Incognitomodus Chrome laat toch sporen na: zo verwijder je ze

© Kiattisak - stock.adobe.com

Incognitomodus Chrome laat toch sporen na: zo verwijder je ze

Geplaatst: 18 mei 2023 - 08:01

Justin Doornekamp

De incognitomodus van Chrome kun je gebruiken als je anoniem wilt surfen, maar het is geen waterdichte oplossing. Als je surft in de incognitomodus laat je altijd wat sporen na. Gelukkig kun je deze wissen.

Als je in de incognitomodus in Chrome websites bezoekt, dan kun je dit later niet terugzien in de geschiedenis of de adresbalk van de browser. Als je een venster sluit, worden deze gegevens namelijk automatisch verwijderd. Ook worden cookies gewist, terwijl gevoelige informatie als wachtwoorden en persoonlijke gegevens beter beschermd zijn. Dit alles maakt het voor adverteerders moeilijk om een profiel van jou te schetsen, waardoor gepersonaliseerde advertenties niet mogelijk zijn.

Niet waterdicht

Maar de modus is dus niet waterdicht. Zo wordt je IP-adres niet verborgen, waardoor je alsnog door derden kunt worden gevolgd. Een internetleverancier kan in principe zien welke websites je hebt bezocht en als je op een zakelijk netwerk zit, kan de netwerkbeheerder een IP-adres koppelen aan de websites die er zijn bezocht.

Het is over het algemeen vrij moeilijk om je zoekgeschiedenis in de incognitomodus volledig te verwijderen. Daar heb je aanvullende kennis en software voor nodig of toegang tot de tools van je netwerkbeheerder. Dat zal in veel gevallen niet gaan, maar er is een makkelijke manier om alsnog de laatste restjes van je surfgedrag in het incognitovenster te verwijderen, namelijk door in het DNS te duiken.

Een browser kan namelijk je surfgedrag vergeten, maar je computer bewaart die gegevens nog een tijdje. Als je een website bezoekt, zoekt je pc namelijk via DNS-servers naar het IP-adres van de betreffende website. Deze verzoeken worden een tijdje opgeslagen op je pc, waardoor iedereen op je pc in principe toegang kan krijgen tot je zoekgeschiedenis, zelfs als je in de incognitomodus hebt gesurft.

Tip 05 Surf anoniem met de incognito-modus van Chrome.

© PXimport

In het incognitovenster van Chrome kun je alsnog gevolgd worden.


0

Powered by

logo

Duik in de Opdrachtsprompt

Je zoekgeschiedenis in de incognitomodus kun je terugvinden door de app Opdrachtprompt te openen en het volgende commando in te voeren: ipconfig /displaydns. Je ziet dan je DNS-cache. Als je bijvoorbeeld google.com hebt bezocht, dan zie je deze website hier staan.

Wil je er zeker van zijn dat de bezochte websites in de incognitomodus van je browser nergens meer opduiken, dan kun je de DNS-cache legen. Dit kun je forceren door in de Opdrachtprompt de commando ipconfig /flushdns in te voeren.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt ook voorkomen dat de incognitomodus sporen achterlaat. Dit werkt uiteindelijk beter dan dat je zelf je DNS-cache in de gaten moet houden. Zo kan een VPN een goede aanvulling zijn op de incognitomodus, omdat het een beveiligde verbinding tussen jou en het internet bewerkstelligt. Omdat het internetverkeer door een versleutelde virtuele tunnel wordt gestuurd, ben je volledig anoniem.

NordVPN website

Met een VPN ben je nog beter beschermd.

Helemaal fan van Chrome?

Dan wil je misschien ook een Chromebook

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten