Duurzaam isoleren? Dit moet je weten over de MKI-bonus

© Lavizzara

Duurzaam isoleren? Dit moet je weten over de MKI-bonus

Geplaatst: 8 maart 2024 - 09:35

Sabine Schults

Wie wil verduurzamen, kan vanaf dit jaar aanspraak maken op een extra subsidie: de MKI-bonus. Hiermee wil de overheid je stimuleren te kiezen voor natuurvriendelijke maatregelen. In dit artikel vertellen we je wat de MKI-bonus precies is en hoe je er gebruik van kunt maken.

Lees ook: Natuurvriendelijk isoleren: zo gaat dat in z’n werk

Wat is de MKI-bonus?

MKI staat voor milieukostenindicator en drukt uit hoeveel impact iets heeft op het milieu, uitgedrukt in euro’s. In het geval van verduurzamingsmaatregelen geeft de milieukostenindicator een beeld van welke maatregelen milieuvriendelijker zijn dan de andere. Hierbij wordt onder meer gekeken naar hoeveel water en energie er nodig zijn om het materiaal te maken, in hoeverre de grondstoffen te recyclen zijn en hoeveel CO₂ en andere schadelijke stoffen worden uitgestoten bij de fabricage en het transport. 

In Nederland kun je een ISDE-subsidie aanvragen om je huis te isoleren. Sinds 1 januari 2024 is het zelfs mogelijk om een extra subsidie te krijgen voor het gebruik van biobased isolatiematerialen, tot 6 euro per vierkante meter. In veel gevallen zijn milieuvriendelijke materialen duurder dan niet-duurzame varianten. Met de MKI-bonus wil de overheid je stimuleren om toch voor de duurzamere isolatiematerialen te kiezen. 

Welke duurzame (biobased) isolatiematerialen zijn er?

Biobased isolatiematerialen zijn hoofdzakelijk plantaardig, oftewel natuurlijk gegroeid. Dat is beter voor het milieu, omdat er minder uitstoot is bij het bewerken en transporteren ervan. Niet-duurzame isolatiematerialen vragen juist om veel energie. Ter illustratie: glaswol moet eerst tot meer dan 1000 graden verwarmd worden om als isolatie te kunnen dienen. Biobased materialen hebben ook andere voordelen. Waar pur-isolatie je huis bijvoorbeeld warmhoudt in de winter, kan het duurzamere houtvezel vanwege zijn dichtheid je huis ook nog eens langer koel houden in de zomer. 

Lees ook: Isoleren met écht duurzame (biobased) materialen doe je zo

Je kunt aanspraak maken op de MKI-bonus als je bijvoorbeeld gebruikmaakt van milieuvriendelijke materialen zoals vezelhennep, houtvezel en vlas. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een lijst gepubliceerd van biobased materialen die onder de MKI-regeling vallen en noemt daarbij de hoogte van de bonus. Om gebruik te maken van de MKI-bonus moeten de isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd ná 31 december 2023. 

Natuurlijke isolatiematerialen

© giordano trabucchi | divgradcurl

Hoe hoog is de bonus voor het gebruik van duurzame isolatiematerialen?

Isoleer je de binnen- of buitengevel met duurzame materialen, dan kun je daar een extra subsidie van 6 euro per vierkante meter voor krijgen. Milieuvriendelijke spouwmuurisolatie kan je 1,50 euro per vierkante meter opleveren. Voor dakisolatie bedraagt de MKI-bonus 5 euro per vierkante meter en voor het isoleren van de zolder- of vlieringvloer 1,50 euro per vierkante meter. Het isoleren van de vloer met biobased materialen wordt gestimuleerd met 2 euro per vierkante meter. Bij bodemisolatie is dan 1 euro per vierkante meter.

De bovenstaande subsidies komen bovenop de al langer bestaande subsidiebedragen voor het uitvoeren van maatregelen. Het subsidiebedrag voor isolatie verdubbelt als je binnen twee jaar meer dan één maatregel uitvoert. Om een indicatie van je totale subsidiebedrag te krijgen, kun je de rekentool (Excel-bestand) van de RVO invullen. Let erop dat je de subsidie wel moet aanvragen binnen twee jaar nadat je de eerste maatregel uitvoert. Op de site van de RVO vind je een stappenplan voor het aanvragen van de ISDE.

Meer weten? Dit zijn feiten en fabels over duurzame energie

Zijn biobased isolatiematerialen niet alsnog (te) duur?

Biobased isolatiematerialen worden momenteel gezien als een grotere investering dan niet-duurzame varianten. De MKI-bonus maakt kiezen voor duurzame materialen al een stuk aantrekkelijker, maar naast het verlagen van de milieu-impact is er nog een belangrijke reden om biobased materialen te overwegen. 

Zo kunnen biobased isolatiematerialen met een hogere dichtheid ervoor zorgen dat een airco in de zomermaanden misschien wel overbodig wordt. Neem bijvoorbeeld houtvezel: dat kan je woning op zonnige dagen enkele graden koeler houden. Doordat de airco minder gebruikt hoeft te worden, zou je de investering van biobased materialen er relatief snel uit moeten kunnen halen. Bovendien gaan biobased materialen lang mee, wel 50 tot 75 jaar. 

Lees ook: Deze energiebesparende maatregelen zijn interessant voor (sociale) huurders)

Muntjes met plantjes

Waar moet je op letten bij het aanvragen van de ISDE met MKI-bonus?

Het is belangrijk om je goed in te lezen voordat je (duurzame) isolatiemaatregelen uitvoert. Je wil er immers zeker van zijn dat je de ISDE-subsidie en MKI-bonus ook daadwerkelijk ontvangt. Daarbij is het van belang om te zorgen dat de duurzame isolatiematerialen aan de voorwaarden voldoen. 

Verzamel daarnaast alle documentatie en bewijsmateriaal dat je nodig hebt voor de aanvraag, zoals de specificaties van gebruikte materialen, facturen en betalingsbewijzen. Houd daarnaast rekening met de deadline voor de aanvraag: binnen 24 maanden na het uitvoeren van de eerste verduurzamingsmaatregel. 

Ook belangrijk: Per 1 januari niet langer subsidie op warmtepompen met energielabel A+ of lager


Vraag een offerte aan voor isolatie:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten