Wat kun je met wifispots van Ziggo en KPN?

© Chainarong Prasertthai

Wat kun je met wifispots van Ziggo en KPN?

Netwerk

Geplaatst: 8 oktober 2022 - 07:12

Justin Doornekamp

Hotspots kennen we inmiddels wel: je bent op pad en logt in op een hotspot om gratis te internetten. Maar wist je dat er ook zogeheten wifispots bestaan? En wat kun je ermee?

Het idee achter wifispots is dat je zelf een beetje van je wifiverbinding deelt met je omgeving in ruil voor toegang tot meer dan 9 miljoen Wifispots in Nederland en daarbuiten. Wifispots staan helemaal los van je privéverbinding, dus je verliest geen snelheid thuis.

 

Overigens kan niet iedereen gebruikmaken van wifispots. Alleen klanten van Ziggo kunnen hun wifiverbinding beschikbaar stellen voor anderen om in ruil daarvoor door heel Nederland te kunnen internetten.

Zo werkt het

Ben je klant bij Ziggo, dan moet je de mobiele app SmartWifi downloaden vanuit de Google Play Store of de App Store van Apple. Nadat je de app hebt ingesteld, kun je naar het tabblad Wifispots gaan. Bovenaan in het scherm zie je de melding Wifispots certificaat niet geïnstalleerd. Hierdoor is het nog niet mogelijk om verbinding te maken met een wifispot.

Kies voor Meer informatie en vervolgens voor Installeer profiel. In het scherm dat volgt, tik je op Wifispots certificaat instellen. Je verlaat dan de app en krijgt een webpagina te zien met een pop-upmelding Deze website probeert een configuratieprofiel te downloaden. Wil je dit toestaan? Selecteer Sta toe en het profiel wordt gedownload.

Het profiel kun je bekijken in de Instellingen-app op je telefoon of tablet. Op een iPhone zie je in de Instellingen-app bijvoorbeeld direct Profiel gedownload en wanneer je hierop tikt dan word je direct gevraagd om het profiel te installeren.

Vul de toegangscode van je telefoon of tablet in om te bevestigen dat je het profiel wilt installeren. Het betreffende certificaat van Ziggo wordt vervolgens toegevoegd aan de lijst met vertrouwde certificaten.

Door heel Nederland kun je verbinding maken met wifipunten.

Binnen een paar seconde is het profiel geïnstalleerd en kun je terug naar de SmartWifi-app van Ziggo. In het tabblad Wifispots kun je op een kaart alle beschikbare wifipunten in de buurt vinden. Vertrek je van huis, dan zal je telefoon of tablet automatisch verbinding maken met deze wifipunten, waardoor je altijd internet hebt, zonder dat dit ten koste gaat van je internetbundel.

Wil je wifispots installeren op een laptop, dan kan dat ook. Ga in je browser naar deze pagina en doorloop de stappen.

KPN-klant?

KPN heeft jarenlang een eigen versie van Wifispots gehad, genaamd Fon HotSpots, maar dat bestaat sinds augustus 2020 niet meer. Je kunt nog wel gebruikmaken van de KPN hotspots, maar daarvoor moet je iedere keer handmatig inloggen op het netwerk van KPN.

Thuis je draadloze bereik vergroten? Bestel hier wifi-versterkers bij Bol.com. En nog een tip: bestel ook onze cursusbundel Thuisnetwerk upgraden!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000