Waar moet je op letten bij aanschaf van een powerbank?
Met het zomertripjes voor de deur zoeken meer consumenten weer naar een powerbank, zodat ze niet op een festival hun smartphone hoeven achter te laten bij een oplaadpunt. Erg slim, maar hoe weet je welke powerbank geschikt is?
Capaciteit
Bij powerbanks is het belangrijkste de capaciteit. Je kunt die aflezen aan het aantal milli-ampère-uur (mAh). Er zijn powerbanks van 4.400 mAh, maar ook van 20.000 mAh. Een veelgekocht aantal mAh is echter 10.000 mAh. De huidige generatie telefoons zit qua capaciteit meestal ergens tussen 2.000 tot 5.000 mAh. Check dit van jouw specifieke toestel, want dan weet je hoevaak je hem moet kunnen opladen met een powebank van bijvoorbeeld 10.000 mAh. Houdt er wel rekening mee dat er 20 procent stroom verloren gaat, wat onder andere komt door warmtevorming.
©PXimport
Hoe snel gaat het laden
Naast dat het belangrijk is of de powerbank je telefoon kan volladen, is het ook essentieel om te weten hoe snel je powerbank weer oplaadt. Er zijn exemplaren die wel 8 uur nodig hebben, dus dat red je mogelijk niet tijdens je korte nachten op festivals. Check dus of je powerbank een snelle lader heeft of hiermee werkt, zodat je niet constant met een halfvolle powerbank te maken hebt. Heb je op je camping bijvoorbeeld helemaal geen stroomvoorziening, dan is het aan te raden om eens te kijken naar een solar powerbank, deze zijn voorzien van zonnepanelen, zodat je ze altijd kan opladen als de zon zich laat zien. Deze zijn soms wel wat groter.
De grootte
Die grootte is belangrijk. Misschien heb je een klein tasje bij je tijdens een festival of alleen een broekzak, het maakt uit hoeveel ruimte je voor je powerbank hebt. Uiteindelijk geldt toch vaak dat een krachtigere powerbank ook groter is. Het kan wat minder comfortabel zijn als je telkens in het gras wil gaan zitten met een zwaar blok in je broekzak. Kijk dus voor je een powerbank koopt eerst goed naar waarvoor je hem wil gebruiken. Houd er ook rekening mee dat je een powerbank nooit in je ruimbagage moet stoppen: doe deze altijd in je handbagage als je gaat vliegen.
Gebruik je hem voor een of meerdere apparaten?
Of je nu met iemand op pad gaat die ook wel een keertje extra opladen kan gebruiken, of dat je naast je telefoon misschien nog een ander apparaat wil opladen met je powerbank: bedenk goed of je gelukkig zal zijn met een powerbank met 1 USB-port, of dat je er toch meerdere nodig hebt voor meerdere apparaten tegelijk. Besef ook of je een smartphone wil opladen of een tablet, want tablets hebben vaak iets meer nodig. Gamecontrolers kun je eveneens koppelen aan een powerbank. Er zijn zelfs powerbanks beschikbaar die krachtig genoeg zijn om een laptop op te laden.
Prijs
Uiteraard moet je ook opletten hoe duur je powerbank wordt. Een solar powerbank zoals eerder genoemd, is vaak een stuk duurder dan een gewone powerbank. Bedenk je van tevoren goed wat je ongeveer wilt uitgeven aan dit apparaat dat je waarschijnlijk regelmatig op zak draagt. In het geval van powerbanks weten duurdere powerbanks in veel gevallen betere prestaties te leveren, maar als je bijvoorbeeld alleen een simpele powerbank wil die je een paar keer helpt op een festival en die je daarna waarschijnlijk niet meer gaat gebruiken, dan ben je waarschijnlijk net zo tevreden met een goedkopere powerbank.