Eerste Intel Arc-gpu's beperken crypto-mining niet

© PXimport

Eerste Intel Arc-gpu's beperken crypto-mining niet

Computeronderdelen

Geplaatst: 12 oktober 2021 - 10:04

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Tom Kauwenberg

Volgens woordvoerders van Intel werkt de grafische Arc-divisie niet aan het limiteren van crypto-mining op de aanstormende, eerste reeks volwaardige gaming-videokaarten.

Het statement werd afgegeven door Raja Koduri en Roger Chandler, beide aanvoerders binnen het nog jonge Intel Arc-team. In gesprek met Gadgets 360 deden de heren meer details uit de doeken over eerste reeks Arc-videokaarten, onder de Alchemist-codenaam. 

De Indiase omroep vroeg naar mogelijke beperkingen voor crypto-boeren, zoals bijvoorbeeld Nvidia begin dit jaar crypto-maatregelen introduceerde. Chandler nam daarin het voortouw en claimt dat "[crypto-mining] voor Intel geen prioriteit heeft".

"Wat software-matige beperkingen betreft: we ontwerpen de producten en features niet om specifiek de [crypto-]miners aan te trekken. Wat betreft het  specifiek uitsluiten van deze doelgroep: de videokaarten verschijnen op de markt en mensen zijn gewoon in staat de producten aan te schaffen."

© PXimport

In het interview schemerden bovendien andere details over de Alchemist-generatie van Intel Arc door. Zo spreekt Koduri inmiddels daadkrachtig over "de derde speler" worden, naast Nvidia en AMD. Een voortdurend tekort aan krachtige videokaarten geeft Intel daarin een zetje in de rug:

"Ik ben altijd voorzichtig als de vraag hoog ligt en de markt moeilijk is — we kunnen altijd meer voorraad gebruiken. Daarom claim ik ook niet dat we genoeg voorraad hebben voor de gigantische vraag, maar ik denk dat al onze concurrenten precies hetzelfde zeggen", aldus Koduri.

Ook deed Chandler nog een zegje over het daadwerkelijke ontwerp van de Intel Arc-videokaarten. Een concreet voorbeeld kwam er nog niet uit voort, maar alles lijkt erop te wijzen dat partnerfabrikanten inmiddels hun eigen designs klaar hebben liggen.

"We bieden onze partners ontwerpen om eventuele frictie te verhelpen, zodat ze hunzelf echt kunnen onderscheiden met onze productlijn. Of dat uiterlijk in lijn is met wat momenteel op de markt circuleert; daarover gaan we niet in detail vertellen."

Over het huiseigen ontwerp — het zogenaamde 'reference design' — van Intel werd niet gesproken. Vorige week verscheen echter wel een set officieuze renders van het potentiële ontwerp, gebaseerd op eerdere geruchten en lekken vanuit Intel zelf. 

Vooralsnog ontbreekt ook een officiële releaseperiode voor Intels videokaarten voor gamers en creators; de verwachting voorspelt nog steeds een verschijning rond begin 2022.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000