© PXimport

Cellen opmaken in Excel

Geplaatst: 16 februari 2020 - 11:51

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Ronald Smit

Je kunt aardige dingen doen qua celopmaak in Excel. Het maakt een sheet vaak beter leesbaar door simpelweg wat kleurtjes toe te passen, of een rand te implementeren. Ook de uitlijning van de inhoud is van belang.

Als je gebruik maakt van Excel, zul je natuurlijk al snel ontdekken dat het standaardraster waarin je je gegevens en formules in zet niet alleen oersaai oogt, maar ook niet echt bevorderlijk is voor de overzichtelijkheid. Vandaar dat je met eenvoudige handelingen de opmaak van cellen snel kunt aanpassen. Oogt niet alleen leuk, maar helpt ook de leesbaarheid te vergroten. In ons voorbeeldtabelletje is duidelijk te zien wat we bedoelen. Het eerste te verhelpen euvel is dat de kolomtitel in C1 niet past. Kwestie van de hele kolom wat breder slepen door de muis boven het verticale streepje achter de C te plaatsen, te klikken en breder te slepen. Vervolgens is de uitlijning rechts niet mooi. Tenzij het om geldbedragen gaat, dan is rechts uitlijnen een must om alles netjes onder elkaar te krijgen. Om celinhoud per cel of meerdere cellen tegelijk bijvoorbeeld in het midden uit te lijnen, sleep je over alle cellen die je onder handen wilt nemen om ze te selecteren. Klik in het geopende venster op de tab Uitlijning en kies onder Horizontaal voor Gecentreerd; dit kun je eventueel ook selecteren onder Verticaal. In het geval er langere (meestal) tekst in een cel staat is het verstandig om de optie Terugloop in te schakelen; daarmee zorg je dat een tekst netjes in een cel blijft. Klik op OK.

© PXimport

Kleur

Om een cel of een selectie aan cellen van een achtergrondkleur te voorzien, selecteer je weer een setje cellen (of eentje als je elke cel van een andere kleur wilt voorzien, maar dan wordt het natuurlijk alsnog een creatieve chaos...). Klik na het maken van de selectie onder de tab Start van het lint op het naar beneden gerichte driehoekje naast de verfemmer (in het blok Lettertype) en kies een kleur. Met een beetje beleid realiseer je zo al snel iets dat prettig oogt. Eventueel is de tekstkleur in een cel zelf ook aanpasbaar; daarvoor gebruik je het knopje naast de verfemmer. Ook tekstopmaak is naar wens aanpasbaar via de bekende knoppen B, I en U. Blijft over een laatste handigheidje, namelijk randen van cellen instellen. Hiervoor gebruik je het naar beneden gerichte driehoekje naast de randenknop; te vinden direct links van de verfemmer. Selecteer een van de opties en zie hoe je tabel er weer anders uit komt te zien. Tipje tot slot: als je heel veel haast hebt om iets moois van een tabel te maken kun je ook een van de voorgebakken stijlen op je celselectie toepassen. Klik voor de mogelijkheden - nog altijd op de tab Start - in het blokje Stijlen op Opmaken als tabel. Kies een stijl en bevestig het bereik van je tabel. Klaar.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000