ID.nl logo
Wat zijn de beste oortjes? 20 bluetooth-in-ears getest
© PXimport
Huis

Wat zijn de beste oortjes? 20 bluetooth-in-ears getest

De markt voor bluetooth-in-ears heeft nogal een vlucht genomen sinds Apple een paar jaar terug de AirPods aankondigde. Zowel audio- als smartphonefabrikanten duiken in de lucratieve markt van de bluetoothoortjes. Maar de grote vraag blijft: welke zijn het best?

Voordat je meteen bluetooth-in-ears aanschaft, is het belangrijk om even na te gaan hoe je ze gaat gebruiken. Gebruik je ze graag onderweg? Dan is de accuduur van belang. Tijdens het sporten wil je dat de dopjes zo goed mogelijk blijven zitten: dan heb je een laag gewicht en rubbertjes nodig. Wil je je afsluiten van je omgeving, dan is active noise cancelling (ANC) prettig. Houd je van kwalitatief goed geluid, dan moet je er genoegen mee nemen dat je snel in de duurste prijsklassen terechtkomt en dat muziek over bluetooth op dat gebied altijd flink inboet.

In deze test komen dan ook verschillende oortjes met diverse kenmerken en prijzen aan bod, om je zo te helpen de beste keuze te maken. Omdat er bijzonder veel verschillende bluetooth-in-ears aangeboden worden, hebben we een greep moeten doen uit het grote aanbod van opvallende en interessante oortjes.

In deze test zijn zowel oordopjes met ruisonderdrukking als zonder getest. In alle gevallen wist de noise cancelling in mindere of grotere mate ruis weg te filteren, maar in geen van de gevallen kon je je echt volledig afsluiten van storend omgevingsgeluid. Ben je echt op zoek naar goede ruisonderdrukking, dan is het beter een over-ear koptelefoon aan te schaffen.

Wegwerpcultuur

Een bedrade koptelefoon was een investering voor het leven. Natuurlijk, een koptelefoon gaat ook kapot en kabelbreuk is een vervelend fenomeen. Maar doorgaans was een goede koptelefoon een slimme investering. Met bluetoothkoptelefoons is dat heel anders. Deze zijn voorzien van een accu ... en accu’s slijten. Accu’s vervangen zit er, met name bij de kleine oortjes, niet in. Afhankelijk van je gebruik zal je bluetooth-in-ear zo’n twee jaar meegaan.

©PXimport

Muzieksmaak

Wat luister je graag? Ook je smaak is natuurlijk bepalend voor je keuze. Luister je vaak naar audioboeken, podcasts of gebruik je de oortjes bij het kijken naar films, dan is een helder geluid van groot belang om alles goed te verstaan. Klassieke en jazzmuziek hebben een helder en gedetailleerd geluid nodig om zo goed mogelijk tot hun recht te komen. Opzwepende en stevigere muziek komt juist wat beter tot z’n recht met wat zwaarder basgeluid. Ben je juist een audiopurist? Ga dan goed na of de geluidskwaliteit voor je volstaat: het formaat biedt natuurlijk fysieke beperkingen, maar ook bluetooth heeft een negatieve impact op de geluidskwaliteit.

Veel bluetooth-in-ears beschikken over een app waarmee je de touchbediening op de oortjes kunt configureren, de equalizer afstelt of de oortjes updatet. Want ja, ook oortjes kunnen updates krijgen. Bijvoorbeeld om de ANC beter af te stellen of de spraakassistentie te verbeteren. Je hebt de app niet nodig om te verbinden, dit is ook mogelijk via de bluetoothinstellingen van je apparaat.

1More True Wireless ANC In-Ear

De in-ears van het Chinese merk 1More zijn in de markt gezet als alternatief voor de oortjes van Sony, die verderop in deze test aan bod komen. Ze zijn net iets lichter, net iets mooier. Maar de oortjes zijn relatief groot om zo de ruimte te geven aan geluid, ruisonderdrukking en accu. De geluidskwaliteit is vol en levendig, en ook de ANC (met keuze uit twee niveaus) filtert veel weg.

Bekijk ook onze volledige 1More True Wireless ANC In-Ear review.

©PXimport

Alleen merkte ik in de praktijk dat de ruisonderdrukking soms storend piept en kraakt. Ook de aanraakbediening laat te wensen over. Er is een app beschikbaar om (onder meer) dit te configureren en de accuduur is redelijk (drie en een half uur met ANC, zo’n vier uur zonder). Concluderend: voor zijn pittige prijs ben je beter af met de Sony-oortjes.

1More True Wireless ANC In-Ear

7Score70

1More ColorBuds

Een van m’n persoonlijke favorieten uit de test is ook een van de goedkopere. Ik zal ontkennen dat het te maken heeft met de frisse kleuren waarin de oortjes verkrijgbaar zijn. De 1More ColorBuds zetten met name alle andere concurrenten op grote afstand door het draagcomfort. De oortjes voelen wat goedkoop aan door hun gewicht en afwerking, maar ze blijven zelfs bij intens sporten goed zitten en sluiten bijzonder goed af (je hebt niet eens ruisonderdrukking nodig). Op de muziek na merk je niet dat je ze in hebt.

©PXimport


De geluidskwaliteit is voor z’n lagere prijs dik in orde, maar kan zich natuurlijk niet meten met die van de duurdere oortjes uit de test. Dat hoor je vooral in het basgeluid, hoge tonen en details. Er is een app aanwezig waarmee je de oortjes afstelt en de prima accuduur van vijf uur (plus de mogelijkheid om tot vier keer volledig op te laden met het oplaaddoosje) maakt het positieve verhaal compleet. Aanrader!

1More ColorBuds

9Score90

Anker Liberty Air 2

Voor 100 euro heb je aan de Anker Liberty Air 2 een goede deal. De oortjes komen in een fijn doosje dat je draadloos of via usb-c oplaadt. Dankzij de verwisselbare tipjes kun je de in-ears passend en stevig in je oor plaatsen. De IPX 5 spatwaterresistentie maakt dat je ze gerust buiten kunt gebruiken. De Anker Liberty Air 2 is voorzien van Aptx ondersteuning, werkt stabiel via bluetooth 5.0 en komt met een prima app met onder meer een equalizer.

Voor de prijsklasse klinkt hij bovengemiddeld goed: voller en natuurlijker dan de AirPods bijvoorbeeld. En hoewel de oortjes geen echte ANC hebben, houden ze – mede vanwege de pasvorm – meer omgevingsgeluiden tegen dan een AirPods-model of de Galaxy Buds Live. 


©PXimport

 De accu gaat bij muziek op normaal volume ongeveer zeven uur mee en dat is veel langer dan de meeste geteste oortjes. Minder handig; muziek pauzeert automatisch als je een oordopje uitdoet, maar gaat niet verder als je ’m weer indoet.

Anker Liberty Air 2

8Score80

Apple AirPods 2

De tweede generatie van Apples trendsettende in-ears is een beetje wat je kunt verwachten van het merk: ze werken optimaal samen met andere Apple-apparatuur (gelukkig werken ze ook met elektronica van andere fabrikanten) en ze zijn prijzig, maar zeker niet slecht. De geluidskwaliteit is in orde, maar wat aan de vlakke kant. De accu gaat zo’n drie uur mee.

Het grote nadeel van de AirPods 2 is dat het een ‘one size fits-all’-oortje is, zonder rubberen dopjes. Hierdoor passen ze niet in alle oren en sluiten ze niet optimaal af, wat het draagcomfort en de geluidsbeleving niet altijd ten goede komt. Alleen ... tja, dat tandenborstelopzetstuk-ontwerp ... Dat blijft toch iets persoonlijks.

©PXimport

Apple AirPods 2

7Score70

Apple AirPods Pro

De Apple Airpods Pro zijn de derde generatie Airpods van Apple en komen met een boel verbeteringen. Zo heeft Apple het ontwerp flink aangepast, waardoor de hoofdtelefoon niet meer lijkt op een Oral-B opzetborstel. Door het pootje flink te verkleinen, zijn de oortjes nauwelijks meer groter dan een bedrade in-ear headset en is er ook minder gewicht dat aan je oor hangt. De Airpods Pro zijn daardoor nog comfortabeler dan hun voorgangers, al is dat comfort wel erg afhankelijk van de drie siliconen dopjes die Apple meelevert. Dat aantal is behoorlijk magertjes bij een prijs van 280 euro en niet iedereen zal er een passende variant tussen kunnen vinden.

©PXimport

De belangrijkste verandering is de toevoeging van actieve ruisonderdrukking en een significant verbeterde geluidskwaliteit. De ANC weet over het hele spectrum geluiden weg te filteren, maar heeft nog een beetje moeite met stemgeluiden. Vergeleken met de vorige generatie heeft de basweergave een flinke sprong vooruit gemaakt, met een dieper en krachtiger geluid, maar ook de midden- en hoge tonen laten meer detail horen.

Apple AirPods Pro

9Score90

Bose Quietcomfort Earbuds

Is de ruisonderdrukking echt van groot belang, dan zijn de Quietcomfort Earbuds van Bose de beste keuze. Hoewel ze je nog niet zo goed weten af te sluiten van de buitenwereld als een reguliere koptelefoon, komt het indrukwekkend dicht in de buurt. Er zijn zelfs vier niveaus van ruisonderdrukking. Zoals we van Bose gewend zijn, is de geluidskwaliteit subliem (voor kleine bluetoothoortjes). Het geluid is goed gebalanceerd, zodat de bas vol klinkt en de fijne details ook in de midden- en hoge tonen prima hoorbaar blijven. Dit is alleen niet in de app met een equalizer af te stellen.

©PXimport


De ovaalvormige tipjes sluiten het geluid goed af, maar blijven niet enorm stevig zitten, wat ze iets minder geschikt maakt voor onderweg dan bijvoorbeeld de andere testwinnaar van Sennheiser. Bose wint het weer op noise cancelling en nipt op geluidskwaliteit. Ook de accuduur is indrukwekkend, met de ruisonderdrukking aan zo’n vijf en een half uur. Als deze uit staat, haal je zo’n zeven uur.

Bose Quietcomfort Earbuds

10Score100

Fresh ’n Rebel Twins

Gebruik je je oordopjes het liefst voor opzwepende muziek? Dan zijn deze betaalbare Fresh ’n Rebel Twins-oortjes misschien wat voor je. De bas van deze in-ears is enorm opgevoerd, waardoor de muziek zwaar en intens beleefd kan worden. Maar de keerzijde is wel dat de muziek wat dof klinkt en de midden- en hoge tonen wat overstemd worden. Er is geen app beschikbaar om dit bijvoorbeeld met een equalizer af te stellen.

Dankzij het goed passende (verwisselbare) tipje en het lage gewicht blijven de oortjes erg comfortabel zitten. Het ontwerp is afgekeken van de AirPods, hoewel de Twins in frisse kleuren verkrijgbaar zijn en de steeltjes die uit je oren steken een stuk langer zijn. De oortjes beschikken niet over ANC en gaan bijna vier uur mee op een acculading. Het doosje kan de oortjes vijf keer volledig opladen en is bovendien draadloos oplaadbaar.

©PXimport

Fresh ’n Rebel Twins

6Score60

Honor Magic Earbuds

De Honor Magic Earbuds zijn identiek aan de Huawei FreeBuds 3i. Daarmee onderstreept Huawei het twijfelachtige bestaansrecht van zijn dochtermerk. Ook is het ontwerp puur kopieerwerk van de AirPods Pro. Toch zijn de oortjes zeker de moeite waard, allereerst door de prijs. Koopjesjagers vinden ze al voor een euro of 70. Daarvoor krijg je oortjes met een prima geluidskwaliteit en een fantastisch draagcomfort.

Er is beperkte ruisonderdrukking aanwezig en dankzij de rubberen tipjes en het lage gewicht blijven de oortjes prima zitten. Let wel op dat de accuduur maar matig is. Zo’n twee uur met ANC aan, nog geen drie uur als dit uit staat. Ook is er geen app voorhanden.

©PXimport

Honor Magic Earbuds

8Score80

JBL Tune 225

Ook JBL heeft bij het ontwerpen van de Tune 225 te veel gekeken naar Apple. De AirPod-kloon komt met niet-verwisselbare tips, waardoor ze niet altijd passen. Onnodig vervelend, zeker omdat vrijwel alle andere JBL-oordopjes wél verwisselbare tips hebben.

Deze Tune 225-oordopjes zien er goedkoop uit en het doosje kan niet draadloos opladen. De ingebouwde accu laadt de oordopjes drie tot vier keer op, wat best netjes is. De accu van de oortjes gaat ongeveer vier uur mee. De geluidskwaliteit is zoals je verwacht van betaalbare dertien-in-een-dozijn oordopjes: aardig, maar niet heel goed. Merkbaar minder dan AirPods, laat staan een echte hoofdtelefoon. De verbinding is wel stabiel dankzij bluetooth 5.0. Voor de prijs kun je betere oordopjes kopen, zowel van JBL als van andere merken. En anders kun je altijd nog even doorsparen.

©PXimport

JBL Tune 225

6Score60

Jabra Elite 75t

De Jabra Elite 75t oogt wat zakelijker dan de andere geteste oortjes. Vergeleken met de andere in-ears valt op dat het geluid aangenaam helder is, waardoor je hem ook goed gebruikt voor bijvoorbeeld (video)bellen. Bovendien gaan de oortjes bijna een werkdag mee op een lading: zo’n zes en een half uur. Ook voor muziek zijn de oortjes uitstekend gebalanceerd in de lage, midden- en hoge tonen, en met een app kun je dit eventueel naar wens afstellen.

Je kunt de oortjes niet bedienen door te tikken op de zijkant, maar er zit een fysiek knopje op. Dat is vooral wanneer je beweegt wel zo prettig; je hoeft niet te ‘zoeken’. Voor sporten zijn de oortjes iets minder geschikt. Hoewel de tipjes verstelbaar zijn, gleden ze (bij mij) langzaam uit m’n oor. Gelukkig heeft Jabra voor actievelingen ook een sportuitvoering.

Jabra Elite 75t

8Score80

OnePlus Buds

De marketing rondom het weghalen van de 3,5mm-poort van OnePlus-smartphones was zó ongeloofwaardig dat het bedrijf het vermoeden niet weg kon poetsen dat het weglaten van de aansluiting alleen bedoeld was om de verkoop van draadloze oortjes aan te jagen. Waaronder deze OnePlus Buds. Als de marketing niet voor je spreekt, dan moet het product het doen.

©PXimport

De marketing rondom het weghalen van de 3,5mm-poort van OnePlus-smartphones was zó ongeloofwaardig dat het bedrijf het vermoeden niet weg kon poetsen dat het weglaten van de aansluiting alleen bedoeld was om de verkoop van draadloze oortjes aan te jagen. Waaronder deze OnePlus Buds. Als de marketing niet voor je spreekt, dan moet het product het doen.

OnePlus is een degelijke smartphonemaker, maar helaas geen audiomerk. Het ontwerp is dusdanig van de AirPods afgekeken dat de Amerikaanse douane ze onderschepte. De oortjes hebben geen rubberen tipjes, waardoor ze niet (bij iedereen) passend zitten en ook de geluidskwaliteit is vlak. Het enige waar de Buds mee scoort, zijn de accuduur van zo’n zes uur en het doosje dat de oortjes zo’n zes keer oplaadt. Schoenmaker, blijf bij je leest.

OnePlus Buds

5Score50

Samsung Galaxy Buds+

Als je veel op pad gaat of lange werkdagen maakt, dan is de Galaxy Buds+ van Samsung een uitstekende keuze. De accuduur van de oortjes is namelijk zo’n tien uur. Het doosje laadt deze anderhalf keer bij. De geluidskwaliteit is acceptabel: het geluid klinkt vooral helder en aardig gedetailleerd, wat de Buds+ geschikt maakt voor vele doeleinden. Wel mis ik een beetje beleving bij stevigere muziek.

De oortjes zitten comfortabel (mede dankzij de verstelbare rubberen dopjes) en zijn lichtgewicht. Ander pluspunt is dat Samsung een overzichtelijke en veelzijdige app voor de Buds+ heeft gemaakt. Er is alleen geen ANC aanwezig, wat tijdens het testen overigens geen enorm gemis bleek.

Samsung Galaxy Buds+

8Score80

Samsung Galaxy Buds Live

De vreemdste in-ears uit de test zijn wel de Galaxy Buds Live. Deze oortjes hebben de vorm van een boontje. Bovendien zijn ze voorzien van ANC, zonder dat er rubberen tipjes bij komen kijken.

©PXimport

Helaas is het een beetje vorm boven functie, want de oortjes sluiten niet goed af, waardoor de noise cancelling maar matig werkt. Bovendien blijven de oortjes niet stevig zitten, waardoor de geluidskwaliteit niet altijd optimaal is. Zonde, want zolang de in-ears goed zitten, is de geluidskwaliteit dik in orde. Ook valt dit af te stemmen met een overzichtelijke app. Met ruisonderdrukking gaan de oortjes zo’n drie uur mee op een acculading. Zonder ANC is dit ongeveer vijf uur.

Samsung Galaxy Buds Live

6Score60

Sennheiser Momentum True Wireless 2

Het Duitse merk Sennheiser heeft een reputatie hoog te houden als het om audiobeleving gaat. Wat dat betreft wordt de reputatie eer aangedaan, want het is een genot om naar muziek te luisteren met deze oortjes in. Uiteraard is dit te danken aan de geluidskwaliteit, die bijzonder gedetailleerd is. En via de fraaie app is het basgeluid met een equalizer desgewenst flink op te pompen.

Ook weet Sennheiser een goede middenweg te vinden in het draagcomfort, waarbij de oortjes niet te zwaar zijn, maar de geluidskwaliteit en accuduur (zeven uur zonder ANC, vijf en een half uur met) erg goed zijn. De ruisonderdrukking is ook een van de betere op de markt, maar bijvoorbeeld voorbijrijdend verkeer is nog een beetje hoorbaar.

