ID.nl logo
1Password: zo berg je wachtwoorden veilig op bij KPN
© Alex Kich
Zekerheid & gemak

1Password: zo berg je wachtwoorden veilig op bij KPN

Webwinkels, fora, streamingdiensten, webmail, banken… Je hebt op internet zo’n beetje overal een account nodig. Wil je het goed en veilig doen, dan gebruik je het liefst bij iedere website of app andere inloggegevens. Dat is in de praktijk nogal lastig, want hoe onthoud je al die sterke wachtwoorden? KPN-klanten kunnen hiervoor de hulp van een gebruiksvriendelijke wachtwoordmanager inroepen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met KPN

Mensen gebruiken hun accounts op verschillende apparaten. Zo regel je wellicht met de laptop vaak bankzaken, terwijl je ’s ochtends op de tablet de digitale krant leest. Wie weet wil je het dagblad ook eens op de pc ‘openslaan’ of een snelle banktransactie met de tablet uitvoeren. Kortom, het is prettig wanneer alle wachtwoorden op ál jouw apparaten beschikbaar zijn. Geen probleem, want met behulp van 1Password krijgen KPN-abonnees dat eenvoudig voor elkaar. Deze dienst combineert veiligheid en gemak!

©themorningglory

Eén wachtwoord onthouden

1Password is een zogeheten wachtwoordmanager. Je bewaart hiermee alle inloggegevens in een virtuele kluis. Naast wachtwoorden zijn dat onder meer gebruikersnamen en creditcardinformatie. Belangrijk om te weten is dat alleen jij in deze digitale kluis kunt komen. Dat werkt via een hoofdwachtwoord. Dit is voortaan dan ook het enige wachtwoord dat je hoeft te onthouden. Fijn, want het geeft je de mogelijkheid om voor elk account een ander sterk wachtwoord aan te maken. Je bent zo veel beter beschermd tegen cybercriminelen. Bovendien hoef je die vervelende ‘wachtwoord vergeten-functie’ op websites nooit meer te gebruiken.

Inloggegevens in veilige handen

KPN selecteert al zijn partners uiterst zorgvuldig. 1Password is al jarenlang expert op het gebied van veilig wachtwoordbeheer. Niet voor niets bouwde deze Canadese dienst sinds 2006 een smetteloze reputatie op. Een geruststellende gedachte is dat de dienst op de virtuele kluis een sterke encryptie toepast. Al jouw data zijn dus gecodeerd. Alleen na het invullen van het juiste hoofdwachtwoord worden de gegevens ontsleuteld. Behalve jijzelf heeft dus niemand toegang tot de inhoud van de wachtwoordkluis. Ook de eigen medewerkers van 1Password en KPN niet!

©Daniel Pieterson

Alle wachtwoorden verzamelen!

Wie denkt dat het gebruik van deze wachtwoordmanager tot veel gedoe leidt, heeft het mis. 1Password ondersteunt namelijk alle bekende browsers en besturingssystemen. Het werkt simpel. Surf je met de computer via Chrome, Firefox, Edge, Safari of Brave op internet? Installeer dan in jouw favoriete browser een plug-in. Voor mobiele apparaten met Android of iOS (iPhone en iPad) bestaan er apps. De wachtwoordmanager synchroniseert op eigen houtje aanmeldgegevens tussen verschillende apparaten.

Zodra je bij een webdienst inlogt, vraagt 1Password of je de accountgegevens in de kluis wilt opbergen. Bij een volgend bezoek vult deze wachtwoordmanager automatisch de juiste gebruikersnaam en toegangscode voor je in. Zo surf je niet alleen sneller, maar ook veiliger! Verder waarschuwt de dienst je ook voor het gebruik van zwakke inloggegevens. Maak je ergens een nieuw account aan? 1Password genereert op jouw verzoek een ijzersterk wachtwoord en bewaart die daarna in de streng beveiligde kluis. Dankzij deze wachtwoordmanager zijn jouw accounts niet of nauwelijks te kraken.


