ID.nl logo
15 gadgets en apps die jou helpen bij een gezonder leven
© eakgrungenerd
Gezond leven

15 gadgets en apps die jou helpen bij een gezonder leven

Het wordt steeds makkelijker om gezonder te leven. Inderdaad, dankzij techniek. Of je nu fitter wilt worden, beter wilt eten, je hoofd rustiger wilt maken of lekkerder wilt slapen: deze gadgets en apps kunnen je daarbij helpen!

🩺 In dit artikel bekijken we 7 gadgets en 8 apps die je kunt gebruiken wanneer je wat gezonder wilt leven.Gadgets: Slimme fitnesshorloges, weegschalen, waterflessen en keukenapparatuur, slaaptrackers, posture trackers en groen-gadgets. 📱 Apps: MyFitnessPal, Headspace, Strava, Sleep Cycle, Fitbod, WaterMinder, YogiBit en Day One.

Lees ook: Smartwatch, smartband en apps: zo helpt tech je met sporten en actiever leven

7x Gezonde gadgets

Tegenwoordig zijn er heel veel handige technologische snufjes die je kunnen helpen om gezonder te leven. Denk bijvoorbeeld aan een fitness tracker. Die houdt bij hoeveel stappen je per dag zet. Zo kun je gemakkelijk zien of je genoeg beweegt. Ook zijn er slimme weegschalen die je gewicht en vetpercentage meten. Handig om je voortgang te volgen als je wilt afvallen. En met een slaaptracker kun je analyseren hoe je slaapt en slapeloze nachten voorkomen. Kortom: met de juiste technische gadgets wordt een gezonde levensstijl een stuk makkelijker. Je krijgt inzicht in je gezondheid en kunt op basis daarvan actie ondernemen.

Slimme fitnesshorloges

Slimme fitnesshorloges zoals Fitbit, Apple Watch en Garmin zijn niet alleen gewoon mooi om te dragen: ze houden ook je activiteitenniveaus bij, meten je hartslag en helpen je bij het stellen van realistische(!) trainingsdoelen. Je wordt gemotiveerd om actiever te worden - en dat helpt weer mee aan een betere gezondheid!

Slimme weegschalen

Moderne weegschalen doen meer dan alleen je gewicht meten. Ze bieden extra inzicht doordat ze nog meer dingen analyseren, zoals lichaamssamenstelling, vetpercentage en spiermassa. Deze informatie helpt je om gerichter te werken aan je fitness- en gezondheidsdoelen.

Slimme waterflessen

Voldoende water drinken is heel belangrijk voor een goede gezondheid. Er zijn tegenwoordig waterflessen, zoals de Spark van het merk Hidrate en de Floki, die je helpen bij het bijhouden van de hoeveelheid water die je op een dag drinkt. Ze zijn verbonden met een app, waardoor je precies kunt zien of je vochtgehalte op peil is of dat je beter nog een slokje kunt drinken.

Waterfles met app?

Zo houd je het niet droog!


Slimme keukenapparaten

Apparaten zoals slimme slowcookers, airfryers en blenders maken gezond koken gemakkelijker. Ze bieden geautomatiseerde kookopties, receptsuggesties en gezondere alternatieven voor je favoriete gerechten.

Lees ook: 5 huishoudelijke apparaten om gezond te koken

Slaaptrackers

Wanneer je slecht slaapt voel je je niet alleen brak, het is ook niet goed voor je gezondheid. Slaaptrackers, zoals de Withings Sleep Analyzer, monitoren je slaappatronen en laten zien hoe goed (of slecht) de kwaliteit van jouw slaap is. Zo kun je beter kijken of je zelf misschien iets aan je slaapgewoontes moet veranderen. Ook heb je slaaprobots die jou helpen beter te slapen (je kent dit soort apparaten waarschijnlijk beter onder de naam White Noise-machine): ze laten bijvoorbeeld het ruisen van de zee horen, of gestaag vallende regen. Hierdoor ontspan je, waardoor je makkelijker in slaap valt

Lees ook: Waarom goed slapen zo belangrijk is

Posture trackers

Ook een juiste houding is belangrijk voor je algehele welzijn. Wanneer je lang achter elkaar verkeerd of onderuitgezakt zit of staat, ga je dat onherroepelijk voelen in je rug. Gadgets zoals de Upright Go 2 en de Starensky houdingscorrector geven je (via de app of door te vibreren) feedback over je houding; zo word je er steeds aan herinnerd om je houding aan te passen.

©Olga Berezhna

Slimme groen-gadgets

Tuinieren is niet alleen goed voor je mentale gezondheid, maar ook voor je lijf: er gaat niets boven zelf gekweekte groenten en kruiden. Dat hoeft niet moeilijk te zijn (ook niet in de winter): er bestaan handige systemen zoals de Click & Grow Smart Garden. Bewatering en voldoende licht wordt automatisch geregeld. Kom je er niet uit, dan helpt de bijbehorende app je verder op weg.

8x actieve apps

Of je nu wil afvallen, meer wil bewegen, beter wil slapen of gezonder wil eten: je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een app die je kan helpen. Gebruik een stappenteller om je dagelijkse beweging bij te houden. Een voedingsapp helpt je gezonde keuzes te maken en calorieën te tellen. Yoga- en meditatieapps bieden rust voor je geest. Wij hebben alvast acht mobiele motivators voor je op een rij gezet.

Lees ook: De beste sport- en beweegapps voor een gezonde leefstijl

MyFitnessPal

Deze app is ideaal voor het bijhouden van je voeding en calorie-inname. MyFitnessPal heeft een uitgebreide database met voedingsmiddelen en biedt inzicht in je dagelijkse calorie-inname, macro- en micronutriënten. Het helpt bij het stellen van gezonde voedingsdoelen en monitort je voedselinname.

📱 Download MyFitnessPal voor iOS of Android

Headspace

Voor mindfulness en meditatie zijn apps zoals Headspace populair. Ze bieden geleide meditaties, ademhalingsoefeningen en slaapverhalen om stress te verminderen en je mentale gezondheid te verbeteren.

📱 Download Headspace voor iOS of Android

Strava

Strava is bedoeld voor iedereen die graag sport en zijn of haar activiteiten wil bijhouden. Het is een sociale app waarmee je hardloop- en fietsroutes kunt vastleggen, je prestaties kunt vergelijken met anderen en jezelf kunt uitdagen.

📱 Download Strava voor iOS of Android

Sleep Cycle

Sleep Cycle is een slimme slaaptracker die je helpt om je slaapgewoonten te verbeteren. Het volgt je slaappatronen en wekt je op het beste moment binnen je slaapcyclus, waardoor je meer uitgerust wakker wordt.

📱 Download Sleep Cycle voor iOS of Android

Fitbod

Fitbod is een fijne app voor krachttraining. Fitbod maakt gepersonaliseerde workouts op basis van je fitnessniveau, doelen en beschikbare apparatuur en past de trainingen aan naarmate je sterker wordt. Een personal trainer in zakformaat dus! 

📱 Download Fitbod voor iOS of Android

WaterMinder

Hierboven deelden we al de tip om een slimme waterfles aan te schaffen. Mocht je niet veel geld uit willen geven, dan is deze app ideaal: WaterMinder helpt je om voldoende water te drinken gedurende de dag.

📱 Download WaterMinder voor iOS of Android

©WaterMinder

YogiBit

Het is belangrijk om voldoende me-time in te plannen, zodat je even kunt opladen en weer voldoende energie hebt om verder te gaan. YogiBit is handig voor het vinden en boeken van yoga-sessies, meditatiesessies en wellnessactiviteiten in jouw omgeving.

📱 Download YogiBit voor iOS of Android

Day One

Goed voor je hoofd: een dagboek bijhouden. Niet alleen kun je zo eventuele stress van je af schrijven, je kunt je ook bewuster worden van de dingen waar je dankbaar voor bent en die je een goed gevoel geven. Met Day One sla je eenvoudig geluidsopnames, video's, foto's, notities en meer op, waar en wanneer je maar wilt.

📱 Download Day One voor iOS of Android

Betaalbaar én goed!

De populairste smartphones tot 700 euro

Powered by Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).