ID.nl logo
Alles over koptelefoons met noise cancelling
© PXimport
Huis

Alles over koptelefoons met noise cancelling

Er zijn heel wat verschillende soorten koptelefoons. De ruisonderdrukkende exemplaren winnen de laatste jaren aan populariteit. Hoe werkt zo’n noise-cancelling koptelefoon? Wat zijn de voordelen? Dit moet je weten over koptelefoons met noise cancelling.

Tip 01: Ruisonderdrukking?

Als je een gewone koptelefoon op je hoofd zet, hoor je nog altijd wat van de omgeving. Hoe dikker de oorkussens – of hoe beter geïsoleerd – hoe minder je nog hoort. Helaas heeft dat ook een effect op het draagcomfort. Om het storende achtergrondgeluid weg te werken, zetten we met een gewone koptelefoon vaak simpelweg het volume wat hoger. Dat werkt, maar het nadeel is dat zulke harde geluiden na verloop van tijd voor permanente gehoorbeschadiging kunnen zorgen. Niet verstandig dus. Om het probleem dan toch te tackelen, heb je een koptelefoon met zogenoemde ruisonderdrukking nodig. Dat is een koptelefoon die uitgerust is met enkele piepkleine, onzichtbare microfoontjes. Ze monitoren voortdurend het achtergrondgeluid en filteren het nagenoeg onmiddellijk weg. Het resultaat? Zodra je de koptelefoon op je hoofd zet, hoor je alleen nog je muziek. Dit is voornamelijk interessant voor wie lange vliegreizen maakt, regelmatig met bijvoorbeeld de trein pendelt of in een open kantoor werkt.

Lees ook: Zo kies je de beste koptelefoon

©PXimport

Tip 02: Hoe werkt het?

Zoals net al aangehaald, zit er in een koptelefoon met ruisonderdrukking minimaal één microfoon in de oorschelp, vaak zijn het er meerdere. De microfoon is verbonden met een intelligentie chip. Zodra met behulp van de microfoon het ongewenste geluid uit de omgeving wordt gedetecteerd, genereert een stukje elektronica in combinatie met software bepaalde geluidsgolven met een tegengestelde polariteit. De geluidsgolven heffen elkaar op waardoor het verkeer, de babbelende passagiers in de trein of de kwetterende vogels in het park niet meer hoorbaar zijn. Dit gebeurt zó snel dat het met het menselijk oor niet hoorbaar is. Volgens bepaalde studies voorkom je vermoeidheid als je bepaalde voortdurende omgevingsgeluiden zoals het motorgeluid van een vliegtuig wegfiltert. Onze hersenen willen nu eenmaal belangrijke geluiden oppikken. In lawaaierige omgevingen blijft je brein dus ontzettend actief. Dat is de reden waarom je je in een rumoerige omgeving minder goed kunt concentreren of zelfs moe wordt.

©PXimport

Tip 03: Soorten

Er zijn verschillende manieren van ruisonderdrukking. In eerste instantie is er passieve ruisonderdrukking of beter gezegd ruisisolatie. Dat is de eenvoudigste manier om je oren te beschermen tegen omgevingsgeluid. Hoe? Met behulp van oorschelpen die goed geïsoleerd zijn en perfect aansluiten. Het nadeel is dat passieve ruisonderdrukking niet goed scoort bij lage frequenties. Daarom hebben koptelefoonfabrikanten actieve (of gewone) ruisonderdrukking uitgevonden. In dit geval analyseert de software via één of meerdere microfoons in of op de oorschelp het omgevingsgeluid en produceert het een zogenoemd antigeluid. Veel meer komt er niet aan te pas. Dit werkt erg goed en levert veel betere resultaten dan passieve ruisonderdrukking. Maar het kan nóg beter. Dankzij ‘adaptive noise-cancelling’ bepaal je zelf het niveau van de ruisonderdrukking. Een goed voorbeeld van zo’n koptelefoon met aanpasbare ruisonderdrukking is de Parrot Zik 3 (299 euro). Via de bijhorende app stel je zelf de hoeveelheid noise-cancelling in.

©PXimport

Via één of meer microfoons in of op de oorschelp wordt omgevingsgeluid opgevangen

-

Tip 04: Meestal over-ear

De meeste koptelefoons met ruisonderdrukking zijn over-ear-modellen. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste sluit een over-ear veel beter af en zorgt ie dus al een beetje voor passieve ruisonderdrukking. Daarnaast komt er flink wat extra elektronica bij te kijken, zoals de microfoons en de chip. Die passen nu eenmaal makkelijker in een grotere koptelefoon. Toch zijn er ook wel wat uitzonderingen. Libratone heeft bijvoorbeeld de Q Adapt on-ear (249 euro) en de Q Adapt in-ear (179 euro) op de markt gebracht. Beide koptelefoons zijn voorzien van aanpasbare ruisonderdrukking via de CityMix-app en blinken uit in draagcomfort. De in-ear-versie is voorzien van een Lightning-aansluiting en dus geschikt voor iPhone 7-gebruikers. Nog een voorbeeld van oortjes met ruisonderdrukking is de Bose QuietComfort 20 (279 euro). Hier zit de technologie in een rechthoekig bakje aan het einde van de kabel. Dat zorgt natuurlijk voor wat extra gewicht. Kiezen tussen in-ear, on-ear of over-ear? Dat doe je voornamelijk op basis van draagcomfort.

©PXimport

Tip 05: Batterij

Het grootste voordeel van een koptelefoon met ruisonderdrukking is dat je het volume wat lager kunt zetten omdat je helemaal gefocust naar je favoriete muziek kunt luisteren. Het nadeel? Actieve ruisonderdrukking is spitstechnologie en dat betekent ook dat het extra power nodig heeft. Je moet de batterij van de koptelefoon dus regelmatig opladen. Gelukkig gaan de meeste modellen best lang mee. Zo kan de Beats Studio Wireless (309 euro) bijvoorbeeld zo’n twaalf uur mee zonder tussentijds opladen en de Plantronics Backbeat Pro 2 (219 euro) houdt het zelfs een heel etmaal uit met één laadbeurt. In de meeste gevallen laad je de batterij op via een simpele micro-usb-kabel.

©PXimport

Je moet de batterij van de koptelefoon regelmatig opladen

-

Tip 06: Met of zonder kabel

Het gros van de over-ear noise-cancelling headphones heeft geen kabel. Het zijn bluetooth-koptelefoons die je draadloos met je smartphone, tablet of computer verbindt. Dat is praktisch in gebruik maar als de batterij leeg is, heb je er niet veel meer aan. Kun je de koptelefoon dan niet meer gebruiken? Toch wel. De meeste bluetooth-headphones (al dan niet met noise-cancelling) worden namelijk geleverd met een kabel. Zodra de batterij leeg is, kun je bedraad verder luisteren. Let wel, de ruisonderdrukking werkt dan niet meer.

©PXimport

Ook in auto’s

Noise-cancelling is geen unicum voor koptelefoons. Ook in de autosector duikt ruisonderdrukking steeds vaker op. Microfoons vangen het omgevingsgeluid van buiten op en minimaliseren het om binnen meer rust te creëren. Harman Kardon noemt het RNC of Road Noise Cancelling. De functie is uiteraard een optie en niet bij alle modellen beschikbaar. Enkel luxe wagens zoals de Audio A8 bieden vandaag de dag deze optie aan.

Tip 07: Wél omgevingsgeluid

Ruisonderdrukking is een zaligheid om volledig van je favoriete muziek te genieten. Toch zijn er ogenblikken dat je wél omgevingsgeluid wilt horen. Bijvoorbeeld in het verkeer. Als voetganger is het belangrijk om aankomende auto’s te horen. En op de luchthaven wil je het natuurlijk wél horen als je vliegtuig vanaf een andere gate vertrekt. Bij de meeste noise-cancelling koptelefoons schakel je ruisonderdrukking met één knop uit. Er zijn ook koptelefoons met een zogenoemde aware-functie. Neem nu de Sennheiser PXC 480 (299 euro), die heeft een TalkThrough-functionaliteit waarmee je de mensen om je heen kunt horen én met hun kunt praten zonder de hoofdtelefoon af te zetten. Dat is bijvoorbeeld handig als je gefocust wilt werken in een open kantoor. Zodra je gesprek beëindigd is, ga je met één druk op knop terug naar actieve ruisonderdrukking.

©PXimport

Bepaal met aanpasbare ruisonderdrukking zelf hoeveel omgevingsgeluid er binnen mag komen

-

Tip 08: Met app

Wil je méér dan noise-cancelling in- of uitschakelen? Dan heb je een koptelefoon met aanpasbare ruisonderdrukking nodig. Dat betekent dat je helemaal zelf bepaalt hoeveel omgevingsgeluid er naar binnen mag komen. Via de bijhorende app stel je zelf het niveau in. Bij de meeste koptelefoons is het zelfs mogelijk om bepaalde presets aan te maken. Bijvoorbeeld een instelling voor het werk, één om te gaan joggen en één voor in het vliegtuig of de trein. Via dezelfde app is het vaak ook mogelijk om de equalizer te personaliseren. Houe je van een neutrale setting of mogen de bassen bijvoorbeeld wat zwaarder? Ook dat is heel eenvoudig te regelen.

Tip 09: Ook telefoneren

Net zoals gewone oortjes, zijn ook de meeste ruisonderdrukkende koptelefoons uitgerust met een microfoonfunctie zodat je inkomende telefoongesprekken kunt aannemen. De audiokwaliteit is bij de een wat beter dan bij de ander. Ben je van plan om je koptelefoon echt ontzettend veel te dragen, bijvoorbeeld een volledige werkdag in een open kantoorruimte? Dan kunnen we je de Sennheiser MB660 (545 euro) aanraden. In de rechteroorschelp van deze ruisonderdrukkende koptelefoon zitten drie digitale microfoons die omgevingsgeluid wegwerken en je eigen stemgeluid optimaliseren. Hierdoor hoort je gesprekspartner niks van pratende collega’s die vlak naast je zitten. Wij namen de proef op de som en voerden een telefoongesprek vlak naast een ronkende stofzuiger. De gesprekspartner hoorde ons loepzuiver en had geen flauw idee dat er een huishoudapparaat stond te brullen. Dankzij de WindSafe-technologie in dezelfde koptelefoon levert de headset zelfs buiten perfect verstaanbare telefoongesprekken. Het toestel is dan ook gericht op de zakelijke markt en beschikbaar in twee uitvoeringen: Skype for Business-gecertificeerd en Unified Communications.

©PXimport

De wat duurdere toestellen zijn vaak beter gewatteerd en voelen daardoor comfortabeler aan

-

Tip 10: Budget

Uiteraard hangt je keuze vaak af van het budget waarover je beschikt. Er zijn ruisonderdrukkende koptelefoons van 150 euro, maar ook van 1.500 euro. Kies in eerste instantie het type van je hoofdtelefoon: in-ear, on-ear of over-ear. Houd er daarna rekening mee dat de keuze van de materialen voor een groot deel de prijs bepaalt. Budgetvriendelijke toestellen hebben meestal oorkussens van skai, terwijl de betere apparaten met echt leder zijn afgewerkt. Hetzelfde geldt voor de hoofdband van on-ear- en over-ear-hoofdtelefoons. De iets duurdere toestellen zijn vaak wat beter gewatteerd en voelen daardoor comfortabeler aan. Dat is zeker belangrijk als je ‘m gedurende lange tijd draagt. Ook het design speelt uiteraard mee: modellen met veel kunststof en zichtbare schroeven zijn in de regel goedkoper dan koptelefoons met metaal. En dan zijn er nog de toeters en bellen: zo zijn er heel wat koptelefoons met aanraakgevoelige oorschelpen. Hier zit weer wat extra technologie in verwerkt en dat maakt de totaalprijs weer een tikkeltje hoger. Nog iets wat de prijs bepaalt: de meegeleverde accessoires. Soms vind je een vliegtuigadapter in de doos of een harde opbergcase die je apparaat beschermt als je ‘m niet gebruikt.

©PXimport

Tip 11: Passen mag!

Nog een laatste tip: koop je koptelefoon liever niet online maar probeer ‘m eerst eens uit in een fysieke winkel. Draagcomfort is erg persoonlijk. Ieders hoofd en oren zijn nu eenmaal anders. Kies in elk geval een toestel met een gewatteerde hoofdband en houd ook rekening met het gewicht van het toestel. Hoe lager het gewicht, hoe minder je hem voelt tijdens het dragen. Probeer meerdere toestellen uit en ga naar huis met het apparaat dat het meest comfortabel voelt. Een koptelefoon die niet goed zit, zwier je binnen de kortste keren van je hoofd en dat is zonde van het geld.

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.