ID.nl logo
Wat zijn de beste oortjes? 20 bluetooth-in-ears getest
© PXimport
Huis

Wat zijn de beste oortjes? 20 bluetooth-in-ears getest

De markt voor bluetooth-in-ears heeft nogal een vlucht genomen sinds Apple een paar jaar terug de AirPods aankondigde. Zowel audio- als smartphonefabrikanten duiken in de lucratieve markt van de bluetoothoortjes. Maar de grote vraag blijft: welke zijn het best?

Voordat je meteen bluetooth-in-ears aanschaft, is het belangrijk om even na te gaan hoe je ze gaat gebruiken. Gebruik je ze graag onderweg? Dan is de accuduur van belang. Tijdens het sporten wil je dat de dopjes zo goed mogelijk blijven zitten: dan heb je een laag gewicht en rubbertjes nodig. Wil je je afsluiten van je omgeving, dan is active noise cancelling (ANC) prettig. Houd je van kwalitatief goed geluid, dan moet je er genoegen mee nemen dat je snel in de duurste prijsklassen terechtkomt en dat muziek over bluetooth op dat gebied altijd flink inboet.

In deze test komen dan ook verschillende oortjes met diverse kenmerken en prijzen aan bod, om je zo te helpen de beste keuze te maken. Omdat er bijzonder veel verschillende bluetooth-in-ears aangeboden worden, hebben we een greep moeten doen uit het grote aanbod van opvallende en interessante oortjes.

In deze test zijn zowel oordopjes met ruisonderdrukking als zonder getest. In alle gevallen wist de noise cancelling in mindere of grotere mate ruis weg te filteren, maar in geen van de gevallen kon je je echt volledig afsluiten van storend omgevingsgeluid. Ben je echt op zoek naar goede ruisonderdrukking, dan is het beter een over-ear koptelefoon aan te schaffen.

Wegwerpcultuur

Een bedrade koptelefoon was een investering voor het leven. Natuurlijk, een koptelefoon gaat ook kapot en kabelbreuk is een vervelend fenomeen. Maar doorgaans was een goede koptelefoon een slimme investering. Met bluetoothkoptelefoons is dat heel anders. Deze zijn voorzien van een accu ... en accu’s slijten. Accu’s vervangen zit er, met name bij de kleine oortjes, niet in. Afhankelijk van je gebruik zal je bluetooth-in-ear zo’n twee jaar meegaan.

©PXimport

Muzieksmaak

Wat luister je graag? Ook je smaak is natuurlijk bepalend voor je keuze. Luister je vaak naar audioboeken, podcasts of gebruik je de oortjes bij het kijken naar films, dan is een helder geluid van groot belang om alles goed te verstaan. Klassieke en jazzmuziek hebben een helder en gedetailleerd geluid nodig om zo goed mogelijk tot hun recht te komen. Opzwepende en stevigere muziek komt juist wat beter tot z’n recht met wat zwaarder basgeluid. Ben je juist een audiopurist? Ga dan goed na of de geluidskwaliteit voor je volstaat: het formaat biedt natuurlijk fysieke beperkingen, maar ook bluetooth heeft een negatieve impact op de geluidskwaliteit.

Veel bluetooth-in-ears beschikken over een app waarmee je de touchbediening op de oortjes kunt configureren, de equalizer afstelt of de oortjes updatet. Want ja, ook oortjes kunnen updates krijgen. Bijvoorbeeld om de ANC beter af te stellen of de spraakassistentie te verbeteren. Je hebt de app niet nodig om te verbinden, dit is ook mogelijk via de bluetoothinstellingen van je apparaat.

1More True Wireless ANC In-Ear

De in-ears van het Chinese merk 1More zijn in de markt gezet als alternatief voor de oortjes van Sony, die verderop in deze test aan bod komen. Ze zijn net iets lichter, net iets mooier. Maar de oortjes zijn relatief groot om zo de ruimte te geven aan geluid, ruisonderdrukking en accu. De geluidskwaliteit is vol en levendig, en ook de ANC (met keuze uit twee niveaus) filtert veel weg.

Bekijk ook onze volledige 1More True Wireless ANC In-Ear review.

©PXimport

Alleen merkte ik in de praktijk dat de ruisonderdrukking soms storend piept en kraakt. Ook de aanraakbediening laat te wensen over. Er is een app beschikbaar om (onder meer) dit te configureren en de accuduur is redelijk (drie en een half uur met ANC, zo’n vier uur zonder). Concluderend: voor zijn pittige prijs ben je beter af met de Sony-oortjes.

1More True Wireless ANC In-Ear

7Score70

1More ColorBuds

Een van m’n persoonlijke favorieten uit de test is ook een van de goedkopere. Ik zal ontkennen dat het te maken heeft met de frisse kleuren waarin de oortjes verkrijgbaar zijn. De 1More ColorBuds zetten met name alle andere concurrenten op grote afstand door het draagcomfort. De oortjes voelen wat goedkoop aan door hun gewicht en afwerking, maar ze blijven zelfs bij intens sporten goed zitten en sluiten bijzonder goed af (je hebt niet eens ruisonderdrukking nodig). Op de muziek na merk je niet dat je ze in hebt.

©PXimport


De geluidskwaliteit is voor z’n lagere prijs dik in orde, maar kan zich natuurlijk niet meten met die van de duurdere oortjes uit de test. Dat hoor je vooral in het basgeluid, hoge tonen en details. Er is een app aanwezig waarmee je de oortjes afstelt en de prima accuduur van vijf uur (plus de mogelijkheid om tot vier keer volledig op te laden met het oplaaddoosje) maakt het positieve verhaal compleet. Aanrader!

1More ColorBuds

9Score90

Anker Liberty Air 2

Voor 100 euro heb je aan de Anker Liberty Air 2 een goede deal. De oortjes komen in een fijn doosje dat je draadloos of via usb-c oplaadt. Dankzij de verwisselbare tipjes kun je de in-ears passend en stevig in je oor plaatsen. De IPX 5 spatwaterresistentie maakt dat je ze gerust buiten kunt gebruiken. De Anker Liberty Air 2 is voorzien van Aptx ondersteuning, werkt stabiel via bluetooth 5.0 en komt met een prima app met onder meer een equalizer.

Voor de prijsklasse klinkt hij bovengemiddeld goed: voller en natuurlijker dan de AirPods bijvoorbeeld. En hoewel de oortjes geen echte ANC hebben, houden ze – mede vanwege de pasvorm – meer omgevingsgeluiden tegen dan een AirPods-model of de Galaxy Buds Live. 


©PXimport

 De accu gaat bij muziek op normaal volume ongeveer zeven uur mee en dat is veel langer dan de meeste geteste oortjes. Minder handig; muziek pauzeert automatisch als je een oordopje uitdoet, maar gaat niet verder als je ’m weer indoet.

Anker Liberty Air 2

8Score80

Apple AirPods 2

De tweede generatie van Apples trendsettende in-ears is een beetje wat je kunt verwachten van het merk: ze werken optimaal samen met andere Apple-apparatuur (gelukkig werken ze ook met elektronica van andere fabrikanten) en ze zijn prijzig, maar zeker niet slecht. De geluidskwaliteit is in orde, maar wat aan de vlakke kant. De accu gaat zo’n drie uur mee.

Het grote nadeel van de AirPods 2 is dat het een ‘one size fits-all’-oortje is, zonder rubberen dopjes. Hierdoor passen ze niet in alle oren en sluiten ze niet optimaal af, wat het draagcomfort en de geluidsbeleving niet altijd ten goede komt. Alleen ... tja, dat tandenborstelopzetstuk-ontwerp ... Dat blijft toch iets persoonlijks.

©PXimport

Apple AirPods 2

7Score70

Apple AirPods Pro

De Apple Airpods Pro zijn de derde generatie Airpods van Apple en komen met een boel verbeteringen. Zo heeft Apple het ontwerp flink aangepast, waardoor de hoofdtelefoon niet meer lijkt op een Oral-B opzetborstel. Door het pootje flink te verkleinen, zijn de oortjes nauwelijks meer groter dan een bedrade in-ear headset en is er ook minder gewicht dat aan je oor hangt. De Airpods Pro zijn daardoor nog comfortabeler dan hun voorgangers, al is dat comfort wel erg afhankelijk van de drie siliconen dopjes die Apple meelevert. Dat aantal is behoorlijk magertjes bij een prijs van 280 euro en niet iedereen zal er een passende variant tussen kunnen vinden.

©PXimport

De belangrijkste verandering is de toevoeging van actieve ruisonderdrukking en een significant verbeterde geluidskwaliteit. De ANC weet over het hele spectrum geluiden weg te filteren, maar heeft nog een beetje moeite met stemgeluiden. Vergeleken met de vorige generatie heeft de basweergave een flinke sprong vooruit gemaakt, met een dieper en krachtiger geluid, maar ook de midden- en hoge tonen laten meer detail horen.

Apple AirPods Pro

9Score90

Bose Quietcomfort Earbuds

Is de ruisonderdrukking echt van groot belang, dan zijn de Quietcomfort Earbuds van Bose de beste keuze. Hoewel ze je nog niet zo goed weten af te sluiten van de buitenwereld als een reguliere koptelefoon, komt het indrukwekkend dicht in de buurt. Er zijn zelfs vier niveaus van ruisonderdrukking. Zoals we van Bose gewend zijn, is de geluidskwaliteit subliem (voor kleine bluetoothoortjes). Het geluid is goed gebalanceerd, zodat de bas vol klinkt en de fijne details ook in de midden- en hoge tonen prima hoorbaar blijven. Dit is alleen niet in de app met een equalizer af te stellen.

©PXimport


De ovaalvormige tipjes sluiten het geluid goed af, maar blijven niet enorm stevig zitten, wat ze iets minder geschikt maakt voor onderweg dan bijvoorbeeld de andere testwinnaar van Sennheiser. Bose wint het weer op noise cancelling en nipt op geluidskwaliteit. Ook de accuduur is indrukwekkend, met de ruisonderdrukking aan zo’n vijf en een half uur. Als deze uit staat, haal je zo’n zeven uur.

Bose Quietcomfort Earbuds

10Score100

Fresh ’n Rebel Twins

Gebruik je je oordopjes het liefst voor opzwepende muziek? Dan zijn deze betaalbare Fresh ’n Rebel Twins-oortjes misschien wat voor je. De bas van deze in-ears is enorm opgevoerd, waardoor de muziek zwaar en intens beleefd kan worden. Maar de keerzijde is wel dat de muziek wat dof klinkt en de midden- en hoge tonen wat overstemd worden. Er is geen app beschikbaar om dit bijvoorbeeld met een equalizer af te stellen.

Dankzij het goed passende (verwisselbare) tipje en het lage gewicht blijven de oortjes erg comfortabel zitten. Het ontwerp is afgekeken van de AirPods, hoewel de Twins in frisse kleuren verkrijgbaar zijn en de steeltjes die uit je oren steken een stuk langer zijn. De oortjes beschikken niet over ANC en gaan bijna vier uur mee op een acculading. Het doosje kan de oortjes vijf keer volledig opladen en is bovendien draadloos oplaadbaar.

©PXimport

Fresh ’n Rebel Twins

6Score60

Honor Magic Earbuds

De Honor Magic Earbuds zijn identiek aan de Huawei FreeBuds 3i. Daarmee onderstreept Huawei het twijfelachtige bestaansrecht van zijn dochtermerk. Ook is het ontwerp puur kopieerwerk van de AirPods Pro. Toch zijn de oortjes zeker de moeite waard, allereerst door de prijs. Koopjesjagers vinden ze al voor een euro of 70. Daarvoor krijg je oortjes met een prima geluidskwaliteit en een fantastisch draagcomfort.

Er is beperkte ruisonderdrukking aanwezig en dankzij de rubberen tipjes en het lage gewicht blijven de oortjes prima zitten. Let wel op dat de accuduur maar matig is. Zo’n twee uur met ANC aan, nog geen drie uur als dit uit staat. Ook is er geen app voorhanden.

©PXimport

Honor Magic Earbuds

8Score80

JBL Tune 225

Ook JBL heeft bij het ontwerpen van de Tune 225 te veel gekeken naar Apple. De AirPod-kloon komt met niet-verwisselbare tips, waardoor ze niet altijd passen. Onnodig vervelend, zeker omdat vrijwel alle andere JBL-oordopjes wél verwisselbare tips hebben.

Deze Tune 225-oordopjes zien er goedkoop uit en het doosje kan niet draadloos opladen. De ingebouwde accu laadt de oordopjes drie tot vier keer op, wat best netjes is. De accu van de oortjes gaat ongeveer vier uur mee. De geluidskwaliteit is zoals je verwacht van betaalbare dertien-in-een-dozijn oordopjes: aardig, maar niet heel goed. Merkbaar minder dan AirPods, laat staan een echte hoofdtelefoon. De verbinding is wel stabiel dankzij bluetooth 5.0. Voor de prijs kun je betere oordopjes kopen, zowel van JBL als van andere merken. En anders kun je altijd nog even doorsparen.

©PXimport

JBL Tune 225

6Score60

Jabra Elite 75t

De Jabra Elite 75t oogt wat zakelijker dan de andere geteste oortjes. Vergeleken met de andere in-ears valt op dat het geluid aangenaam helder is, waardoor je hem ook goed gebruikt voor bijvoorbeeld (video)bellen. Bovendien gaan de oortjes bijna een werkdag mee op een lading: zo’n zes en een half uur. Ook voor muziek zijn de oortjes uitstekend gebalanceerd in de lage, midden- en hoge tonen, en met een app kun je dit eventueel naar wens afstellen.

Je kunt de oortjes niet bedienen door te tikken op de zijkant, maar er zit een fysiek knopje op. Dat is vooral wanneer je beweegt wel zo prettig; je hoeft niet te ‘zoeken’. Voor sporten zijn de oortjes iets minder geschikt. Hoewel de tipjes verstelbaar zijn, gleden ze (bij mij) langzaam uit m’n oor. Gelukkig heeft Jabra voor actievelingen ook een sportuitvoering.

Jabra Elite 75t

8Score80

OnePlus Buds

De marketing rondom het weghalen van de 3,5mm-poort van OnePlus-smartphones was zó ongeloofwaardig dat het bedrijf het vermoeden niet weg kon poetsen dat het weglaten van de aansluiting alleen bedoeld was om de verkoop van draadloze oortjes aan te jagen. Waaronder deze OnePlus Buds. Als de marketing niet voor je spreekt, dan moet het product het doen.

©PXimport

De marketing rondom het weghalen van de 3,5mm-poort van OnePlus-smartphones was zó ongeloofwaardig dat het bedrijf het vermoeden niet weg kon poetsen dat het weglaten van de aansluiting alleen bedoeld was om de verkoop van draadloze oortjes aan te jagen. Waaronder deze OnePlus Buds. Als de marketing niet voor je spreekt, dan moet het product het doen.

OnePlus is een degelijke smartphonemaker, maar helaas geen audiomerk. Het ontwerp is dusdanig van de AirPods afgekeken dat de Amerikaanse douane ze onderschepte. De oortjes hebben geen rubberen tipjes, waardoor ze niet (bij iedereen) passend zitten en ook de geluidskwaliteit is vlak. Het enige waar de Buds mee scoort, zijn de accuduur van zo’n zes uur en het doosje dat de oortjes zo’n zes keer oplaadt. Schoenmaker, blijf bij je leest.

OnePlus Buds

5Score50

Samsung Galaxy Buds+

Als je veel op pad gaat of lange werkdagen maakt, dan is de Galaxy Buds+ van Samsung een uitstekende keuze. De accuduur van de oortjes is namelijk zo’n tien uur. Het doosje laadt deze anderhalf keer bij. De geluidskwaliteit is acceptabel: het geluid klinkt vooral helder en aardig gedetailleerd, wat de Buds+ geschikt maakt voor vele doeleinden. Wel mis ik een beetje beleving bij stevigere muziek.

De oortjes zitten comfortabel (mede dankzij de verstelbare rubberen dopjes) en zijn lichtgewicht. Ander pluspunt is dat Samsung een overzichtelijke en veelzijdige app voor de Buds+ heeft gemaakt. Er is alleen geen ANC aanwezig, wat tijdens het testen overigens geen enorm gemis bleek.

Samsung Galaxy Buds+

8Score80

Samsung Galaxy Buds Live

De vreemdste in-ears uit de test zijn wel de Galaxy Buds Live. Deze oortjes hebben de vorm van een boontje. Bovendien zijn ze voorzien van ANC, zonder dat er rubberen tipjes bij komen kijken.

©PXimport

Helaas is het een beetje vorm boven functie, want de oortjes sluiten niet goed af, waardoor de noise cancelling maar matig werkt. Bovendien blijven de oortjes niet stevig zitten, waardoor de geluidskwaliteit niet altijd optimaal is. Zonde, want zolang de in-ears goed zitten, is de geluidskwaliteit dik in orde. Ook valt dit af te stemmen met een overzichtelijke app. Met ruisonderdrukking gaan de oortjes zo’n drie uur mee op een acculading. Zonder ANC is dit ongeveer vijf uur.

Samsung Galaxy Buds Live

6Score60

Sennheiser Momentum True Wireless 2

Het Duitse merk Sennheiser heeft een reputatie hoog te houden als het om audiobeleving gaat. Wat dat betreft wordt de reputatie eer aangedaan, want het is een genot om naar muziek te luisteren met deze oortjes in. Uiteraard is dit te danken aan de geluidskwaliteit, die bijzonder gedetailleerd is. En via de fraaie app is het basgeluid met een equalizer desgewenst flink op te pompen.

Ook weet Sennheiser een goede middenweg te vinden in het draagcomfort, waarbij de oortjes niet te zwaar zijn, maar de geluidskwaliteit en accuduur (zeven uur zonder ANC, vijf en een half uur met) erg goed zijn. De ruisonderdrukking is ook een van de betere op de markt, maar bijvoorbeeld voorbijrijdend verkeer is nog een beetje hoorbaar.

©PXimport

Sennheiser Momentum True Wireless 2

10Score100

Skullcandy Indy Fuel

De Skullcandy Indy Fuel is prettig geprijsd, maar zit helaas niet zo prettig. De pasvorm is erg strak, zelfs met de kleinste tips. De oordopjes blijven wel heel goed in je oor zitten en bieden een goed geluid. Zeker liefhebbers van veel bas komen aan hun trekken. Deels komt dat ook door de strakke pasvorm, waardoor er weinig geluid weglekt. Dat is goed voor de basweergave. Nadeel is dat er vrij snel luistermoeheid ontstaat. Dat is zonde, want ook qua uitrusting kom je niets tekort.

Bijzonder is de Tile-ondersteuning, waardoor je de oordopjes snel terug moet kunnen vinden. Helaas hapert de Skullcandy-app regelmatig. Dan worden de oordopjes niet herkend of kun je de equalizerinstellingen niet aanpassen. Daar mis je overigens niet veel aan. De oordopjes gaan ongeveer zes uur mee, het bewaardoosje laadt deze ruwweg vier keer op. De Indy Fuel is exact gelijk aan de Indy Evo, op de bewaarcase na. Deze is bij de Indy Fuel ook draadloos oplaadbaar. Gezien het prijsverschil van maar een paar euro is de Indy Fuel interessanter.

Skullcandy Indy Fuel

7Score70

Skullcandy Sesh Evo

De Skullcandy Sesh Evo zit een stuk minder strak dan de Indy Evo en Indy Fuel van hetzelfde merk. Dat zorgt voor wat minder goede basweergave en bij het sporten moet je een beetje uitkijken. Als je ze maar diep genoeg in je oor duwt, los je beide problemen wel op. De Sesh Evo biedt ongeveer vijf uur luisterplezier in de oordopjes zelf en nog 19 uur capaciteit in het bewaardoosje dat alleen via usb-c kan worden opgeladen.

De fysieke drukknoppen, een op elk oordopje, lijken handig. Daarmee kun je het volume aanpassen, liedjes skippen, telefoon opnemen en ophangen, maar dat is wel een gedoe en werkt in de praktijk niet erg intuïtief. Ook de Sesh Evo beschikt over Tile-antennes, maar die functie wordt aardig in de wielen gereden door de haperende app. Hopelijk kan dat in de volgende generatie worden opgelost.

©PXimport

Skullcandy Sesh Evo

6Score60

Sony WF-1000XM3

Apple mag met de AirPods Pro pionier genoemd worden voor comfortabel zittende draadloze in-ears, Sony heeft met de WF-1000XM3 op zijn beurt de grens verlegd als het aankomt op geluidskwaliteit en ruisonderdrukking. In tegenstelling tot de AirPods zijn de Sony-oortjes toegankelijker, omdat de app ook gewoon voor Android beschikbaar is. 

Met die app kun je de oortjes updaten en configureren. De Sony-oortjes zijn bovendien al een tijdje op de markt en daardoor voor koopjesjagers een gunstig doelwit.

©PXimport


Minpunten zijn er ook, want om de geluidskwaliteit, bijzonder goede accuduur en relatief goede ANC te kunnen herbergen, is veel ruimte nodig. Hierdoor zijn de oortjes zwaar en niet geschikt om te gebruiken tijdens activiteiten. En nog even over die accuduur: die is vier en een half uur met ANC aan. Zonder bijna zes uur. Het oplaaddoosje kan de oortjes zo’n drie keer volledig opladen, maar is in vergelijking met de andere geteste oplaaddoosjes helaas wel reusachtig groot.

Sony WF-1000XM3

9Score90

Teufel Airy Wireless

De Teufel Airy True Wireless valt op door zijn draagcomfort: de dopjes zijn lichtgewicht en blijven erg goed zitten, mede dankzij de rubberen tipjes. Ook de geluidskwaliteit is indrukwekkend gedetailleerd in vooral midden- en hoge tonen. Maar de oortjes zijn niet weggelegd voor alle muziekstijlen, en er is geen app voorhanden om dit met een equalizer te veranderen.

Hoewel je met de in-ears van Teufel zonder meer een goede keus maakt, zijn er wel een paar nadelen. Zo is het oplaaddoosje wat kwetsbaar, is de micro-usb-oplaadaansluiting sterk verouderd, is er geen ANC en vallen de in-ears wat weg ten opzichte van concurrenten in dezelfde (of lagere) prijsklasse.

©PXimport

Teufel Airy Wireless

7Score70

Urbanista London

Het Zweedse merk Urbanista is in Nederland nog niet zo heel bekend. Zonde, want deze oortjes in de London-serie zijn zeker de moeite waard en redelijk aantrekkelijk geprijsd. Het ontwerp van de in-ears is iets te veel afgekeken van de AirPods Pro, maar gelukkig zijn de oortjes in verschillende kleuren verkrijgbaar.

De geluidskwaliteit is goed, vooral voor pop- en rockmuziek. Het draagcomfort is erg prettig door het lage gewicht en de rubberen tipjes. De ruisonderdrukking is opvallend goed ten opzichte van de andere geteste oortjes. Helaas viel de bluetoothverbinding tijdens het luisteren wel eens weg, waardoor ik de muziek opnieuw moest starten. Ook de accuduur is niet heel erg indrukwekkend, zo’n twee en een half uur met ANC aan. Als dit uit staat, doe je er een uurtje langer mee.

Urbanista London

8Score80

Urbanista Stockholm Plus

Waar de Urbanista London wat afgekeken is van de AirPods Pro, lijkt de Stockholm Plus-uitvoering behoorlijk op de reguliere AirPods. Maar ook in dit geval zijn er kleurige varianten verkrijgbaar. Bovendien zijn ook deze oortjes toegankelijk geprijsd.

Alleen valt de geluidskwaliteit wat tegen, want de in-ears klinken blikkerig. Ook is het grote nadeel van de AirPods overgenomen: het zijn plastic dopjes die niet in ieder oor passen, niet optimaal afsluiten en niet blijven zitten als je beweegt. De accu gaat maximaal vier uur mee, wat acceptabel is. Het oplaaddoosje kan de oortjes vijf keer volledig opladen.

©PXimport

Urbanista Stockholm Plus

6Score60

Bluetooth-codecs

Een bluetoothaudioverbinding wordt altijd gecomprimeerd. Ingepakt (of gezipt) als het ware. Dit gebeurt via codecs zoals aptX, AAC en SBC. Een van de bekendste is aptX, een codec die bijna garantstaat voor goede audiokwaliteit. Maar staar je vooral niet blind op deze codecs. Een goede codec over slechte apparatuur zal niet de beste beleving bieden, vice versa overigens ook niet. Daarom hebben we dit in de test geen doorslaggevende waarde meegegeven.

Conclusie

Hoewel maar weinig geteste oortjes níet de moeite waard zijn, is het opvallend hoeveel fabrikanten Apples AirPods kopiëren. Een zwaktebod, aangezien de oortjes van Apple absoluut beter kunnen, vooral qua ontwerp.

De duurste setjes uit de test zijn ook meteen de best geteste. Bose scoort het best op geluidskwaliteit én ruisonderdrukking. Senheiser kan daar net niet aan tippen, maar biedt wel een beter draagcomfort. Is ruisonderdrukking minder belangrijk, dan springen de ColorBuds van 1More er met kop en schouders bovenuit dankzij hun draagcomfort, audiokwaliteit én prijs.

©PXimport

Conclusie

▼ Volgende artikel
Luchtig verhaal: zo haal je op warme dagen het maximale uit je ventilator
© africa-studio.com
Energie

Luchtig verhaal: zo haal je op warme dagen het maximale uit je ventilator

Op echt hete dagen doet een ventilator niet veel meer dan warme lucht blazen. Niet heel helpend, als je vanuit huis werkt of de slaap probeert te vatten. Gelukkig hoef je geen dure airco aan te schaffen voor een verkoelend briesje. Zo bereik je met een ventilator hetzelfde effect.

In dit artikel lees je:

  • Hoe het komt dat een ventilator op hete dagen niet of nauwelijks verkoelt
  • Waarom je het op tropische dagen zelfs warmer kunt krijgen van een ventilator
  • Wat je kunt doen om van je ventilator een mini-airco te maken
  • Hoe je je slaapkamer extra verkoelt met een ventilator

Lees ook: Zo overleef je een plaknacht

Met de steeds hetere zomers in Nederland is een ventilator onmisbaar in huis. Hoewel een ventilator de temperatuur niet daadwerkelijk verlaagt (hij verplaatst enkel lucht) kan hij wél de gevoelstemperatuur een stuk aangenamer maken. Maar dat geldt helaas niet altijd. Is het tropisch warm, dan zul je weinig meer merken van het verkoelende effect van een ventilator. Je kunt het zelfs warmer krijgen, omdat je door de luchtstroom meer zweet verdampt zonder dat je daadwerkelijk afkoelt – en zweten is essentieel voor het reguleren van je lichaamstemperatuur. Maar geen zorgen: met een paar eenvoudige hacks tover je je ventilator in een handomdraai om tot een mini-airco, zowel in de slaap- als werkkamer en in andere ruimtes. 

Tips voor elke ruimte

Een ventilator trekt continu lucht aan en blaast deze vervolgens met een krachtige ronddraaiende beweging weer de ruimte in, waardoor een verkoelende luchtstroom ontstaat. Als de lucht die aangetrokken wordt erg warm is, zal het effect van die circulerende beweging minimaal zijn. Het is dus belangrijk dat er koele lucht beschikbaar is. Dat krijg je voor elkaar door je ventilator vlak voor een open raam te zetten: koele lucht van buiten wordt dan naar binnen getrokken. Maar let op: dit werkt alleen als de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur. Als het erg heet is buiten, is de kans groot dat het binnen wat koeler is. Wat je dan kunt proberen, is de ventilator zó plaatsen dat-ie warme lucht de kamer uitblaast, bijvoorbeeld richting een raam of deuropening. 

Een andere bekende truc is flessen met bevroren water voor de ventilator neerzetten. De lucht komt dan eerst langs de koude flessen, waardoor de luchtstroom koeler wordt. Nadeel is dat ijs op warme dagen erg snel smelt en je dus maar kort van het verkoelende effect kunt genieten. Een alternatief is de flessen niet vóór maar achter de ventilator te plaatsen. Omdat een ventilator lucht aantrekt, zal de lucht ook op deze manier extra koelen. Het effect is weliswaar minder sterk, maar het water in de flessen ontdooit wel minder snel dan wanneer je de flessen voor de ventilator zet. Handig als je langdurige verkoeling zoekt, bijvoorbeeld tijdens een thuiswerkdag of als je snakt naar een goede nachtrust. 

©Mariola Gutiérrez

Denk er bij het vullen van je flessen water wel aan dat je de flessen niet volledig vult, want water zet uit als het bevriest. En plaats de flessen water in een bakje voor je ze voor de ventilator zet, zodat er geen plasje water achterblijft.

Heb je nu verkoeling nodig maar heb je geen flessen bevroren water paraat? Zet dan een kom met koud water en ijsblokjes voor je ventilator. Een vochtige handdoek over het rooster van je ventilator hangen kan ook nog weleens helpen. 

Tips voor de slaapkamer

Slapen tijdens een warme nacht kan een uitdaging zijn, vooral als je ventilator niet meer doet wat-ie moet doen. Bovenstaande tips werken allemaal prima voor de slaapkamer, maar er zijn nog wat trucjes voor 's nachts die het proberen waard zijn. Zet bijvoorbeeld een raam open en plaats de ventilator in de deuropening richting de gang of overloop: hij blaast dan warme lucht de ruimte uit, terwijl koelere lucht van buiten naar binnen kan komen. Of zet hem omgekeerd aan het voeteneinde van je bed; zo blaast hij overtollige lichaamswarmte weg.

©Olga Yastremska, New Africa, Afr

Je kunt ook vochtige sokken aantrekken voor je naar bed gaat (leg er eventueel een handdoekje onder) en de ventilator in lage stand op je voeten laten blazen. Klinkt misschien gek, maar lichaamswarmte wordt op die manier nóg sneller afgevoerd, waardoor het tijdens een plakkerige nacht een stuk aangenamer voor je wordt. Heb je een plafondventilator in de slaapkamer? Laat hem dan tegen de klok in draaien: dit zorgt voor een verkoelende luchtstroom naar beneden. In de winter laat je hem juist met de klok meedraaien om warmte te behouden.  

Om je slaapkamer koel te houden, kun je overigens het beste overdag al maatregelen nemen. Dan werkt je ventilator 's nachts ook beter. Sluit overdag ramen en gordijnen om de warmte buiten te houden en zet ze weer open zodra de zon onder is. Kies voor luchtig en ademend beddengoed, bijvoorbeeld van linnen of katoen. Planten kunnen je slaapkamer ook verkoelen: goede én stijlvolle keuzes zijn bijvoorbeeld de sanseveria, lepelplant en goudpalm. 

Linnen dekbedhoezen

Lekker koel!

▼ Volgende artikel
Review Philips HomeRun 5000 – Soms zó voorzichtig dat hij steken laat vallen
© Wesley Akkerman
Huis

Review Philips HomeRun 5000 – Soms zó voorzichtig dat hij steken laat vallen

De Philips HomeRun 5000 is een dweilende robotstofzuiger met een aantal fijne kwaliteiten. Met een adviesprijs van 549 euro is de robot niet goedkoop, maar wel relatief betaalbaar. De vraag is dan: wat haal je daar precies voor in huis?

Goed
Conclusie

Hoewel de Philips HomeRun 5000 in onze optiek veel beter scoort dan de 7000, en dat tegen een lagere adviesprijs, kan de fabrikant helaas nog geen overwinningsrondje over het veld maken. We zijn enorm blij met allerlei verbeteringen en aanpassingen, maar door de grote voorzichtigheid van het systeem laat de 5000 helaas veel steken vallen. Hij komt niet op alle plekken en rijdt ook niet even naar achteren om dat laatste beetje vuil mee te nemen. Heb je een redelijk open huis zonder vloerkleden, dan kan de HomeRun 5000 wel een aanwinst zijn.

Plus- en minpunten
  • Twee dweilpads
  • Flink wat zuigkracht (10.000 Pa)
  • Redelijke navigatie
  • Werkt met (eigen) zeep
  • Beter dan de 7000
  • Soms te voorzichtig
  • Slaat dan (grote) delen over
  • Waterbak zelf legen en vullen
  • Dweilpads zelf schoonmaken en drogen

Je zou misschien verwachten dat de Philips HomeRun 5000 een stap lager is dan de eerder geteste Philips HomeRun 7000 (waar we helaas niet zo tevreden over zijn). Hoewel die laatstgenoemde robotstofzuiger duurder is, zijn we veel meer te spreken over het 5000-model. Die scoort op vrijwel alle vlakken beter: zo is de waterbak groter, de accu gaat langer mee (ondanks de lagere capaciteit) en de zuigkracht is twee keer zo hoog. Ook 'mag' je dit keer een reiniger gebruiken tijdens het dweilen – dat werd bij de 7000 nog afgeraden.

Daarnaast wordt de Philips HomeRun 5000 geleverd met een eigen flesje zeep (Philips raadt aan geen andere middelen te gebruiken) en dit keer geen vieze dweillap, maar twee roterende dweilpads. In de doos tref je nog eens twee extra dweilen aan, waardoor je het ene setje kunt wassen en het andere kunt gebruiken. Verder is er dit keer tapijtdetectie, waardoor de 5000 daar automatisch rekening mee houdt tijdens het schoonmaken. De borstel heeft wederom een antiklitfunctie en de basis is vrij basaal: je zult de pads dus zelf moeten drogen na gebruik.

©Wesley Akkerman

Best nauwkeurig, maar niet heel slim

Via de gratis HomeRun-app kun je best nauwkeurig instellen wat je precies gedaan wilt krijgen. Wil je alleen stofzuigen en niet dweilen, dan moet je zelf nog wel even de pads verwijderen. Verder is het mogelijk de hoeveelheid water en de zuigkracht in te stellen. Je kunt virtuele muren instellen en niet-dweil-zones aanmaken. En via het kopje Onderhoud zie je precies welk onderdeel wat aandacht nodig heeft. Je kunt alleen niet zien hoe het met het zeepniveau zit, maar dat is niet gek gezien de prijs. Dit is immers geen premium robotstofzuiger.

Maar dat betekent niet dat het een slechte robotstofzuiger is. Dankzij de lasernavigatie vindt de Philips HomeRun redelijk goed zijn weg in huis. Het LDS-systeem – een soort LiDAR, maar dan met een enkele laser – houdt rekening met allerlei meubels en objecten en kan behoorlijk soepel om randen en hoeken rijden. Het systeem is alleen niet zo slim om af en toe even achteruit te rijden om overgeslagen plekjes alsnog mee te pakken. Dat geldt voor zowel het dweilen als het stofzuigen, waardoor het kan zijn dat er in sommige hoeken en rond stoel- of tafelpoten wat viezigheid blijft liggen.

©Wesley Akkerman

Veel te voorzichtig

Daarnaast merken we dat de Philips HomeRun 5000 lastige situaties minder goed trotseert dan bijvoorbeeld de robotstofzuigers van Dreame. De HomeRun 5000 heeft heel erg de neiging echt nergens tegenaan te willen rijden. Ook wil hij tapijten ontzien wanneer hij aan het dweilen is. Daar is op zich niets mis mee, ware het niet dat het apparaat daardoor een groot deel van je huiskamer kan overslaan. De 5000 is zó voorzichtig dat hij liever niet over dat ene hoekje van het kleed rijdt om de klus aan de zijkant van dat kleed te klaren en dat vinden we toch wel echt een kwalijke zaak.

Daardoor kunnen we er – eigenlijk wederom – niet van uitgaan dat de Philips-robotstofzuiger heel het huis netjes schoonmaakt. We willen nog best snappen dat bepaalde situaties, zeker voor een wat goedkoper model, lastig kunnen zijn voor een robot; maar de beschikbare ruimte om ergens langs of onderdoor te rijden ís er gewoon. We hebben het andere robots keer op keer zien doen.

Dat wat de 5000 schoonmaakt, ruikt en oogt fris. Dus als je geen kleed of veel obstakels in huis hebt hebt, dan kan deze robot goed dienstdoen. Maar anders kun je beter even verder kijken.

Tot slot is het goed om je te realiseren dat de thuisbasis alleen het droge vuil (stof, kruimels enzovoorts) uit de robot verwijdert. Alles met betrekking tot water moet je voor eigen rekening nemen. Je moet dus niet alleen zelf de dweilpads onderhouden, ook moet je het schone water handmatig bijvullen en het vieze water zelf weggooien. Niet de grootste problemen op de wereld, maar wel vermeldenswaardig.

Ook goed om te weten: je kunt hem aansturen met Google Home of Amazon Alexa, maar verder is er geen smarthome-integratie. En de app heeft verder dezelfde kuren als bij het 7000-model.

Philips HomeRun 5000 kopen?

Hoewel de Philips HomeRun 5000 in onze optiek veel beter scoort dan de 7000, en dat tegen een lagere adviesprijs, kan de fabrikant helaas nog geen overwinningsrondje over het veld maken. We zijn enorm blij met allerlei verbeteringen en aanpassingen, maar door de grote voorzichtigheid van het systeem laat de 5000 helaas veel steken vallen. Hij komt niet op alle plekken en rijdt ook niet even naar achteren om dat laatste beetje vuil mee te nemen. Heb je een redelijk open huis zonder vloerkleden, dan kan de HomeRun 5000 wel een aanwinst zijn.