ING-transacties niet meer automatisch te importeren in digitaal huishoudboekje Afas

ING-transacties niet meer automatisch te importeren in digitaal huishoudboekje Afas

Desktops & monitoren

Geplaatst: 31 juli 2014 - 10:02

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:01

Het digitale huishoudboekje Afas mag gebruikers niet langer meer aanbieden om ING-bankrekeningen automatisch te importeren. Daarmee laat Afas ze namelijk de gebruiksvoorwaarden van ING overtreden, zo heeft de rechtbank bepaald.

In de algemene voorwaarden van de bank staat dat ING-klanten hun persoonlijke inloggegevens geheim moeten houden en deze niet mogen invullen op andere sites. Maar die informatie vraagt Afas wel, zodat inkomsten en uitgaven automatisch mee worden genomen in het persoonlijke overzicht van de gebruiker.

Commerciële redenen

ING spande een kort geding aan en heeft die nu gewonnen. Afas haalt per direct de koppeling uit diens digitale huishoudboekje, maar is niet blij met de uitspraak. Volgens Afas is het kort geding 'voornamelijk uit commerciële redenen' aangespannen. ING zou zo concurrentie tegen willen houden, terwijl de bank met andere leveranciers werkt aan een soortgelijke (eigen) dienst als Afas Personal.

Tevens hoopte Afas met ING samen te werken aan een automatische koppeling van bankgegevens, maar daar wilde ING niet aan meewerken. "Procederen wint nu van innoveren, en daar is de klant de dupe van," aldus het bedrijf.

Europese wetten

Ook stelt Afas dat onafhankelijke experts de verbinding veilig hebben verklaard en dat er een Europese wet aankomt die banken verplicht stelt koppelingen met derden toe te staan, zodra de klant daar zelf toestemming tot geeft. Of het softwarebedrijf echter in hoger beroep gaat, is nog niet zeker.

Afas-gebruikers kunnen nog altijd hun transactiegeschiedenis exporteren van ING en deze vervolgens handmatig importeren in Afas. Daarvoor moeten ze eerst op de ouderwetse manier inloggen bij de bank en de transacties downloaden, iedere keer wanneer ze nieuwe transacties willen meenemen in hun Afas-overzicht.

Onlangs nam Computer Idee het online huishoudboekje van Afas nog onder de loep. Lees hier welke functies Afas zoal bezit en hoe ze werken.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000