Fietsroute door De Kempen

Fietsroute door De Kempen

Elektrische fiets

Geplaatst: 11 juni 2019 - 13:06

Aangepast: 15 september 2022 - 07:34

De Kempen is een prachtig bos- en zandgebied dat zich uitstrekt over Noord-Brabant, Limburg en de grens oversteekt naar België. Dit natuurgebied leent zich ideaal voor wandel en fietsroutes. Deze 47,7 kilometer lange fietsroute brengt je door vier van de ‘Acht Zaligheden’. Dit zijn acht oude dorpen die volledig de sfeer van De Kempen omvatten.

We starten onze fietsroute bij knooppunt 10 in Duizel. Duizel ligt aan een historische route naar België die tijdens de Belgische Revolutie in 1830 van groot belang voor het leger was. Deze route doorkruist op chronologische volgorde Steensel, Eersel, Duizel, Hapert, Bladel en Reusel. Samen met Knegsel, Winterle, Netersel en Hulsel vormen deze acht dorpen samen de Acht Zaligheden, die hun naam te danken hebben aan dat hun naam veelal op -sel eindigt. Duizel heeft enkele leuke gebouwen als bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de Toren uit de 15de eeuw op de Oude Kerkstraat 1. Vanaf hier voert de route ons naar het tweede dorp van de Acht Zaligheden.

De Acht Zaligheden

Bij knooppunt 64 komen we uit in Eersel. Dit dorp is wat groter dan Duizel en is het thuis voor Kempen Museum de Acht Zaligheden. Dit museum bestaat inmiddels al 40 jaar en is dé plek voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en gebruiken van De Kempen. In het centrum van Eersel kun je terecht voor een lekker kopje koffie of een smakelijke lunch. Ga bijvoorbeeld geheel in stijl van De Kempen naar Café Oud Brabant op de Markt 10.

Natuurgebied De Kempen

Vanaf hier duiken we het echte natuurgebied van De Kempen in. Via de knooppunten 9, 11 en 19 fiets je door dichte bossen, langs zandvlaktes en door heidevelden. Dit prachtige en variërende natuurgebied kent een rijke geschiedenis. Niet in de laatste plaats de geschiedenis van Hugo van de Loonsche Duynen, de eigenaar van de Villa Volta in de Efteling. Hij representeert de lange geschiedenis van smokkelaars, plunderingen en zelfs Napoleon die hun sporen achterlieten op dit land. De fietsroute door De Kempen trekt zich enkele kilometers lang zodat je uitgebreid van de natuur kunt genieten. Een volgende plas en/of koffiepauze gelegenheid krijgen we tussen de knooppunten 79 en 78, in Reusel. Haal bijvoorbeeld een lekker ijsje bij Brasserie en IJssalon You & Me op de Markt 52. Na Reusel buigen we weer af in de richting van Duizel. Ondertussen doen we bij knooppunt 74 nog een piepklein stukje van Hapert aan. Eenmaal weer bij Duizel aangekomen, heb je de helft van de ‘Acht Zaligheden’ tijdens de fietsroute door De Kempen bezocht!

Fietsen met knooppunten

Heb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus! Je kunt een route uitzetten via de ANWB of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android. Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000