Tony Fadell: 'Steve Jobs dacht in 2008 al over Apple Car'

Steve Jobs, die in oktober 2011 overleed na een lange strijd tegen een zeldzame ziekte, dacht al na over een 'Apple Car' in 2008. Althans, als we zijn voormalig adviseur Tony Fadell mogen geloven.

Fadell leidde de iPod-afdeling binnen Apple tussen 2001 en 2010. In een interview met Bloomberg laat hij weten meerdere discussies met Steve Jobs te hebben gehad over een door Apple geproduceerd personenvoertuig.

"We hebben een aantal wandelingen gemaakt", vertelt Fadell. In het interview worden hypothetische vragen over en weer gesteld, waaronder over hoe een dashboard eruit zou zien, of op wat voor brandstof het voertuig zou moeten rijden.

Jobs heeft zelf besloten het project aan de kant te schuiven en zich te focussen op de iPhone, die verantwoordelijk was voor tweederde van Apple's winst dat jaar.

Fadell is nu CEO van Nest Labs bij Google, en zegt momenteel niets te weten over Apple's auto-plannen. Wel merkt hij de gelijkenissen tussen moderne smartphones en -voertuigen op.

"Een auto heeft een batterij, een computer, een motor, en mechaniek. Als je naar een iPhone kijkt, heeft deze eigenlijk dezelfde onderdelen. Het heeft zelfs een motor. Het lastige van het maken van een auto zit hem in de connectiviteit en hoe ze zelf kunnen rijden zonder bestuurder."

Apple heeft - mocht het de markt betreden - te kampen met hevige concurrentie van bedrijven als Tesla en Google, die ook zelf-rijdende auto's ontwikkelen. Volgens geruchten heeft Apple onder de naam Project Titan een team van meer dan honderd man samengesteld om een elektrisch voertuig te ontwikkelen. Deze zou al in 2020 in productie gaan.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000