Exif-data verwijderen uit foto's met Exif Pilot

© PXimport

Exif-data verwijderen uit foto's met Exif Pilot

Geplaatst: 2 juli 2021 - 05:04

Aangepast: 14 december 2022 - 10:24

Redactie

Zodra je een foto schiet, wordt daar doorgaans allerlei informatie in opgeslagen. Zoals wanneer het kiekje is genomen en met welke camera-instellingen. We spreken dan over exif-data. Met het programma Exif Pilot kun je exif-data verwijderen of aanpassen.

We beginnen met dit citaat van Wikipedia: “Exchangeable image file format (exif) is een metadataspecificatie voor afbeeldingsbestanden uit onder andere digitale camera’s. Het wordt gebruikt in bestandsformaten zoals jpg en tiff. Het is ontworpen door de Japan Electronic Industry Development Association.”

 Vrij vertaald staat hier dat (in ieder geval) jpg- en tiff-bestanden uit méér bestaan dan alleen een afbeelding. Dat maak je inzichtelijk met een programma zoals Exif Pilot.

Als je de software start zie je dat het werkvenster bestaat uit vier onderdelen: Folders, FileList, Preview en Properties. Via de menu-optie View kunnen Folders, Preview en Properties naar wens aan en uit worden gezet; en zélfs uit het werkventer van Exif Pilot worden weggetrokken naar elders op het beeldscherm. 

Het onderdeel Folders gebruik je eigenlijk alleen om naar een map met foto’s te navigeren. Direct daarna kun je dat onderdeel weglaten om daarmee werkruimte terug te winnen.

Opties nalopen

Speel gerust wat met de genoemde onderdelen en zorg ervoor dat je meteen wat extra horizontale ruimte creëert voor de FileList. Ga vervolgens naar Tools / Options en Customize Columns. Het is nu mogelijk om in de FileList precies die informatie te benoemen waar je naar op zoek bent. Die FileList wordt daardoor ook meteen wat relevanter.

En als je dan toch met de Options bezig bent, ga dan ook naar het tabblad Settings om in ieder geval de miniatuurweergave (= thumbnail) netjes mee te laten groeien/krimpen met het Preview-venster. En laat ook meteen alle onbekende (= unknown) Exif-tags tonen in het Properties-venster, want je weet tenslotte maar nooit wat je dán aan extra’s te zien krijgt.

 

© PXimport

Exif-data bekijken en bewerken

Het voor ons belangrijkste onderdeel van Exif Pilot is Properties. In dát gedeelte van het werkvenster wordt alle informatie getoond van de geselecteerde foto. Properties bestaat uit twee delen die je apart kunt aanklikken: File en Exif. Bij File krijg je te zien hoe het fotobestand aanwezig is op je harde schijf of ssd. Waar staat het bestand, hoe heet het, hoe groot is het. Van die dingen.

Via Exif kom je te weten welke extra informatie er in het bestand is vastgelegd door het fototoestel of de smartphone. Welke hardware is er gebruikt, wanneer is de foto geschoten, wat is de resolutie, is het een staande of liggende opname, wat is de gps-locatie van de foto enzovoort. Kortom, je komt echt álles over de afbeelding te weten! 

Daarbij opgemerkt dat het merk en type camera mede bepalend is voor de hoeveelheid exif-informatie die is opgeslagen. Voorbeeldje: gps-informatie kan bijvoorbeeld alleen worden vastgelegd als de camera is voorzien van een gps-ontvanger.

 

© PXimport

Met behulp van Exif Pilot kun je niet alleen informatie opvragen, maar kun je ook informatie bewerken. Exif Pilot spreekt dan over vier soorten van informatie:

Aan de onderkant van het deelvenster Properties zie je de knop Edit exif/PICT/XMP. Klik er maar eens op, om dan het dialoogvenster Edit Properties te openen. Vervolgens zijn er allerlei mogelijkheden om afbeeldinggegevens te manipuleren dan wel toe te voegen

.Kijk in het bijzonder naar de mogelijkheden om de datum en de tijd van een foto aan te passen, waarbij er rekening kan worden gehouden met de (gps-)tijdzone waar de camera zich bevond op het moment van ‘schieten’. Mogelijk een handige optie is het kunnen toevoegen van keywords aan een foto.

Exif-data verwijderen

Kijken we naar de functies onder de twee menu-items Edit exif/PICT/XMP en Import/Export. Onder het eerste menu-item vind je mogelijkheden om de diverse exif-vormen op te schonen (= clear) en onderling te kopiëren (= copy).

 In het bijzonder het kunnen ‘schoonmaken’ van de exif-informatie zal je aanspreken, want op die manier kun je je foto’s anonimiseren voor je ze op social media plaatst.

 

© PXimport

Het tweede menu-item, Import/Export, is goed voor het kunnen inlezen en wegschrijven van exif-informatie naar xml, excel en csv. Begin eens met het wegschrijven van exif-informatie om dan te zien dat er extra bestanden worden toegevoegd aan de map met afbeeldingen. Die extra bestanden hebben dezelfde bestandsnaam als de bijbehorende afbeeldingen, maar dan met extensies voor respectievelijk xml, xlsb en txt. 

De aldus geëxporteerde exif-gegevens kunnen worden ingelezen door Exif Pilot zélf, maar ook door andere programma’s die de exif-gegevens en de bijbehorende afbeeldingen kunnen combineren; denk hierbij aan uiteraard geotagging.

Zoals je ziet kan een onschuldige foto veel meer gegevens bevatten dan het oog kan zien.  Vanaf nu kun je Exif Pilot gebruiken om al die niet direct zichtbare gegevens te onthullen en mogelijk te verwijderen. Het is maar waar je het voor nodig hebt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000