Hoe maak je een (systeem)herstelpunt aan in Windows 10?

Hoe maak je een (systeem)herstelpunt aan in Windows 10?

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 11 januari 2016 - 13:17

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:53

Systeemherstel heeft ons al vaak uit de brand geholpen. Doet de computer ineens raar na het installeren van updates of van software, dan keer je gewoon terug naar een herstelpunt. Althans, zo simpel was het in eerdere Windows-versies.

Windows 10 maakt echter niet automatisch herstelpunten aan. Deze functie moet je zelf inschakelen. Daarnaast kun je ook handmatig herstelpunten aanmaken. Hier lees je hoe dat moet.

Systeemherstel inschakelen in Windows 10

Ga naar het startmenu en typ herstelpunt om de optie een herstelpunt maken te vinden. Klik er op om het Systeembeveiliging-venster te openen. Onder Beveiligingsinstellingen zie je je beschikbare schijven staan. Kies er eentje en klik op Configureren.

In het volgende venster kies je voor Systeembeveiliging inschakelen. Onder schijfruimtegebruik bepaal je hoeveel ruimte Windows in beslag kan nemen voor backups. Dat hangt weer af van de hoeveelheid beschikbare ruimte op je schijf. Klik nu op OK.

Terugkeren naar een herstelpunt

Om bij herstelpunten te komen kies je in het venster voor Systeembeveiliging voor Systeemherstel. Klik eerst op Volgende om een lijst met herstelpunten te zien. Kies er eentje met een enkele klik en druk op Volgende, vervolgens op Voltooien.

Windows gaat nu proberen zichzelf te herstellen. Overigens blijven je bestanden gewoon behouden. Wel kan het zijn dat geïnstalleerde software is verdwenen, maar dat is ook de bedoeling: mogelijk strooide die immers roet in het eten.

Tip: Onder Zoeken naar programma's die worden beïnvloed zie je precies om welke software het gaat.

Handmatig een herstelpunt maken

Soms is het handig om zelf een herstelpunt aan te maken, bijvoorbeeld wanneer je in het register van Windows gaat werken. Je kunt dan zelf een herstelpunt aanmaken. Kies daarvoor in Systeembeveiliging voor de onderste optie, Maken

Geef het herstelpunt een naam en kies wederom voor Maken. Dit kan een poosje duren, maar daarna ben je klaar.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000