Een lettertype maken van je eigen handschrift

© Olga Yastremska, New Africa, Afr

Een lettertype maken van je eigen handschrift

Software

Geplaatst: 26 januari 2023 - 08:31

Aangepast: 28 januari 2023 - 21:26

Toon van Daele

Op je computer zijn tientallen lettertypen beschikbaar en op internet vind je er nog duizenden meer. Maar hoe leuk zou het zijn als je je eigen handschrift kon gebruiken als font? Dat is minder moeilijk dan je denkt. ID.nl legt het uit.

Calligraphr 

Om je eigen handschrift in een lettertype om te zetten, zou je bijvoorbeeld elk teken afzonderlijk kunnen scannen, waarna je elk plaatje in een fontdesigntool importeert en optimaliseert. Wij houden het liever eenvoudig en maken graag gebruik van www.calligraphr.com. De prijsinformatie op de website geeft aan dat je in de gratis versie beperkt bent tot 75 tekens per font en dat elk teken evenveel (horizontale) ruimte in beslag neemt, maar daar valt mee te leven. Registreer je bij de dienst en meld je aan. 

 

Sjabloon: compositie 

Klik op de Template-pagina op Create a template en vervolgens op Languages, waar je (bijvoorbeeld) Dutch kiest. Cijfers wil je ongetwijfeld ook in je font. Open daarvoor de rubriek Basics en selecteer Minimal Numbers. Verder wil je vast ook leestekens en die voeg je toe met Minimal Punctuation. Helaas zit je nu al aan 101 tekens, wat maakt dat je er 26 moet schrappen gezien de beperking tot 75 tekens in de gratis versie. We denken dan aan diakritische tekens en eventueel enkele weinig gebruikte leestekens. Een teken weghalen, doe je door erop te klikken en met Delete te bevestigen. 

 

 

Sjabloon: download 

Ben je hiermee klaar klik dan bovenaan op Download Template. Je mag de standaardinstellingen behouden (PDF en Draw helplines) en je bevestigt met Download. Klik op Calligraphr-Template.pdf om het pdf-document op te halen en druk beide pagina’s af op papier. Schrijf in elk van de 72 vakjes het bijbehorende teken, bij voorkeur met een redelijk dunne, diepzwarte stift. Blijf ook mooi binnen de hulplijnen voor de zogeheten staartletters (zoals g, j en p) en stokletters (zoals b, d en f). 

 

Sjabloon: upload 

Heb je beide pagina’s van het sjabloon volledig ingevuld, pak dan je smartphone erbij en neem van elke pagina een scherpe foto. Let op dat de vier hoekmarkeringen op elke pagina zichtbaar zijn op je foto’s. Terug op de webpagina van Calligraphr selecteer je My fonts, waarna je op Upload Template klikt en via Bestand kiezen beide jpg-bestanden ophaalt. Laat Automatically clean templates aangevinkt, tenzij je naderhand merkt dat het resultaat ondermaats is, waarna je het zonder deze optie nogmaals kunt proberen. Bevestig met Upload Template

 

Font: bewerking 

Vervolgens kies je Add characters to your font. Je krijgt nu een goed beeld van elk teken en als je dit wenst kun je specifieke tekens uit je font halen via het prullenbak-icoon. Is alles naar wens, klik dan op Edit Font Details, geef je font een naam en pas eventueel de spatiëring aan (je kunt bijvoorbeeld de Letter spacing wat verkleinen). Bevestig met Save, klik daarna op Build Font en op Build. Klik bovenaan op de bestanden .ttf en/of .otf om je font te downloaden. In stap 13 vertellen we je hoe je dit font op je pc installeert. 

 

Installatie 

Je hebt nu een of meer fontbestanden op je pc gedownload of gemaakt. Om die in Windows daadwerkelijk als font te installeren, volstaat het in Verkenner met de rechtermuisknop op zo’n ttf- of otf-bestand te klikken en Installeren of Installeren voor alle gebruikers te selecteren. Als het goed is, komt het font al meteen beschikbaar in je favoriete tekstverwerker, zoals Word of WordPad. Om het font beter te bekijken of weer te verwijderen, druk je op de Windows-toets, tik je lettertype in en start je Lettertype-instellingen op. 

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000