Is mijn huis geschikt voor (spouwmuur)isolatie?
Het zorgen voor goede isolatie in huis is met de gestegen energieprijzen belangrijker dan ooit. Het aantal conflicten tussen consumenten en isolatiebedrijven neemt tegelijkertijd toe. Niet alleen vanwege slecht aangebrachte isolatie, maar ook omdat er soms isolatiematerialen worden aangebracht die (op dit moment) helemaal niet geschikt zijn voor jouw huis. Dit is voornamelijk het geval bij spouwmuurisolatie.
In dit artikel vertellen we je precies:
-
Waarom er steeds meer geschillen zijn met isolatiebedrijven
-
Wat er fout kan gaan bij het aanbrengen van isolatie in ongeschikte huizen
-
Hoe je problemen met isolatiebedrijven kunt voorkomen
-
Ook interessant: Zo regel je een subsidie om je huis te isoleren
In beginsel is het in elke woning mogelijk om isolatie aan te brengen, al is niet elk type isolatie(materiaal) altijd even geschikt. Fouten in de beoordeling hiervan kunnen desastreus uitpakken. Die fouten worden de laatste jaren vervelend genoeg steeds vaker gemaakt.
Belangrijk om te weten: vanaf augustus 2023 ben je als huiseigenaar verplicht om een ecologisch onderzoek te laten uitvoeren naar de aanwezigheid van vleermuizen in je spouwmuur. Zo'n onderzoek kan zo tussen de 5000 en 6000 euro kosten. Doe je zo'n onderzoek niet, dan kun je rekenen op een boete.
UPDATE: Inmiddels zijn de voorwaarden veranderd. Meer daarover lees je in het artikel Natuurvriendelijk isoleren: zo gaat dat in z’n werk.
Door de hoge vraag naar isolatiematerialen duiken er steeds meer onervaren, niet-gecertificeerde isolatiebedrijven en beunhazen op die een graantje willen meepikken. Door onkunde worden er vaker fouten gemaakt, wat voor de consument niet alleen minder rendement, maar ook een flinke schade kan opleveren. Het vernieuwen van de gevel kan bijvoorbeeld al snel oplopen tot in de tienduizenden euro’s.
Is het wel nodig om je huis te isoleren? Zo kom je erachter!
Wat kan er fout gaan bij het aanbrengen van isolatie?
De rechtsbijstandverzekeraars ARAG, Stichting Achmea Rechtsbijstand en DAS registreerden de afgelopen twee jaar meer dan 1600 geschillen tussen consumenten en isolatiematerialen, blijkt uit navraag van RTL Nieuws eind 2022. Een groot deel van deze conflicten gaat over slecht aangebrachte isolatie en schade aan het huis. Vooral bij spouwmuurisolatie zijn er vaak problemen.
©stockcreations
Er zijn voorbeelden van situaties waarbij het huis helemaal niet geschikt is voor spouwmuurisolatie. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij gevels met geglazuurde bakstenen of gevels waarbij dampdichte verf is gebruikt. De muren kunnen dan niet goed ademen, waardoor er vochtophoping kan ontstaan. Dat kan weer leiden tot het barsten van de glazuurlaag of tot afbladderende verf.
Daarnaast zijn niet alle vormen van spouwmuurisolatie geschikt voor elke woning, omdat het isolatiemateriaal moet worden geselecteerd op basis van de breedte van de spouwmuur. EPS-parels, purschuim en UF-schuim zijn bijvoorbeeld geschikt voor kleinere spouwen met een minimale breedte van 3 cm. Glas- en steenwol is weer geschikt voor grotere spouwen met een minimale spouwbreedte van 4 cm.
Soms is een spouw (nog) niet geschikt voor isolatie omdat deze erg vuil is. Als er nog resten puin, cement of ander bouwmateriaal in de spouw aanwezig zijn, kan het isolatiemateriaal niet gelijkmatig worden verdeeld. Hierdoor kunnen koudebruggen ontstaan, wat weer tot vochtplekken en schimmelvorming kan leiden. Een schoonmaakbeurt door een vakman kan ervoor zorgen dat de spouwmuur alsnog goed te isoleren is. Hiervoor is het doorgaans wel nodig om enkele gevelstenen te verwijderen om bij het vuil te kunnen.
Meer weten over koudebruggen? We vertellen je hoe je het kunt opsporen en aanpakken.
Eerst reparaties uitvoeren
Als de buitenmuur poreus is of andere vormen van schade of barsten heeft, kan spouwmuurisolatie voor vochtproblemen zorgen. Het vocht kan dan namelijk via de beschadigingen en scheuren in de spouw trekken. Naast vochtproblemen is je isolatie ook minder effectief. Het is daarom belangrijk om de beschadigingen eerst te herstellen voordat je isolatiemateriaal laat aanbrengen.
Het aanbrengen van spouwmuurisolatie kan er in oudere woningen voor zorgen dat de natuurlijke ventilatie in huis wordt belemmerd. Vooral bij huizen die gebouwd zijn vóór 1975 worden hierdoor kieren gedicht en kan de luchtvochtigheid in huis veranderen. Goede ventilatie en een luchtvochtigheid tussen de 40 en 55 procent zijn belangrijk voor een gezond binnenklimaat.
©Alex Polo
Hoe kun je problemen met isolatie voorkomen?
Wil je je huis beter isoleren, maar zit je niet op problemen te wachten? Je doet er goed aan om niet zomaar met elk isolatiebedrijf in zee te gaan. Zoek voornamelijk uit of het bedrijf wel gecertificeerd is, zoals bij Insula Certificatie of SKG-IKOB. Check daarnaast of de partij is aangesloten bij de brancheorganisatie VENIN Isolerend Nederland.
Op deze manier zorg je ervoor dat je vakmannen in huis haalt, die ervaring hebben met het aanbrengen van de isolatiematerialen. Zo verklein je de kans dat er problemen ontstaan. Bovendien kun je in het geval van een geschil terecht met je klacht bij Insula Certificatie of SKG-IKOB als het bedrijf bij een van de twee certificerende instellingen is aangesloten.