ID.nl logo
ROG Strix Radeon RX 6750 XT - Midrange AMD-kaart
© PXimport
Huis

ROG Strix Radeon RX 6750 XT - Midrange AMD-kaart

Nog net voordat de nieuwe generatie videokaarten aftrapt, brengt AMD een drietal revisies van Radeon RX 6000-kaarten uit. De nieuwe RX 6750 XT vormt het geüpdatete model in het middensegment, die als ultieme 1440p-krachtpatser aangeboden wordt. We beproeven de vernieuwde gpu in het jasje van Asus' ROG Strix.

AMD's zogeheten 'refresh' van bestaande RX 6000-kaarten levert hoofdzakelijk sneller videogeheugen op. Waar de oorspronkelijke RX 6700 XT met GDDR6-geheugenmodules op 16 Gbps kwam, biedt de RX 6750 XT snellere modules op 18 Gbps. De hoogst haalbare bandbreedte over de 192-bit geheugenbus groeit daardoor van 384 GB/s naar 432 GB/s. Het totale volume van 12 GB aan videogeheugen blijft daarbij ongeroerd, al zou dat zeker voor 1440p-prestaties ruim moeten volstaan.

Het verhogen van de geheugensnelheid helpt AMD deze generatie een achterstand inhalen; Nvidia’s topkaarten klokken immers 19,5 Gbps (en recentelijk zelfs 21 Gbps) over GDDR6X. Een hogere bandbreedte staat niet direct garant voor betere prestaties, maar is wel degelijk voordelig bij het verwerken van grotere hoeveelheden speldata, waaronder scherpere texturen of simpelweg meer pixels. Voor een riant opgestelde 1440p-kaart is dat beetje extra bandbreedte bij AMD zeer welkom.

©PXimport

De centrale chip in kwestie, AMD's Navi 22 KXT, wordt daarnaast iets hoger geklokt. De hoeveelheid kernen zijn onaangetast, maar de gpu draait nu standaard op 2495 MHz / 2600 MHz (Game / Boost). In het geval van het ROG Strix-model worden die frequenties alvast opgepompt tot in ieder geval 2574 MHz / 2643 MHz in het afgebakken OC-profiel, los van verdere overclocking.

Als iets rianter opgestelde kaart verlangt de RX 6750 XT ook naar net dat beetje meer voeding. Op volle toeren kan de gpu volgens AMD circa 250 watt wegtrekken, toch 20 watt meer dan de RX 6700 XT. In het geval van Asus' eigen smaakje raadt de fabrikant een voeding van minstens 750 watt aan voor stabiel gebruik. Dat is niet de minste vereiste, maar voor gedegen 1440p-systemen is een dergelijk wattage alleszins redelijk. 

Vernieuwde gpu, vertrouwd chassis

Aan de kant van ROG Strix verandert met de revisie niet bijster veel, in ieder geval niet ten opzichte van recente kaarten. Asus heeft simpelweg de nieuwe gpu's in het bestaande 2,9-slots chassis van deze generatie gefreesd. Het resultaat mag er nog altijd wezen.

De ROG Strix-vorm is aardig omvangrijk, maar oogt relatief chique en strak. Rondom de drie ferme ventilatoren prijken futuristische metaalaccenten; op de flank schittert een breed argb-raster. Subtiel is anders, maar de kaart maakt het niet al te bont.

Bijkomend voordeel van dat futuristische chassis is Asus' geëvolueerde koeling. Bij standaard gebruik van de videokaart stijgt de temperatuur van de gpu nimmer boven de 55 graden Celsius, zonder ooit overdreven luid te worden. Menig casefan maakt meer lawaai dan dit harmonieuze drietal luchtzuigers. Zeker voor gamers die zelf nog wat frequenties op willen krikken, belooft dit ROG Strix-model aardig wat speelruimte — waarover later meer — in relatieve stilte bovendien.

©PXimport

De vernieuwde gpu en Asus' fraaie chassis staan samen garant voor een adviesprijs van 649 dollar. Hoewel de tendens rondom videokaartprijzen langzaamaan lijkt te stabiliseren, resulteert het lokaal in vraagprijzen van 769 euro. In de nabije toekomst zal dat bedrag ongetwijfeld wat verder inzakken, maar het tarief blijft flink. Als ‘premium’ videokaart op het gebied van 1440p-resoluties moet dit aardig wat prestaties bieden om dergelijke vraagprijzen aanlokkelijk te houden. 

De 1440p-kaart met 4k-ambities

In onze tests blijkt de RX 6750 XT wel degelijk rendabel. Moderne games kunnen gemakkelijk op hogere instellingen en/of framerates afgebeeld worden in 1440p. Los van upscalingtechnologie draait vrijwel elke game soepel op de wqhd-resolutie, op in ieder geval 60 frames per seconde. Met minimale aanpassingen is ook 144 frames per seconde in veel gevallen haalbaar, zeker in de competitieve titels waar dat soort snelheid ertoe doet.

Ietwat oudere of simpelweg beter geoptimaliseerde spellen zijn ook gemakkelijk op 60 frames per seconde te spelen in native 4k-resoluties. Een Forza Horizon 5 of Sea of Thieves oogt prachtig in haarscherp 4k, zonder snel onder de 60 fps te dippen of ver af te wijken van de allerhoogste instellingen. In nieuwere of zwaardere games gaat dat minder vaak op, maar er ligt aardig wat potentie voor grotere resoluties.

Met de juiste aanpassingen is 4k een haalbare standaard voor deze geüpdatete 1440p-kaart. Die potentie groeit met de implementatie van upscalingtechnologie als AMD’s eigen FidelityFX Super Resolution (FSR). Des te meer nieuwe games efficiënt opschalen, des te vaker de middensegmentkaarten ook mee mogen doen met de hogere resoluties. In die zin stelt de RX 6750 XT zich bijzonder wendbaar op. 

AMD updatetet de achterstand niet weg

Onder zwaardere grafische druk harden wel enkele nadelen uit. Ondanks de 5 tot 10 procent betere prestaties (tegenover de voorgaande RX 6700 XT) kan ook deze revisie maar moeizaam overweg met raytracing. Dezelfde veertig ray-acceleratoren komen ook hier maar zelden goed uit de voeten.

In Far Cry 6 kan het activeren van DirectX-raytracing — zowel reflecties als schaduwen — de framerate gemakkelijk door drieën klieven; in de Port Royal-benchmark heeft de gpu moeite om überhaupt 30 frames per seconde te behalen. Dat voelt inmiddels toch enigszins achterhaald, zeker wanneer Nvidia zo bombastisch inzet op de nieuwe technologie.

©PXimport

Met AMD's revisie groeit vooral een stukje absolute rekenkracht. Het versnelde videogeheugen maakt het mogelijk om net dat beetje meer texturen en frames te verwerken, maar laat AMD's achterstand in raytracing ongeroerd. Dat blijft jammer genoeg AMD's achilleshiel in de huidige videokaartoorlog.

Voor wie veel om realistisch lichtinval geeft, kan de achterstand veelzeggend zijn in de prijs-prestatieverhouding. Bij concurrent Nvidia kun je voor dezelfde tarieven immers iets afnemen wat aanzienlijk beter met raytracingtechnologie omgaat, ongeacht beoogde resolutie. Een gemiddelde RTX 3060 kan deze RX 6750 XT nog wel aftroeven, maar de kaart is — zeker met wat raytracing — niet opgewassen tegen een RTX 3070. 

Alsnog een krachtpatser

Toch moet gezegd worden dat de RX 6750 XT in dit jasje prima presteert. Wie niet veel geeft om raytracing, kan aardig wat bereiken op zowel 1440p- als 4k-resoluties. En zoals AMD recentelijk betaamt, doet het dat aardig efficiënt. Lees: koeler en minder hongerig voor stroom dan de concurrent nu doet.

Gedurende flinke gamesessies trekt de videokaart gemiddeld niet vaak meer dan 200 watt, met temperaturen die gemiddeld rond de 53 graden blijven hangen. In een tijdperk van opgepompte wattages en alsmaar heter oplopende chips, mag een dergelijk rendement geprezen worden. In rust stagneert de gpu op circa 48 graden, met een verbruik van rond de 33 watt. Alleszins blijft het rendement goed te overzien, zeker gezien onze testomgeving aardig benauwd oploopt deze zomer.

©PXimport

Warme computerkamers of niet: de RX 6750 XT laat zich in deze opstelling makkelijk tot 2.800 MHz (en hoger) klokken. Het videogeheugen heeft, waarschijnlijk mede door de revisie, aanzienlijk minder speling, maar er is het een en ander mogelijk. Ook met een flink aangescherpte kloksnelheid duurt het opvallend lang voordat de gpu temperaturen boven de 65 graden aantikt. Al met al onderstreept dat Asus’ efficiëntie in koeling des te meer. 

Gepriegel met achterhaalde software?

Wie de prestaties nog verder op wil pompen of de kaart verder naar diens hand te zetten, mag wat Asus betreft uitwijken naar twee stuks software. Voor het gemakkelijk opkrikken van frequenties en voltages berust Asus nog altijd op het mild verouderde GPU Tweak 2, terwijl het aansturen van de huiseigen Aura-verlichting het best verloopt via Armoury Crate. Over beide suites is het een en ander te zeggen, maar vooral de rommeligheid in beide begint zo langzamerhand dwars te zitten.

Overklokkers hebben vandaag de dag genoeg programma’s om zich op te beroepen — en GPU Tweak 2 wérkt — maar echt heel overzichtelijk komt het allemaal niet over. Beide programma’s verwijzen over en weer naar ándere programma’s, met meer dan eens de nasmaak van bloatware als gevolg. Dat Asus je ook een proefversie van Norton Security of obscure gamedeals probeert aan te smeren wanneer je toevallig de argb-regenboogbalk aan wilt passen, siert het bedrijf niet. 

©PXimport

Des te fijner is AMD’s eigen Adrenalin-software, van waaruit ook alsmaar meer mogelijk wordt met Radeon-hardware. In de grafische drivers zitten tegenwoordig meer fraaie hardwaremonitoren gebakken, alsmede een overzichtelijke tweakomgeving en allerlei handig gereedschap voor de gemiddelde pc-gamer. Zeker tegenover Nvidia’s rechttoe-rechtaan GeForce Experience laat AMD zien hoe je software voor hardware vriendelijker op kunt stellen naar de consument. Adrenalin is riant in functies, maar dringt zichzelf geenszins op — laat staan louche partnerintegraties.

En toch: wie wil experimenteren met de argb-verlichting rondom een ROG Strix-videokaart, moet (aanvankelijk) alsnog aankloppen bij de Armoury Crate en de bijbehorende Aura Creator-omgeving. Ook daar is het een en ander op papier mogelijk, maar de software is nog niet bepaald de bakermat van functionaliteit en stabiliteit die Asus al jaren belooft. Om iets complexers in te stellen dan de doorsnee regenboogverlichting, moet men eerst door een klungelige interface bijten. Dat had anno 2022 onderhand wel iets netter afgewerkt mogen worden. 

Conclusie

De Radeon RX 6750 XT vormt een opmerkelijk nieuw middenmodel voor AMD en diens partnerfabrikanten. De efficiënte gpu kan op zowel 1440p- als 4k-resoluties aardig wat graphics uitspuwen, maar loopt nog altijd flink achter qua raytracing. Zeker gezien de vraagtarieven al snel over de 600 euro schieten, werpt de RX 6750 XT daarmee lang niet de makkelijkste prijsoverweging op.

Zoek je nog een grafische kaart? Vergelijk videokaart-prijzen op Kieskeurig.nl.

Goed
Conclusie

**Chipset** AMD Radeon RX 6750 XT **Gpu** AMD Navi 22 KXT **Procedé** TSMC 7 nm **Streamprocessoren** 2650 **TMU / ROP** 160 / 64 **RT-kernen** 40 **Klokfrequentie** 2.623 MHz (Gaming Mode) / 2.643 MHz (OC) **Geheugen** 12 GB GDDR6 **Geheugensnelheid** 18 Gbps **Geheugenbus** 192-bit **Bandbreedte** 432 GB/s **Interface** PCIe 4.0 **Video-uitvoer**1x hdmi 2.1, 3x DisplayPort 1.4a **Stroomconnector** 2 x 8-pin **TGP** 250 watt **Aangeraden voeding** 750 watt **Ventilatoren** 3 x 120 mm **Rgb** 22 argb-lichtzones (Aura Sync) **Afmetingen videokaart** 322 x 141 x 56,5 mm

Plus- en minpunten
  • 1440p-kaart met veel mogelijkheden in 4k-resoluties
  • Bijzonder efficiënt in rendement
  • Adrenalin-software wijst GeForce Experience de les
  • Asus’ chassis biedt koelte zonder lawaai
  • Geüpdatete gpu’s blijven achterhaald in raytracing
  • Fikse vraagprijzen voor een op 1440p gerichte videokaart
▼ Volgende artikel
Hoe komt het dat mijn smartphone steeds trager wordt?
© denis_vermenko - stock-adobe.com
Huis

Hoe komt het dat mijn smartphone steeds trager wordt?

Wellicht merk je er zelf wel wat van en anders heb je het vast wel eens om je heen gehoord: smartphones die mettertijd trager worden. En dat terwijl de hardware toch echt razendsnel was op het moment dat je het toestel kocht. Dit is waarom ze toch minder snel worden.

Dat smartphones na een aantal jaar langzamer worden dan toen ze net nieuw waren, heeft een aantal redenen, die we in dit artikel bespreken:

  • Algemene veroudering (of: geplande veroudering)
  • Systeemupdates die meer ruimte in beslag nemen
  • Systeemopslag loopt vol door apps en bestanden

Niet iedereen heeft het geld ervoor (over) om ieder jaar of misschien om de twee jaar een nieuwe smartphone te kopen. De meeste toestellen kunnen minimaal vijf jaar meegaan, maar toch proberen fabrikanten ons ertoe te verleiden een nieuw model te kopen. Want je hebt vast wel gemerkt dat je huidige telefoon trager is dan eerst, toch? Toch?! Aangezien we collectief een hekel lijken te hebben aan trage toestellen, gaan we vaak overstag. Maar als je begrijpt waarom smartphones trager worden, dan kun je daar misschien ook iets tegen doen.

Algemene of geplande veroudering

Eén van de eerste redenen die hieraan ten grondslag liggen is algemene of geplande veroudering. Het idee daarachter is dat techbedrijven producten met een beperkte levensduur uitbrengen. Dergelijke apparaten lopen dan achter op nieuwe producten, kunnen recente technologische ontwikkelingen niet ondersteunen of verslechteren na iedere update.

Met dat soort tactieken proberen fabrikanten er alles aan te doen om je aan het upgraden te krijgen. Maar eerlijk is eerlijk, soms is een apparaat ook aan vervanging toe. Kijk eerst of je nog iets zelf (kunt laten) maken en bedenk dan pas of upgraden echt nodig is. Als je smartphone echt te oud wordt, merk je dat vanzelf en dan kun je het beste upgrademoment zelf inplannen.

©fizkes

Systeemupdates nemen meer ruimte in beslag

In het verlengde van het vorige punt kan het ook zijn dat de systeemupdates voor je smartphone simpelweg meer ruimte in beslag nemen. Nieuwe hardware beschikt over geoptimaliseerde software, die perfect aansluit bij hoe het toestel op dat moment in de markt gezet wordt. Maar na jaren updates en upgrades ontvangen, loopt de systeemopslag al snel vol.

En omdat oudere apparaten ook nieuwere functies ontvangen, blijft die opslag alsmaar vollopen. Het kan ook zijn dat recente functies meer vragen van verschillende systeemonderdelen, waardoor het toestel het gebruik niet meer kan bijbenen. Het kan hierbij helpen om af en toe je toestel terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Systeemopslag raakt vol

En tot slot spelen andere opgeslagen bestanden hier ook vaak een rol in. Hoe meer apps je downloadt, hoe meer opslag er nodig is. En hoe meer apps je gebruikt, hoe voller het cachegeheugen zit. Bovendien brengen appmakers ook steeds updates uit die ruimte in beslag nemen, om nog maar te zwijgen over alle foto's en video's die we tegenwoordig zelf maken in hoge resoluties.

Wat je hiertegen kunt doen is gelukkig simpel. Leeg af en toe het cache van je Android-apparaat of de apps die je gebruikt en sla beeldmateriaal (foto's) op in de cloud of een pc. Het kan daarnaast geen kwaad om kritisch te zijn op de apps die je gebruikt. Verwijder alle apps die al een tijdje digitaal stof verzamelen en voor je het weet voelt je smartphone alweer een stuk sneller aan.

Lees meer: Cache leegmaken en data verwijderen op Android is belangrijk


▼ Volgende artikel
De 10 meest gemaakte fouten in Word - en hoe je ze oplost
© Simon Lehmann
Huis

De 10 meest gemaakte fouten in Word - en hoe je ze oplost

'Van je fouten kun je leren.’ Deze uitspraak is nogal een dooddoener, want vaak realiseer je niet eens waar het misging. Laten we daarom eens de meest voorkomende missers bekijken bij het gebruik van Microsoft Word. En vooral: hoe kun je het dan wél goed en efficiënt doen?

In dit artikel laten we zien hoe je typische fouten in Microsoft Word kunt vermijden en efficiënter kunt werken:

  • Gebruik kopstijlen in plaats van handmatige opmaak voor koppen
  • Zorg voor een consistente alinea-opmaak
  • Voeg nieuwe pagina’s toe met een pagina-einde en niet met een heleboel Enters
  • Gebruik tabellen in plaats van tabs en spaties om gegevens netjes uit te lijnen
  • Controleer verborgen opmaaktekens om fouten te vinden en te corrigeren
  • Beperk overmatig kleurgebruik en kies voor een samenhangend kleurenpalet

Handig om te weten: Deze plug-ins laten je nog productiever werken met Word

Microsoft Word wordt al 38 jaar gebruikt voor het opstellen van de meeste tekstdocumenten. Veel mensen gebruiken dit programma vanaf de dag dat ze een computer hebben. Maar het gebruik is te vergelijken met het rijden van een auto. Zonder dat je het door hebt, ontwikkel je een aantal slechte gewoontes. Daardoor verlies je tijd en werk je minder efficiënt. Wat zijn de meest voorkomende fouten die je kunt vermijden bij het maken van nieuwsbrieven, verslagen en andere documenten? Laten we ze eens doornemen.

1 Stijlen voor kopjes

Waarschijnlijk heeft je document een titel en verdeel je de inhoud in logische onderdelen die telkens beginnen met een kopje. Uiteraard wil je dat zo’n kop in het oog springt en daarom zet je hem in een groter of ander lettertype en misschien maak je hem ook vet. Door de kopjes handmatig op te maken, zorg je helaas dat een aantal automatische functies in Word niet goed functioneren.

Voor de tekst en vooral voor kopjes gebruik je beter de groep Stijlen op het tabblad Start. Plaats de muisaanwijzer op de eerste kop van de tekst en kies in de groep Stijlen of in het deelvenster Stijlen de stijl Kop 1. Wanneer er een subkop is, krijgt die daarna de stijl Kop 2. Op die manier voorzie je alle kopjes van een zogeheten kopstijl.

