Waarom je elke dag de slaapkamer zou moeten luchten
Door je slaapkamer te luchten, zorg je ervoor dat warmte en vocht worden afgevoerd en dat schimmels en bacteriën zo min mogelijk kans krijgen.
Iedere nacht - zelfs in een koude winter - verliezen we tijdens het slapen soms wel een halve liter vocht. En lig je met z’n tweeën in bed, dan snap je dat je matras aardig wat te verwerken heeft. In dit artikel lees je: over het verschil tussen luchten en ventileren | hoelang je zou moeten luchten | waarom een stoomreiniger van pas kan komen.
Lees ook: Zo krijg je je dekbed weer fris en schoon!
Ventileren en luchten is niet hetzelfde
De termen ventileren en luchten worden nog weleens door elkaar gebruikt, maar het zijn twee verschillende dingen. Bij ventileren zorg je voor een constante aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht, bijvoorbeeld door ventilatieroosters of een raam altijd op een kier te hebben staan, maar ook door mechanische ventilatie. Juist in de slaapkamer is helemaal geen overbodige luxe.
Elke dag frisse lucht in je (slaap)kamer?
Met een luchtreiniger is dat zo gebeurd!Met luchten zet je voor even de ramen en deuren tegen elkaar open om extra schone lucht naar binnen te halen. Doe je daarna het raam weer dicht, dan stopt de aanvoer meteen. Luchten heeft dus maar een beperkte duur en werking. In de slaapkamer is het daarom slim om luchten en ventileren te combineren.
©Joerch - stock.adobe.com
Lees ook even: Da’s relaxed: 10 tips voor de aankoop van het perfecte bed
Hoe lucht je de slaapkamer?
De slaapkamer luchten doe je ‘s ochtends na het slapen en het liefst ook kort voordat je gaat slapen. Zet als het even kan de ramen en deuren tegen elkaar open. Meestal is een kwartier voldoende om de vervuilde lucht weg te laten glippen. Daarna heeft luchten eigenlijk geen effect meer.
Sla na het opstaan altijd het dekbed even terug, vouw hem daarna dubbel en leg hem aan het voeteneind. Zo krijgt het matras en hoofdeinde optimaal de kans om te drogen aan de lucht. Voor iedereen die het beddengoed de hele dag zo laat liggen: je bent goed bezig! Een bed opmaken ziet er natuurlijk mooi en hotel-chic uit, maar voor je gezondheid is een opengeslagen bed beter.
©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Niet alleen luchten, maar ook reinigen
Naast het luchten van de slaapkamer is het reinigen van het matras, dekbed en hoofdkussen ook heel belangrijk. Met alleen ventileren en luchten, win je de strijd tegen schimmels en bacteriën namelijk nooit helemaal. Een aantal tips:
Was wekelijks het beddengoed op minstens 60 graden.
Gebruik een topmatras of molton voor je matras en was deze ook regelmatig.
Maak gebruik van een stoomapparaat om je matras en kussen te ontdoen van bacteriën.
Was minstens een keer per jaar je dekbed.
Stap niet met natte haren in bed.
Laat gedragen kleding niet slingeren naast het bed.
Wist je dat planten ook echte luchtreinigers zijn? Bekijk onze lijst met de meest luchtzuiverende kamerplanten. Ook voor in de slaapkamer.
Altijd een briesje
Zeker in de warme maanden is iets van een briesje in de slaapkamer wel zo fijn. Bijvoorbeeld van een kwalitatieve ventilator! 👇