Checklist: dit zijn de beste wifi-boosters van nu
De ene wifi-versterker is de andere niet. Zo bestaan er allerlei accesspoints, wifi-repeaters en mesh-systemen om je wifi-netwerk een duwtje in de rug te geven. De goedkoopste oplossingen beginnen al bij enkele tientjes. Pak je het liever meteen rigoureus aan, dan tuig je voor een paar honderd euro een pijlsnel mesh-netwerk op. Welke wifi-booster past het beste bij jouw budget, wensen én woonsituatie?
Tip 01: Instellingen router
Voordat je extra netwerkapparatuur in huis haalt, is het verstandig om eerst de instellingen van je huidige router door te nemen. Misschien kun je wat instellingen aanpassen, waardoor je het wifi-bereik iets verruimt. Wie weet staan er bepaalde opties namelijk niet correct ingesteld. Open een browser en surf naar het ip-adres van de router, bijvoorbeeld http://192.168.1.1. Het exacte ip-adres staat in de handleiding en/of op de online helppagina van de internetprovider. Typ de gebruikersnaam en het wachtwoord om de routerinstellingen te openen.
De aanwezige opties van het bedieningspaneel hangen af van de gebruikte netwerkapparatuur. Vaak vind je de draadloze opties bij de geavanceerde instellingen terug. Moderne routers zenden het wifi-signaal uit op twee frequentiebanden, namelijk 2,4 en 5 GHz. Controleer of beide frequentiebanden op jouw router actief zijn. Verder is het voor de dataverwerking gunstig wanneer er een kanaalbreedte van 20/40 MHz of 20/40/80 MHz is ingesteld. Laat de router bij voorkeur automatisch naar een (rustig) kanaal zoeken. Je kunt het kanaalnummer ook handmatig instellen en vervolgens controleren of een wijziging verbetering van het draadloze signaal oplevert. Staan alle wifi-instellingen goed en valt de wifi-dekking evengoed tegen? In dat geval loont het de moeite om een wifi-versterker aan te schaffen.
©PXimport
Positie router
De positie van je router geldt als een zeer belangrijke factor voor de wifi-dekking in huis. Een of meerdere wifi-antennes stralen namelijk een bolvormig signaal uit. Probeer daarom een centrale positie te vinden. Helaas bevinden veel modem-routercombinaties zich in de meterkast bij de voordeur. Lukt het niet om een andere locatie te kiezen? Probeer het netwerkapparaat in ieder geval iets van de muur te halen en positioneer hem op één of twee meter hoogte. Houd hierbij wel een halve meter afstand tot het plafond. Voorkom ook dat het apparaat dichtbij metalen voorwerpen staat, zoals leidingen en radiatoren. Sommige routers bevatten externe antennes die je kunt richten. Spreid de antennes, zodat je het bereik van het wifi-signaal vergroot.
©PXimport
Tip 02: Wifi-repeater
Bij de zoektocht naar een goedkope oplossing om het draadloze netwerk uit te breiden, komen veel mensen uit bij een zogeheten wifi-repeater of range-extender. Begrijpelijk, want je schaft zo’n apparaatje al voor een paar tientjes aan. Helaas zit er bij deze oplossing wel een addertje onder het gras. Een wifi-repeater vangt het draadloze signaal van je huidige router op en zendt op basis hiervan weer een nieuw wifi-signaal uit. De bandbreedte is altijd minder vergeleken met die van het bronsignaal afkomstig van de router. Verwacht op het gebied van bereik en snelheid daarom geen wonderen. Een wifi-repeater is geen goede oplossing om de volledige woning te voorzien van stabiele wifi. Je kunt dit apparaatje wél gebruiken om het wifi-signaal tegen geringe kosten naar een naastgelegen (slaap)kamer te verruimen.
De configuratie verloopt bij moderne producten meestal via een app. Veel wifi-repeaters hebben de vorm van een adapter die je rechtstreeks in een stopcontact kunt prikken. Controleer bij aanschaf op welke frequentiebanden het netwerkapparaat (gelijktijdig) uitzendt. Ondersteuning voor zowel 2,4 GHz als 5 GHz heeft de voorkeur.
Met een wifi-repeater verminder je de bandbreedte van het originele wifi-signaal aanzienlijk
-
Tip 03: Accesspoint
Een wifi-repeater werkt alleen op plekken waar er nog een behoorlijk wifi-signaal van de router beschikbaar is. Een accesspoint kun je ook buiten het huidige wifi-bereik positioneren, al moet je dit apparaat dan met een bekabelde netwerkaansluiting aansluiten. Loopt er bijvoorbeeld een ethernetkabel van beneden naar de eerste verdieping of zolder? In dat geval is een accesspoint een betaalbare oplossing om boven een goede wifi-dekking te realiseren.
Sluit een accesspoint met een kabel op een router of switch aan en profiteer van een krachtig wifi-signaal. Aangezien het bronsignaal via een kabel het accesspoint bereikt, is er ten opzichte van een wifi-repeater normaal gesproken een hogere bandbreedte haalbaar. Controleer bij aanschaf welke frequentiebanden het beoogde netwerkapparaat ondersteunt. Voor een soepele werking met draadloze apparaten is gelijktijdige uitzending van 2,4 GHz en 5 GHz een pre.
Nuttig om te weten is dat veel routers een accesspoint-modus bevatten. Heb je ergens nog een router liggen, dan kun je die wellicht voor uitbreiding van het wifi-netwerk inzetten. Een nieuw accesspoint is vanaf enkele tientjes verkrijgbaar. Overigens kunnen veel netwerkproducten zowel de rol van accesspoint als wifi-repeater vervullen.
©PXimport
Tip 04: Powerline met wifi
Valt het wifi-bereik van de router tegen en zijn er niet overal in huis bekabelde netwerkaansluitingen voorhanden? Een powerline-set met wifi-antenne is een betaalbare methode om een draadloos signaal in een uithoek van de woning te krijgen. Hierbij laat je (een deel van) van het netwerk via het elektriciteitsnet van jouw huis lopen. De werking is eenvoudig. Je prikt één powerline-adapter in het stopcontact vlakbij de router. Sluit beide apparaten vervolgens met een korte netwerkkabel op elkaar aan. De tweede powerline-adapter stop je in het stopcontact van de ruimte waar je (draadloos) internet wenst, bijvoorbeeld in de garage of zolderkamer. Het internetsignaal verloopt nu deels via de elektriciteitskabels in de muur.
Wanneer je een powerline-set met wifi-ondersteuning koopt, profiteer je naast een bekabelde aansluiting ook van een draadloos signaal. Deze methode is ideaal om zonder het trekken van meterslange netwerkkabels lange afstanden te overbruggen. De beschikbare bandbreedte is wel sterk afhankelijk van de kwaliteit van het koperdradennetwerk. Zo heeft het aantal groepen en aangesloten apparaten invloed op de internetverbinding. Overigens kun je een powerline-netwerk met meerdere adapters uitbreiden.
©PXimport
Tip 05: Mesh-systeem
Wens je zonder gedoe in je hele woning volop wifi-dekking, dan is de aanschaf van een mesh-systeem zonder twijfel de beste keuze. Zo’n multiroom-wifi-set bestaat uit meerdere draadloze zenders die onderling samenwerken. Dit leidt tot een grootschalig wifi-netwerk waarbij er hoge snelheden haalbaar zijn. Koppel de hoofdunit van het mesh-systeem met een snoertje aan de router en geef de overige zenders een logisch plekje in huis. Alle gekoppelde eenheden in een mesh-systeem wisselen onderling signalen uit en verzorgen gezamenlijk een krachtig wifi-netwerk. Mobiele apparaten maken vervolgens automatisch verbinding met de krachtigste zender.
De installatie van een mesh-systeem is relatief eenvoudig. Je gebruikt hiervoor een mobiele app. Hiermee stel je onder meer de netwerknaam en het wachtwoord in. De zenders vereisen alleen netstroom, zodat je ze overal in huis kunt neerzetten. Positioneer de hoofdunit op de begane grond in de buurt van de router, terwijl je bijvoorbeeld zenders op de eerste verdieping en zolder plaatst. Voor een doorsnee (rijtjes)woning zijn drie draadloze toegangspunten meestal voldoende. In geval van een (veel) grotere woning kun je meer zenders overwegen. Een mesh-systeem biedt een uitstekende wifi-dekking, maar vergeleken met de eerder besproken oplossingen zijn deze producten wel fors duurder.
©PXimport
Een mesh-systeem is de beste keuze wanneer je overal in huis goede wifi-ontvangst wenst
-
Tip 06: Wifi-snelheid
Welke oplossing voor het uitbreiden van wifi je ook kiest, de prijsverschillen binnen elke productgroep zijn aanzienlijk. Een belangrijke reden hiervoor is welke maximale wifi-snelheid het betreffende netwerkapparaat ondersteunt. De duurdere wifi-versterkers kunnen overweg met wifi 6 (802.11ax). Naast een hoge netwerksnelheid biedt wifi 6 veel capaciteit, zodat je moeiteloos tientallen apparaten op het draadloze netwerk kunt aanmelden. Dat is bijvoorbeeld nuttig voor mensen die hun huis volhangen met smarthome-apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan slimme draadloze bewakingscamera’s, speakers, verlichtingssystemen, rookmelders en deursloten. Naast gangbare apparaten zoals laptops, tablets, smartphones, e-readers, smart-tv’s en gameconsoles vereist dat bij elkaar behoorlijk wat draadloze netwerkcapaciteit. Wifi 6 bevat verder gunstige eigenschappen om een dekkend wifi-netwerk te realiseren. Het signaal gaat namelijk beter door wanden en plafonds heen.
Stel je wat minder eisen aan het wifi-netwerk, dan kun je ook uit de voeten met een lagere standaard. Wifi-repeaters, accesspoints, powerline-setjes en mesh-systemen met ondersteuning voor wifi 5 (802.11ac) zijn namelijk veel betaalbaarder. Hierop kun je eveneens een flink aantal apparaten aanmelden.
©PXimport
MU-MIMO
Veel producenten van draadloze netwerkapparatuur pochen met de term MU-MIMO. Wat is dat precies? Deze techniek regelt kortweg dat er bij gebruik van meerdere apparaten op het draadloze netwerk geen wachttijden ontstaan. De router of het draadloze toegangspunt kan namelijk via verschillende datastromen meerdere apparaten tegelijk bedienen. Kortom, dankzij MU-MIMO ontstaat er meer capaciteit binnen het wifi-netwerk. Met name tijdens intensieve netwerktaken is dat een groot voordeel, zoals online gamen en videostreaming.
Tip 07: Netwerkpoorten
Veruit de meeste wifi-versterkers hebben één of meerdere fysieke netwerkpoorten. Een voordeel, want zo kun je bepaalde apparatuur in afgelegen ruimtes bekabeld aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan een smart-tv, computer of audiosysteem zonder wifi-adapter. Prik kortweg een ethernetkabel in de behuizing van de wifi-versterker en profiteer in de desbetreffende ruimte van een bekabelde aansluiting. Afhankelijk van het gekozen netwerkproduct zijn er doorgaans één t/m vier netwerkpoorten aanwezig. Op recente producten bedraagt de maximale overdrachtssnelheid van deze poorten meestal 1 Gbit/s, al zul je dat bij draadloze toegangspunten in de praktijk niet zo snel halen.
©PXimport
Via netwerkpoorten op een wifi-versterker kun je een pc of smart-tv bekabeld aansluiten
-
Tip 08: Welk wifi-bereik?
Weet je nog niet zo goed welk product je het beste kunt aanschaffen voor de realisatie van een dekkend draadloos thuisnetwerk? Fabrikanten vermelden vaak voor hoeveel vierkante meter hun wifi-apparatuur geschikt is. Dit staat bijvoorbeeld op de productdoos of in de specificaties. Neem deze informatie wel met een korreltje zout, want producenten gaan hierbij uit van ideale omstandigheden. Muren, plafonds en overige obstakels verminderen het wifi-bereik bijvoorbeeld aanzienlijk. Verder hebben ook apparaten die op dezelfde radiofrequentie uitzenden en naburige netwerken een negatieve invloed. Kortom, kies altijd voor een oplossing met een fors ruimer bereik in verhouding tot je werkelijke woonoppervlakte.
Sommige webwinkels helpen hun klanten aan de hand van een keuzehulp om een passende wifi-oplossing te vinden. Je geeft bijvoorbeeld eerst aan dat je in een appartement, rijtjeswoning of vrijstaand huis woont. Bepaal in de volgende stap waarvoor je het wifi-netwerk voornamelijk gebruikt en zie geschikte netwerkproducten verschijnen.
©PXimport
Tip 09: Extra app-functies
Bij de betere wifi-versterkers hoort een mobiele app. Een voordeel, want dit maakt de configuratie laagdrempelig en je kunt gemakkelijk firmware-updates installeren. Controleer verder welke apparaten er verbonden zijn met het thuisnetwerk en voeg in geval van een mesh-systeem zo nodig extra draadloze toegangspunten toe.
Wellicht zijn er ook wat extra functies in de app verwerkt. De beschikbare opties verschillen per merk. Vaak kun je via ouderlijk toezicht bijvoorbeeld de online toegang van specifieke apparaten beperken en bepaalde webinhoud filteren. Handig voor gezinnen met (klein)kinderen!
Test verder de huidige internetsnelheid, blokkeer onbekende apparaten en open een gastnetwerk. Misschien is er zelfs antivirusbeveiliging geïntegreerd. De beschikbare opties hangen af van welke bescherming er actief is. Zo blokkeert de netwerkapparatuur bijvoorbeeld automatisch websites met schadelijke inhoud. Bovendien ben je vaak beter beschermd tegen mogelijke indringers.
©PXimport
Kooptips
Ben je op zoek naar een capabele wifi-versterker voor jouw woning, zonder dat je hiervoor te veel betaalt? We zetten drie betaalbare producten op een rij.
Netgear WAC104
Prijs: ca. € 65,- Heb je beneden goed draadloos internet, maar kan de wifi-dekking boven wel een flinke oppepper gebruiken? Dat regel je met dit betaalbare accesspoint eenvoudig, mits er ergens op de eerste verdieping een internetkabel voorhanden is. Prik die in één van de vier beschikbare netwerkpoorten en creëer een vers wifi-netwerk. De behuizing bevat bovenop twee antennes die je naar eigen inzicht kunt richten. Hierbij zendt de Netgear WAC104 het signaal tegelijkertijd op twee frequentiebanden uit, namelijk 2,4 en 5 GHz. De maximale snelheden bedragen hiervan 300 en 867 Mbit/s. In tegenstelling tot veel andere wifi-versterkers werkt de configuratie niet via een mobiele app. Netgear stelt voor de bediening een webinterface beschikbaar.
©PXimport
TP-Link TL-WPA4220TKIT
Prijs: ca. € 80,- Deze goedkope powerline-set van TP-Link is alweer enige tijd verkrijgbaar en biedt veel waar voor zijn geld. Naast de hoofdunit zitten er in de verpakking nog twee powerline-adapters die je in afgelegen kamers kunt gebruiken. Via twee fysieke netwerkpoorten begeef je je met elke adapter eenvoudig op de digitale snelweg. Daarnaast bevindt zich een wifi-adapter in de behuizing. Die zendt uitsluitend uit op een frequentieband van 2,4 GHz met een maximale overdrachtssnelheid van 300 Mbit/s. Wil je op een verre zolderkamer bijvoorbeeld alleen wat internetten en videobellen, dan is deze snelheid voldoende. Stel je hogere eisen? Er bestaan ook allerlei powerline-adapters met snellere wifi, maar die zijn fors duurder.
©PXimport
TP-Link Deco M5
Prijs : ca. € 150,- In tegenstelling tot veel andere mesh-systemen is de Deco M5 van TP-Link prima betaalbaar. De starterset bestaat uit drie ronde zenders, waarvan je één exemplaar met een snoertje rechtstreeks op de router aansluit. Vanwege het compacte ontwerp kun je de satellieten prima in huis kwijt. Ieder draadloos toegangspunt bevat twee gigabitpoorten. Gebruik die om het mesh-systeem op het bekabelde thuisnetwerk aan te sluiten of om apparatuur met internet te verbinden. De Deco M5 zendt tegelijkertijd een 2,4- en 5GHz-signaal uit. De maximale snelheden liggen hiervan respectievelijk op 400 en 867 Mbit/s. Volgens TP-Link is deze starterset goed voor een wifi-dekking van vijfhonderd vierkante meter. Je kunt eventueel extra zenders bijkopen. Aan de hand van de gebruiksvriendelijke app is de configuratie een fluitje van een cent. Profiteer onder meer van de geïntegreerde antivirusbeveiliging van Trend Micro en stel eventueel ouderlijk toezicht in.