Sneller typen leer je met deze gave typegames

© PXimport

Sneller typen leer je met deze gave typegames

Geplaatst: 12 mei 2020 - 05:11

Aangepast: 14 december 2022 - 13:16

Dirk Schoofs

Iedereen werkt op een computer, maar lang niet iedereen kan foutloos en snel typen. Gelukkig zijn de oeverloos saaie dactylocursussen, waar we eindeloos nietszeggende lettercombinaties moesten afwerken, verleden tijd. Toch draait sneller typen leren nog steeds om veel oefenen. En daarom zijn typegames juist zo interessant. De training zit verpakt in gameplay, en die kan soms zeer uitdagend zijn!

Voor we naar de games gaan, kun je nog even checken hoe snel je werkelijk bent. Wat je het meeste motiveert bij het aanleren van een vaardigheid, is natuurlijk duidelijk meetbare progressie. Iedere keer dat je leest hoeveel je er op vooruit bent gegaan, krijg je immers zin om het de volgende keer nog beter te doen.

Om je vooruitgang te meten los van een typegame, ga je bijvoorbeeld naar de Typing Speed Test. In deze 1-minuuttest typ je de woorden die voorbijglijden en na zestig seconden weet je hoeveel woorden en hoeveel karakters je per minuut tikt. Daarbij lees je een nauwkeurigheidspercentage. Heb je liever een Nederlandse typetest die op precies dezelfde manier feedback geeft, dan verwijzen we je naar ticken.be/typecursus/typetest.html.

Deze tests meten snelheid in twee maten: het aantal aanslagen per minuut (APM) en het aantal woorden per minuut (WPM). Er is internationaal afgesproken dat vijf aanslagen overeenkomen met één woord. Iedere spatie en ieder leesteken geldt als één aanslag.

Niet alleen de snelheid is belangrijk, je moet natuurlijk ook zonder fouten typen. Een goede typetest zal daarom fout getypte woorden aftrekken van het eindresultaat. De reële snelheid komt dus overeen met de foutloze snelheid. Wanneer je zo’n test doet en je merkt dat je een typefout maakt, doet u er verstandig aan om de typo meteen te corrigeren.

Typefighters

 

© PXimport

Een gouwe ouwe is Typefighters. Het spel is de verzameling van acht variaties, maar de algemene gameplay blijft dezelfde. Je moet de woorden die op het scherm verschijnen sneller typen dan de tegenstander.

Hoewel Typefighters voornamelijk bedoeld is om te spelen tegen tegenstanders van vlees en bloed via het netwerk, kun je het ook opnemen tegen een artificiële opponent. Het is een mooi uitgevoerde, verzorgde game die beschikbaar is op Steam (1,99 euro). Er is een gratis versie voor Windows en macOS, maar dan beschik je slechts over de module 'Stream'.

Je navigeert zelfs typend door de menu’s en het is mogelijk eigen woordenlijsten toe te voegen waarmee Typefighters je uitdaagt. Sommige modules doen een beroep op je vindingrijkheid zoals Creativity, waarbij je punten verdient door zo lang mogelijke woorden te typen. Hoe langer het woord, hoe meer punten.

Daarnaast is er Lines waarbij de game een 3x3 raster voorhoudt met 9 punten die gemarkeerd worden door woorden. Je verdient punten door woorden te typen die op dezelfde lijn aansluiten.

God of Word

 

© PXimport

Ook God of Word is beschikbaar op Steam. Dit is de combinatie van een woordspel en een typegame overgoten met een episch sausje. Je speelt een jonge Griek die ten strijde trekt tegen demonen waarbij je zo snel en zoveel mogelijk woorden vormt met de letters die je ziet.

Je moet een mondje Engels spreken, maar de muziek is leuk en dynamisch en de campagne speelt zich af over vijf acts in twee modi. Er is ook een multiplayermodus waarin je online speelt tegen vrienden. Bovendien bevat God of Word een eigen upgrade-systeem om je personage aan te passen.

ZType

 

© PXimport

ZType van Phoboslab is een onderhoudende webgame waarbij je woorden neerschiet die uit de ruimte vallen. Je raadt het, je knalt de woorden af door ze te typen en omdat er steeds meer woorden naar beneden tuimelen, moet je echt wel haast maken.

Het spel is leuk als tussendoortje, het is gratis en je kunt het volume van het spel en de muziek traploos aanpassen. Bovendien is het mogelijk om eigen tekst in te geven, zodat je kunt oefenen op lettercombinaties die je moeilijk in de vingers krijgt.

Secret of Qwerty

 

© PXimport

Nostalgische zielen kunnen hun hart ophalen bij Secret of Qwerty. Het gaat om donationware, je mag een donatie doen aan de ontwikkelaar als je het de moeite waard vindt. Het gaat om een indie-imitatie van een traditionele role-playing game, met dit verschil dat je woorden moet typen om vijanden uit te schakelen. Daarbij zul je net als vroeger eerst de fantasiewereld verkennen, in wouden zoeken en in kerkers afdalen. Zelfs het geluid klinkt zoals dat van een oude console.

Als je het goed doet, groeit je ervaring en de verzameling goud die je kunt gebruiken om krachtige hulpmiddelen aan te schaffen. Het uiteindelijke doel is tovenaar Qwerty te verslaan.

Epistory Typing Chronicles

 

© PXimport

Een opmerkelijk Belgisch product is Epistory, omdat er ontzettend veel aandacht is besteed aan de grafische kwaliteit en het zelfregulerend systeem. De 3D-afbeeldingen zijn prachtig afgewerkt, de verhaallijn is mooi, de puzzels die je moet oplossen zijn boeiend.

Je neemt de rol aan van een meisje gezeten op een vos met drie staarten. De figuurtjes en de omgeving bestaan allemaal uit gevouwen papier. De interactie in deze origami-wereld stuur je door te typen. Bovendien werkt Epistory adaptief, dat wil zeggen dat het spel zich aanpast aan je persoonlijke typsnelheid. Op die manier moet je hindernissen uit de weg ruimen en vijanden verslaan. Bovendien voegt het spel moeilijke woorden toe als het te gemakkelijk zou gaan.

Interessant is ook dat de game alternatieve toetsenborden ondersteunt zoals Azerty, Dvorak en Colemak. Deze sfeervolle actiegame Epistory Typing Chronicles won tal van prijzen en is beschikbaar voor Windows, macOS en Steam. De game kost 14,99 euro.

The Textorcist: The Story of Ray Bibbia

 

© PXimport

Bij exorcisme denken de meesten aan walmende kaarsen en bezeten meisjes die groen slijm uitbraken. Gelukkig is dat bij The Textorcist niet het geval.

Hoofdpersonage van dit donkere én komische spel is een duiveluitdrijver, Ray Bibbia. Hij beschikt over een oude computer (een Holyvetti notabene), een bijbel en zakken vol lef. Ray belandt op duistere plaatsen in de stad waar hij bezweringen moet opheffen terwijl hij voortdurend projectielen ontwijkt.

En die bezweringen maak je uiteraard ongedaan door snel te typen. Latijnse woorden nog wel. Je moet zelfs typen om deuren te openen. Neem het op tegen demonen, metalzangers en pooiers, waarbij elke typefout tot gevolg heeft dat de bezwering opnieuw wordt gestart. Het spel kun je via Steam op Windows spelen voor 14,99 euro.

Monologue

 

© PXimport

Pianogetokkel, een westernsfeertje en een minimalistische animatie zonder diepte, dat is de achtergrond van Monologue. Je hebt je vijand op een treinrails gelegd en houdt een overwinningsspeech. Of beter gezegd, je typt de toespraak. Je moet wel correct typen, want als je iets fout in het woord typt, moet je opnieuw bij de eerste letter van dat woord beginnen. Lever de laatste monoloog voordat de vijand ontsnapt.

Ondanks zijn eenvoud is dit toch een vrolijk spel waarvoor je geen software hoeft te installeren. De ouderwetse muziek, het gemompel en gekuch en de onhandige nietszeggende speech maken het extra grappig.

The Typing Of The Dead: Overkill

 

© PXimport

Bloed, botsplinters en blubber… dit is een van de meest vreemde typegames. The Typing Of The Dead: Overkill is een remake van het gewelddadige House Of The Dead 2 waarin je zoveel mogelijk zombies door het decor knalt. De binnenvallende hordes schiet je af door snelvuurwoorden te typen. Omdat de monsters blijven komen, is dit een van de meest stressvolle manieren om je typsnelheid op te drijven. Om grote zombies af te maken heb je grotere ontploffingen nodig in de vorm van langere woorden of een zin, terwijl je de kleintjes soms kunt wegvagen door bijvoorbeeld één letter te typen.

Het concept dat je ondoden afslacht door snel ‘foxtrot’ of ‘ukelele’ te typen geeft een ietwat vreemde ervaring. Heel wat anders dan knallen met een shotgun. De game is beschikbaar op Steam voor 17,99 euro. Ondertussen zijn er op dit platform ook uitbreidingen te krijgen die gebaseerd zijn op Shakespeare-teksten (2,49 euro).

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten