Vocht voor en na isolatie, oorzaak of oplossing?
Vocht in huis is een veelvoorkomend probleem voor én na isolatie. Dat klinkt tegenstrijdig: is isolatie nu een oorzaak voor of een oplossing van vochtproblemen? In dit artikel nemen we door hoe de vochtproblemen voor en na isolatie ontstaan en wat je eraan kunt doen om ze te voorkomen.
In dit artikel vertellen we je:
- of isolatie nu een oorzaak of oplossing is voor vocht in huis;
- hoe je problemen met vocht door isolatie voorkomt;
- waar je op moet letten bij het inschakelen van een installatiebedrijf.
Lees ook: Hoelang gaat isolatie eigenlijk mee? Dit moet je weten over de levensduur
Hoe weet je of je last hebt van een vochtprobleem?
In de meeste gevallen is het vrij duidelijk zichtbaar dat je te maken hebt met vocht in huis. Er hangt doorgaans een vrij muffe geur in je woning en je ziet condens op de ramen. Je ziet bovendien vaak zichtbaar vochtige plekken of schimmel op de muren of op het plafond. Ook kan het behang of stucwerk op sommige plekken in je woning loslaten.
Vochtproblemen zijn echter niet altijd overduidelijk. Mocht de opgehangen was minder snel drogen of je energieverbruik onverklaarbaar hoger zijn, dan kan dit wijzen op vochtproblemen. Daarnaast kunnen gezondheidsklachten duiden op vochtproblemen. Je kunt dan namelijk last krijgen van klachten als hoofdpijn en ademhalingsproblemen.
Is isolatie de oorzaak of de oplossing van vochtproblemen?
Het isoleren van je woning levert de nodige voordelen, maar ook nadelen op. Zo zorgt goede isolatie onder meer voor comfort en energiebesparing, maar isolatie kan ook helpen vochtproblemen te verminderen of te voorkomen. Isolatie vermindert namelijk het risico op condensvorming.
Bij een vochtige kruipruimte wordt daarom vaak bodemisolatie toegepast om de kruipruimte droog te houden. Maar ook spouwmuurisolatie, dakisolatie en hoogrendementsglas kunnen vochtproblemen tegengaan, mits goed uitgevoerd. Wel is goede ventilatie van groot belang, omdat hierdoor het vocht naar buiten kan worden afgevoerd. Mogelijk zijn er dus extra ventilatiepunten nodig om vochtproblemen te voorkomen. Ook een mechanisch ventilatiesysteem kan vocht- en schimmelvorming tegengaan.
©Daisy Daisy
Aan de andere kant kan isolatie juist de oorzaak zijn van vochtproblemen. De huidige kieren en gaten worden door het aanbrengen van isolatie namelijk afgedicht, waardoor er minder tot geen (natuurlijke) ventilatie meer plaatsvindt in huis. Hierdoor kan vocht makkelijk ophopen. Ook slecht uitgevoerde isolatiemaatregelen kunnen leiden tot vochtproblemen, bijvoorbeeld door koudebruggen.
Anderzijds worden slecht uitgevoerde isolatiemaatregelen vaak genoemd als oorzaak van vochtproblemen na isolatie. Dit komt bij het isoleren van de spouwmuur bijvoorbeeld doordat het verkeerde isolatiemateriaal wordt gebruikt. Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is namelijk afhankelijk van de breedte van de spouw. Ook als er isolatie wordt aangebracht in een vervuilde spouw kan dit tot problemen leiden. Door resten puin en ander bouwmateriaal kan het isolatiemateriaal niet gelijkmatig worden verdeeld, waardoor je kans hebt op koudebruggen en dus op vocht- en schimmelvorming.
©Christoph Gross
Droogt de was op zolder langzaam of blijft het klam?
Een zuinige wasdroger zorgt voor zachte, kurkdroge kleding
Hoe voorkom je problemen met vocht door isolatie?
Het klinkt wat tegenstrijdig dat isolatie zowel een oorzaak als een oplossing van vochtproblemen is. Of je te maken krijgt met vochtproblemen is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden. Ook moeten de isolatiemaatregelen aansluiten bij het bouwjaar en de bouwstijl van je woning.
Om her risico te verkleinen dat je te maken krijgt met vochtproblemen na isolatie, kun je het best alleen in zee gaan met een betrouwbare vakman. Door de grote vraag naar isolatie in woningen neemt het aantal niet-gecertificeerde klusjesmannen dat een graantje mee wil pikken toe. Dit zorgt voor een meer meldingen van problemen met isolatiebedrijven.
Het is daarom belangrijk dat je een isolatiebedrijf inschakelt dat gecertificeerd is, bijvoorbeeld bij Insula Certificatie of SKG-IKOB. Ook is het belangrijk dat het bedrijf is aangesloten bij brancheorganisatie VENIN Isolerend Nederland. De kans dat je met een betrouwbaar bedrijf te maken hebt, is dan groter. Mocht je onverhoopt toch tegen problemen aanlopen, dan kun je bovendien aankloppen bij deze partijen.
©Koldunova
Ben je op zoek naar een échte vakman? Zo vind je er een bij jou in de buurt
Je kunt vochtproblemen daarnaast helpen voorkomen door goed te ventileren en bronnen van vocht te verminderen. Zet bijvoorbeeld dagelijks de ramen langere tijd open of op een kier en zorg voor voldoende ventilatiepunten als die momenteel ontbreken.
Laat een mechanisch ventilatiesysteem bovendien altijd aan staan in minstens de laagste stand. Gebruik na het douchen en tijdens (en na) het koken minstens een halfuur de hoogste stand. Hang eventueel de was buiten op, om de vochtproductie in huis te verlagen, of zet in elk geval dichtstbijzijnde ramen open. Zet daarnaast altijd de afzuiging af tijdens het koken.
Kijk ook eens naar deze 3 grootste fabels over ventileren in huis