Etiketten op voeding: wat staat er eigenlijk?

© Yuri Arcurs

Etiketten op voeding: wat staat er eigenlijk?

Geplaatst: 29 januari 2023 - 13:02

Aangepast: 15 maart 2023 - 12:39

Marjolein Kats

Denk je ook vaak: Wat staat hier eigenlijk? wanneer je het etiket van een product leest? Je wilt een gezonde keuze maken in de supermarkt, maar voordat je het in de gaten hebt, ben je een half uur verder met lezen, googelen en vergelijken. Weet je hoe je een etiket moet lezen, dan weet je wat je eet. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.

Als je dit artikel uit hebt, kun je een etiket van een product in de supermarkt makkelijker en sneller lezen.

Weet wat je eet

Volgens de Rijksoverheid moeten er op het etiket van voedingsmiddelen onder meer een productbeschrijving, de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum en E-nummers staan. De productbeschrijving, die meestal voor of boven de ingrediëntenlijst staat, geeft vaak een beter beeld dan de naam op de verpakking. Die mooie naam kan nog al eens misleidend zijn. Daarover later meer.

Etiket op blik

© PhotoSG - stock.adobe.com

E-nummers: foute boel als je wilt afvallen?

E-nummers zijn toevoegingen die de eigenschappen van een product veranderen, zoals kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) beoordeelt of deze stoffen veilig gebruikt mogen worden in voedingsmiddelen. Van de Europese Commissie krijgt de stof dan een E-nummer.

Zijn E-nummers altijd ongezond? Meestal zitten ze in producten die buiten de door het Voedingscentrum aangeraden 'Schijf van Vijf' vallen. Zeker als je duurzaam wilt afvallen of gezonder wilt eten, doe je er goed aan producten met E-nummers te vermijden.

Hoe zit het met de voedingswaarde?

De enige manier om marketingtrucs te omzeilen, is: draai het pak om en check altijd eerst de voedingswaarde op het etiket. Dat geeft meer duidelijkheid dan die mooie kreten op de verpakking. De voedingswaarde staat meestal in een tabel en daar vind je bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker terug. Een ogenschijnlijk gezonde fruitreep blijkt dan opeens heel veel suiker te bevatten. In de tabel staan verder bijvoorbeeld ook de kilocalorieën, eiwitten, vetten en verzadigde vetten, en koolhydraten. Allemaal handig om te weten als je bezig bent met diëten of afvallen.

voedingswaarden op een etiket

© Brian Jackson - stock.adobe.com

Je vindt op het etiket ook de voedingswaarde. Essentieel wanneer je een uitgebalanceerd dieet wilt volgen.

Light is niet altijd minder calorieën

Voedingsclaims, zoals op een product zetten dat het light is, zijn wel aan Europese wetgeving gebonden. Er mag 'light' op de verpakking staan als er bijvoorbeeld minimaal 30% minder suiker in zit dan in een vergelijkbaar product. Maar dan nog kunnen er veel suikers en vetten in zitten, wat niet past bij een gezonder voedingspatroon als je wilt afvallen. Light wil ook niet zeggen: minder calorieën. Dus pas daarvoor op.

Hagelslag met 30% minder suiker. Dit is in ieder geval eerlijker dan "light" op de verpakking zetten. Op de achterkant lees je precies welke voedingswaarden het product heeft.

© ID.nl

Hagelslag met 30 procent minder suiker. Dit is in ieder geval eerlijker dan light op de verpakking zetten. Op de achterkant lees je precies welke voedingswaarden het product heeft.

Ingrediëntenlijst

Ingrediënten op de verpakking van een product hebben altijd een verplichte volgorde. Wat er het meest in zit, staat vooraan. En dat is niet altijd wat de verpakking aan de voorzijde laat zien! Wil je bijvoorbeeld volkoren producten eten, omdat het in jouw dieet past voor afvallen? Check altijd de ingrediëntenlijst of het daadwerkelijk 100 procent volkoren is of dat er ook bloem in een product zit.

Suiker

Op de ingrediëntenlijst kun je ook zien of er suiker in het product zit, maar niet altijd heeft het deze naam. De Consumentenbond heeft een makkelijk overzicht waarin je kunt terugvinden welke namen er nog meer worden gebruikt voor suiker op een verpakking. Let bijvoorbeeld op woorden die eindigen op -ose, en let op woorden met honing, siroop of nectar, zoals agave-siroop. Kijk voor het precieze suikergehalte altijd naar de tabel met voedingswaarden.

Andere namen voor suiker

© Consumentenbond

Dextrose, sap of siroop: ook dit zijn suikers!

Meestal geldt: kies je voor een product met een korte ingrediëntenlijst zonder E-nummers, dan kies je een gezonder product. Waarom je in de winkel beter kiest voor pure producten zonder geur-, kleur- of smaakstoffen en niet kiest voor bewerkt voedsel, lees je in dit artikel van ID.nl. Een diëtist geeft je hierin concrete handvatten voor het aanpassen van je voedingspatroon bij afvallen.

Wat staat er nog meer op een etiket?

Allergenen, ingrediënten waarvoor je allergisch kunt zijn, staan altijd verplicht op het etiket en meestal dik gedrukt. Op levensmiddelen moet ook verplicht een houdbaarheidsdatum staan. TGT (te gebruiken tot) staat op verse producten die snel kunnen bederven. THT ('tenminste houdbaar tot') is datum waarop het levensmiddel nog zeker zijn kwaliteit behoudt, mits goed bewaard. Dus tot dan kun je het veilig eten. Daarna is het naar eigen inzicht.

0

Powered by

logo


Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten