ID.nl logo
Review Sonos Era 300 - Dure maar indrukwekkende speaker
Huis

Review Sonos Era 300 - Dure maar indrukwekkende speaker

Met de Sonos Era 300 koop je een opvallend ogende Sonos-speaker met krachtig geluid, Dolby Atmos-ondersteuning en veel functies. Maar is de prijzige speaker zijn geld waard? Je leest er alles over in deze uitgebreide Sonos Era 300 review.

Uitstekend
Conclusie

De Sonos Era 300 is een uitstekende draadloze speaker die gebalanceerd en krachtig geluid biedt, zowel via reguliere nummers als bij – nog beter – Dolby Atmos of Apple’s spatial audio. Je kunt deze speaker los gebruiken voor kamervullend geluid, maar natuurlijk ook koppelen aan andere Sonos-producten. Als je bereid bent diep in de buidel te tasten, kun je ook meerdere Era 300’s kopen voor stereogeluid of surroundgeluid in combinatie met een geschikte Sonos-soundbar. Los van deze mogelijkheden is de Era 300 een prettige speaker in gebruik. Je kunt hem via wifi, bluetooth en en platenspeler gebruiken, al vereist die laatste optie een los verkrijgbare adapter. Tot slot het uiterlijk van de Era 300. Over smaak valt niet te twisten, want waar de een enthousiast wordt van het ontwerp van de Era 300, had de ander liever een meer traditionele vormfactor gezien.

Plus- en minpunten
  • Functies
  • Geluidskwaliteit
  • Gebruiksvriendelijke app, rijk Sonos-ecosysteem
  • Geen Google Assistent meer
  • Adapter nodig voor ethernet
  • Ontwerp spreekt niet iedereen aan

De Sonos Era 300 is een nieuw type speaker in de line-up, aldus Sonos. In de praktijk lijkt de Era 300 wel een interessant alternatief voor de paar jaar oude Sonos Play 5. Die is bijna even duur als de 499 euro kostende Era 300. In deze review vergelijken we de speakers echter bewust niet veel met elkaar omdat ze flink wat in leeftijd verschillen. Maar ook in uiterlijk en specificaties, zo merk je als je verder leest.

Lees ook: Sonos Era 100 review

Opvallend ontwerp

Je kan er niet omheen: de Sonos Era 300 ziet er apart uit. Enerzijds is het typisch een Sonos-product, met de talloze geperforeerde gaatjes aan de voorkant en zijkanten, het Sonos-logo en aanraakgevoelige tiptoetsen op de bovenkant. Ook de kleurstelling is bekend: zwart en wit. Allebei met matte afwerking overigens, dus niet glanzend wit zoals de subwoofer.

De Era 300 ziet er wel anders uit dan voorgaande Sonos-speakers. Het brede ontwerp heeft wel wat weg van een zeppelin en is vrij groot en zwaar (4,47 kilo). Je moet van het ontwerp houden. Ik vind het wel fraai, maar moet zeggen dat ik de Five er toch mooier uit vind zien.

De Sonos Era 300 van boven gezien

En van de zijkant

Handige functies

De Era 300 heeft handige nieuwe toevoegingen. Denk aan een aanraakgevoelige balk op de bovenkant waarmee je het geluidsvolume regelt en een knop die je laat wisselen tussen wifi (maximaal wifi 6) en bluetooth 5.0. Die laatste functie vind je ook op de nieuwe, goedkopere Era 100. En net als de Era 100 heeft de 300 ingebouwde microfoons voor spraakbediening. Die microfoons schakel je uit met een knop op de achterkant. Dat lijkt mij een prima keuze, want de twee ondersteunde spraakassistenten (Amazon Alexa en die van Sonos zelf) kunnen allebei niet overweg met de Nederlandse taal. De spraakassistent die dat wél kan, de Google Assistent, is niet aanwezig op de Era 300 en 100. Op oudere Sonos-speakers met microfoons kun je ‘m wel nog gebruiken. Volgens Sonos stelde Google extra technische eisen om de Assistent in de nieuwe speakers in te bouwen, en heeft het bedrijf hiervoor bedankt. Jammer maar helaas voor wie een slim huis creëert rondom Google’s spraakhulp.

De schakelaar voor de microfoon en de usb-c-poort

Enthousiaster zijn we over de mogelijkheid om een platenspeler aan te sluiten op de Era 300. Dat kan via bluetooth (je kunt de muziek van de platenspeler dan ook afspelen op andere verbonden Sonos-speakers) en bekabeld via de usb-c-poort. In dat laatste geval moet je wel een adapter á 25 euro kopen. Sonos biedt ook een 45 euro kostende adapter aan die naast de audiopoort ook een ethernetpoort heeft. Een ethernetpoort zit niet in de Era 300 zelf. Navraag bij Sonos leert dat de fabrikant de ethernetpoort heeft weggelaten omdat weinig mensen ‘m zouden gebruiken. Ik ben wel zo’n iemand, dus vind het jammer. En 45 euro voor een adapter vind ik ook een stevige prijs, zeker als ik 499 euro moet betalen voor de speaker zelf.

De achterkant van de speaker

Sonos-app blijft geweldig

Een sterk punt van een Sonos-speaker is de app (Android en iOS). De app maakt het installeren van de speaker kinderspel, biedt veel instellingen en integreert allerlei radiostations en streamingsdiensten. Ook kun je makkelijk – indien van toepassing – muziek afspelen op alle of verschillende Sonos-luidsprekers in je woning. De Era 300 past perfect in het Sonos-ecosysteem en is als bonus voor Apple-gebruikers ook geschikt voor AirPlay 2.

Apple-gebruikers zijn sowieso beter af met een Era 300 dan Android-gebruikers. De Sonos Trueplay-functie die de microfoons van je smartphone gebruikt om de plaatsing van de speaker in de kamer te meten, werkt namelijk alleen op iPhones. Wie een Android-telefoon heeft, kan alleen de automatische Trueplay-functie op de speaker zelf gebruiken. Die is minder geavanceerd omdat hij enkel de microfoons van de Era 300 gebruikt, maar is nog steeds het gebruiken waard. Na het finetunen, dat automatisch en binnen enkele minuten gebeurd is, klinkt het geluid iets ruimtelijker.

Uiteraard kun je de Era 300 in de Sonos-app ook koppelen aan andere speakers, soundbar of subwoofer van Sonos. Ik heb de speaker later in de testperiode gekoppeld aan mijn Beam Gen 2-soundbar. Met twee Era 300’s kun je die gebruiken als surroundspeakers bij je soundbar (Arc of Beam Gen 2), wat ik niet kon doen omdat ik één Era 300 ontvangen heb.

De Sonos-app.

Stevig geluid

Interessant is dat de Sonos Era 300 niet alleen als losstaande speaker werkt, maar ook als stereopaar gebruikt kan worden. Dan dien je er uiteraard wel twee aan te schaffen, waardoor je ‘opeens’ duizend euro kwijt bent. Omdat ik één reviewspeaker ontvangen heb, kan ik de stereomodus helaas niet testen. Wel heb ik de Dolby Atmos-functie kunnen testen. Die functie ondersteunt de Era 300 namelijk ook. Ik heb Dolby Atmos-muziek beluisterd via Apple Music (en kreeg via de Sonos-app drie maanden luisteren cadeau). Ik heb met name gekozen voor nummers die spatial audio ondersteunen, dus ruimtelijk geluid. In de Apple Music-omgeving binnen de Sonos-app zie je spatial audio-nummers overigens met de aanduiding Dolby Atmos. Je zoekt dus niet verkeerd. Overigens kun je heel eenvoudig Apple’s Made for Spatial Audio-afspeellijst opzetten.

De spatial audio-nummers komen uitstekend tot hun recht op de Sonos Era 300, zeker als je het volume wat verder opendraait. Muziek klinkt helder en ruimtelijk en zeker in het geval van live-nummers een stuk levendiger dan de versie zoals je ‘m op de radio hoort. Het speelt wel mee hoe je voor de Era 300 zit. Ga er liever niet vijftig centimeter voor zitten, maar houd iets meer afstand aan. In zo’n geval komen nummers van bijvoorbeeld mijn favoriete artiest The Weeknd nog realistischer over dan ik verwacht had.

Je kunt het volume van de Era 300 flink opendraaien via de aanraakgevoelige balk of de Sonos-app

Ook bij het afspelen van ‘normale’ muziek, dus niet aangepast voor spatial audio en zonder Dolby Atmos-optimalisatie, maakt de Era 300 duidelijk dat je naar een duurdere speaker luistert. Het geluid klinkt breed, veel breder dan de afmetingen van de luidspreker doen verraden. Daarnaast is het geluid lekker vol en met aardig wat bas. En de speaker kan hard, in ieder geval harder dan wenselijk in mijn woonkamer. Fijn is dat de muziek ook zonder aanpassingen uit de studio lekker ruimtelijk klinkt. De Era 300 stuurt het geluid verschillende kanten op en dat merk je als je wat verder weg staat of zit van de speaker. Ik heb niet het idee dat het geluid uit een speaker komt die op mijn dressoir staat, meer alsof het uit de hele breedte van de kamer komt. Sta ik dichterbij de speaker, dan merk ik uiteraard wel waar het geluid vandaan komt.

Verschil met de Era 100

Voor de Era 300 heb ik de Era 100 getest. Die is met zijn adviesprijs van 279 euro een stuk voordeliger dan de 499 euro die Sonos vraagt voor de Era 300. Het prijsverschil uit zich niet in de functies, maar in het geluidsverschil. De grotere Era 300 heeft meer audio-onderdelen die iets verder van elkaar af zitten en produceert ruimtelijker, voller en krachtiger geluid. Het volume kan ook hoger, al betwijfel ik of je dat verschil in de praktijk vaak merkt. Je moet de speaker dan wel erg hard zetten. Wellicht doe je dat op een feestje in een grotere woonkamer. Een betere reden om door te sparen voor de Era 300 is de ondersteuning voor Dolby Atmos en spatial audio, functies die ontbreken op de Era 100.

De Era 300 biedt kamervullend geluid

Conclusie: Sonos Era 300 kopen?

De Sonos Era 300 is een uitstekende draadloze speaker die gebalanceerd en krachtig geluid biedt, zowel via reguliere nummers als bij – nog beter – Dolby Atmos of Apple’s spatial audio. Je kunt deze speaker los gebruiken voor kamervullend geluid, maar natuurlijk ook koppelen aan andere Sonos-producten. Als je bereid bent diep in de buidel te tasten, kun je ook meerdere Era 300’s kopen voor stereogeluid of surroundgeluid in combinatie met een geschikte Sonos-soundbar. Los van deze mogelijkheden is de Era 300 een prettige speaker in gebruik. Je kunt hem via wifi, bluetooth en en platenspeler gebruiken, al vereist die laatste optie een los verkrijgbare adapter. Tot slot het uiterlijk van de Era 300. Over smaak valt niet te twisten, want waar de een enthousiast wordt van het ontwerp van de Era 300, had de ander liever een meer traditionele vormfactor gezien. Feit is dat de Sonos Era 300 een hele goede speaker is, al is de adviesprijs van 499 euro daar ook naar. Wil je minder uitgeven aan een moderne Sonos-speaker en lig je niet wakker van het gemis van Dolby Atmos en spatial Audio, dan is de goedkopere Era 100 een interessante optie.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm
Huis

Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag richten we onze blik op Chromebooks met een 15,6-inch scherm – ideaal voor wie meer werkruimte wil zonder te diep in de buidel te tasten. We hebben vijf modellen geselecteerd die uitblinken in prestaties, bouwkwaliteit en gebruiksgemak.

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2H-32UH)

Deze Chromebook is een stevige allrounder met een prettig groot scherm van 15,6 inch. De Full HD-resolutie in combinatie met een mat IPS-paneel zorgt voor comfortabele kijkhoeken, ook bij langere werksessies. Binnenin draait een Intel Core i3-1315U, een moderne chip met zes rekenkernen die zorgt voor een vlotte ChromeOS-ervaring. Samen met 8 GB LPDDR5X-werkgeheugen en 128 GB snelle ssd-opslag is dit systeem klaar voor een werkdag vol tabbladen, Google Docs en videobellen. Qua connectiviteit zit je goed met onder meer twee usb-c-poorten, een HDMI-poort, een usb-a-aansluiting en een microSD-slot. Dankzij wifi 6E profiteer je van hoge draadloze snelheden. De webcam filmt in Full HD en ondersteunt AI-functies zoals achtergrondvervaging, wat de Plus-status van dit model onderstreept.

Toepassingen: Multitasken, schoolwerk, videobellen Bijzonderheden: Wifi 6E, mat scherm, AI-webcamfuncties

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2HT)

Dit is de krachtiger en veelzijdiger broer van de CB515‑2H‑32UH hierboven. Beide modellen hebben een groot 15,6-inch Full HD-scherm, 8 GB snel LPDDR5X-geheugen en draaien op de nieuwste versie van ChromeOS. Het verschil zit 'm vooral in de prestaties en gebruiksmogelijkheden. De 2HT‑5789 is uitgerust met een snellere Intel Core i5‑processor, dubbele opslagcapaciteit (256 GB SSD) en een handig touchscreen, wat hem uitermate geschikt maakt voor multitasking, fotobewerking en gebruik van Android-apps. Zoek je een Chromebook met meer rekenkracht en flexibiliteit, dan biedt de 2HT‑5789 net dat beetje extra, zonder in te leveren op draagbaarheid of accuduur.

Toepassingen: Interactieve apps, hybride werken, tekenen Bijzonderheden: Touchscreen, AI-functies, solide behuizing

ASUS Chromebook Flip (CX1500FKA-E80049)

Deze 15,6-inch Chromebook valt op door zijn flexibele ontwerp. Dankzij het 360-gradenscharnier gebruik je het apparaat ook als grote tablet. Het Full HD-scherm is voorzien van aanraakbediening en het toetsenbord is verlicht, wat typerend is voor deze wat luxere instapper. Binnenin zit een energiezuinige Intel Celeron N4500, die in combinatie met 8 GB werkgeheugen prima presteert bij dagelijks gebruik zoals browsen, video's kijken en documenten bewerken. Met 64 GB opslagruimte is er net genoeg plek voor offline bestanden; de rest doe je natuurlijk in de cloud. Wifi 6 zorgt voor een stabiele verbinding, en het geheel weegt net geen 2 kilo. Verwacht geen snelheidsduivel, maar wel een soepele, veelzijdige werklaptop.

Toepassingen: Tekstverwerken, presenteren, lichte mediaconsumptie Bijzonderheden: Convertible ontwerp, verlicht toetsenbord, wifi 6

HP Chromebook 15a-nb0804nd

Deze HP combineert een modern ontwerp met een degelijke binnenkant. De Core i3-N305-processor is een relatief nieuwe chip met acht zuinige kernen, geschikt voor multitasking zonder oververhit te raken. Je krijgt 8 GB snel werkgeheugen en 128 GB UFS-opslag, dat net wat vlotter werkt dan standaard eMMC. Het IPS-scherm is uiteraard 15,6 inch groot, is gezegend met een Full HD-resolutie en biedt een nette kleurweergave. De behuizing bevat gerecyclede kunststoffen en voelt degelijk aan, met een prettige toetsaanslag. Dankzij wifi 6 en bluetooth 5.3 zit het ook qua verbinding wel goed. Aansluitingen? 2x usb-c, 1x usb-a, een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een kaartlezer. Dit is een Chromebook die geschikt is voor serieuze school- of kantoortaken, zonder dat je te veel betaalt.

Toepassingen: Schoolwerk, lichte kantoorsoftware, internetten Bijzonderheden: Duurzame materialen, UFS-opslag, Wi-Fi 6

Lenovo Flex 3 Chrome (15IJL7)

Deze Lenovo is ideaal voor wie zoekt naar een groot scherm en maximale flexibiliteit. Je kunt hem namelijk helemaal omklappen tot een 15,6-inch tablet, met volledig aanraakscherm en 360-gradenscharnier. De Pentium Silver N6000-processor en 8 GB RAM zorgen voor degelijke prestaties bij standaardgebruik, zoals surfen, tekstverwerken of series streamen. De opslagruimte bedraagt 128 GB, en dat is ruim voldoende voor basisbestanden. Lenovo voorziet deze Chromebook van een HDMI-poort, meerdere usb-aansluitingen, een microSD-poort en een koptelefoonaansluiting. Handig is de fysieke afsluiter voor de webcam. De batterij gaat bij lichte taken tot wel 16 uur mee, wat opvallend veel is in deze klasse.

Toepassingen: Basistaken, films kijken, mobiel gebruik Bijzonderheden: Lange accuduur, tabletmodus, privacy-webcam

▼ Volgende artikel
Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities

De OnePlus Pad 3 is een enorme tablet met laptopaspiraties. OnePlus verkoopt dan ook een aparte toetsenbordhoes, zodat je de tablet productiever kunt gebruiken. Voor wie is de OnePlus Pad 3 de moeite waard? Je leest het in deze review.

Uitstekend
Conclusie

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

Plus- en minpunten
  • Erg krachtige specificaties
  • Heel lange accuduur
  • Productief door software en losse toetsenbordhoes
  • Prijzig i.c.m. toetsenbordhoes
  • Sommige softwarefuncties werken (nog?) niet goed
  • Geen vingerafdrukscanner

Tablet of laptop?

Met zijn 13,2inch-scherm is de OnePlus Pad even groot als de grootste iPad én heel wat compactere laptops. Het apparaat weegt 675 gram en is net geen 6 millimeter dik. Door het grote scherm is de tablet nauwelijks met één hand te gebruiken. Het lcd-scherm oogt wat minder fraai dan een oledscherm, maar is op alle aspecten wel erg goed. Zo oogt het beeld flink scherp dankzij de resolutie van 3392 x 2400 pixels.

OnePlus verkoopt voor 169 euro een speciale toetsenbordhoes die je aan de tablet kunt klikken. De toetsen tikken erg prettig en het trackpad werkt ook aardig. Zo productief als op een laptop zijn we niet, maar in het vliegtuig en de trein kunnen we zeker goed aan de slag.

©Rens Blom

Dat je toch een tablet voor je neus hebt, merk je bijvoorbeeld aan de beperkte selectie van poorten. De OnePlus Pad 3 heeft één usb-c-poort, en daarmee houdt het op. Je kunt wel een geschikte usb-c-hub aansluiten om meer aansluitingen te creëren, bijvoorbeeld voor een bedrade muis of HDMI-kabel richting je televisie.

©Rens Blom

Uitstekende specificaties

De specificaties van de tablet zijn ruimschoots in orde, wat je gezien de prijs ook mag verwachten. De tablet is razendsnel dankzij de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, die ook in veel dure smartphones zit. OnePlus verkoopt de Pad 3 in twee configuraties: de ene heeft 12 GB werkgeheugen met 256 GB opslag en in de andere variant zit 16/512 GB. De completere versie kost 100 euro meer, een meerprijs die we gerechtvaardigd vinden, al kunnen we ons voorstellen dat veel mensen (meer dan) genoeg hebben aan de instapversie.

De tablet heeft camera's op de voor- en achterkant. Die zijn kwalitatief niet bijzonder. Een iets betere selfiecamera was op zijn plaats geweest – vooral voor videogesprekken. Ook missen we een vingerafdrukscanner op de tablet.

©Rens Blom

OnePlus stopt een lekker grote accu in de tablet. Dankzij die stevige batterij lukt het ons om de Pad 3, inclusief toetsenbordhoes, langer dan een hele kantoordag te gebruiken voor werkgerelateerde apps, aangevuld met wat sociale media en het kijken van een YouTube-video. Een score waar wij blij van worden. Opladen gaat via de eerder genoemde usb-c-poort. In de doos zit, vanwege EU-wetgeving om consumentenelektronica duurzamer te maken, geen oplaadadapter. Je dient er zelf een te regelen. Kies dan een 100W-OnePlus-adapter voor snelladen of neem genoegen met langzamer opladen met een niet-OnePlus-adapter.

Software-ervaring

De Android 15-software op de tablet is door OnePlus geoptimaliseerd voor het enorme scherm. Zo kun je gebruiksvriendelijk twee apps naast elkaar gebruiken en is het ook mogelijk om een app als zwevend venster boven andere apps te blijven bekijken.

©Rens Blom

Interessant is dat OnePlus zijn OxygenOS-softwareschil heeft uitgebreid met ondersteuning voor macOS – van Apple inderdaad. Je kunt eenvoudig bestanden overdragen en je MacBook vanaf de tablet bedienen, zo is het idee. In de praktijk blijkt de deel-software van OnePlus om wel heel veel machtigingen te vragen, zien we soms Chinese tekst in beeld en werken de deel-functies uiteindelijk matig. We worden er dus (nog) niet zo vrolijk van.

©Rens Blom

©Rens Blom

Grote kans dat de Pad 3 in de nabije toekomst comfortabeler als laptopvervanger zal werken. In Android 16 komt namelijk een volwaardige desktopmodus, speciaal bedoeld voor tablets. Deze software-update komt later dit jaar, ook via OnePlus. Het is in elk geval goed om te zien dat het merk nu al serieus werk heeft gemaakt van software om de Pad 3 productief te gebruiken.

De Pad 3 krijgt drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Een prima updatebeleid, als je het ons vraagt.

Alternatieven

Hoewel onze ervaringen met de OnePlus Pad 3 op veel vlakken positief zijn, heeft deze tablet ook de nodige concurrentie. Samsung biedt met zijn Tab S10-serie ook grote tablets inclusief toetsenbordhoezen aan. Voor Apple geldt hetzelfde: de iPad is met zijn iPadOS-software weliswaar anders in gebruik dan een Android-tablet, maar is in combinatie met een toetsenbordhoes even productief als de OnePlus Pad 3.

Ook het overwegen waard is een laptop met Chrome OS of Windows. Zeker een model met een touchscreen kan een goed alternatief zijn voor de OnePlus Pad 3 als je écht productief wil zijn op het apparaat. Een dergelijke laptop hoeft bovendien niet meer te kosten dan de Pad 3 (tablet + toetsenbordhoes). Wil je echt een tablet en hecht je meer waarde aan entertainment, dan is de Pad 3 jouw apparaat. Ook zonder toetsenbordhoes.

Conclusie: OnePlus Pad 3 kopen?

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.