ID.nl logo
Is mijn huis geschikt voor (spouwmuur)isolatie?
© corlaffra
Energie

Is mijn huis geschikt voor (spouwmuur)isolatie?

Het zorgen voor goede isolatie in huis is met de gestegen energieprijzen belangrijker dan ooit. Het aantal conflicten tussen consumenten en isolatiebedrijven neemt tegelijkertijd toe. Niet alleen vanwege slecht aangebrachte isolatie, maar ook omdat er soms isolatiematerialen worden aangebracht die (op dit moment) helemaal niet geschikt zijn voor jouw huis. Dit is voornamelijk het geval bij spouwmuurisolatie.

In dit artikel vertellen we je precies:

  • Waarom er steeds meer geschillen zijn met isolatiebedrijven

  • Wat er fout kan gaan bij het aanbrengen van isolatie in ongeschikte huizen

  • Hoe je problemen met isolatiebedrijven kunt voorkomen

  • Ook interessant: Zo regel je een subsidie om je huis te isoleren

In beginsel is het in elke woning mogelijk om isolatie aan te brengen, al is niet elk type isolatie(materiaal) altijd even geschikt. Fouten in de beoordeling hiervan kunnen desastreus uitpakken. Die fouten worden de laatste jaren vervelend genoeg steeds vaker gemaakt.

Belangrijk om te weten: vanaf augustus 2023 ben je als huiseigenaar verplicht om een ecologisch onderzoek te laten uitvoeren naar de aanwezigheid van vleermuizen in je spouwmuur. Zo'n onderzoek kan zo tussen de 5000 en 6000 euro kosten. Doe je zo'n onderzoek niet, dan kun je rekenen op een boete.

UPDATE: Inmiddels zijn de voorwaarden veranderd. Meer daarover lees je in het artikel Natuurvriendelijk isoleren: zo gaat dat in z’n werk.

Door de hoge vraag naar isolatiematerialen duiken er steeds meer onervaren, niet-gecertificeerde isolatiebedrijven en beunhazen op die een graantje willen meepikken. Door onkunde worden er vaker fouten gemaakt, wat voor de consument niet alleen minder rendement, maar ook een flinke schade kan opleveren. Het vernieuwen van de gevel kan bijvoorbeeld al snel oplopen tot in de tienduizenden euro’s. 

Is het wel nodig om je huis te isoleren? Zo kom je erachter!

Wat kan er fout gaan bij het aanbrengen van isolatie?

De rechtsbijstandverzekeraars ARAG, Stichting Achmea Rechtsbijstand en DAS registreerden de afgelopen twee jaar meer dan 1600 geschillen tussen consumenten en isolatiematerialen, blijkt uit navraag van RTL Nieuws eind 2022. Een groot deel van deze conflicten gaat over slecht aangebrachte isolatie en schade aan het huis. Vooral bij spouwmuurisolatie zijn er vaak problemen. 

©stockcreations

Er zijn voorbeelden van situaties waarbij het huis helemaal niet geschikt is voor spouwmuurisolatie. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij gevels met geglazuurde bakstenen of gevels waarbij dampdichte verf is gebruikt. De muren kunnen dan niet goed ademen, waardoor er vochtophoping kan ontstaan. Dat kan weer leiden tot het barsten van de glazuurlaag of tot afbladderende verf. 

Daarnaast zijn niet alle vormen van spouwmuurisolatie geschikt voor elke woning, omdat het isolatiemateriaal moet worden geselecteerd op basis van de breedte van de spouwmuur. EPS-parels, purschuim en UF-schuim zijn bijvoorbeeld geschikt voor kleinere spouwen met een minimale breedte van 3 cm. Glas- en steenwol is weer geschikt voor grotere spouwen met een minimale spouwbreedte van 4 cm.

Soms is een spouw (nog) niet geschikt voor isolatie omdat deze erg vuil is. Als er nog resten puin, cement of ander bouwmateriaal in de spouw aanwezig zijn, kan het isolatiemateriaal niet gelijkmatig worden verdeeld. Hierdoor kunnen koudebruggen ontstaan, wat weer tot vochtplekken en schimmelvorming kan leiden. Een schoonmaakbeurt door een vakman kan ervoor zorgen dat de spouwmuur alsnog goed te isoleren is. Hiervoor is het doorgaans wel nodig om enkele gevelstenen te verwijderen om bij het vuil te kunnen.

Meer weten over koudebruggen? We vertellen je hoe je het kunt opsporen en aanpakken.

Eerst reparaties uitvoeren

Als de buitenmuur poreus is of andere vormen van schade of barsten heeft, kan spouwmuurisolatie voor vochtproblemen zorgen. Het vocht kan dan namelijk via de beschadigingen en scheuren in de spouw trekken. Naast vochtproblemen is je isolatie ook minder effectief. Het is daarom belangrijk om de beschadigingen eerst te herstellen voordat je isolatiemateriaal laat aanbrengen.

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie kan er in oudere woningen voor zorgen dat de natuurlijke ventilatie in huis wordt belemmerd. Vooral bij huizen die gebouwd zijn vóór 1975 worden hierdoor kieren gedicht en kan de luchtvochtigheid in huis veranderen. Goede ventilatie en een luchtvochtigheid tussen de 40 en 55 procent zijn belangrijk voor een gezond binnenklimaat.

©Alex Polo

Hoe kun je problemen met isolatie voorkomen?

Wil je je huis beter isoleren, maar zit je niet op problemen te wachten? Je doet er goed aan om niet zomaar met elk isolatiebedrijf in zee te gaan. Zoek voornamelijk uit of het bedrijf wel gecertificeerd is, zoals bij Insula Certificatie of SKG-IKOB. Check daarnaast of de partij is aangesloten bij de brancheorganisatie VENIN Isolerend Nederland

Op deze manier zorg je ervoor dat je vakmannen in huis haalt, die ervaring hebben met het aanbrengen van de isolatiematerialen. Zo verklein je de kans dat er problemen ontstaan. Bovendien kun je in het geval van een geschil terecht met je klacht bij Insula Certificatie of SKG-IKOB als het bedrijf bij een van de twee certificerende instellingen is aangesloten.

Je huis beter isoleren? Zo pak je dat aan! 

▼ Volgende artikel
⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Een handdruk, een deurklink, even ergens tegenaan leunen, en ZAP! Voor je het weet, krijg je een elektrische schok. Statische kleding is behoorlijk irritant, maar gelukkig kun je er wat aan doen. In dit artikel ontdek je hoe. Let op: het antwoord kan schokkend zijn!

In dit artikel lees je: ⚡ Wat statische elektriciteit is ⚡ Waarom je kleding zo snel statisch wordt ⚡ Hoe aluminiumfolie, wasverzachter en lepels je kunnen helpen

Lees ook: 8 veelgemaakte fouten bij het wassen van kleding

Waarom is mijn kleding statisch? 

Een statische schok is een vorm van elektriciteit. Het komt door wrijving van kleding tegen andere kleding, tegen je huid, of gewoon door de (droge) lucht om je heen. Vooral synthetische stoffen als nylon en polyester hebben er last van. Ook wol staat erom bekend. Bij katoen en linnen merk je het amper, omdat die de statische elektriciteit weer makkelijk afgeven aan de omgeving. Bij synthetische stoffen wordt de kleding pas ontladen als je iets aanraakt – een deurklink, of de hand van iemand anders, bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het schokeffect te verminderen. 

©komta

Tip 1: Slim wassen en drogen

Je kunt al veel problemen voorkomen door op een slimme manier te wassen en drogen. Het gebruik van wasverzachter zorgt er al voor dat je kleding minder snel statisch geladen wordt als je het aantrekt. Je kunt ook een bolletje aluminiumfolie in de trommel doen bij het wassen, dat zorgt ervoor dat de statische elektriciteit meteen wordt afgegeven aan de trommel. Let op: doe geen aluminiumfolie in de droger! 

©Tanya Rozhnovskaya

Kleding die snel statisch wordt kun je sowieso beter niet in de droger doen, ook als dat volgens het label wel kan. Er bestaan antistatische drogerdoekjes die je bij je wasgoed in de droger kunt stoppen, en die de statische elektriciteit verminderen. 

Tip 2: Metaal

Contact met metaal zorgt ervoor dat de statische elektriciteit wordt afgegeven aan de lucht. Pak voor je je kleding aantrekt een metalen kledinghanger of een ander stuk metaal (een sleutel, een lepel), en wrijf even over de binnen- en buitenkant van je kleding. Zo wordt de elektriciteit ontladen, en kun je je kleding in elk geval zonder schok aantrekken. 

Een andere veelgebruikte manier is een metalen veiligheidsspeld aan je kleding bevestigen. Die zorgt er gedurende de dag voor dat de statische elektriciteit sneller wordt afgegeven, en je hebt minder last van schokken en plakkende kleding. 

Tip 3: De vriezer

De vriezer? Jazeker! Als je je kleding voor je het gaat dragen een halfuurtje in de vriezer legt, wordt de statische elektriciteit ook ontladen, en het bouwt bovendien minder snel weer op. Zorg wel dat je kleding kurkdroog is voor je het in de vriezer legt, anders loop je straks met ijspegels in je nek naar buiten. 

Tip 4: Sprayen

Een beetje sprayen is ook geen slecht idee. Er zijn anti-statische sprays op de markt, die ervoor zorgen dat de lading verdwijnt en minder snel weer opbouwt, maar er zijn ook doe-het-zelf-oplossingen: een beetje haarlak aan de binnenkant van je kleding of een beetje wasverzachter in een plantenspuit heeft ongeveer hetzelfde effect. 

Conclusie

Statische elektriciteit in je kleding is niet fijn, niet voor jou en niet voor degene die je een hand geeft. Vooral wol en synthetische stoffen hebben er last van; katoen en linnen juist helemaal niet. Op een slimme manier wassen en drogen scheelt al een hoop, en aanraking met metaal kan de ergste statische elektriciteit ook oplossen. Besprenkel de binnenkant van je kleding met anti-statische spray, haarlak of wasverzachter, of stop je kleren na het drogen even in de vriezer, en je hebt in elk geval voorlopig nergens meer last van.

▼ Volgende artikel
Griep? Dit kun je doen om je (snel) weer beter te voelen
© wayhome.studio
Energie

Griep? Dit kun je doen om je (snel) weer beter te voelen

De jaarlijkse griepepidemie lijkt weer te zijn begonnen. Lig jij ook koortsig en rillerig op de bank? Gelukkig kun je zelf wel wat doen om je zo snel mogelijk beter te voelen. In dit artikel zetten we op een rij wat kunt doen – en wat je beter kunt laten.

🤒 Te ziek om heel het artikel te lezen? Deze vijf dingen zijn goed om te doen: • Rust nemen • Voldoende drinken • Gezond eten • Luchtvochtigheid in huis verhogen (bij droge keel of verstopte neus) • Paracetamol slikken

🚫 Wat je beter niet kunt doen: te snel weer gaan werken of sporten, roken en drinken, suikerrijk voedsel eten.

Lees ook: Verkoudheid of griep: wat is het verschil? Alle symptomen op een rij

Arme jij. Je voelt je waarschijnlijk hondsberoerd en wilt maar één ding: helemaal niets. En dat is goed, want juist rust nemen is nu het belangrijkst. Griep vraagt veel van je lichaam, en de beste manier om die energie beschikbaar te maken is door simpelweg thuis te blijven en rust te nemen. Dit betekent niet alleen dat je niet moet werken, maar ook dat je zware fysieke inspanning, zoals sporten, even moet uitstellen. Probeer daarnaast ook regelmatig te liggen, maar zorg er wel voor dat je af en toe even opstaat en wat lichte beweging krijgt. Dit voorkomt dat je spieren helemaal stijf worden.

Veel drinken, gezond eten

Voldoende drinken is een ander belangrijk punt. Bij griep verlies je vaak meer vocht dan je doorhebt, bijvoorbeeld door koorts of zweten. Om uitdroging te voorkomen, is het goed om regelmatig kleine slokjes water, kruidenthee of bouillon te drinken. Bouillon heeft daarbij het voordeel dat het niet alleen vocht aanvult, maar je ook een beetje zout en voedingsstoffen geeft.

Naast drinken is het belangrijk om gezond en licht verteerbaar te eten. Hoewel je misschien minder trek hebt, helpt het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals groente, fruit en soep, je lichaam om sneller te herstellen. Een kop kippensoep is niet voor niets een klassieker: het is licht verteerbaar, verwarmend en zit vol goede stoffen.

©natchas

🍊 Helpt extra vitamine C bij griep?

Het idee dat veel vitamine C griep kan genezen, is een fabeltje. Vitamine C ondersteunt je immuunsysteem, maar hoge doses hebben geen bewezen effect op sneller herstel. Regelmatig voldoende vitamine C binnenkrijgen via bijvoorbeeld citrusfruit, kiwi’s of paprika is goed voor je weerstand, maar het slikken van extra supplementen als je al ziek bent, maakt weinig verschil.

De juiste luchtvochtigheid

Een droge keel of verstopte neus is een veelvoorkomend ongemak bij griep. Om dit te verlichten, kun je de luchtvochtigheid in huis verhogen. Dit kan eenvoudig door een bakje water op de verwarming te zetten of een luchtbevochtiger te gebruiken. Een andere optie is om stoom in te ademen. Zet een kom heet water voor je neer, hang een handdoek over je hoofd en adem rustig in. Dit helpt niet alleen je luchtwegen vrij te maken, maar kan ook verlichting geven bij een pijnlijke keel.

Paracetamol slikken

Mocht je last hebben van pijn of hoge koorts, dan kun je overwegen om een pijnstiller zoals paracetamol te nemen. Dit verlaagt je koorts niet direct, maar het maakt de klachten vaak wel draaglijker, zodat je beter kunt rusten. Medicatie geneest de griep niet, maar het kan je wel helpen om je iets comfortabeler te voelen.

🌡️ Verhoging of koorts?

Koorts wordt meestal ingedeeld in drie categorieën: verhoging, koorts en hoge koorts. Bij verhoging ligt de lichaamstemperatuur tussen 37,5°C en 38,0°C. Dit wijst vaak op een lichte reactie van het lichaam, bijvoorbeeld door een infectie of fysieke inspanning. Als de temperatuur stijgt naar 38,1°C tot 39,9°C, spreken we van koorts. Dit betekent meestal dat je lichaam actief een infectie bestrijdt. Wanneer de temperatuur verder oploopt tot 40,0°C of hoger, is er sprake van hoge koorts.

Wat je beter níet kunt doen

Er zijn ook een paar dingen die je beter níet kunt doen als je griep hebt. Probeer bijvoorbeeld niet te vroeg weer aan het werk te gaan of te gaan sporten. Dit kan je herstel juist vertragen en de kans op een terugval vergroten. Daarnaast is het verstandig om alcohol en roken te vermijden. Ook eten met veel suiker kun je beter links laten liggen. Suiker kan ontstekingsreacties in je lichaam versterken, wat je herstel mogelijk in de weg zit. Tot slot is het belangrijk om contact met anderen te vermijden, vooral in de eerste paar dagen van je ziekte. Griep is erg besmettelijk, en door thuis te blijven voorkom je dat je anderen aansteekt.

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de meeste gevallen is griep goed te behandelen door rust te nemen en bovenstaande adviezen op te volgen. Merk je echter dat je klachten na een week niet verbeteren, dat je heel hoge koorts houdt of dat je ademhaling zwaar wordt? Neem dan contact op met je huisarts. Dit kan wijzen op een complicatie, zoals een longontsteking, waarvoor medische hulp nodig is.

Met voldoende rust, goede voeding en voldoende drinken kan je lichaam het vaak prima zelf aan. Geef het de tijd die het nodig heeft, en je zult merken dat je langzaam weer opknapt.


🤧 🤧 🤧 🤧 🤧 🤧

Papieren zakdoekjes in bulk