Doe meer met AutoCorrectie in Word

© PXimport

Doe meer met AutoCorrectie in Word

Geplaatst: 6 september 2018 - 02:19

Aangepast: 16 november 2022 - 10:32

Ronald Smit

De welbekende tekstverwerker Word (2016) beschikt over een handige optie AutoCorrectie. Die vangt niet alleen veelgemaakte tikfouten op, maar zorgt ook dat bijvoorbeeld een :-) in een 'echte' smiley wordt omgezet. En je kunt eigen dingen toevoegen.

We gaan in dit artikel uit van Word 2016, maar ook in oudere versies is de optie vast wel ergens terug te vinden. Laten we eerst eens kijken wat AutoCorrectie standaard van huis uit doet. Open een nieuw Worddocument en tik eens (c). Je ziet dat deze drie letters automatisch in een enkel copyright-teken vervangen. Precies dat is AutoCorrect. En dit onderdeel blijkt - hoewel enigszins verstopt - ook naar eigen hand te zetten. In de Windows-versie open je het bijbehorende venster door in het menu Bestand op Opties, dan Controle en tot slot op AutoCorrectie-Opties te klikken. In het geval je de Mac-versie van Word gebruikt, klik je in de menubalk onder Extra op AutoCorrectie. In beide gevallen verschijnt nu een nagenoeg gelijk ogend venster. Met een verschil: de Windows-versie is verdeeld over tabbladen; de Mac gebruikt gelijknamige knoppen voor de onderverdeling. Klik - voor zover dat niet standaard al het geval is - op de knop/tab AutoCorrectie. Je ziet nu een lijst met voorgeprogrammeerde acties. Wil je bijvoorbeeld niet dat een getikte :-) standaard omgezet wordt door een smiley-karakter, dan zou je deze autocorrectie kunnen verwijderen. Zoek daarvoor simpelweg In het lijstje in de linker kolom naar :-) en klik op dit item. Klik vervolgens op Verwijderen en een :-) blijft voortaan een :-)

AutoCorrect biedt standaard al heel wat voorgedefineerde opties, verwijderen van voor jou onhandige exemplaren kan

© PXimport

Zelf toevoegen

Ook is het mogelijk om zelf dit soort dingen te maken. Stel dat je het symbool van een bommetje in wil voegen nadat je de tekst <bom> tikt in een Worddocument. Dat kan. Sluit daarvoor het venster AutoCorrectie, dat is het makkelijkst. Voeg het gewenste symbool in in je document, het bommetje is te vinden in het lettertype Windings dat zowel op de Mac als onder Windows beschikbaar is. Gebruik het tabblad Invoegen en Geavanceerd symbool. Kies als lettertype Windings en dubbelklik op het bommetje. Klik op Sluiten. Selecteer het bommetje in de tekst door er met de linker muisknop overheen te slepen. Met de bom geselecteerd open je nu wederom het AutoCorrectie-venster op de net beschreven manier. In het veld onder Door staat het bommetje alvast klaar. Vervang de tekst onder Vervang (standaard is dat --> ofwel de eerste optie uit het lijstje eronder) door - in ons voorbeeld - <bom>. Klik nu op Toevoegen. Sluit het venster AutoCorrectie. Tik in je document nu <bom> en voilà: daar is je bom! Deze truc is natuurlijk prima bruikbaar voor 'lastige' symbolen die je vaker gebruikt in documenten. Deze vergen immers vaak een duik in de 'Geavanceerde Symbolen'. Als je niet meer weet in welk lettertype jouw symbool verstopt zit, kost dat je steeds weer zoektijd. Via AutoCorrectie los je dat op glorieuze wijze op. Techneuten zouden zo bijvoorbeeld een Ohm-teken kunnen 'verautomatiseren' door een AutoTekst toe te voegen in de vorm van bijvoorbeeld <Ohm>. Gebruik je iets na verloop van tijd niet meer, dan is verwijderen op de eerder uitgelegde manier mogelijk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten