Review Kobo Clara 2E - Toegankelijke e-reader

Review Kobo Clara 2E - Toegankelijke e-reader

Geplaatst: 21 oktober 2022 - 08:32

Aangepast: 15 september 2023 - 11:22

Joris Peterse

De Kobo Clara 2E is een betaalbare e-reader voor zowel eigen e-books als die van de Kobo-leesdienst. In de basis is de e-reader uitstekend, alleen worstelt Kobo met plichtmatige vernieuwingen.

8,0

Kobo Clara 2E

Pluspunten

Leescomfort

Scherm met nachtlampje

Accuduur

Ondersteunt veel boekbestanden

Minpunten

Ongeschikt voor luisterboeken

Kobo-account verplicht

Conclusie

De Kobo Clara 2E is wellicht de beste e-reader die je momenteel kunt kopen. In de basis is het gewoon een hele goede e-reader met een prettig scherm, gewicht en een toegankelijke prijs. Je e-reader vervangen is echter niet aan te bevelen. De vernieuwing waar Kobo mee komt weet niet te overtuigen. Vooral voor luisterboeken is de Kobo reader volkomen ongeschikt door onbegrijpelijke keuzes....
Lees meer

Al jaren is Kobo samen met Amazon’s Kindle de beste keuze als het aankomt op e-readers. Ook voor deze Kobo Clara 2E is dat absoluut het geval. De e-reader is compact, en daardoor makkelijk weggestoken in een rugtas of handtas. Ook is er een schermlampje waardoor je het e-ink-scherm ’s nachts afleest en zorgen de randen om het scherm en lage gewicht ervoor dat je de Kobo Clara 2E comfortabel vasthoudt. Kortom, het welbekende recept van een goede e-reader. Een kunstje dat Kobo eigenlijk al jaren zo uitvoert.

Review Kobo Clara 2E - Toegankelijke e-reader-22471100

De Kobo Clara 2E is licht en handzaam.

Review Kobo Clara 2E - Toegankelijke e-reader-22471102

De achterzijde van de e-reader zorgt voor grip.

Vertrouwde e-reader

Want er is wel degelijk een markt voor e-readers: de apparaten zijn meer draagbaar dan fysieke boeken en het e-inkscherm is rustig voor de ogen en leest daarom comfortabel weg. In tegenstelling tot de schermen van tablets en smartphones. Bovendien zorgt een e-inkscherm ervoor dat je uren kunt lezen, omdat de accuduur soms wel maanden is. Vooral als je de wifi-verbinding uitschakelt is dit afhankelijk van hoeveel je leest.

Groot voordeel van de een Kobo e-reader is dat je gewoon je eigen boeken op het apparaat kunt zetten, ongeacht dat nu pdf’s of e-pubbestanden zijn. Desondanks wil Kobo je wel heel graag verleiden om een abonnement te nemen op de digitale boekendienst. Dit is gelukkig niet nodig, een Kobo-account helaas wel.

Vernieuwing

Toch worstelt Kobo merkbaar met vernieuwing. Bovenstaand verhaaltje gaat ook op voor Kobo e-readers van zo’n vijf jaar geleden. Kobo wil ieder jaar nieuwe e-readers op de markt brengen en met vernieuwingen meer mensen te verleiden.

Alleen dat vernieuwen, dat is erg lastig. Andere Kobo e-readers waren bijvoorbeeld zonder succes uitgerust met een stylus en notitiemogelijkheid. Met deze Kobo Clara 2E wordt ook geprobeerd te vernieuwen, maar het komt niet lekker uit de verf. Niet met een stylus of notitieboek, maar met luisterboeken. Dit probeerde Kobo vorig jaar ook met de duurdere Kobo Sage en Kobo Elipsa. Maar Kobo maakt dezelfde blunders als toen. De Kobo Clara 2E mag alleen luisterboeken afspelen van de Kobo-luisterboekendienst en beschikt niet over een audiopoort, waardoor je leesplezier beperkt wordt door de accuduur van je bluetooth-apparaat én e-reader. Kobo is niet actief op de markt voor bluetooth-koptelefoons, wat deze beperking nog wat onbegrijpelijker maakt.

Review Kobo Clara 2E - Toegankelijke e-reader-22471099

Voor luisterboeken heeft Kobo wat eigenaardige keuzes gemaakt.

Review Kobo Clara 2E - Toegankelijke e-reader-22471101

Het e-inkscherm van de Kobo Clara 2E leest prettig weg.

Goede e-reader

Ondanks dat de vernieuwing niet uit de verf komt en het nog altijd wachten is op ontwikkelingen als een kleuren e-inkscherm is de Kobo Clara 2E in de basis gewoon een uitstekende e-reader. Je leest er gerust uren lang op weg en het scherm geeft de ervaring van een echt boek. Ook hoef je niet bang te zijn voor een omgevallen glas thee of lezen langs de zwembadrand dankzij de IP 8-waterdichtheid.

Het gebrek aan vernieuwing zorgt er echter wel voor dat er geen reden is om een bestaande e-reader te vervangen voor deze Kobo Clara 2E. De apparaten gaan immers ook makkelijk jaren mee. Dat maakt e-readers overigens redelijk duurzame apparaten, maar daar hoor je de marketingafdeling van Kobo niet over. Die vindt het meer nodig om te pas en te onpas te vertellen over het gerecyclede plastic dat gebruikt is voor de behuizing van de Clara 2E. Gekke, maar voorspelbare marketingkeuzes.

Conclusie: Kobo Clara 2E kopen?

De Kobo Clara 2E is wellicht de beste e-reader die je momenteel kunt kopen. In de basis is het gewoon een hele goede e-reader met een prettig scherm, gewicht en een toegankelijke prijs. Je e-reader vervangen is echter niet aan te bevelen. De vernieuwing waar Kobo mee komt weet niet te overtuigen. Vooral voor luisterboeken is de Kobo reader volkomen ongeschikt door onbegrijpelijke keuzes.

Koop de Kobo Clara 2E bij Bol.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten