De 5 veelvoorkomende Windows 10-problemen - en oplossingen

© PXimport

De 5 veelvoorkomende Windows 10-problemen - en oplossingen

Geplaatst: 16 mei 2019 - 06:39

Aangepast: 24 november 2022 - 13:38

Justin Doornekamp

Eindelijk is Windows 7 in populariteit voorbij gestreefd door Windows 10. Het besturingssysteem werd door de jaren heen flink onder handen genomen door Microsoft en de grootste problemen rond Windows 10 zijn verdwenen. Toch treden er nog wel eens wat vervelende issues op. Daarom kan het geen kwaad om de meest voorkomende Windows 10-problemen onder de loep te nemen. En ook belangrijk: hoe los je ze op?

1. Te weinig ruimte voor Windows 10

Als je van plan bent over te stappen op Windows 10, dan kun je al tegen een eerste probleem aanlopen, namelijk dat je te weinig ruimte hebt voor de installatie ervan. Voor Windows 10 moet je minimaal 16 GB aan ruimte vrijmaken. Als je wilt weten hoeveel ruimte je nog over hebt op je pc, ga dan naar Mijn Computer of Deze PC. Onder iedere schijf zie je hoeveel ruimte je nog over hebt en door met de rechtermuisknop op Eigenschappen te klikken, krijg je nog wat meer informatie over je schijfruimte.

Lees ook: Windows 10 streeft Windows 7 eindelijk voorbij

2. Opnieuw opstarten na updates

Microsoft heeft de neiging om zijn besturingssysteem geregeld van updates te voorzien. Vooral irritant zijn de automatische updates, waardoor je pc opnieuw moet opstarten. En dat komt eigenlijk nooit uit. De simpelste manier om dit uit te schakelen, is door naar de instellingen te gaan (Windows-toets + ‘i’) en vervolgens op Bijwerken en beveiliging te drukken. Klik op Geavanceerde opties en zet We laten een herinnering zien wanneer we opnieuw gaan opstarten aan. Nu krijg je altijd eerst een melding als je pc opnieuw wil opstarten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

3. Updates installeren als je wilt afsluiten

Nu we het toch over updates hebben: het kan ook vervelend zijn als er een update geïnstalleerd moet worden. Vaak zie je aan de hand van een geel uitroepteken dat er een update voor je klaarstaat en dat deze wordt geïnstalleerd zodra je je pc uitschakelt. Soms duurt het een tijd voordat deze updates zijn geïnstalleerd en daar zit je soms niet op te wachten. Soms kún je ook niet wachten, bijvoorbeeld omdat de accu bijna leeg is.

Gelukkig is er een manier om te voorkomen dat updates worden geïnstalleerd als je je pc uit doet. Sla alles op waar je mee bezig was en sluit alle programma's op je pc. Druk op de Windows-toets in combinatie met R om het Uitvoeren-venster te openen. Type cmd en druk op enter om het opdrachtprompt te openen. Tik shutdown /s /f /t 0. Druk op enter en je pc zal afsluiten. De updates worden pas geïnstalleerd als je je pc weer opstart.

4. Computer start langzaam op

Er zijn diverse redenen waarom je pc mogelijk langzaam opstart. Misschien is je pc niet up-to-date of is je computer besmet met malware. In dat laatste geval kun je opnieuw naar het menu Bijwerken en beveiliging gaan. In het menu aan de linkerkant van het venster klik je op Windows-beveiliging en vervolgens op Windows Defender-beveiligingscentrum openen. Hier kun je een volledige scan uitvoeren.

Om te zien of je volledig bij bent met je updates, ga dan weer naar Bijwerken en beveiliging. Onder het kopje Windows Update, vind je Naar updates zoeken. Ook kan het lonen om bepaalde opstartprogramma’s uit te zetten.

5. Teveel notificaties

Notificaties kunnen handig zijn, om ervoor te zorgen dat je geen afspraken, verjaardagen, e-mails en andere dingen over het hoofd ziet, maar soms wil je je gewoon kunnen concentreren op je werk. Alle gemiste notificaties komen in het Actiecentrum te staan. Deze kun je bekijken door in de taakbalk op het tekstballon-icoon te klikken. Deze lijst kun je leegmaken door rechts bovenaan op Alle meldingen wissen te klikken. Je kunt ook individuele notificaties verwijderen.

Als je wilt kiezen wanneer er een notificatie verschijnt, moet je naar Instellingen, Systeem en Meldingen en acties gaan. Hier kun je kiezen welke soorten notificaties er mogen worden weergegeven, zoals meldingen van apps, tips over Windows, herinneringen en dergelijke.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000