Internet op grote hoogte: de (proef)ballon van Google

© CIDimport

Internet op grote hoogte: de (proef)ballon van Google

Geplaatst: 5 november 2013 - 11:35

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:56

Redactie

Is het Google naar het hoofd gestegen? Het bedrijf wil dat de hele wereldbevolking internettoegang heeft en dat wil het voor elkaar krijgen met behulp van… ballonnen!

Google Loon is de naam van het project waarbij wordt geprobeerd om landelijke gebieden met behulp van luchtballonnen te voorzien van internettoegang via wifi. Het eerste proefproject is in juni in Nieuw-Zeeland van start gegaan, ter hoogte van de 40e zuiderbreedtegraad. Bij dat proefproject zijn dertig ballonnen opgelaten die een hoogte van 18 tot 27 kilometer bereikten. Dit is een veilige hoogte waarbij het vliegverkeer niet wordt gestoord. De Google-ballonnen, die worden gevuld met helium, staan onder hoge druk waardoor ze ongeveer honderd dagen in de lucht kunnen blijven.

De ballonnen waaien mee op de wind, maar kunnen ook worden bestuurd – bijvoorbeeld om ze op de juiste hoogte te krijgen. Het voordeel hiervan is in ieder geval dat de internetverbinding blijft bestaan bij bepaalde natuurrampen zoals aardbevingen of tornado’s en bij eventuele terroristische aanslagen. Bovendien zou het verschaffen van internetverbindingen in afgelegen gebieden op deze manier een stuk gemakkelijker, goedkoper en sneller zijn dan via alternatieven. Uniek is bovendien dat de ballonnen worden aangedreven door zonne-energie.

© CIDimport

Google mikt – letterlijk en figuurlijk – hoog met dit project. Uiteindelijk wil het streven naar het beschikbaar maken van alle informatie voor iedereen in de wereld. Uiteraard is het hele project geen liefdadigheid van Google. Aangezien bijna tweederde van de wereldbevolking (nog) geen internettoegang heeft, ziet het internetbedrijf mogelijkheden om meer geld te verdienen aan een groep nieuwe internetgebruikers.

Kritiek niet van de lucht

Het is nog niet bekend of Google het project uitbreidt naar andere landen. Op basis van de resultaten van het proefproject in Nieuw-Zeeland besluit het of ook in andere landen dergelijke ballonnen worden opgelaten. In ieder geval heeft India al interesse getoond in het project en er zouden ook al plannen zijn om met circa driehonderd ballonnen heel Nieuw-Zeeland, Australië, Chili en Argentinië van internetverbindingen te voorzien.

© CIDimport

Maar er is ook kritiek op het project, van niemand minder dan Bill Gates, die met zijn Bill & Melinda Gates Foundation al jaren arme en zieke mensen in ontwikkelingslanden helpt. Hij vindt het een waardeloos project, zo heeft hij in augustus gezegd: “Een internetverbinding is niet datgene waarop mensen in ontwikkelingslanden zitten te wachten. Die zijn meer geholpen met een middel tegen malaria.”

Daarnaast zijn er zorgen geuit door astronomen, die vrezen dat de signalen van de ballonnen, die worden uitgezonden op de 2400MHz- en de 5800MHz-band, tot storingen zullen leiden bij radioastronomie. Aangezien zij radiogolven uit de ruimte willen ontvangen, vrezen zij dat ze geen onderscheid zullen kunnen maken tussen de radiogolven afkomstig van Google’s ballonnen en andere radiogolven. Google heeft daarom toegezegd zijn ballonnen tijdelijk te zullen uitschakelen als ergens interferentie dreigt.

Tekst: Edwin Feldmann

Dit artikel komt uit Computer Idee 23, jaargang 2013.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000