Hardwaredrivers van derden back-uppen in Windows 10

© PXimport

Hardwaredrivers van derden back-uppen in Windows 10

Computer accessoires

Geplaatst: 4 augustus 2017 - 03:22

Aangepast: 24 november 2022 - 12:38

Chwhynny Overbeeke

Wanneer je Windows opnieuw geïnstalleerd hebt, neemt het best veel tijd in beslag om de juiste drivers van derden terug te vinden en te downloaden. Je kunt die drivers back-uppen, zodat je ze meteen weer zonder moeite opnieuw kunt installeren.

Het is nooit prettig om je besturingssysteem helemaal opnieuw te moeten installeren. En het meest tijdrovende werkje is vaak het achterhalen, opzoeken, downloaden en installeren van drivers van derden. Windows 10 heeft voor heel veel componenten en randapparatuur ingebouwde drivers waarmee deze onderdelen zonder externe drivers prima functioneren. Maar vaak bieden de drivers van de fabrikant mogelijkheden waardoor de hardware beter of sneller werkt of meer functionaliteit heeft dan de standaard drivers van Windows.

Drivers van derden opzoeken

Een aantal drivers van derden kunnen eenvoudig worden opgespoord via Windows Update, maar dit geldt niet voor alle drivers die je misschien nodig hebt. Deze zul je dan op de website van de fabrikant moeten opzoeken. Soms kan dit via een automatische detectietool, maar in veel gevallen zul je het juiste model moeten selecteren.

Als je deze eenmaal geïnstalleerd hebt, is het mogelijk om ze te back-uppen, zodat je ze niet opnieuw hoeft op te sporen als je om wat voor reden dan ook Windows 10 opnieuw moet installeren. Alle reeds geïnstalleerde drivers worden namelijk in een bepaalde map bewaard, ongeacht waar ze in eerste instantie vandaan kwamen.

Drivers back-uppen

Open de Verkenner en navigeer naar de map C:\Windows\System32\DriverStore. Kopieer de submap FileRepository naar een externe locatie, zoals bijvoorbeeld een usb-drive of externe harde schijf. Deze map kan behoorlijk groot zijn (enkele gigabytes), dus zorg dat je voldoende vrije ruimte op je opslagmedia hebt.

© CIDimport

Back-ups terugzetten

Als je eenmaal Windows 10 opnieuw geïnstalleerd hebt, kopieer je de map die je in de vorige stap geback-upt hebt (FileRepository) naar een willekeurige geschikte locatie op je pc.

Vervolgens kun je de drivers één voor één terugzetten door in Apparaatbeheer naar de bijbehorende hardware te navigeren, er met de rechtermuisknop op te klikken en Stuurprogramma bijwerken… te selecteren.

© CIDimport

Kies Op mijn computer zoeken naar stuurprogrammasoftware. Navigeer vervolgens naar de FileRepository map die je zojuist naar je pc gekopieerd hebt, en klik op Volgende. Volg de instructies op het scherm, en de driver uit je back-up wordt meteen aan je schone Windows-installatie toegevoegd.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000