Samsung Galaxy Buds Live - Oorboontjes
Het enige wat er aan de Galaxy Buds-oortjes ontbreekt is noice cancelling. De bluetooth headset serie van Samsung is echter uitgebreid met de Samsung Galaxy Buds Live. Draadloze oortjes met ruisonderdrukking en een heel bijzonder ontwerp.
De Galaxy Buds-serie bestaat uit de reguliere Galaxy Buds en de Galaxy Buds+. Hoewel de oortjes niet de goedkoopste in de markt zijn, kwamen ze goed uit de test. Het kleine en ronde ontwerp, met het rubber tipje zorgt ervoor dat ze niet zo snel uit je oor vallen en de geluidskwaliteit en vooral de accuduur zijn zeker de moeite waard. Het enige dat dus miste was noise cancelling, wat we nu wel terugvinden in de derde set uit de serie: de Galaxy Buds Live. Er is echter wel wat meer veranderd ten opzichte van de Galaxy Buds en Buds+.
Boonontwerp
Noise cancelling. Leuk. Maar dat is absoluut niet het meest opvallende van de Buds Live. Het ontwerp van de oortjes is een opeenstapeling van bizarre keuzes geweest. De Buds Live zien er uit als een soort boontjes, waarbij je de onderkant in je oor schuift. Er zijn geen rubber tipjes aanwezig; het is een plastic klont. Kortom, het is een ‘one size fits all’ headset, en dat is tamelijk bizar voor een headset die juist het gehele gehoorkanaal moet afsluiten om ruisonderdrukking zo goed mogelijk te laten werken.
En dat boontjes-ontwerp. Dat is een kwestie van smaak, en laat ik niet meewegen in het oordeel. Om het echter subtiel uit te drukken: ik heb tijdens het testen geen moment het gevoel gehad er stijlvoller uit te zien. Twee plastic boonvormige dopjes in je oor oogt eigenaardig, en dan had ik ook nog eens de pech de gouden uitvoering te testen. Deze gaven mij het gevoel mislukte oorbellen in m’n gehoorkanaal te dragen.
Draagcomfort
Dat het ontwerp mij persoonlijk niet zo ligt, dat terzijde. Maar het draagcomfort viel me tegen. Om de noise cancelling en optimale geluidskwaliteit te beleven, moest ik de oortjes flink in m’n oor aanduwen. Dit zorgt bij mij voor irritatie wanneer ik de oortjes langer in had, bovendien glijden de oortjes weer langzaam terug in een positie waarop het geluid en ruisonderdrukking niet optimaal is. Overigens blijven de oortjes, ondanks het eigenaardige ontwerp, wel in je oor zitten. Zelfs bij het sporten.
Waarom Samsung juist bij noise cancelling oortjes voor dit ontwerp gekozen heeft is mij een raadsel. Om dit goed te laten werken moet je de oren optimaal afsluiten, bij voorkeur met vervangbare rubber tipjes, zodat ze voor ieder oor passen. Deze plastic boontjes in één maat sluiten niet geheel af. Bovendien verschilt het draagcomfort voor iedereen. Het is dus bij de aanschaf een gok of de Galaxy Buds Live je goed passen.
©PXimport
©PXimport
©CIDimport
Ruisonderdrukking
De geluidsisolatie laat door het ontwerp te wensen over, waardoor de noise cancelling eigenlijk weinig meer voorstelt. Wat omgevingsgeluid wordt weggefilterd, maar een groot verschil merk je niet. Het lijkt er ook op alsof de equalizer anders afgesteld wordt wanneer je de ruisonderdrukking in- of uitschakelt in de bijbehorende Galaxy Wear-app. Wanneer je het inschakelt, lijkt het alsof de bas wordt opgevoerd en het volume ietsje wordt opgekrikt. Omgevingsgeluid hoor je daardoor ook minder, maar dat lijkt me niet de bedoeling van noise cancelling.
De geluidsisolatie laat door het ontwerp te wensen over, waardoor de noise cancelling eigenlijk weinig meer voorstelt. Wat omgevingsgeluid wordt weggefilterd, maar een groot verschil merk je niet. Het lijkt er ook op alsof de equalizer anders afgesteld wordt wanneer je de ruisonderdrukking in- of uitschakelt in de bijbehorende Galaxy Wear-app. Wanneer je het inschakelt, lijkt het alsof de bas wordt opgevoerd en het volume ietsje wordt opgekrikt. Omgevingsgeluid hoor je daardoor ook minder, maar dat lijkt me niet de bedoeling van noise cancelling.
©CIDimport
Galaxy Buds Live in praktijk
De geluidskwaliteit van de Galaxy Buds Live is dik in orde, hoewel ik in mijn geval de oortjes aan moest duwen om het optimaal te kunnen horen. Het geluid is helder en gedetailleerd. Bovendien kun je in de Galaxy Wear-app het geluid afstemmen, om bijvoorbeeld meer basgeluid of hoge tonen te horen.
De accuduur van de oortjes is natuurlijk afhankelijk van of je de ruisonderdrukking aan hebt staan. Wanneer dat het geval is, dan is de accuduur natuurlijk veel korter: iets meer dan drie uur. Zonder noise cancelling kan je tot zo’n vijf uur luisteren.
Net als de andere Galaxy Buds (en eigenlijk vrijwel alle andere draadloze oortjes) berg je de oortjes op in een doosje dat ze oplaadt. Het doosje heeft een accucapaciteit om beide oortjes maximaal acht keer op te laden. Het doosje laad je op via usb-c of een draadloze oplader.
©CIDimport
©PXimport
©CIDimport
Bediening
Om de oortjes te bedienen hoef je niet je smartphone uit je broekzak te halen (overigens werken de Galaxy Buds Live gewoon op ieder Android-toestel of op je iPhone). Door te tikken kun je muziek bedienen, noise cancelling in- of uitschakelen, de telefoon opnemen of de Bixby-spraakassistent oproepen. Bovendien kun je in de toegankelijke app configureren hoe je de oortjes precies wilt bedienen.
Helaas valt de noise cancelling in praktijk behoorlijk tegen.
-
Alternatieven voor de Galaxy Buds Live
De primaire reden waarom je voor de Galaxy Buds Live (boven de andere Galaxy Buds-uitvoeringen) verkiest is de noise cancelling. Tenzij het boontjes-ontwerp je enorm aanspreekt natuurlijk. Helaas valt de noise cancelling in praktijk behoorlijk tegen. Hierdoor ben je beter af met bijvoorbeeld de Galaxy Buds+ als de ruisonderdrukking niet doorslaggevend is. Of je kiest voor de Sony WF-1000XM3 oortjes, die ongeveer hetzelfde kosten en qua geluidsonderdrukking en geluidskwaliteit meer in hun mars hebben dan deze Galaxy Buds Live.
Conclusie
Wat dacht Samsung tijdens het ontwerpen van hun draadloze oortjes met ruisonderdrukking? Dankzij het ontwerp is de geluidsisolatie matig en komt de noise cancelling niet tot zijn recht. Ook zal de pasvorm niet voor iedereen prettig zijn. Vorm boven functie. En dat is zonde, want daardoor ben je eigenlijk beter af met alternatieven. Ondanks dat de geluidskwaliteit, app en accuduur dik in orde zijn.
**Prijs** € 189,- **Kleur** zwart, goud, wit **Verbinding** Bluetooth 5.0 **Accu** 30 mAh (oortje), 470 mAh (oplaaddoosje) **Gewicht** 5,6 gram (oortje), 42 gram (oplaaddoosje) **Features** microfoon, aanraakbediening **Aansluiting** Usb-c, IPX4 **Website** [www.samsung.com/nl](https://www.samsung.com/nl/wearables/galaxy-buds-live-r180/SM-R180NZNAEUB/)
- App
- Accuduur
- Geluidskwaliteit
- Ruisonderdrukking
- Vorm boven functie