wordt vervuld, maar je kunt je voorstellen dat wanneer er wearables bestaan die medische gegevens van je verzamelen (en dat kan zo eenvoudig zijn als je hartslag of bloeddruk) dit nuttige gegevens oplevert. Als je die gegevens vervolgens centraal verzamelt, ontstaat er een schat aan informatie die tot nieuwe inzichten kan leiden (bijvoorbeeld de relatie tussen een gezond leefritme en glucosewaarden in het bloed). In theorie zijn vrijwel alle wearables daar nu al technologisch toe in staat. Het zijn de privacyvraagstukken die een toepassing op grote schaal vooralsnog tegenhouden.

© PXimport

Wearables zullen het verzamelen van medische gegevens aanzienlijk vergemakkelijken.

06 Augmented reality

Je zou het bijna vergeten, Google Glass. Google mag het project dan op een wat lager pitje hebben gezet, het is natuurlijk een kwestie van tijd voordat we een wearable dragen die ons extra informatie geeft over de wereld waarin we leven. Met de huidige generatie Google Glasses kan dat al: een kaart op je netvlies met routebeschrijving, maar ook een extra laag die je meer informatie geeft over bijvoorbeeld het gebouw waarnaar je kijkt of vluchtinformatie wanneer je je blik op een vliegtuig richt. Op die manier kunnen wearables het leven zoals we dat nu kennen, aanzienlijk verrijken.

© PXimport

Google Glass is een uitstekend voorbeeld van waartoe augmented reality in staat is.

07 Virtual reality

De overtreffende trap van augmented reality is virtual reality: wat je ziet, wordt niet verrijkt, maar compleet vervangen door een virtuele versie van de werkelijkheid. Dat is niet alleen een interessante manier om film te kijken, maar uiteraard ook om games te spelen. Virtual reality was in de jaren negentig even hot, maar is sinds een jaar of drie weer helemaal terug, nu de technologie is gereduceerd tot een wearable. Nou ja wearable, of je nu gaat voor de HoloLens van Microsoft of de Oculus Rift, het is nogal een apparaat dat je op je hoofd zet. Echter, naarmate de technologie wordt verfijnd, zullen VR-brillen snel kleiner worden en zelfs al was dat niet zo, je krijgt er nogal wat voor terug.

© PXimport

De Oculus Rift is wat groot voor een wearable, maar daar krijg je ook wat voor terug: een andere wereld.

08 Betalen

Je portemonnee uit je zak pakken, openvouwen, pasje eruit halen, betalen en alles weer opbergen. Dat kan natuurlijk een stuk sneller en NFC-technologie maakt dat mogelijk. Betalen met NFC-technologie is doorgaans een kwestie van je wearable langs een betaalterminal halen en klaar! In werkelijkheid blijkt het best lastig om de betaalmarkt open te breken, waardoor je je met een Android-horloge moet beperken tot enkele zaken als Starbucks. Met een Apple Watch kan dat ook in een paar andere winkels, maar dat is nog altijd niet schokkend. Dit zal zich in de komende jaren moeten ontwikkelen, maar dát het de nieuwe betaalstandaard wordt, is onvermijdelijk. Disney heeft zelfs een eigen armband ontwikkeld, waarmee je contactloos kunt betalen in zijn pretparken.

© PXimport

Contactloos betalen met je smartwatch: er zijn nog wat obstakels, maar de techniek is er.

09 Beveiliging

Hoe kan een wearable je in godsnaam beveiligen?, horen we je denken. En inderdaad, als wij denken aan wearables met beveiliging, glijden onze gedachten ook eerst af naar Inspector Gadget die met een helikopter uit z'n hoed wegvliegt. Maar beveiliging kan een breed onderwerp zijn. Denk aan de contactlenzen van Google die glucosewaarden meten. Meten is één ding, maar wat als diezelfde wearable vervolgens een bericht naar een vriend of familielid kan sturen dat het niet goed met je gaat? Of wat als een deur of auto alleen opengaat met behulp van de NFC-technologie in je smartwatch of armband (zoals de Apple Watch, die op afstand hoteldeuren kan openen)? Of andersom: wat als je de deuren met één druk op een wearable kan sluiten wanneer je het gevoel hebt dat er een ongenode gast is? De mogelijkheden op dit vlak zijn eindeloos.

© PXimport

Je smartwatch gebruiken om hulp in te roepen, het is mogelijk.

10 Navigatie

Natuurlijk, bij navigatie kun je denken aan een kleine versie van Google Maps op je smartphone, en dat is ook zeker een mogelijkheid. Maar wat als we verder denken? Bijvoorbeeld een slimme armband die je aan de hand van tactiele feedback (vibratiepatronen gekoppeld aan bepaalde informatie) vertelt wanneer je links of rechts moet en wanneer? Dan wordt zo'n wearable ineens niet alleen zeer nuttig voor jou en mij, maar bijvoorbeeld ook voor mensen die blind zijn (een slimme armband in plaats van een stok). Op dit moment zijn dit soort wearables helaas nog niet in massaproductie, maar er wordt wel hard mee geëxperimenteerd. Een voorbeeld is de Smart Shoe van Ducere Technologies; precies, tactiele feedback in je schoenzool.

© PXimport

11 Vervoer

Stiekem moeten we weer even denken aan Inspector Gadget, maar de realiteit is nog veel beter (alhoewel, een helikopter in je hoed...). Toch heeft dit wel een raakvlak met een andere populaire televisieserie uit de jaren tachtig: Knight Rider! Was je ook altijd jaloers op hoofdpersoon Michael Knight, die alleen maar in zijn horloge hoefde te praten of zijn auto kwam er al aangescheurd? Nu kun jij dat ook. Althans, in theorie, want het is op het moment van schrijven nog niet mogelijk om met je smartwatch een taxi van diensten als Uber of Lyft te bestellen, je kunt er op dit moment alleen mee zien hoe lang de auto nog op zich laat wachten. Maar dat is een kwestie van maanden, geen jaren.

12 Statistische informatie

We hebben het in dit artikel al even gehad over het feit dat wearables prima kunnen worden ingezet voor medisch onderzoek. Maar andere statistische informatie kan ook van groot belang zijn. Zo werd vorig jaar bekend dat Louis van Gaal in de aanloop naar de Wereldcup gebruikmaakte van Google Glass en Oculus Rift om de spelers te voorzien van statistieken tijdens het spelen. Dat gaf de voetballers niet alleen extra informatie waarmee ze hun voordeel konden doen, maar de coach kreeg tegelijkertijd feedback over hoe die informatie van invloed was op hun spel. Ook hier geldt: wanneer dit soort wearables een acceptabel formaat krijgen, zullen ze in de toekomst veel intensiever worden gebruikt.

© PXimport

Ook in de sportindustrie kunnen wearables van groot belang zijn, zoals in dit geval voor golf.

13 Home Automation

Je zit in de auto onderweg naar huis en merkt dat het buiten toch wel heel koud is. Je start een app op je Moto 360-smartwatch en je zet de kachel alvast even een tandje hoger. Of je stelt in dat dit automatisch gebeurt wanneer je op een bepaalde afstand van je huis bent. Zo liet Apple ons tijdens de keynote zien hoe een garagedeur op afstand kon worden geopend met de Apple Watch. Handig als je kinderen de sleutel zijn vergeten.

© PXimport

De thermostaat even aanzetten met een druk op je pols, dat is nu al mogelijk.

14 Huisdieren

Geloof het of niet, wearables zijn écht niet alleen maar bedoeld voor mensen, ook huisdieren kunnen ervan profiteren. In theorie zou je dan kunnen denken aan een halsband met NFC-technologie die ervoor zorgt dat alleen jouw hond of kat door het luik naar binnen kan. Maar er zijn ook daadwerkelijk al wearables op de markt voor je huisdier, zoals de BarkLimiter Deluxe van Garmin. Deze wearable moet ervoor zorgen dat de hond stopt met blaffen op momenten dat dat niet de bedoeling is. Hoe? Door een 'subtiele correctie' (lees stroomstootje) toe te passen wanneer de hond op ongepaste momenten blaft. Wie nog wat verder wil gaan, koopt de Garmin Delta Electronic Dog Training Device. Dat is bijna hetzelfde apparaat, maar dan met afstandsbediening, zodat je de stroomstootjes zelf kunt toepassen als je gedrag wilt corrigeren. Tja.

© PXimport

Een halsband die negatief gedrag van je hond corrigeert, tja, ook dat is wearable-technologie.

15 Slimme kleding

Een interessante categorie wearables die al jaren in ontwikkeling is, is slimme kleding. Dat is een vreemde eend in de bijt, want het is natuurlijk iets heel anders dan een smartwatch of een slimme armband, maar wel degelijk een wearable, omdat het technologie is die je draagt. Een voorbeeld van zo'n kledingstuk is het Smoozi D-Shirt van het Franse bedrijf Cityzen Sciences. Aan de buitenkant zie je niets aan dit T-shirt, sterker nog, je kunt het gewoon wassen en strijken zoals een normaal kledingstuk. Het shirt bevat echter allerlei microsensoren waarmee je hartslag, locatie, afstand en snelheid kunnen worden gemeten. Deze metingen zijn nauwkeuriger dan die van een armband én de technologie is toegankelijker, doordat je geen extra apparaat bij je hoeft te dragen. Een T-shirt draag je immers toch al.

© PXimport

Door slimme kleding hoef je straks helemaal geen extra wearables meer te dragen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000