Gratis hulp bij belastingaangifte 2020? Computer Idee helpt!

© CIDimport

Gratis hulp bij belastingaangifte 2020? Computer Idee helpt!

Software

Geplaatst: 26 februari 2021 - 05:26

Aangepast: 29 augustus 2022 - 15:36

Redactie

De tijd om je belastingaangifte in te vullen is weer aangebroken. Ook dit jaar helpt Computer Idee je met het invullen. Want met ons gratis handige en geautomatiseerde Excel-bestand zie je direct hoeveel je terugkrijgt, of moet betalen.

Ruim 15 jaar helpt Computer Idee zijn lezers met de belastingaangifte. En hoewel het tegenwoordig een stuk makkelijker (maar niet altijd even leuker) is gemaakt, kun je altijd wat extra hulp gebruiken. Ook voor de aangifte over 2020.

Daarom schakelen we ook dit jaar weer de hulp in van onze Excel-expert Wim de Groot. Hij maakt speciaal voor onze lezers ieder jaar een geautomatiseerd Excel-bestand, waarmee je precies kunt zien hoeveel geld jij kunt terugvorderen van de Belastingdienst. Ook dit jaar is er een versie van het Excel-bestand beschikbaar voor iedereen die hulp kan gebruiken bij de aangifte. 

Gratis downloaden

Via de onderstaande link kun je de nieuwste versie van het Excelbestand downloaden. De wijzigingen worden per nieuwste versie getoond. Het Excelbestand is opgenomen in een zip-bestand, omdat sommige browsers en virusscanners het direct downloaden van een xlsx-bestand blokkeren. Pak na het downloaden het zipbestand uit naar een locatie op de harde schijf.

Let op: onderstaand bestand heeft betrekking op de aangifte over 2020. 

Download Excel-bestand aangifte 2020 (versie 3) 


Verbeteringen in versie 3 - 24-03-2021:

 • Hebt u een eigen woning, maar geen hypotheek, dan wordt het forfait over de WOZ bijgeteld en via ‘Aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld’ weer afgetrokken (althans 28/20 daarvan in 2020). De Belastingdienst laat u eerst de verdeling van dit forfait kiezen en dan wordt de Aftrek in dezelfde verhouding toegepast. Dat doen we in het Excel-bestand nu ook (zie rij 72 en 123). U kunt daarom in het tabblad Aangifte cel J72 nu ook een positief bedrag invoeren, en tabblad Overnemen kan nu ook een positief bedrag vermelden.

 • Als de rechterpartner weinig belasting betaalt (bij een inkomen kleiner dan 7.000), zou die heffingskortingen mislopen. Maar betaalt de linkerpartner voldoende belasting, dan kunnen er heffingskortingen worden verrekend. De formule hiervoor is verbeterd.

Verbeteringen in versie 2 - 08-03-2021:

 • De Teruggekregen bedragen en vergoedingen, en de Ontvangen rente, pacht of huur vóór 2001 werden wel opgeteld bij het inkomen, maar er werd geen belasting over berekend. De formule in M75 is verbeterd.
   

 • In het tabblad Hypotheek en Schulden stond in G46 dat de datum in 2019 moest vallen, dat moet uiteraard 2020 zijn.
   

 • In cel H55 zat de voorwaarde dat de financieringskosten van het oversluiten van een hypotheek alleen aftrekbaar waren als de nieuwe hypotheek hoger was dan de oude; dat klopte niet.

 • In de beide tabbladen Premie lijfrente zijn de percentages Jaarruimte in rij 20 verbeterd en de factor onder Pensioenaangroei (rij 23), en 2019 moest 2020 zijn (rij 47 – 40).

 • In tabblad Aangifte was de berekening van de AOW-leeftijd niet voor iedereen correct (kolom AC-AD). In dat blad hebben we ook de toelichting verbeterd waarin stond waar de Opname uit de levensloopregeling moest; dat moet rij 21 (Periodieke uitkeringen) zijn in plaats van bij de inkomsten uit loondienst.

 • Het was niet voor iedereen duidelijk dat de gegevens van de partner aan de rechterkant kunnen worden ingevuld; dat hebben we duidelijker aangegeven.

   

Systeemvereisen: 

Vanwege de ingebouwde macro's werkt het bestand het beste met Excel-versies vanaf Office 2003 en hoger. In Excel moeten macro's worden ingeschakeld. Bij het openen van het Excel-bestand in de nieuwste versies van Excel krijg je automatisch de melding of de macro's mogen worden ingeschakeld. In het eerste tabblad van het bestand lees je vervolgens hoe je de macro's voorgoed inschakelt. 

© CIDimport

FAQ:

Vraag: Kan ik ook versies van eerdere jaren downloaden?
Antwoord: Ja, vanaf de aangifte 2015 kun je deze nog downloaden, klik hier

Vraag: In welke versies van Excel werkt dit bestand?
Antwoord: Het bestand werkt vanaf Excel 2003 en hoger voor Windows en Office for Mac 2011 en hoger voor Mac OS X.

Vraag: Kan ik ook andere spreadsheetsoftware gebruiken om het Excel-bestand bestand te openen?
Antwoord: De in VBA-geschreven macro's zullen niet werken in bijvoorbeeld OpenOffice en LibreOffice. De formules voor de berekeningen werken doorgaans wel.  

Vraag: Kan ik het Excel-bestand openen in de online-versie van Excel, bijvoorbeeld in Office 365 of in Outlook.com?
Antwoord: Nee, de in het bestand gemaakte macro's werken niet in de online-versie van Excel, omdat de macro's niet voor online-gebruik geconverteerd kunnen worden. Je krijgt dan de (onterechte) melding 'dit bestand is beveiligd met een wachtwoord'.

Vraag: Werkt het Excel-bestand met de Excel-viewer?
Antwoord: Nee, de Excel-viewer opent Excel-bestanden alleen als 'alleen lezen', waardoor je geen gegevens in het sheet kunt invullen.

Staat je vraag hier niet bij of heb je andere vragen of problemen het het Excel-bestand? Stuur de redactie van Computer Idee dan een mailtje: redactie@id.nl met als onderwerp 'Belastingaangifte 2020'. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000