De gevaren van openbare wifi-netwerken tijdens je vakantie

© CIDimport

De gevaren van openbare wifi-netwerken tijdens je vakantie

Netwerk

Geplaatst: 2 augustus 2021 - 12:30

Aangepast: 17 november 2022 - 10:00

Partnerredactie

Tijdens de zomervakantie wordt overal gratis wifi aangeboden. In je appartement, op de camping, bij het zwembad of in het restaurant, maar hoe gevaarlijk is het eigenlijk om gratis wifi te gebruiken? Wie kan er met je meekijken en wat kunnen ze allemaal zien? Kunnen hackers via een gratis wifi-verbinding een virus op je telefoon plaatsen?

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender

We zijn allemaal inmiddels behoorlijk afhankelijk geworden van de continue beschikking over een internetverbinding. We gebruiken internet tegenwoordig overal en altijd, niet alleen thuis en op het werk, maar ook onderweg en op vakantie. Om het ons nog makkelijker te maken wordt het ook nog eens overal, vaak gratis, aangeboden via openbare wifi-netwerken, ook wel hotspots genoemd. Deze openbare wifi-netwerken kun je gratis gebruiken, soms met, maar vaak ook zonder het gebruik van een wachtwoord. Maar het gebruik van openbare wifi-netwerken is niet altijd geheel zonder risico’s. Openbare wifi-netwerken zijn namelijk ook erg populair bij hackers. Doordat er geen enkele vorm van verificatie nodig is om met het openbare wifi-netwerk te verbinden, heeft een hacker ook de mogelijkheid om toegang te krijgen en zo toegang te krijgen tot andere onbeveiligde apparaten binnen dit netwerk. Op die manier kan een hacker persoonlijke informatie bemachtigen, zoals wachtwoorden, e-mails, creditcardgegevens of bankgegevens, zonder dat je het zelf door hebt.

Beveilig je apparaten met BitdefenderBekijken

© CIDimport

Valse wifi-netwerken

Een door hackers veel gebruikte truc is om zelf een eigen openbaar wifi-netwerk op te zetten, waar anderen gratis gebruik van kunnen maken. Dit wordt onder hackers een rogue access point of evil-twin aanval genoemd. Een hacker geeft het netwerk dan een bekende naam zoals “WiFi in de trein”, “Connexxion Free Wifi” of gewoon “FreeWifi”, waardoor het lijkt op één van de vertrouwde wifi-netwerken zoals we die allemaal kennen uit de trein of de bus. Via het valse wifi-netwerk van de hacker krijg je gewoon toegang tot internet of het netwerk waarmee je verbinding denkt te maken, waardoor je niet in de gaten zult hebben dat je met een vals netwerk bent verbonden. Dit wordt ook wel een man-in-the-middle aanval genoemd, de hacker zit op deze manier tussen jouw telefoon of laptop en de server die je probeert te bereiken. Een hacker kan vervolgens meekijken met alles wat je doet, door het netwerkverkeer te onderscheppen en te analyseren. Zelfs het inlogscherm wat je krijgt als je bijvoorbeeld op het gratis wifi-netwerk van Starbucks komt, kan door een hacker nagemaakt worden, waardoor het niet meer van de echte te onderscheiden is. Als je in het verleden al eens gebruikgemaakt hebt van bijvoorbeeld het “Wifi in de trein” netwerk terwijl je met de trein aan het reizen was, zal je telefoon of laptop daarna continue blijven proberen om opnieuw verbinding te krijgen met dit netwerk. Je apparaat vertrouwt het wifi-netwerk op basis van de naam van het netwerk, net zoals je wifi-netwerk thuis waarmee automatisch een verbinding wordt gemaakt zodra je thuiskomt. 

Malware en virussen

Hackers kunnen openbare wifi-netwerken ook gebruiken om, apparaten die met het netwerk verbonden zijn te infecteren met malware of virussen. Hiervoor wordt vaak gebruikgemaakt van de “bestanden delen” functionaliteit op je computer. Via deze functie krijgt een hacker toegang tot je systeem, kan hij een virus of malware uploaden en uitvoeren en kan vervolgens beginnen met het verzamelen van informatie. 

© CIDimport

Hoe bescherm je jezelf?

Wil je toch gebruikmaken van openbare wifi-netwerken, zorg er dan voor dat je jezelf altijd goed beschermt. Denk daarbij aan de volgende zaken:

- Maak gebruik van een VPN-verbinding, zodat je netwerkverkeer versleuteld en daardoor onleesbaar wordt gemaakt voor hackers met een man-in-the-middle positie. Hiervoor kun je bijvoorbeeld kiezen voor de VPN-oplossing van Bitdefender, die je op meerdere apparaten tegelijk kunt gebruiken en die zorgt voor online bescherming, volledige anonimiteit en onbeperkte versleuteling van je internetverkeer.

- Probeer de naam van de wifi-hotspot waarmee je een verbinding wil maken, eerst te verifiëren bij de eigenaar ervan. Alhoewel dat geen volledige garantie zal geven.

- Vermijd websites waarop je gevoelige informatie moet invoeren, zoals webshops of online bankieren.

- Zorg er uiteraard voor dat de software die je gebruikt up-to-date is en dat je gebruikmaakt van een firewall om zo binnenkomende verbindingen te blokkeren.

- Bezoek alleen websites die gebruikmaken van HTTPS, waardoor de verzonden en ontvangen informatie gecodeerd wordt.

- Schakel het delen van bestanden uit wanneer je van een openbaar wifi-netwerk gebruikmaakt. Zo hebben anderen niet direct toegang tot de bestanden die je op je laptop hebt staan.

- Verwijder draadloze netwerken uit je telefoon, tablet of laptop als je ze niet meer gebruikt. Zo voorkom je dat jouw apparaat er automatisch opnieuw verbinding mee maakt als het netwerk weer binnen bereik is.

- Schakel ook de optie “maak automatisch verbinding met wifi” uit op je telefoon of tablet.

- Gebruik liever je telefoon als persoonlijke hotspot, in plaats van de openbare wifi te gebruiken.

- Tot slot is het belangrijk om voor een goede antivirus- en antimalware- software oplossing te kiezen en hiermee regelmatig een scan te draaien. Een goede keuze hiervoor is de antivirus oplossing van Bitdefender.

Beveilig je apparaten met BitdefenderBekijken

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000