Is 5G schadelijk voor je gezondheid?

© PXimport

Is 5G schadelijk voor je gezondheid?

Netwerk

Geplaatst: 19 mei 2019 - 09:36

Aangepast: 24 november 2022 - 13:38

Justin Doornekamp

Uit onderzoek blijkt dat de straling van 5G-netwerken mogelijk schadelijk kan zijn, maar de meningen over hoe dat geïnterpreteerd moet worden zijn flink verdeeld. Daarom lieten diverse ministeries zelf onderzoeken uitvoeren naar de gezondheidsrisico's van 5G. De eerste bevindingen zijn te lezen in een brief aan de Tweede Kamer.

De aanleg van het 5G-netwerk gaat gepaard met een hoger aantal antennes en dat wakkert zorgen aan over de elektromagnetische velden van de antennes. Radiofrequente velden kunnen, als ze sterk genoeg zijn, immers leiden tot oververhitting en schade aan weefsels en organen, zo blijkt uit onderzoek. Daarom zijn er limieten ingesteld om de blootstelling aan elektromagnetische straling beperkt te houden en de limieten zou ook moeten gelden voor 5G-antennes. Het Agentschap Telecom voert momenteel metingen uit om erop toe te zien dat de limieten op 5G-testlocaties niet worden overschreden.

Toch blijven zorgen over de gezondheidsrisico’s van 5G bestaan. Is er echt een gevaar voor de gezondheid?

elektromagnetische zendsignalen kunnen schadelijk zijn als ze sterker zijn dan de gehanteerde blootstellingslimieten

-

5G-Limieten

Om meteen met de deur in huis te vallen: er zijn geen aanwijzingen zijn dat blootstelling aan radiofrequente straling door mobiele telefonie leidt tot gezondheidseffecten, aldus de ministeries. Ook bij langdurig en frequent gebruik van een mobiele telefoon zou er geen verband zijn met het risico op het ontstaan van tumoren in de hersenen of het hoofd- halsgebied, aldus een studie van de Gezondheidsraad.

Hoewel de Gezondheidsraad oordeelt dat het verband onwaarschijnlijk is, adviseert zij echter wel lopende onderzoeken ook na 2019 voort te zetten. Want: de elektromagnetische zendsignalen kunnen wel degelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als ze sterker zijn dan de gehanteerde blootstellingslimieten.

“De totale blootstelling van alle stralingsbronnen samen moet dus altijd onder de blootstellingslimieten blijven”, aldus de ministeries in een brief aan de Tweede Kamer. “Dit verandert niet met de komst van 5G.”

De ministeries weerleggen zelfs andere onderzoeken, die zouden aantonen dat 5G wel een effect heeft op biologische effecten bij cellen, planten en dieren.

De ministeries concludeerden dat deze onderzoeken zijn uitgevoerd bij hoge blootstellingsniveaus en dat de biologische effecten niet tot gezondheidsschade zouden leiden, maar enkel tot de “opwarming van (delen van) het lichaam”. Bovendien zouden artikelen in onder meer de Groene Amsterdammer hierover eenzijdig zijn en geen evenwichtige beoordeling schetsen van de beschikbare wetenschappelijke kennis.

Conclusie

Zijn de elektromagnetische stralingen voor 5G schadelijk voor de gezondheid? Nee, zeggen diverse instanties, mits de blootstelling eraan beneden de limieten blijft. Het Agentschap Telecom zal erop toezien dat dit ook na de introductie van het 5G-netwerk gebeurt.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000