Dit kun je allemaal veilig bewaren in je digitale kluis

🔒 Gebruikersnamen
🔒 Wachtwoorden
🔒 Creditcardgegevens
🔒 Rekeningnummers

🔒 Kopieën van identiteitsbewijzen
🔒 Medische dossiers
🔒 Andere privacygevoelige documenten


Ruime kluis met 1 GB opslag

KPN-abonnees die 1Password bestellen, krijgen toegang tot een digitale kluis met maar liefst 1 gigabyte online opslagruimte. Dat is ruimschoots voldoende om al jouw gebruikersnamen, wachtwoorden, creditcardgegevens, rekeningnummers, kopieën van identiteitsbewijzen, medische dossiers en andere privacygevoelige documenten te bewaren. Na opgave van het hoofdwachtwoord beheer je op elk moment de inhoud van deze kluis. Je kunt bijvoorbeeld opgeslagen inloggegevens wijzigen en betaalinformatie toevoegen. Als enige rechtmatige eigenaar blijf je dus te allen tijde de baas over jouw data.

Eenvoudige registratie

Wanneer je eenmaal 1Password bij KPN hebt besteld, kun je vrijwel meteen inloggegevens opslaan. KPN koppelt deze dienst namelijk direct aan je abonnement. Gebruik hierbij jouw persoonlijke KPN ID om de wachtwoordmanager te activeren. Vervolgens creëer je bij 1Password een account met een hoofdwachtwoord. Je ontvangt ook een pdf-document met een beveiligingssleutel. Bewaar dat op een veilige (geheime) plek. Je hebt deze sleutel tenslotte nodig om 1Password op verschillende apparaten te installeren.

Gratis KPN 1Password uitproberen

Gebruik je voor verschillende webdiensten hetzelfde wachtwoord of noteer je toegangscodes op talloze post it-briefjes? Dat is zowel onveilig als onhandig. Met KPN 1Password heb je altijd en overal toegang tot beveiligde inloggegevens. Probeer deze dienst de eerste maand vrijblijvend uit. Daarna betaal je maandelijks slechts 2,99 euro. Voor 4,49 euro per maand kun je eventueel ook inloggegevens van maximaal vijf gezinsleden beheren. Bezoek voor meer informatie deze webpagina.

▼ Volgende artikel
Van parketborstel tot turbobrush: zo gebruik je de zuigmonden van je stofzuiger
© Kulikov Aleksandr
Huis

Van parketborstel tot turbobrush: zo gebruik je de zuigmonden van je stofzuiger

Wanneer je een nieuwe stofzuiger koopt, zitten er in de doos ook allerlei borstels en andere hulpstukken. Grote kans dat die ergens in een kast verdwijnen en nooit meer gebruikt worden. Zonde, want ze zijn superhandig. Hoog tijd om te ontdekken waar al die verschillende zuigmonden eigenlijk voor zijn.

Dit artikel in het kort: We bespreken de meest voorkomende accessoires die bij stofzuigers geleverd kunnen worden. Ook gaan we in op specifieke onderdelen die bekende merken voor je hebben ontwikkeld. Tot slot geven we een tip om de onderdelen (je leven) lang te kunnen blijven gebruiken, ook als je allang een andere stofzuiger hebt.

Lees ook: Stofzuigen? Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten

Deze gebruik je zeker: de combi-borstel

Voor veel mensen is dit het enige opzetstuk van hun stofzuiger dat ze gebruiken: de combi-borstel. Hij kan de vloer zowel met als zonder borstelharen de vloer zuigen. Wisselen tussen die twee standen doe je meestal door met je voet een schakelaar op de borstelkop om te zetten. De stand met borstelharen is geschikt voor harde vloeren, zoals laminaat, hout, tegels en zeil. Wil je hem gebruiken op tapijt, vloerbedekking of een kleed, dan kies je voor de stand waarbij de haren ingeklapt zijn.

Tegen krassen: de parketborstel

De naam zegt het al: deze borstel is bedoeld voor harde vloeren. Dankzij de zachte, lange haren zuig je stof en vuil op zonder je vloer te beschadigen. Handig dus bij hout, laminaat of andere krasgevoelige oppervlakken. Heb je alleen harde vloeren in huis, dan is dit een fijne borstel om standaard aan je slang te klikken. Voor tapijt en kleden werkt hij minder goed – daarvoor kun je beter een andere kop gebruiken.

Da's kras!

Niet alleen hout en laminaat zijn gevoelig voor krassen. Ook PVC-vloeren, glanzende tegels, natuursteen zoals marmer of leisteen, en vinyl kunnen beschadigen als je met een harde borstel zuigt. Zelfs vloeren met een lak- of waslaag of een hoogglans epoxyvloer zijn kwetsbaar. Gebruik in zulke gevallen altijd een borstel met zachte haren en controleer of er geen zand of vuil onder de borstel zit.

Meer power nodig? Hallo turboborstel

Heb je hoogpolig tapijt of zo'n lekker zacht vloerkleed? Heerlijk om op te lopen, maar stofzuigen is vaak een uitdaging. Daar komt de turboborstel goed van pas. In deze borstel zit een snel ronddraaiende rol waarmee je kleden en dikke vloerbedekking goed schoon kunt krijgen. De lange haren van de turbomond dringen diep door in de vezels en wippen kruimels, stof en ander vuil naar boven, waarna dat meteen opgezogen wordt.

©M. Pavlenko

Handig voor spinnenwebben: plumeau/zachte borstel

Bij de meeste stofzuigers zit ook een klein, rond opzetstuk met zachte haren (op de foto hieronder is het de tweede van links). De naam van deze zuigmond is plumeau, maar de meeste mensen zullen het gewoon de zachte borstel of het zachte borsteltje noemen. Je gebruikt hem voor het stofvrij maken van meubels en decoratie. Heel eerlijk gezegd is een stofdoek vaak handiger, maar voor het opzuigen van spinnenwebben tegen het plafond, het schoonmaken van lamellen of het stofvrij maken van lastige hoekjes is hij wél praktisch.

Voor de lastigste plekjes: de kierenzuiger

Hoewel je bij de naam misschien denkt dat dit opzetstuk speciaal bedoeld is voor houten vloeren met kieren, is dat niet zo. Deze lange en smalle zuigmond is vooral bedoeld voor plekken waar je anders niet bijkomt. Denk aan plinten, tussen bankkussens, achter radiatoren of tussen boeken in de kast. Handig om binnen handbereik te houden. Er is ook een combivariant: die heeft een borsteltje met zachte haren, dat je kunt uitklappen om krasgevoelige oppervlakken snel mee te nemen, bijvoorbeeld geverfde plinten.

©Andrey Rusetskiy

Een echt kruimelmonster: het meubelzuigmond

Wedden dat dit opzetstuk je favoriet gaat worden? De meubelzuigmond is een klein, vaak rechthoekig opzetstuk met korte borstelharen, die je er soms via de zijkant afschuift. Ideaal voor de trap, maar ook voor meubels – vooral van stof of leer. Handig voor kruimels op de bank of op de vloer. Ook in de keuken komt dit hulpstuk van pas, bijvoorbeeld wanneer je tijdens het koken veel gemorst hebt.

Extra accessoires: van kruimeldief tot gebogen borstel

Denk aan een geïntegreerd kruimelzuiger voor kleine klusjes – die zie je bijvoorbeeld bij steelstofzuigers van Dyson en Philips. Ook zijn er speciale borstels voor huishoudens met huisdieren, waarmee je makkelijker haren opzuigt. En woon je in een huis met veel lastig bereikbare plekken? Dan is een gebogen borstel handig, bijvoorbeeld voor bovenop kasten. Kijk goed of de stofzuiger die je op het oog hebt dit soort extra's heeft, en of je ze eventueel los kunt bestellen. Houd er wel rekening mee dat dit vaak geen universele extra's zijn: in veel gevallen passen ze alleen op de stofzuigers van het merk zelf.

©Philips

Nieuwe stofzuiger? Gooi de oude zuigmonden niet weg

Ga je een nieuwe stofzuiger kopen? Dan is de verleiding groot om alle opzetstukken en andere accessoires die bij je oude stofzuiger zaten weg te gooien. Niet doen! Vaak passen hulpstukken – zolang ze niet al te specifiek zijn, zie hierboven – op meerdere merken stofzuigers. En als de nieuwe slang te groot of te klein is om je favoriete borstel eraan te koppelen, kun je bij doe-het-zelfwinkels verloopstukjes kopen. Daarmee zet je de stukken stevig aan elkaar. Fijn voor als dat ene borsteltje van je vorige stofzuiger prettiger werkte dan het borsteltje dat bij je nieuwe zit. 

Doen: vergelijken!

Bij webwinkels die stofzuigers verkopen, kun je vaak vergelijken op wat er allemaal aan hulpstukken bij zit. Zoek daarvoor in de specificaties op iets als Toebehoren of Meegeleverde accessoires. Wanneer je vooraf al weet welke zuigmonden je echt nodig hebt, kun je daar in je keuze rekening mee houden.

▼ Volgende artikel
Nieuw van OPPO: A5, robuust en goedkoop 4G-toestel
© OPPO
Huis

Nieuw van OPPO: A5, robuust en goedkoop 4G-toestel

OPPO breidt zijn A-serie uit met een nieuw 4G-model: de OPPO A5. Deze smartphone is bedoeld voor wie een betrouwbaar, duurzaam toestel met praktische functies wil, zonder diep in de buidel te hoeven tasten.

Twee varianten

De OPPO A5 is er in twee varianten: de A5m (8GB RAM, 256GB opslag) en de A5x (4GB RAM, 128GB opslag). Beide modellen combineren degelijke hardware, een ruime batterij en slimme software in een handzaam ontwerp dat prettig in de hand ligt.

Stevig en solide

De OPPO A5 is water- en stofbestendig (IP65) en voldoet aan militaire standaarden voor schokbestendigheid. Poorten zijn extra afgedicht met silicone pakkingen, en de interne onderdelen zijn beschermd met speciale lijm- en schuimtape-constructies. Ook het scherm is aangepakt: dubbel gehard glas maakt het tot 160% beter bestand tegen schokken dan standaard glas. Uit laboratoriumtests blijkt dat het toestel niet alleen bestand is tegen vallen en krassen, maar het ook overleeft wanneer er per ongeluk een voertuig overheen rijdt.

©OPPO

Grote batterij die jaren meegaat

De 6.000 mAh-batterij biedt ruim 16 uur video, meer dan 26 uur bellen en ruim 450 uur standby-tijd. OPPO claimt een levensduur van vijf jaar: na 1.700 laadcycli moet de batterij nog altijd meer dan 80% van zijn capaciteit behouden. Opladen kan snel dankzij 45W SUPERVOOC-technologie: binnen 21 minuten zit je op 30%, volledig opladen duurt ongeveer anderhalf uur.

Heldere beelden en extra slimme camera's

De A5m is uitgerust met een 50 MP hoofdcamera en een dieptecamera van 2 MP. De A5x heeft een 32 MP hoofdcamera en een infraroodsensor waarmee compatibele apparaten bediend kunnen worden. Beide toestellen ondersteunen AI-functies zoals AI Portrait Mode en slimme beeldoptimalisatie. De 5 MP frontcamera is geschikt voor videobellen of een snelle selfie.

Slimme software en degelijk binnenwerk

De OPPO A5 draait op Android 15 en is voorzien van Google Gemini AI-assistent. De Trinity Engine optimaliseert prestaties op systeemniveau en zorgt voor soepel gebruik tot zeker vier jaar na aankoop. Onder de motorkap zit een Snapdragon 6s Gen1-chipset, aangevuld met 4GB of 8GB RAM, afhankelijk van het model. Dankzij RAM-uitbreiding kun je tijdelijk extra geheugen toevoegen wanneer dat nodig is.

©OPPO

Scherm, geluid en connectiviteit

Beide modellen hebben een helder scherm dat tot 1.000 nits aankan, ideaal voor gebruik buiten of in fel licht. De 300% Ultra Volume Mode zorgt dat je altijd goed hoort wat er gezegd wordt, en de automatische wissel tussen wifi en mobiel netwerk helpt bij stabiele connectiviteit onderweg.

Compact ontwerp, strakke afwerking

De OPPO A5 is 7,99 mm dik en weegt 193 gram. De A5m komt in een diepe donkerpaarse kleur (Dark Purple), de A5x in zwartblauw (Black Blue). De behuizing is afgewerkt met een matte glans en CNC-precisiebewerking.

Verkrijgbaarheid en prijzen

De OPPO A5 is direct beschikbaar via de OPPO-webshop.

  • De A5m (8GB/256GB, kleur: Dark Purple) kost 179 euro

  • De A5x (4GB/128GB, kleur: Black Blue) kost 159 euro