Fijnstofmeting met iPhone nu van start

© CIDimport

Fijnstofmeting met iPhone nu van start

Geplaatst: 26 februari 2013 - 14:11

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:37

Redactie ID.nl

Het iSPEX project 'Meet fijnstof met je smartphone' is officieel van start gegaan in Nederland. Alle Nederlanders met een iPhone 4, 4s of 5 worden opgeroepen om deel te nemen aan deze nationale fijnstofmeting. Deze vindt plaats bij helder weer in mei of juni van dit jaar.

De meetgegevens worden ingezet om gezondheidsrisico's van fijnstof beter in kaart te brengen. Het iSPEX-project komt voort uit ontwikkelingen binnen de sterrenkunde en het ruimteonderzoek. Dankzij deze technologie kan nu iedereen zelf wetenschappelijke metingen uitvoeren.

iSPEX is een project van Universiteit Leiden, het Nederlands Instituut voor Ruimteonderzoek (SRON), het RIVM en het KNMI. Universiteit Leiden won met iSPEX de Academische Jaarprijs van 2012. Maar om dit project tot een succes te maken moet er dit jaar nog wel massaal worden gemeten met de iPhone.

Fijnstofmeting

Voor het project zijn 10.000 deelnemers nodig. De fijnstofmeting kan worden verricht met behulp van de bijbehorende app en het iSPEX-opzetstukje dat door de doe-het-zelf-wetenschappers voor 2,50 euro kan worden aangeschaft. Het opzetstukje past op de iPhone 4, 4s of 5. De kosten hiervan zijn extra laag gehouden dankzij diverse sponsors en de hoofdprijs van 100.000 euro die is verbonden aan de Academische Jaarprijs.

Het fijnstof wordt door de deelnemers gemeten door de iPhone met het iSPEX-opzetstukje naar een stuk heldere hemel te richten en een foto te maken. De metingen worden daarna centraal verwerkt tot een fijnstofkaart van Nederland. In de onderstaande video wordt de fijnstofmeting uitgelegd.

Deelnemers kunnen zich aanmelden via longfonds.nl/ispex. Deze ontvangen in mei het opzetstukje. De bijbehorende gratis app houdt de deelnemers op de hoogte van het meetmoment.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000