Bevalt de stijl je niet? Je kunt elke kopstijl aanpassen. De wijzing wordt automatisch in het volledige document doorgevoerd. In de groep Stijlen van het tabblad Start klik je met rechts op de stijl Kop 1 en je selecteert de opdracht Wijzigen. Daarna pas je in het dialoogvenster Stijl wijzigen het lettertype, de lettergrootte en -kleur aan. Pas dit toe en sla de stijl op, zodat die meteen wordt doorgevoerd in de volledige inhoud van het document.

Elke kopstijl kun je aanpassen naar jouw wensen.

Voordelen van kopstijlen

Het voordeel van kopstijlen is dat Word een aantal tijdrovende taken automatisch uitvoert aan de hand van deze stijlen. Met deze koppen bepaal je als auteur de hiërarchie binnen het document.

Als je het deelvenster Navigatie opent met Ctrl+F of Beeld / Navigatievenster, dan zie je in de linkerbalk de volledige structuur van het document. Als je in het navigatievenster op een kop klikt, schakel je rechtstreeks naar dit onderdeel. Dat is ontzettend handig bij erg lange documenten.

Op basis van de kopstijlen kan Word eenvoudig een inhoudsopgave met paginaverwijzingen voor je maken. Plaats de muisaanwijzer op de plek waar de inhoudsopgave moet komen. Vervolgens klik je in het tabblad Verwijzingen op de knop Inhoudsopgave. Kies nu een lay-out voor de inhoudsopgave. Als je later nog een hoofdstuk hebt aangepast, klik je op de knop Bijwerken naast de knop Inhoudsopgave.

Als je kopstijlen gebruikt, maakt Word heel eenvoudig een inhoudsopgave voor je.

2 Opvallende lettertypes

Of je nu Arial, Verdana of Avenir gebruikt, houd je aan hetzelfde lettertype door het hele document. Gebruik eventueel alleen een ander lettertype voor koppen, ondertitels, bijschriften of specifieke tekstsoorten. Als je wilt dat de kop eruit springt, kun je een meer opvallend lettertype gebruiken, maar houd het in ieder geval eenvoudig.

Het is niet de bedoeling dat de vormgeving de lezer afleidt van de inhoud. Je kunt bijvoorbeeld het lettertype iets groter maken dan de tekst die volgt, of bepaalde kleurnuances gebruiken, zoals tinten van blauw. Voor kopjes wordt vaak een schreefloos lettertype gekozen. Dit lettertype heeft geen dunne dwarsstreepjes aan de basislijn. Schreefloze lettertypes zien er moderner uit dan lettertypes met schreven, die een klassiekere uitstraling hebben.

Schreefletters hebben een streepje aan de basis.

3 Alinea’s laten inspringen

De opmaak waarbij je de eerste regel van een alinea laat inspringen, is tegenwoordig achterhaald. Als je hier toch aan vasthoudt, moet je de alineastijl aanpassen en zeker nooit de spatiebalk gebruiken. Als je dat toch doet, zul je merken dat het inspringen door de hele tekst verschilt.

Gebruik liever de optie Alineastijl. Klik in het tabblad Start op het kleine pijltje rechtsonder naast Alinea. Kies onder de sectie Inspringing bij Speciaal de optie Eerste regel en typ daarna de gewenste inspringingsafstand. Klik op OK en alle alinea’s met die stijl krijgen een consistente inspringing van de eerste regel.

Laat alinea’s inspringen met de Alineastijl.

4 Voldoende witruimte

Een Word-document is geen PowerPoint-presentatie waarin je per dia met een afbeelding en enkele steekwoorden een boodschap overbrengt. Vergeet alleen niet om voldoende witruimte te gebruiken om de tekst leesbaar te houden. Zorg voor voldoende ruimte in de tekst. Het is niet zo dat een pagina die volgepropt is met inhoud direct professioneler oogt. Als je wat ruimte laat, komt de boodschap veel aangenamer over. Voeg eventueel twee regelafbrekingen toe om extra witruimte te creëren en zorg ervoor dat de paginamarges breed genoeg zijn.

Klik in het lint op het tabblad Indeling en klik op Marges om deze in te stellen. Hier maak je een selectie uit vijf standaardinstellingen (Normaal, Smal, Gemiddeld, Breed en Gespiegeld) en de Laatste aangepaste instelling. De term Gespiegeld wordt gebruikt voor pagina’s die tegenover elkaar liggen. Dat is nuttig wanneer je documenten dubbelzijdig afdrukt. Met de optie Aangepaste marges voer je de breedte van de marges numeriek in.

Meer witruimte maakt een document altijd beter leesbaar.

5 Nieuwe pagina toevoegen

Een klassieke fout van de Word-gebruiker zonder opleiding is de manier waarop een nieuwe pagina wordt toegevoegd. Stel dat je halverwege een pagina bent en je wilt dat het volgende onderdeel op een nieuwe pagina begint. Het is een vergissing om dan meerdere keren op de Return- of Enter-toets te drukken totdat de cursor op de volgende pagina staat.

De tekststroom in Word hangt af van het gebruikte lettertype en de geselecteerde printer. Als je later iets in de tekst wijzigt, verandert de locatie waar je de nieuwe pagina had verwacht. Ook wanneer je bijvoorbeeld in een stukje tekst het lettertype of de lettergrootte verandert, brengen de returns je in moeilijkheden.

Om een nieuwe pagina toe te voegen, klink je eerst op de positie waar je deze wilt hebben. Daarna ga je naar het tabblad Invoegen in het lint en klik je op Pagina-einde. Of je gebruikt de toetscombinatie Ctrl+Return of Ctrl+Enter. De pagina wordt daarmee automatisch ingevoegd.

Om een nieuwe pagina te beginnen, voeg je een pagina-einde toe.

De juiste toets gebruiken?

Start de zoektocht naar een fijn toetsenbord

6 Controle met verborgen opmaaktekens

Microsoft Word heeft een manier om alle opmaaktekens te tonen. Deze tekens zijn normaal verborgen en worden niet afgedrukt. Door ze tevoorschijn te toveren, zie je waar de spaties, de tabs, de pagina-einden en de nieuwe alinea’s staan. Daarmee ontdek je waar en waarom het misgaat in de opmaak.

Je ziet bijvoorbeeld dat je meerdere spaties hebt geplaatst in plaats van een tab, of vier paragraaftekens in plaats van een pagina-einde. Om snel die opmaaktekens te zien, klik je in het tabblad Start op de knop Alles weergeven of gebruik je de toetscombinatie Ctrl+8. Deze knop vind je in de groep Alinea en heeft het pictogram van een paragraafteken.

Dit is knop om de verborgen opmaaktekens te tonen en te verbergen.

7 Raster maken met tabs

Om vergelijkende informatie in rijen en kolommen te ordenen, gebruik je vaak tabs. Maar met tabs krijg je soms problemen bij het uitlijnen van de gegevens. Dan begint bij veel mensen het improviseren met tabs in combinatie met spaties. Als je merkt dat je zowel tabs én spaties gebruikt om al deze informatie te ordenen, stop dan onmiddellijk en gebruik een tabel.

De tabtoetsen zijn een overblijfsel van de typmachine. Toen was er geen andere manier om een dataraster te maken. Tabellen maken het mogelijk om in de kolommen de gegevens op de juiste manier uit te lijnen. Als je de gegevens al in tabs hebt gezet, dan kun je die gemakkelijk omzetten naar een tabel.

Selecteer eerst alle gegevens en kies daarna voor Invoegen / Tabel / Tekst naar tabel converteren. Word vraagt vervolgens hoeveel kolommen en rijen je wilt. Je kunt ook een vaste kolombreedte hanteren, een kolombreedte aanpassen aan de inhoud, of een tabel kiezen die zich automatisch aangepast aan het venster.

Wanneer je zit te prutsen met tabs en spaties, kun je beter overschakelen naar een tabel.

8 Mijd WordArt en ClipArt

Eigenlijk is het verbazingwekkend dat Microsoft Word nog steeds WordArt aanbiedt, vooral omdat er zo’n rijke keuze aan lettertypes beschikbaar is. Wanneer je wilt laten zien dat je een minder goede smaak hebt en niet weet hoe je een document professioneel opmaakt, dan gebruik je WordArt. Kies Invoegen en vervolgens WordArt invoegen.

Je kunt de tekst nu een gloed geven, laten weerspiegelen, een schaduw toevoegen en meer. Hierdoor ziet de tekst er uit als neonreclame of als een snoepje. Als je een strak en professioneel document wilt, gebruik je dus geen WordArt of heel zuinig. Ook met ClipArt, de kleine tekeningen die je het internet vindt, ondermijn je je professionele waardigheid.

Laat je niet verleiden om WordArt te gebruiken.

9 Lage resolutie

Wil je afbeeldingen, zoals foto’s, toevoegen in je Word-document? Zorg dan dat deze voldoende resolutie hebben. Daarmee bedoelen we 300 pixels per inch (ppi). Een afbeelding op lagere resolutie ziet er op het scherm misschien goed uit, maar op de afdruk zie je alle losse pixels.

Je kunt de standaardresolutie wijzigen in de opties van Word. Klik op Bestand / Opties / Geavanceerd en wijzig in het onderdeel Grootte en kwaliteit van afbeelding de standaardresolutie naar 330 ppi of Hoge beeldkwaliteit. In de hoogste kwaliteit worden de afbeeldingen niet gecomprimeerd, tenzij ze groter zijn dan de canvasgrootte van het document. Het nadeel van de instelling Hoge beeldkwaliteit is dat het Word-document veel lijviger wordt en dat de verwerking iets trager aanvoelt op computers met weinig geheugen.

Je kunt de standaardresolutie van de afbeeldingen in het document instellen op 330 pixels per inch.

Foto’s met toestemming

Gebruik geen foto’s in je Word-document zonder licentie, tenzij het echt voor privé is bedoeld. Ook fotografen zijn hardwerkende mensen die terecht de erkenning en de verdiensten voor hun werk verwachten. Gebruik je toch afbeeldingen waarop copyright rust, dan kun je problemen krijgen. Er zijn gespecialiseerde bureaus die een verdienmodel hebben opgebouwd door fikse claims te sturen naar mensen die deze beschermde afbeeldingen zonder toestemming hebben gebruikt.

Er zijn voldoende websites waar je afbeeldingen mag plukken zonder dat je het copyright schendt zoals: www.pexels.com, www.unsplash.com, www.pixabay.com en https://nos.twnsnd.co (voor vintage foto’s). Soms zetten fotografen hun werken op het internet onder een Creative Commons-licentie (CC). De maker geeft je op die manier automatisch de toestemming om de afbeelding gratis te gebruiken. Je moet je wel aan de eventuele voorwaarden houden.

Op Pexels.com kun je gratis stockfoto’s downloaden.

10 Te veel kleur

Iedereen houdt van een beetje kleur, maar net als met lettertypes moet je zuinig omgaan met het kleurenpalet. Je kunt je beperken tot een paar tinten, zeker als je volgens een bepaalde huisstijl werkt. Je kunt kleuren gebruiken om een onderscheid te maken tussen verschillende categorieën of hoofdstukken, maar probeer dan verschillende tinten te gebruiken van dezelfde kleur om het geheel samenhangend te houden, terwijl er toch variatie is.

Een voorbeeld van schreeuwerig kleurgebruik.

Watch on YouTube