ID.nl logo
1Password: zo berg je wachtwoorden veilig op bij KPN
© Alex Kich
Zekerheid & gemak

1Password: zo berg je wachtwoorden veilig op bij KPN

Webwinkels, fora, streamingdiensten, webmail, banken… Je hebt op internet zo’n beetje overal een account nodig. Wil je het goed en veilig doen, dan gebruik je het liefst bij iedere website of app andere inloggegevens. Dat is in de praktijk nogal lastig, want hoe onthoud je al die sterke wachtwoorden? KPN-klanten kunnen hiervoor de hulp van een gebruiksvriendelijke wachtwoordmanager inroepen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met KPN

Mensen gebruiken hun accounts op verschillende apparaten. Zo regel je wellicht met de laptop vaak bankzaken, terwijl je ’s ochtends op de tablet de digitale krant leest. Wie weet wil je het dagblad ook eens op de pc ‘openslaan’ of een snelle banktransactie met de tablet uitvoeren. Kortom, het is prettig wanneer alle wachtwoorden op ál jouw apparaten beschikbaar zijn. Geen probleem, want met behulp van 1Password krijgen KPN-abonnees dat eenvoudig voor elkaar. Deze dienst combineert veiligheid en gemak!

©themorningglory

Eén wachtwoord onthouden

1Password is een zogeheten wachtwoordmanager. Je bewaart hiermee alle inloggegevens in een virtuele kluis. Naast wachtwoorden zijn dat onder meer gebruikersnamen en creditcardinformatie. Belangrijk om te weten is dat alleen jij in deze digitale kluis kunt komen. Dat werkt via een hoofdwachtwoord. Dit is voortaan dan ook het enige wachtwoord dat je hoeft te onthouden. Fijn, want het geeft je de mogelijkheid om voor elk account een ander sterk wachtwoord aan te maken. Je bent zo veel beter beschermd tegen cybercriminelen. Bovendien hoef je die vervelende ‘wachtwoord vergeten-functie’ op websites nooit meer te gebruiken.

Inloggegevens in veilige handen

KPN selecteert al zijn partners uiterst zorgvuldig. 1Password is al jarenlang expert op het gebied van veilig wachtwoordbeheer. Niet voor niets bouwde deze Canadese dienst sinds 2006 een smetteloze reputatie op. Een geruststellende gedachte is dat de dienst op de virtuele kluis een sterke encryptie toepast. Al jouw data zijn dus gecodeerd. Alleen na het invullen van het juiste hoofdwachtwoord worden de gegevens ontsleuteld. Behalve jijzelf heeft dus niemand toegang tot de inhoud van de wachtwoordkluis. Ook de eigen medewerkers van 1Password en KPN niet!

©Daniel Pieterson

Alle wachtwoorden verzamelen!

Wie denkt dat het gebruik van deze wachtwoordmanager tot veel gedoe leidt, heeft het mis. 1Password ondersteunt namelijk alle bekende browsers en besturingssystemen. Het werkt simpel. Surf je met de computer via Chrome, Firefox, Edge, Safari of Brave op internet? Installeer dan in jouw favoriete browser een plug-in. Voor mobiele apparaten met Android of iOS (iPhone en iPad) bestaan er apps. De wachtwoordmanager synchroniseert op eigen houtje aanmeldgegevens tussen verschillende apparaten.

Zodra je bij een webdienst inlogt, vraagt 1Password of je de accountgegevens in de kluis wilt opbergen. Bij een volgend bezoek vult deze wachtwoordmanager automatisch de juiste gebruikersnaam en toegangscode voor je in. Zo surf je niet alleen sneller, maar ook veiliger! Verder waarschuwt de dienst je ook voor het gebruik van zwakke inloggegevens. Maak je ergens een nieuw account aan? 1Password genereert op jouw verzoek een ijzersterk wachtwoord en bewaart die daarna in de streng beveiligde kluis. Dankzij deze wachtwoordmanager zijn jouw accounts niet of nauwelijks te kraken.


Dit kun je allemaal veilig bewaren in je digitale kluis

🔒 Gebruikersnamen
🔒 Wachtwoorden
🔒 Creditcardgegevens
🔒 Rekeningnummers

🔒 Kopieën van identiteitsbewijzen
🔒 Medische dossiers
🔒 Andere privacygevoelige documenten


Ruime kluis met 1 GB opslag

KPN-abonnees die 1Password bestellen, krijgen toegang tot een digitale kluis met maar liefst 1 gigabyte online opslagruimte. Dat is ruimschoots voldoende om al jouw gebruikersnamen, wachtwoorden, creditcardgegevens, rekeningnummers, kopieën van identiteitsbewijzen, medische dossiers en andere privacygevoelige documenten te bewaren. Na opgave van het hoofdwachtwoord beheer je op elk moment de inhoud van deze kluis. Je kunt bijvoorbeeld opgeslagen inloggegevens wijzigen en betaalinformatie toevoegen. Als enige rechtmatige eigenaar blijf je dus te allen tijde de baas over jouw data.

Eenvoudige registratie

Wanneer je eenmaal 1Password bij KPN hebt besteld, kun je vrijwel meteen inloggegevens opslaan. KPN koppelt deze dienst namelijk direct aan je abonnement. Gebruik hierbij jouw persoonlijke KPN ID om de wachtwoordmanager te activeren. Vervolgens creëer je bij 1Password een account met een hoofdwachtwoord. Je ontvangt ook een pdf-document met een beveiligingssleutel. Bewaar dat op een veilige (geheime) plek. Je hebt deze sleutel tenslotte nodig om 1Password op verschillende apparaten te installeren.

Gratis KPN 1Password uitproberen

Gebruik je voor verschillende webdiensten hetzelfde wachtwoord of noteer je toegangscodes op talloze post it-briefjes? Dat is zowel onveilig als onhandig. Met KPN 1Password heb je altijd en overal toegang tot beveiligde inloggegevens. Probeer deze dienst de eerste maand vrijblijvend uit. Daarna betaal je maandelijks slechts 2,99 euro. Voor 4,49 euro per maand kun je eventueel ook inloggegevens van maximaal vijf gezinsleden beheren. Bezoek voor meer informatie deze webpagina.

▼ Volgende artikel
Review Google Pixel 9a – Fijne smartphone voor een fijne prijs
© Rens Blom
Huis

Review Google Pixel 9a – Fijne smartphone voor een fijne prijs

De Google Pixel 9a is een prettige en complete smartphone die zeven jaar softwareupdates krijgt. Heel wat mensen zijn met dit toestel daarom jaren onder de pannen, denken we. In deze review lees je onze bevindingen met de Google Pixel 9a na twee weken intensief testen.

Uitstekend
Conclusie

De Google Pixel 9a is een midrange smartphone die een goede indruk achterlaat. De telefoon is degelijk gebouwd, heeft complete specificaties en krijgt zeven jaar updates. Je kunt dus lang met het toestel doen, zeker als je eenmalig meer betaalt voor de 256 GB-versie. Er zijn in dit prijssegment echter ook veel andere goede smartphones, dus het loont om te vergelijken of een ander toestel nog beter bij jouw wensen aansluit.

Plus- en minpunten
  • Zeven jaar updates
  • Heel compleet
  • Lange accuduur
  • Houdt minder lekker vast
  • Basismodel slechts 128 GB opslagcapaciteit

De Pixel 9a is het nieuwste model in de Pixel 9-serie, die in augustus is uitgebracht in de vorm van de 9, 9 Pro, 9 Pro XL en 9 Pro Fold. Toestellen van bijna duizend euro tot bijna tweeduizend euro voor de vouwbare 9 Pro Fold. Toptoestellen, zo bleek uit onze reviews. Maar er zijn ook genoegen redenen om géén hele dure telefoon te nemen. Als jij maximaal 550 euro wilt uitgeven aan je volgende nieuwe smartphone, is de Pixel 9a het overwegen waard.

Google's Pixel 9a verschijnt in vier kleuren, waaronder knalroze, het fraaie geteste lila en meer zakelijke zwart en wit. Wij zijn enthousiast over de lila kleur van de smartphone en vinden het toestel premium genoeg overkomen. De matte kunststof achterkant toont nauwelijks vingerafdrukken, waardoor de telefoon er netjes blijft uitzien. Al kunnen we ons ook goed voorstellen dat je een hoesje om de Pixel 9a stopt voor de nodige bescherming. Een hoesje kan ook helpen om de ergonomie van de telefoon te verbeteren. De Pixel 9a is namelijk nogal vlak en ligt daarom wat minder prettig in de hand dan telefoons die een meer gebold ontwerp hebben. Google weet in ieder geval hoe dat moet, want de Pixel 8a van een jaar geleden had zo'n boller ontwerp en lag daarom ook zonder hoesje lekker in de hand.

©Rens Blom

Als we het nog even over bescherming hebben: de Pixel 9a heeft een iP68-certificering en kan daarom tegen (zoet) water en stof.

Je kunt de Pixel 9a redelijk goed met één hand bedienen, doordat het scherm met 6,3 inch relatief compact is. De 186 gram wegende smartphone is even breed als de Samsung Galaxy S25 en Apple iPhone 16, en een fractie hoger. Het Full-HD-oledscherm ziet er erg mooi uit en heeft een hoge verversingssnelheid van 120 Hz. Op zonnige lentedagen is het beeldscherm prima af te lezen.

©Rens Blom

Complete specificaties

Van een smartphone die 550 euro kost, verwachten we tegenwoordig een complete en soepele gebruikservaring. Zo'n toestel moet in principe jaren meekunnen. De Pixel 9a lijkt aan die verwachtingen te voldoen. Hij draait op dezelfde snelle Tensor G4-processor als zijn duurdere Pixel 9-broers, heeft 8 GB werkgeheugen en een 5100 mAh-accu die zonder zorgen een lange dag meegaat. Opladen kan vlot genoeg via usb-c (je dient zelf een adapter te regelen) of langzamer bij draadloos opladen.

Minder blij zijn we met Google's keuze om het instapmodel van de Pixel 9a uit te rusten met 128 GB opslagcapaciteit. Daar kun je in de praktijk namelijk geen 128 GB van gebruiken en als je jaren met het toestel wilt doen, is 128 GB voor veel mensen op de langere termijn onvoldoende. De opslag uitbreiden via een microSD-kaartje is niet mogelijk. Het loont daarom waarschijnlijk om eenmalig meer te betalen voor de 256 GB-variant van de Pixel 9a. Die kun je langer met een gerust hart gebruiken. Veel concurrerende smartphones hebben overigens standaard 256 GB.

©Rens Blom

Camera's

Achterop de Pixel 9a zitten twee camera's. Die zijn goed, maar in de meeste situaties niet beter dan de camera's van de Pixel 8a. Dat geeft weinig en in het donker doet de Pixel 9a het wél beter dan zijn voorganger. Snel bewegende huisdieren blijven lastig om scherp vast te leggen. Dat zie je ook op onderstaande foto: de kat is nét niet lekker scherp.

©Rens Blom

Met de groothoekcamera leg je een wijder deel van de omgeving vast. De Pixel 9a kan ook inzoomen, via de hoofdcamera. Op onderstaande serie zie je de verschillen in de praktijk.

©Rens Blom

De hoofdcamera, groothoekcamera en 2x zoom.

7 jaar updates

Google's bezuiniging om de Pixel 9a van slechts 128 GB opslagcapaciteit te voorzien, maakt dat er op andere vlakken meer ruimte is voor een premium ervaring. Een goed voorbeeld is de softwareondersteuning. Google geeft de smartphone liefst zeven jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates. Dat is even lang als de veel duurdere Pixel 9-toestellen en ook even lang als Samsungs Galaxy-topsmartphones en Apple iPhones. Veel concurrenten van de Pixel 9a krijgen vier tot zes jaar updates. De Pixel 9a kan dus langer mee. Of je daadwerkelijk zeven jaar met een smartphone doet, is een tweede.

Ook fijn is dat Google de software lekker schoon levert en allerlei eigen AI-functies toevoegt. Die worden steeds handiger en zijn gratis beschikbaar.

©Rens Blom

Conclusie: Google Pixel 9a kopen?

De Google Pixel 9a is een midrange smartphone die een goede indruk achterlaat. De telefoon is degelijk gebouwd, heeft complete specificaties en krijgt zeven jaar updates. Je kunt dus lang met het toestel doen, zeker als je eenmalig meer betaalt voor de 256 GB-versie. Er zijn in dit prijssegment echter ook veel andere goede smartphones, dus het loont om te vergelijken of een ander toestel nog beter bij jouw wensen aansluit.

▼ Volgende artikel
Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2
Huis

Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2

Samsung gaat de nieuwe Galaxy S25 Edge-telefoons voorzien van het nieuwere Coring Gorilla Glass Ceramic 2. De nieuwste variant van dit sterke keramische glas maakt de telefoon sterker en beter beschermd tegen beschadigingen.

De Gorilla Glass Ceramic 2-technologie bevat kristallen die fijn in de glasmatrix zijn ingebed, waardoor het display beter bestand is tegen barsten zonder dat dit ten koste gaat van de optische transparantie.

"De Galaxy S25 Edge zet een nieuwe standaard voor vakmanschap en prestaties als ons dunste toestel uit de Galaxy S-serie tot nu toe", zegt Kwangjin Bae, EVP en hoofd van het team Mechanical R&D van Mobile eXperience Business bij Samsung Electronics. "Ter ondersteuning van dit baanbrekende ontwerp was het essentieel om een displaymateriaal te ontwikkelen dat zowel uitzonderlijk dun als betrouwbaar sterk was - een uitdaging die Corning en Samsung heeft samengebracht, verenigd door een gedeelde visie van doelgerichte engineering en gebruikersgerichte innovatie. Die visie is verankerd in elk detail van de Galaxy S25 Edge."

Het ionenuitwisselingsproces van Corning speelt een belangrijke rol bij de verbeterde weerstand tegen schade. Deze techniek versterkt het glaskeramische materiaal en verbetert de duurzaamheid van het display. Andrew Beck, Vice President en General Manager bij Corning Gorilla Glass, licht toe: "Met Gorilla Glass Ceramic 2 hebben we een opmerkelijke combinatie van dunheid en sterkte bereikt, waardoor consumenten het beste van twee werelden krijgen - uitzonderlijke duurzaamheid in een modern, strak ontwerp."

Op 13 mei aanstaande zal Samsung tijdens een live-event meer onthullen over de nieuwe Samsung Galaxy S25 Edge-telefoon. Via de onderstaande link kun je je alvast abonneren op het YouTube-kanaal van Samsung, waar het live-evenement zal worden uitgezonden: