Review Sonos Era 300 - Dure maar indrukwekkende speaker

Review Sonos Era 300 - Dure maar indrukwekkende speaker

Geplaatst: 17 juni 2023 - 07:30

Aangepast: 1 juli 2024 - 11:30

Rens Blom

Met de Sonos Era 300 koop je een opvallend ogende Sonos-speaker met krachtig geluid, Dolby Atmos-ondersteuning en veel functies. Maar is de prijzige speaker zijn geld waard? Je leest er alles over in deze uitgebreide Sonos Era 300 review.

8,5

Sonos Era 300

Pluspunten

Functies

Geluidskwaliteit

Gebruiksvriendelijke app, rijk Sonos-ecosysteem

Minpunten

Geen Google Assistent meer

Adapter nodig voor ethernet

Ontwerp spreekt niet iedereen aan

Conclusie

De Sonos Era 300 is een uitstekende draadloze speaker die gebalanceerd en krachtig geluid biedt, zowel via reguliere nummers als bij – nog beter – Dolby Atmos of Apple’s spatial audio. Je kunt deze speaker los gebruiken voor kamervullend geluid, maar natuurlijk ook koppelen aan andere Sonos-producten. Als je bereid bent diep in de buidel te tasten, kun je ook meerdere Era 300’s kopen voor stereogeluid of surroundgeluid in combinatie met een geschikte Sonos-soundbar. Los van deze mogelijkheden is de Era 300 een prettige speaker in gebruik. Je kunt hem via wifi, bluetooth en en platenspeler gebruiken, al vereist die laatste optie een los verkrijgbare adapter. Tot slot het uiterlijk van de Era 300. Over smaak valt niet te twisten, want waar de een enthousiast wordt van het ontwerp van de Era 300, had de ander liever een meer traditionele vormfactor gezien....
Lees meer

De Sonos Era 300 is een nieuw type speaker in de line-up, aldus Sonos. In de praktijk lijkt de Era 300 wel een interessant alternatief voor de paar jaar oude Sonos Play 5. Die is bijna even duur als de 499 euro kostende Era 300. In deze review vergelijken we de speakers echter bewust niet veel met elkaar omdat ze flink wat in leeftijd verschillen. Maar ook in uiterlijk en specificaties, zo merk je als je verder leest.

Lees ook: Sonos Era 100 review

Opvallend ontwerp

Je kan er niet omheen: de Sonos Era 300 ziet er apart uit. Enerzijds is het typisch een Sonos-product, met de talloze geperforeerde gaatjes aan de voorkant en zijkanten, het Sonos-logo en aanraakgevoelige tiptoetsen op de bovenkant. Ook de kleurstelling is bekend: zwart en wit. Allebei met matte afwerking overigens, dus niet glanzend wit zoals de subwoofer.

De Era 300 ziet er wel anders uit dan voorgaande Sonos-speakers. Het brede ontwerp heeft wel wat weg van een zeppelin en is vrij groot en zwaar (4,47 kilo). Je moet van het ontwerp houden. Ik vind het wel fraai, maar moet zeggen dat ik de Five er toch mooier uit vind zien.

Review Sonos Era 300 - Dure maar indrukwekkende speaker-49839771

De Sonos Era 300 van boven gezien

Review Sonos Era 300 - Dure maar indrukwekkende speaker-49839772

En van de zijkant

Handige functies

De Era 300 heeft handige nieuwe toevoegingen. Denk aan een aanraakgevoelige balk op de bovenkant waarmee je het geluidsvolume regelt en een knop die je laat wisselen tussen wifi (maximaal wifi 6) en bluetooth 5.0. Die laatste functie vind je ook op de nieuwe, goedkopere Era 100. En net als de Era 100 heeft de 300 ingebouwde microfoons voor spraakbediening. Die microfoons schakel je uit met een knop op de achterkant. Dat lijkt mij een prima keuze, want de twee ondersteunde spraakassistenten (Amazon Alexa en die van Sonos zelf) kunnen allebei niet overweg met de Nederlandse taal. De spraakassistent die dat wél kan, de Google Assistent, is niet aanwezig op de Era 300 en 100. Op oudere Sonos-speakers met microfoons kun je ‘m wel nog gebruiken. Volgens Sonos stelde Google extra technische eisen om de Assistent in de nieuwe speakers in te bouwen, en heeft het bedrijf hiervoor bedankt. Jammer maar helaas voor wie een slim huis creëert rondom Google’s spraakhulp.

Review Sonos Era 300 - Dure maar indrukwekkende speaker-49839773

De schakelaar voor de microfoon en de usb-c-poort

Enthousiaster zijn we over de mogelijkheid om een platenspeler aan te sluiten op de Era 300. Dat kan via bluetooth (je kunt de muziek van de platenspeler dan ook afspelen op andere verbonden Sonos-speakers) en bekabeld via de usb-c-poort. In dat laatste geval moet je wel een adapter á 25 euro kopen. Sonos biedt ook een 45 euro kostende adapter aan die naast de audiopoort ook een ethernetpoort heeft. Een ethernetpoort zit niet in de Era 300 zelf. Navraag bij Sonos leert dat de fabrikant de ethernetpoort heeft weggelaten omdat weinig mensen ‘m zouden gebruiken. Ik ben wel zo’n iemand, dus vind het jammer. En 45 euro voor een adapter vind ik ook een stevige prijs, zeker als ik 499 euro moet betalen voor de speaker zelf.

Review Sonos Era 300 - Dure maar indrukwekkende speaker-49839774

De achterkant van de speaker

Sonos-app blijft geweldig

Een sterk punt van een Sonos-speaker is de app (Android en iOS). De app maakt het installeren van de speaker kinderspel, biedt veel instellingen en integreert allerlei radiostations en streamingsdiensten. Ook kun je makkelijk – indien van toepassing – muziek afspelen op alle of verschillende Sonos-luidsprekers in je woning. De Era 300 past perfect in het Sonos-ecosysteem en is als bonus voor Apple-gebruikers ook geschikt voor AirPlay 2.

Apple-gebruikers zijn sowieso beter af met een Era 300 dan Android-gebruikers. De Sonos Trueplay-functie die de microfoons van je smartphone gebruikt om de plaatsing van de speaker in de kamer te meten, werkt namelijk alleen op iPhones. Wie een Android-telefoon heeft, kan alleen de automatische Trueplay-functie op de speaker zelf gebruiken. Die is minder geavanceerd omdat hij enkel de microfoons van de Era 300 gebruikt, maar is nog steeds het gebruiken waard. Na het finetunen, dat automatisch en binnen enkele minuten gebeurd is, klinkt het geluid iets ruimtelijker.

Uiteraard kun je de Era 300 in de Sonos-app ook koppelen aan andere speakers, soundbar of subwoofer van Sonos. Ik heb de speaker later in de testperiode gekoppeld aan mijn Beam Gen 2-soundbar. Met twee Era 300’s kun je die gebruiken als surroundspeakers bij je soundbar (Arc of Beam Gen 2), wat ik niet kon doen omdat ik één Era 300 ontvangen heb.

Review Sonos Era 300 - Dure maar indrukwekkende speaker-55259440

De Sonos-app.

Stevig geluid

Interessant is dat de Sonos Era 300 niet alleen als losstaande speaker werkt, maar ook als stereopaar gebruikt kan worden. Dan dien je er uiteraard wel twee aan te schaffen, waardoor je ‘opeens’ duizend euro kwijt bent. Omdat ik één reviewspeaker ontvangen heb, kan ik de stereomodus helaas niet testen. Wel heb ik de Dolby Atmos-functie kunnen testen. Die functie ondersteunt de Era 300 namelijk ook. Ik heb Dolby Atmos-muziek beluisterd via Apple Music (en kreeg via de Sonos-app drie maanden luisteren cadeau). Ik heb met name gekozen voor nummers die spatial audio ondersteunen, dus ruimtelijk geluid. In de Apple Music-omgeving binnen de Sonos-app zie je spatial audio-nummers overigens met de aanduiding Dolby Atmos. Je zoekt dus niet verkeerd. Overigens kun je heel eenvoudig Apple’s Made for Spatial Audio-afspeellijst opzetten.

De spatial audio-nummers komen uitstekend tot hun recht op de Sonos Era 300, zeker als je het volume wat verder opendraait. Muziek klinkt helder en ruimtelijk en zeker in het geval van live-nummers een stuk levendiger dan de versie zoals je ‘m op de radio hoort. Het speelt wel mee hoe je voor de Era 300 zit. Ga er liever niet vijftig centimeter voor zitten, maar houd iets meer afstand aan. In zo’n geval komen nummers van bijvoorbeeld mijn favoriete artiest The Weeknd nog realistischer over dan ik verwacht had.

Review Sonos Era 300 - Dure maar indrukwekkende speaker-49839782

Je kunt het volume van de Era 300 flink opendraaien via de aanraakgevoelige balk of de Sonos-app

Ook bij het afspelen van ‘normale’ muziek, dus niet aangepast voor spatial audio en zonder Dolby Atmos-optimalisatie, maakt de Era 300 duidelijk dat je naar een duurdere speaker luistert. Het geluid klinkt breed, veel breder dan de afmetingen van de luidspreker doen verraden. Daarnaast is het geluid lekker vol en met aardig wat bas. En de speaker kan hard, in ieder geval harder dan wenselijk in mijn woonkamer. Fijn is dat de muziek ook zonder aanpassingen uit de studio lekker ruimtelijk klinkt. De Era 300 stuurt het geluid verschillende kanten op en dat merk je als je wat verder weg staat of zit van de speaker. Ik heb niet het idee dat het geluid uit een speaker komt die op mijn dressoir staat, meer alsof het uit de hele breedte van de kamer komt. Sta ik dichterbij de speaker, dan merk ik uiteraard wel waar het geluid vandaan komt.

Verschil met de Era 100

Voor de Era 300 heb ik de Era 100 getest. Die is met zijn adviesprijs van 279 euro een stuk voordeliger dan de 499 euro die Sonos vraagt voor de Era 300. Het prijsverschil uit zich niet in de functies, maar in het geluidsverschil. De grotere Era 300 heeft meer audio-onderdelen die iets verder van elkaar af zitten en produceert ruimtelijker, voller en krachtiger geluid. Het volume kan ook hoger, al betwijfel ik of je dat verschil in de praktijk vaak merkt. Je moet de speaker dan wel erg hard zetten. Wellicht doe je dat op een feestje in een grotere woonkamer. Een betere reden om door te sparen voor de Era 300 is de ondersteuning voor Dolby Atmos en spatial audio, functies die ontbreken op de Era 100.

Review Sonos Era 300 - Dure maar indrukwekkende speaker-49839783

De Era 300 biedt kamervullend geluid

Conclusie: Sonos Era 300 kopen?

De Sonos Era 300 is een uitstekende draadloze speaker die gebalanceerd en krachtig geluid biedt, zowel via reguliere nummers als bij – nog beter – Dolby Atmos of Apple’s spatial audio. Je kunt deze speaker los gebruiken voor kamervullend geluid, maar natuurlijk ook koppelen aan andere Sonos-producten. Als je bereid bent diep in de buidel te tasten, kun je ook meerdere Era 300’s kopen voor stereogeluid of surroundgeluid in combinatie met een geschikte Sonos-soundbar. Los van deze mogelijkheden is de Era 300 een prettige speaker in gebruik. Je kunt hem via wifi, bluetooth en en platenspeler gebruiken, al vereist die laatste optie een los verkrijgbare adapter. Tot slot het uiterlijk van de Era 300. Over smaak valt niet te twisten, want waar de een enthousiast wordt van het ontwerp van de Era 300, had de ander liever een meer traditionele vormfactor gezien. Feit is dat de Sonos Era 300 een hele goede speaker is, al is de adviesprijs van 499 euro daar ook naar. Wil je minder uitgeven aan een moderne Sonos-speaker en lig je niet wakker van het gemis van Dolby Atmos en spatial Audio, dan is de goedkopere Era 100 een interessante optie.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten