Snelle wifi in de tuin: zo kun je ook buiten eindeloos internetten

© AK | ID.nl

Snelle wifi in de tuin: zo kun je ook buiten eindeloos internetten

Geplaatst: 23 maart 2024 - 08:59

Jurjen Idskes

Zit jij als het lekker weer is graag in je tuin muziek luisteren, je favoriete series te kijken en te WhatsAppen? Heerlijk – zolang je een betrouwbare wifiverbinding hebt natuurlijk. Want een zwak signaal maakt het allemaal een stuk minder zonnig. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te zorgen dat je wel gewoon buiten kunt internetten!

Lees ook: 5 manieren om je wifi-snelheid te verbeteren

Je huidige modem (of router, of modem-router)

Je wilt graag overal waar je bent verbonden zijn met wifi, dus ook in je tuin of op je balkon. Maar de meeste huishoudens hebben een modem die ook meteen de enige router is. Over het algemeen staat die in de meterkast en niet in de buurt van de tuin. Daarom moet er een aardige afstand overbrugd worden – grote kans dat je wifi-signaal niet zo ver reikt. Het verplaatsen van je modem, bijvoorbeeld naar de woonkamer, is meestal geen optie. Wat je nog wel kunt proberen is om de router anders neer te zetten: plaats hem bijvoorbeeld wat hoger, of zorg dat hij in de meterkast niet achter je stofzuiger of bezem staat.

Een nieuw modem

Merk je dat het bereik niet ver genoeg is en heb je een modem dat je gekregen hebt bij je abonnement? Neem dan zeker even contact op met je internetprovider. Want bij veel abonnementen heb je recht op een moderne router met een robuust wifi-signaal. Vraag na of je de nieuwste modem in gebruik hebt en of het mogelijk is om een krachtiger model te krijgen.

Heb je een eigen router en is die al wat ouder? Dan is het het overwegen waard om een nieuwe aan te schaffen: die zijn krachtiger dan oudere modellen. Moderne routers, vooral wanneer ze wifi-6 ondersteunen, hebben een aanzienlijk beter bereik en prestaties dan oudere modellen. Kijk bij aanschaf van een nieuw modem goed naar de specificaties en of en zo ja welke ondersteuning er is voor nieuwe netwerkstandaarden. Zelf een nieuwe kopen is wel een uitgave en ook weet je pas in de praktijk of een nieuwe inderdaad tot achter in je tuin reikt. De kans bestaat altijd dat dat níet het geval is. Over het algemeen zul je daarom toch aangewezen zijn op andere oplossingen wanneer je ook buiten wifi wilt.

Nieuwe router nodig?

Opties en modellen vergelijken doe je

Kleine tuin: bekabelde extenders

Een wifiversterker met kabel is een oplossing als je de mogelijkheid hebt om zo’n kabel te trekken. Je verbindt een extender gewoon met een standaard UTP-kabel (internetkabel) aan je modem. De extender zendt vervolgens een draadloos wifi-signaal uit. Een simpele oplossing, maar niet compleet draadloos. Bovendien zit niet iedereen te wachten op het trekken van internetkabels richting de achtertuin of het balkon. Voordeel is weer wel dat bekabelde extenders een stabielere verbinding bieden dan draadloze extenders (zie verderop). Bekabeld heeft namelijk minder last van interferentie.

Netwerkkabel

© Людмила Коротков

Kleine tuin: draadloze wifi-extenders

Wil je graag alles draadloos? Wifi-extender vergroten het bereik van je netwerk. Ze worden ook wel wifi-repeaters of wifi-boosters genoemd. Ze ontvangen het draadloze signaal van je modem en versterken dit, als een soort doorzendpunt. Hierdoor heb je rondom de repeater een zone waarin het signaal goed en betrouwbaar is. Zorg er wel voor dat er geen objecten staan tussen de extender en het modem. Die zouden kunnen zorgen voor storing of een verzwakt signaal.

Het nadeel van draadloze wifi-extenders is dat je smartphone maar met één enkele extender tegelijk verbonden kan zijn. Switchen gaat automatisch, maar hierdoor kan tussendoor het internet steeds even een seconde wegvallen, bijvoorbeeld wanneer je richting je achtertuin loopt. Op zich is dat voor de meeste mensen geen heel groot probleem. Maar wanneer je een grote en diepe tuin hebt, is een extender waarschijnlijk niet toereikend. Hieronder lees je wat je dan kunt proberen.

Wifi extender

© Rawf8

Powerline-adapters

Is een wifi-extender niet voldoende? Dan kan een powerline-adapter uitkomst bieden. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het is niet meer dan een aantal geschakelde apparaten dat het stroomnetwerk gebruikt voor het internet: het signaal wordt dus via stopcontacten verspreid. Installeren is erg eenvoudig. De eerste powerline-adapter verbind je met een netwerkkabel met je modem en stop je in het stopcontact.

Vervolgens kun je andere powerline-adapters in je woning in het stopcontact steken. Die ontvangen het internetsignaal via het elektriciteitsnetwerk en verzenden het draadloos. Door een powerline-adapter dicht bij je achtermuur te installeren heb je in een kleine tuin waarschijnlijk een sterk genoeg signaal. Is je tuin groter? Wellicht beschik je dan over een stroomaansluiting in de tuin of in een schuurtje.

Een powerline-adapter heeft als voordeel dat het eerste deel van het netwerk niet draadloos is, maar dus via het stroomnetwerk verloopt. Hierdoor is een groter bereik mogelijk zonder dat je internetkabels door je woning hoeft te trekken.

Powerline adapter

© Micha Klootwijk

Een mesh-netwerk

Nieuwe versies draadloze extenders en powerline zijn seamless, oftewel naadloos. Je smartphone of laptop kan tegelijkertijd met meerdere adapters verbonden zijn. Hierdoor profiteer je van een krachtiger signaal en hoeft je apparaat niet steeds over te schakelen. Dit wordt een mesh-netwerk genoemd. Het is een mooie en moderne oplossing, en eigenlijk wel vereist bij grote tuinen. Voor de opzet van een naadloos netwerk (mesh-netwerk) heb je wel apparatuur van hetzelfde merk nodig (dus zowel je router of modem en eventuele extenders en powerline-adapters) wil één enkel, dekkend netwerk creëren; apparatuur van verschillende merken werkt doorgaans niet goed samen.

Lees ook: Slecht bereik in huis? Met een wifi-mesh-systeem ben je zo weer online

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten