Sennheiser XS Lav Mobile - Zorgt voor een prettige luistersessie 

© PXimport

Sennheiser XS Lav Mobile - Zorgt voor een prettige luistersessie 

Computer accessoires

Geplaatst: 24 april 2021 - 08:32

Aangepast: 25 november 2022 - 10:54

Wesley Akkerman

De Sennheiser XS Lav Mobile is een compacte dasspelmicrofoon, ook wel lavalier genoemd, met een 3.5mm TRRS-aansluiting. Je kunt de microfoon gebruiken in combinatie met je smartphone, tablet of laptop, waardoor je stem in hogere kwaliteit opgenomen wordt. Handig voor tijdens een Zoom-meeting, presentatie, podcast of voice-over tijdens een video.

De Sennheiser XS Lav Mobile wordt geleverd met een kabel van twee meter, waardoor je genoeg bewegingsruimte hebt tijdens een opname (mits je gewoon stilzit, natuurlijk). Het kopje van de microfoon kan omsloten worden door de meegeleverde foam windshield, waardoor luisteraars aan de andere kant geen wind of ademhaling horen. Daarnaast krijg je er ook een clipje bij, waarmee je hem aan je kleding kunt bevestigen, evenals een pouch, zodat je hem gemakkelijk meeneemt.

Externe microfoon installeren

Je kunt de Sennheiser XS Lav Mobile aansluiten op een smartphone, tablet of laptop. Tenminste, daar is het product voor ontworpen. Je zou hem ook op andere apparaten kunnen aansluiten die voordeel halen uit een externe microfoon (aangezien ingebouwde mics op allerlei apparaten nog wel eens te wensen overlaten), maar de kans is dan groot dat je een converter moet aanschaffen. Dat is waarschijnlijk ook al het geval wanneer je de mic op je smartphone of laptop wil gebruiken.

Je kunt de Sennheiser XS Lav Mobile aansluiten op de koptelefoonaansluiting van het apparaat waarmee je hem gebruiken wil. Dan moet die aansluiting wel over de correcte ondersteuning beschikken. De externe microfoon heeft namelijk een zogenaamde TRRS-aansluiting. Dit wordt ook wel een vierpinsaansluiting aansluiting genoemd. Je herkent dergelijke aansluitingen aan de vier delen van de mannelijke plug: de top en de drie ringen eronder (zie onderstaande foto).

© CIDimport

Wanneer je de moderne aansluiting in een oude connector stopt, dan kun je tegen problemen aanlopen. Die hebben dan een TRS-aansluiting, oftewel een pin met twee ringen en die top. Je kunt dit probleem gemakkelijk omzeilen door een (goede) converter te kopen die van TRS naar TRRS gaat. Zodoende kun je hem gewoon op je laptop of computer aansluiten, evenals op je mobiele telefoon of tablet. De kans is echter groot dat je dan weer een ander verloopstukje nodig hebt.

Dat verloopstukje moet dan een converter zijn die van een audiojack naar usb gaat. In ons geval gaat het om een usb-aansluiting, maar op een goedkopere of oudere smartphone kan het om een andere usb-aansluiting gaan. Waarom we dit even uitleggen in onze review, is heel simpel: Sennheiser doet dat namelijk niet. Wanneer je als leek heel enthousiast deze mic koopt – omdat je wil beginnen aan je podcast – dan kom je er al snel achter dat je bepaalde accessoires of aansluitingen mist.

© CIDimport

Design en gebruik

De Sennheiser XS Lav Mobile heeft een professionele uitstraling. Tijdens onze testperiode hebben we verschillende meetings gehad via platform als Zoom en Google Meet en bij de eerste keer kregen we de opmerking dat de kleine mic een professionele uitstaling had. Dat komt onder meer door de compact en bolle foad windshield, die je ziet zitten. Hij zit niet in de weg en leidt gelukkig ook niet af en doet wat hij moet doen: je stem warm en goed verstaanbaar opvangen voor anderen.

De microfoon wordt daarnaast geleverd met een handig clipje voor aan je jurk, shirt, trui of overhemd. Dat clipje is goed stevig en toch gemakkelijk in te drukken. Je hebt hem zo gepositioneerd. En mocht je hem toch liever ergens anders willen ophangen, dan is dat ook zo gebeurd. Heb je hier al een eigen oplossing voor, dan hoef je het clipje niet te gebruiken. Dit is namelijk een los onderdeel, waardoor je ook je eigen accessoires zou kunnen inzetten.

De microfoon heeft een kabel van twee meter, die zorgt voor genoeg bewegingsvrijheid. Koppel je hem aan je smartphone of camera tijdens het filmen, dan ziet die kabel ook nooit echt in de weg. Gebruik je hem tijdens een podcast, Zoom-call of voor een voice-over, dan duiken er ook geen problemen op met de kabel. Tot slot is de hardware lekker licht. Wat we missen is eventueel een led-lampje, ergens op het draad, zodat je kunt zien of de mic opneemt of niet.

© CIDimport

Opnamekwaliteit

Wanneer je de Sennheiser XS Lav Mobile gebruikt op je smartphone via de koptelefoonaansluiting of de usb-poort – waarschijnlijk dus via een converter of splitter – dan moet je er rekening mee houden dat de speakers op je toestel het niet meer doen. Je kunt hier dus niet mee telefoneren, bijvoorbeeld. Behalve wanneer je via een splitter nog een koptelefoon aansluit. Datzelfde geldt voor een computer of laptop, tenzij je hier een juiste accessoire bij aanschaft.

Heb je al die zaken in huis (gehaald), dan krijg je al snel complimenten te horen over de geluidskwaliteit van je microfoon. Veel mensen gebruiken tijdens het thuiswerken waarschijnlijk gewoon de microfoon van hun laptop of webcam, maar met een minimale investering van 49 euro, kun je de opnamekwaliteit voor een groot deel verbeteren. Is dit een vervanger van een grote, professionele microfoon? Nee, maar het is wel een betaalbaar alternatief voor ingebouwde mics.

Over het algemeen vangt de microfoon je stem goed verstaanbaar en enigszins warm op. Opvallend is dat achtergrondgeluiden grotendeels gefilterd worden (tenzij die geluiden heel hard zijn) en dat je ademhaling en eventuele windvlagen uit de opnames blijven. Dit zorgt voor een prettige luisteromgeving, voor de mensen die naar je stem moeten luisteren tijdens een online vergadering of presentatie of natuurlijk tijdens die podcast die je al maanden wil opnemen met je vrienden.

© CIDimport

Sennheiser XS Lav Mobile – conclusie

Voor de prijs van 49 euro zijn we ontzettend enthousiast over de Sennheiser XS Lav Mobile. Deze kleine lavalier kan je opnamekwaliteit aanzienlijk verbeteren wanneer je tot nu toe altijd gebruikgemaakt hebt van de ingebouwde microfoon op je smartphone of tablet. Je moet nog wel zelf even de juiste accessoires in huis halen om de boel werkende te krijgen, maar splitters en converters hoeven niet duur te zijn en hebben gelukkig ook geen invloed op de opnamekwaliteit.

8,0

ONS OORDEEL

Sennheiser XS Lav Mobile

Pluspunten

Warme opname

Betaalbaar

Professionele uitstraling

Minpunten

Benodigde accessoires

Achtergrondgeluid komt er soms doorheen

Conclusie

**Prijs** € 49,- **Frequentiebereik:** 50 – 18,000 Hz **Gewicht:** 19 gram **Kabellengte:** 2 meter **Type microfoon:** omnidirectioneel **Meegeleverde accessoires:** foam windshield, pouch, clip **Website** [www.sennheiser.nl](https://nl-nl.sennheiser.com/xs-lav-mobile)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000