©PXimport

Sennheiser Momentum True Wireless 2

10Score100

Skullcandy Indy Fuel

De Skullcandy Indy Fuel is prettig geprijsd, maar zit helaas niet zo prettig. De pasvorm is erg strak, zelfs met de kleinste tips. De oordopjes blijven wel heel goed in je oor zitten en bieden een goed geluid. Zeker liefhebbers van veel bas komen aan hun trekken. Deels komt dat ook door de strakke pasvorm, waardoor er weinig geluid weglekt. Dat is goed voor de basweergave. Nadeel is dat er vrij snel luistermoeheid ontstaat. Dat is zonde, want ook qua uitrusting kom je niets tekort.

Bijzonder is de Tile-ondersteuning, waardoor je de oordopjes snel terug moet kunnen vinden. Helaas hapert de Skullcandy-app regelmatig. Dan worden de oordopjes niet herkend of kun je de equalizerinstellingen niet aanpassen. Daar mis je overigens niet veel aan. De oordopjes gaan ongeveer zes uur mee, het bewaardoosje laadt deze ruwweg vier keer op. De Indy Fuel is exact gelijk aan de Indy Evo, op de bewaarcase na. Deze is bij de Indy Fuel ook draadloos oplaadbaar. Gezien het prijsverschil van maar een paar euro is de Indy Fuel interessanter.

Skullcandy Indy Fuel

7Score70

Skullcandy Sesh Evo

De Skullcandy Sesh Evo zit een stuk minder strak dan de Indy Evo en Indy Fuel van hetzelfde merk. Dat zorgt voor wat minder goede basweergave en bij het sporten moet je een beetje uitkijken. Als je ze maar diep genoeg in je oor duwt, los je beide problemen wel op. De Sesh Evo biedt ongeveer vijf uur luisterplezier in de oordopjes zelf en nog 19 uur capaciteit in het bewaardoosje dat alleen via usb-c kan worden opgeladen.

De fysieke drukknoppen, een op elk oordopje, lijken handig. Daarmee kun je het volume aanpassen, liedjes skippen, telefoon opnemen en ophangen, maar dat is wel een gedoe en werkt in de praktijk niet erg intuïtief. Ook de Sesh Evo beschikt over Tile-antennes, maar die functie wordt aardig in de wielen gereden door de haperende app. Hopelijk kan dat in de volgende generatie worden opgelost.

©PXimport

Skullcandy Sesh Evo

6Score60

Sony WF-1000XM3

Apple mag met de AirPods Pro pionier genoemd worden voor comfortabel zittende draadloze in-ears, Sony heeft met de WF-1000XM3 op zijn beurt de grens verlegd als het aankomt op geluidskwaliteit en ruisonderdrukking. In tegenstelling tot de AirPods zijn de Sony-oortjes toegankelijker, omdat de app ook gewoon voor Android beschikbaar is. 

Met die app kun je de oortjes updaten en configureren. De Sony-oortjes zijn bovendien al een tijdje op de markt en daardoor voor koopjesjagers een gunstig doelwit.

©PXimport


Minpunten zijn er ook, want om de geluidskwaliteit, bijzonder goede accuduur en relatief goede ANC te kunnen herbergen, is veel ruimte nodig. Hierdoor zijn de oortjes zwaar en niet geschikt om te gebruiken tijdens activiteiten. En nog even over die accuduur: die is vier en een half uur met ANC aan. Zonder bijna zes uur. Het oplaaddoosje kan de oortjes zo’n drie keer volledig opladen, maar is in vergelijking met de andere geteste oplaaddoosjes helaas wel reusachtig groot.

Sony WF-1000XM3

9Score90

Teufel Airy Wireless

De Teufel Airy True Wireless valt op door zijn draagcomfort: de dopjes zijn lichtgewicht en blijven erg goed zitten, mede dankzij de rubberen tipjes. Ook de geluidskwaliteit is indrukwekkend gedetailleerd in vooral midden- en hoge tonen. Maar de oortjes zijn niet weggelegd voor alle muziekstijlen, en er is geen app voorhanden om dit met een equalizer te veranderen.

Hoewel je met de in-ears van Teufel zonder meer een goede keus maakt, zijn er wel een paar nadelen. Zo is het oplaaddoosje wat kwetsbaar, is de micro-usb-oplaadaansluiting sterk verouderd, is er geen ANC en vallen de in-ears wat weg ten opzichte van concurrenten in dezelfde (of lagere) prijsklasse.

©PXimport

Teufel Airy Wireless

7Score70

Urbanista London

Het Zweedse merk Urbanista is in Nederland nog niet zo heel bekend. Zonde, want deze oortjes in de London-serie zijn zeker de moeite waard en redelijk aantrekkelijk geprijsd. Het ontwerp van de in-ears is iets te veel afgekeken van de AirPods Pro, maar gelukkig zijn de oortjes in verschillende kleuren verkrijgbaar.

De geluidskwaliteit is goed, vooral voor pop- en rockmuziek. Het draagcomfort is erg prettig door het lage gewicht en de rubberen tipjes. De ruisonderdrukking is opvallend goed ten opzichte van de andere geteste oortjes. Helaas viel de bluetoothverbinding tijdens het luisteren wel eens weg, waardoor ik de muziek opnieuw moest starten. Ook de accuduur is niet heel erg indrukwekkend, zo’n twee en een half uur met ANC aan. Als dit uit staat, doe je er een uurtje langer mee.

Urbanista London

8Score80

Urbanista Stockholm Plus

Waar de Urbanista London wat afgekeken is van de AirPods Pro, lijkt de Stockholm Plus-uitvoering behoorlijk op de reguliere AirPods. Maar ook in dit geval zijn er kleurige varianten verkrijgbaar. Bovendien zijn ook deze oortjes toegankelijk geprijsd.

Alleen valt de geluidskwaliteit wat tegen, want de in-ears klinken blikkerig. Ook is het grote nadeel van de AirPods overgenomen: het zijn plastic dopjes die niet in ieder oor passen, niet optimaal afsluiten en niet blijven zitten als je beweegt. De accu gaat maximaal vier uur mee, wat acceptabel is. Het oplaaddoosje kan de oortjes vijf keer volledig opladen.

©PXimport

Urbanista Stockholm Plus

6Score60

Bluetooth-codecs

Een bluetoothaudioverbinding wordt altijd gecomprimeerd. Ingepakt (of gezipt) als het ware. Dit gebeurt via codecs zoals aptX, AAC en SBC. Een van de bekendste is aptX, een codec die bijna garantstaat voor goede audiokwaliteit. Maar staar je vooral niet blind op deze codecs. Een goede codec over slechte apparatuur zal niet de beste beleving bieden, vice versa overigens ook niet. Daarom hebben we dit in de test geen doorslaggevende waarde meegegeven.

Conclusie

Hoewel maar weinig geteste oortjes níet de moeite waard zijn, is het opvallend hoeveel fabrikanten Apples AirPods kopiëren. Een zwaktebod, aangezien de oortjes van Apple absoluut beter kunnen, vooral qua ontwerp.

De duurste setjes uit de test zijn ook meteen de best geteste. Bose scoort het best op geluidskwaliteit én ruisonderdrukking. Senheiser kan daar net niet aan tippen, maar biedt wel een beter draagcomfort. Is ruisonderdrukking minder belangrijk, dan springen de ColorBuds van 1More er met kop en schouders bovenuit dankzij hun draagcomfort, audiokwaliteit én prijs.

©PXimport

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Waar voor je geld: 5 betaalbare robotstofzuigers voor max 400 euro
      © iRobot
      Huis

      Waar voor je geld: 5 betaalbare robotstofzuigers voor max 400 euro

      Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare robotstofzuiger met eventueel een leegstation? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

      Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken robotstofzuigers bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 400 euro. De prijzen kunnen schommelen.

      iRobot Roomba Combo Essential (Y011040)

      Het gespecialiseerde merk iRobot hanteert voor zijn Roomba Combo Essential een schappelijke adviesprijs van 299 euro. Kijk je elders online, dan haal je deze robotstofzuiger voor een nóg lager bedrag in huis. Dit apparaat is bij uitstek geschikt voor harde vloeren. Naast stofzuigen kan deze robot namelijk ook dweilen. Voor elke functie kies je tussen drie standen. Dankzij de ingebouwde sensors botst de schoonmaakhulp nergens tegenaan. Gebruik je de Roomba Combo Essential op een hogere verdieping, dan valt de behuizing bovendien niet van de trap. Dankzij het compacte ontwerp zijn lastige plekken (denk: onder een bed of meubelstuk) moeiteloos bereikbaar.

      Volgens de fabrikant resulteert een volgeladen accu in een gebruikstijd tot ongeveer twee uur. Uiteraard is de batterijduur sterk afhankelijk van de ingestelde zuigkracht. Is de accu bijna leeg, dan keert de Roomba Combo Essential automatisch terug naar het laadstation. Je kunt deze slimme stofzuiger eenvoudig met een app bedienen. Stel bijvoorbeeld een schoonmaakschema in of zet het apparaat automatisch aan het werk zodra je weg bent. Je komt dan altijd thuis in een schoon huis! Meer weten? Lees dan deze uitgebreide review op ID.nl.

      iRobot Roomba Combo i5

      Ten opzichte van de hierboven besproken Roomba Combo Essential is de iRobot Roomba Combo i5 nét wat slimmer. Dit verklaart dan ook de meerprijs. Deze robotstofzuiger genereert eerst een plattegrond van je woning. Handig, want hierdoor kun je het apparaat naar een specifieke kamer sturen. Is een bepaald gedeelte van de vloer wel erg vies? In dat geval voert de Roomba Combo i5 zijn zuigkracht tijdelijk op, zodat er geen vuil achterblijft. Voor huishoudens met jonge kinderen is het kinderslot een welkome aanvulling. Niemand kan de robot per ongeluk starten!

      Via twee ronddraaiende borstels belanden er haren, zand en stofdeeltjes in de opvangbak. Daarnaast heeft dit model ook nog een zijborstel voor de plinten. Met behulp van de geïntegreerde dweilrobot maakt de Roomba Combo i5 harde vloeren weer brandschoon. Dat gebeurt met een speciale microvezeldoek. Na een maximale werktijd van 75 minuten navigeert deze robotstofzuiger vanzelf naar het laadstation. Zodra de accu weer is opgeladen, gaat de schoonmaakhulp verder waar hij was gebleven. Bij de standaarduitvoering dien je het stofreservoir handmatig te legen. Ben je vaak van huis? Schaf de Roomba Combo i5 dan inclusief leegstation aan.

      Xiaomi X20+

      Op zoek naar een betaalbare robotstofzuiger die je niet om de haverklap hoeft te legen? De Xiaomi X20+ voldoet aan alle eisen. Zodra het geïntegreerde stofreservoir vol is, leegt het apparaat dat in het basisstation. Volgens de fabrikant gebeurt dat in slechts tien seconden. Bovendien gaat deze huishoudelijke hulp nog een stapje verder. Als de dweildoeken vuil zijn, worden die automatisch gereinigd. Het basisstation heeft een respectabele capaciteit van vier liter water. Kortom, je hoeft de watertank niet zo vaak bij te vullen. De batterij van 5200 mAh houdt het op een enkele acculading tot zo'n 140 minuten vol.

      Naast alle automatische eigenschappen haal je met de X20+ ook gewoon een goede stofzuiger in huis. Zo bedraagt de maximale zuigkracht 6000 Pa. Aan de hand van lasernavigatie kiest de X20+ op eigen houtje een geschikte route. Hierbij ontwijkt de robot moeiteloos obstakels, zoals stoel- en tafelpoten. De dweilfunctie ondersteunt een snelheid van 180 omwentelingen per minuut. Hierdoor verwijdert de X20+ binnen mum van tijd lelijke vlekken op je laminaat-, tegel- of gietvloer. Je kiest in een app op je smartphone de gewenste instellingen. Tot slot bedien je de robotstofzuiger desgewenst op afstand.

      Lees ook: Stofzuigen zonder moeite: 5 tips om alles uit je robotstofzuiger te halen

      Rowenta X-Plorer Serie 75 S+ RR8595

      Met een hoge gemiddelde beoordeling van een 8,3 gooit deze robotstofzuiger op Kieskeurig.nl hoge ogen. De Rowenta X-Plorer Serie 75 S+ RR8595 heeft dan ook veel te bieden. In de eerste plaats vereist dit apparaat weinig onderhoud. Dankzij het inbegrepen leegstation kieper je de opgezogen stof- en vuilresten slechts enkele keren per jaar in de prullenbak. Verder werkt alles volautomatisch. Werk je een dagje thuis? Activeer dan de stille modus en werk ongestoord door. Je stelt in een app op je smartphone eventueel schoonmaakschema's en verboden zones in.

      De X-Plorer Serie 75 S+ RR8595 doet met behulp van nauwkeurige lasernavigatie een rondje door je huis. Hierbij slaat deze robotstofzuiger geen hoekje over. Bepaal in de app welke ruimte(s) je wilt laten stofzuigen. Fijn is dat de wielen probleemloos drempels van 1,8 centimeter hoogte passeren. De zuigkracht bedraagt 2700 Pa. Heb je een harde vloer? Schakel in dat geval de aanwezige dweilrobot in. Je kiest hierbij tussen vier niveaus voor de watertoevoer. De accu biedt een werktijd van ongeveer twee uur. In dit tijdsbestek reinigt deze veelzijdige robot een oppervlakte van 120 vierkante meter.

      Philips 2000-serie XU2000/10

      Philips ontwikkelt betaalbare robotstofzuigers voor een schappelijke prijs. Dit recent verschenen model is daarvan een goed voorbeeld. Het is een stofzuiger en dweilrobot ineen, zodat de XU2000/10 moeiteloos ieder vloertype onder handen neemt. Wanneer de schoonmaakhulp tapijt of een vloerkleed detecteert, wordt de zuigkracht direct opgevoerd tot maximaal 2700 Pa. Op die manier komen ook diepgelegen stofdeeltjes in de geïntegreerde opvangbak terecht.

      De XU2000/10 maakt eerst een 360 graden-scan van je huis, waarna het apparaat een efficiënte route berekent. In combinatie met een werktijd tot ongeveer 130 minuten op een enkele acculading voldoet dit Philips-product voor de meeste woningen prima. Ga bij een volgeladen batterij uit van een schoonmaakronde van 120 vierkante meter. Woon je groter? Na het opladen keert de robot vanzelf weer terug waar hij eerder was gebleven. In de app zie je op welke plekken de XU2000/10 heeft gestofzuigd. Je kunt daarnaast op afstand een sessie starten en verboden zones selecteren.

      ▼ Volgende artikel
      Hoe komt het dat mijn smartphone steeds trager wordt?
      © denis_vermenko - stock-adobe.com
      Huis

      Hoe komt het dat mijn smartphone steeds trager wordt?

      Wellicht merk je er zelf wel wat van en anders heb je het vast wel eens om je heen gehoord: smartphones die mettertijd trager worden. En dat terwijl de hardware toch echt razendsnel was op het moment dat je het toestel kocht. Dit is waarom ze toch minder snel worden.

      Dat smartphones na een aantal jaar langzamer worden dan toen ze net nieuw waren, heeft een aantal redenen, die we in dit artikel bespreken:

      • Algemene veroudering (of: geplande veroudering)
      • Systeemupdates die meer ruimte in beslag nemen
      • Systeemopslag loopt vol door apps en bestanden

      Niet iedereen heeft het geld ervoor (over) om ieder jaar of misschien om de twee jaar een nieuwe smartphone te kopen. De meeste toestellen kunnen minimaal vijf jaar meegaan, maar toch proberen fabrikanten ons ertoe te verleiden een nieuw model te kopen. Want je hebt vast wel gemerkt dat je huidige telefoon trager is dan eerst, toch? Toch?! Aangezien we collectief een hekel lijken te hebben aan trage toestellen, gaan we vaak overstag. Maar als je begrijpt waarom smartphones trager worden, dan kun je daar misschien ook iets tegen doen.

      Algemene of geplande veroudering

      Eén van de eerste redenen die hieraan ten grondslag liggen is algemene of geplande veroudering. Het idee daarachter is dat techbedrijven producten met een beperkte levensduur uitbrengen. Dergelijke apparaten lopen dan achter op nieuwe producten, kunnen recente technologische ontwikkelingen niet ondersteunen of verslechteren na iedere update.

      Met dat soort tactieken proberen fabrikanten er alles aan te doen om je aan het upgraden te krijgen. Maar eerlijk is eerlijk, soms is een apparaat ook aan vervanging toe. Kijk eerst of je nog iets zelf (kunt laten) maken en bedenk dan pas of upgraden echt nodig is. Als je smartphone echt te oud wordt, merk je dat vanzelf en dan kun je het beste upgrademoment zelf inplannen.

      ©fizkes

      Systeemupdates nemen meer ruimte in beslag

      In het verlengde van het vorige punt kan het ook zijn dat de systeemupdates voor je smartphone simpelweg meer ruimte in beslag nemen. Nieuwe hardware beschikt over geoptimaliseerde software, die perfect aansluit bij hoe het toestel op dat moment in de markt gezet wordt. Maar na jaren updates en upgrades ontvangen, loopt de systeemopslag al snel vol.

      En omdat oudere apparaten ook nieuwere functies ontvangen, blijft die opslag alsmaar vollopen. Het kan ook zijn dat recente functies meer vragen van verschillende systeemonderdelen, waardoor het toestel het gebruik niet meer kan bijbenen. Het kan hierbij helpen om af en toe je toestel terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

      Systeemopslag raakt vol

      En tot slot spelen andere opgeslagen bestanden hier ook vaak een rol in. Hoe meer apps je downloadt, hoe meer opslag er nodig is. En hoe meer apps je gebruikt, hoe voller het cachegeheugen zit. Bovendien brengen appmakers ook steeds updates uit die ruimte in beslag nemen, om nog maar te zwijgen over alle foto's en video's die we tegenwoordig zelf maken in hoge resoluties.

      Wat je hiertegen kunt doen is gelukkig simpel. Leeg af en toe het cache van je Android-apparaat of de apps die je gebruikt en sla beeldmateriaal (foto's) op in de cloud of een pc. Het kan daarnaast geen kwaad om kritisch te zijn op de apps die je gebruikt. Verwijder alle apps die al een tijdje digitaal stof verzamelen en voor je het weet voelt je smartphone alweer een stuk sneller aan.

      Lees meer: Cache leegmaken en data verwijderen op Android is belangrijk