Sony en Panasonic hebben aangekondigd bezig te zijn met het ontwikkelen van een opvolger van Blu-ray. Het nieuwe medium zou minimaal 300 GB aan data op moeten kunnen slaan. In 2015 moet het nieuwe discformat op de markt komen, in eerste instantie voor professioneel gebruik.

Wie dacht dat de Blu-ray het laatste schijfmedium zou zijn heeft het mis. Door de veranderende markt, waarbij films steeds vaker gestreamd of gedownload worden, zijn schijfjes een steeds zeldzamer fenomeen. Maar Sony en Panasonic hebben maandag aangekondigd dat er toch een opvolger van de Blu-ray-disc aankomt. In eerste instantie zal het medium gericht zijn op de professionele markt, maar vermoedelijk zal het nieuwe medium ook voor de consumentenmarkt worden ingezet.

Sony en Panasonic hebben plannen om het nieuwe opslagmedium in 2015 op de markt te brengen. De opvolger van Blu-ray zal meer dan 300 GB aan informatie kunnen opslaan. Dat is ongeveer zes keer meer dan een Blu-ray-disc kan bevatten.

Ultra hd

Video met ultra hd-resolutie is in aantocht. Dit formaat heeft vier keer zoveel pixels als full hd. Er zijn al een aantal tv’s en monitors gelanceerd die deze hoge resolutie aankunnen, maar er is nog geen discmedium waarop de films kunnen worden opgeslagen. Blu-ray-discs kunnen de standaard wel aan, maar kunnen niet genoeg informatie opslaan voor langere films in deze resolutie. Verder ondersteunen veel Blu-ray-spelers geen video’s in ultra hd. 

Sony was ook betrokken bij de ontwikkeling van Blu-ray. Het Japanse bedrijf ontwikkelde dat medium met Pioneer en Philips.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000