Geheugensteuntjes op je pc met Sticky Notes 3.0

© CIDimport

Geheugensteuntjes op je pc met Sticky Notes 3.0

Software

Geplaatst: 5 november 2018 - 08:23

Aangepast: 29 augustus 2022 - 18:10

Redactie

Hoe vaak gebeurt het je niet dat je een geheugensteuntje op een post-it schrijft en dit papiertje vervolgens kwijtraakt? Met Sticky Notes heb je ze binnen Windows 10 altijd binnen handbereik. De software heeft voor het eerst in tijden een grote update gekregen. Dit kun je met Sticky Notes 3.0.

Sticky Notes zit standaard in Windows 10, in het startmenu onder de S. Als het goed is, wordt de nieuwste versie automatisch binnengehaald. Is dat niet het geval, dan kun je Sticky Notes 3.0 ook gratis downloaden in de Microsoft Store. De software maakt reeds sinds 2002 onderdeel uit van Windows en werd een op zichzelf staand programma in Windows 7. Door de jaren heen heeft Microsoft er weinig aan veranderd. Anno 2018 is een opfrisbeurt meer dan welkom.

Overigens vraagt Microsoft je de eerste keer om je aan te melden met je Microsoft-account. Je aantekeningen worden dan gesynchroniseerd met alle Windows 10-apparaten waarop je met dat adres bent ingelogd. Wil je dit niet, dan kun je deze stap gewoon overslaan. Wil je later toch van deze functie gebruikmaken, dan kun je jezelf via het instellingenscherm (onder het radar-icoontje) later alsnog aanmelden.

Overzichtelijk

Voorheen namen de digitale notities een hoop ruimte in op je bureaublad. Voortaan worden ze gebundeld in een nieuw overzichtsvenster, dat meteen opent zodra je Sticky Notes 3.0 de eerste keer opstart. Telkens wanneer je een nieuwe plaknotitie aanmaakt, vind je deze hier ook terug. Maak een nieuwe notitie aan door bovenin op het plus-icoontje te klikken. Typ nu wat je wil, of gebruik een stylus om te schrijven wanneer je een Windows 10-laptop met touchscreen gebruikt. 

© CIDimport

Om het netjes te houden, kun je rechtsonderin opsommingstekens toevoegen aan je lijsten. Deze opmaakbalk is nieuw, en je kunt tekst er ook mee aandikken, cursief maken of onderstrepen. Heb je een taak afgerond, dan kun je deze niet alleen met backspace verwijderen maar voortaan ook doorstrepen. Net zoals je op papier zou doen. Een klein verschil, maar het geeft je aan het einde van de dag beter inzicht in alles wat je gedaan hebt.  

Kleuren en sneltoetsen

Klik rechtsboven op de drie bolletjes om een kleur voor je notitieblaadje uit te kiezen. Naast geel, groen, roze, paars, blauw en grijs is daar de kleur houtskool (donkergrijs) bijgekomen. De kleur bij uitstek wanneer je 's avonds nog vaak achter de pc zit en fel licht wilt vermijden. Onder Instellingen vind je nog de optie om 'inzichten' in te schakelen. Voeg je daarna bijvoorbeeld een e-mailadres toe aan een notitie, dan wordt dit automatisch een hyperlink naar je standaard mailprogramma. En url's worden geopend in je browser.

© CIDimport

Al je geheugensteuntjes vind je nu dus terug in het hoofdmenu, ook wanneer je de afzonderlijke vensters afsluit. Bovenin vind je een zoekvenster, daar kun je snel notities terugvinden op basis van steekwoorden. Ga met je muis over een notitie en er komt een vuilnisbakje tevoorschijn. Klik daarop om de notitie te verwijderen. Verder werken veel Windows-sneltoetsen ook in Sticky Notes 3.0. Denk aan kopiëren (ctrl+ c) en plakken (ctrl + v). Voor een overzicht van alle opties kijk je onder Instellingen > Sneltoetsen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000