Helder verhaal: 10 vragen over HR++-glas

Helder verhaal: 10 vragen over HR++-glas

Energiezuinigheid

Geplaatst: 17 maart 2023 - 09:02

Aangepast: 18 maart 2023 - 23:12

Corine Overvest

Zelfs met normaal dubbelglas gaat er ongeveer 20 procent van de warmte in huis via het glas verloren. Dat voorkom je door het glas te vervangen door HR++-isolatieglas. Daardoor zal je huis comfortabeler aanvoelen, bespaar je op je energierekening én blijft het geluid van die blaffende hond van de achterburen lekker buiten. Ben je nog niet overtuigd en heb je nog prangende vragen over glasisolatie? In dit artikel worden 10 vragen over glasisolatie beantwoord, en misschien staat jouw vraag er wel tussen!

1 - Wat is HR++-glas?

Isolatieglas bestaat uit twee of drie glasplaten waar een stukje ruimte tussen zit. Deze ruimte wordt ook wel de spouw genoemd. Bij isolatieglas wordt deze spouw gevuld met edelgas. Edelgas heeft een isolerende werking, waardoor de warmte vanuit huis niet snel via het raam ontsnapt, en waardoor je de warmte gedurende de zomermaanden juist buiten houdt. Daarnaast zit er een coating tussen de glasplaten, en HR++-glas heeft simpel gezegd de beste coating.

🔴 Wist je dat HR voor Hoog Rendement staat?

De coating bij HR++ zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Die isolatiewaarde wordt uitgedrukt in U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatiewaarde. HR-glas moet voldoen aan een U-waarde tussen de 2 en de 1,7. Bij een U-waarde van 1,2 heb je het over HR++-glas en we spreken van HR+++-glas bij een U-waarde van 0,9 of lager.

Ook lezen: Dakisolatie, dé manier om warmte in huis te houden

2 - Wat zijn de voordelen van HR++-glas?

De naam verklapt het al: glasisolatie isoleert. Naast het feit dat HR++-glas een verbeterde isolerende werking heeft, biedt isolatieglas nog meer voordelen. Met glasisolatie:

 • voorkom je koudeval

 • bespaar je op de energierekening

 • verbeter je je energielabel of Energie Index (EI)

 • bevorder je het wooncomfort

 • houd je lawaai buiten dankzij de geluiddempende werking

© Rawf8 - stock.adobe.com

3 - Welke verschillende soorten glas bestaan er?

Je raam of deur kan bestaan uit de volgende soorten glas:

 • Enkelglas

 • Dubbelglas

 • HR-glas

 • HR+-glas

 • HR++-glas

 • HR+++-glas (ook wel tripleglas of driedubbelglas)

 

🔴 TIP! HR++ glas is een favoriet vanwege de verhouding tussen de kosten en de hoge isolatiewaarde. Bovendien kun je er subsidie voor krijgen en heeft het een geluiddempend effect. HR+++ is weliswaar nog beter, maar ook een stuk duurder. Bovendien zijn lang niet alle kozijnen ervoor geschikt vanwege de extra dikte van het glas.

4 - Welke materialen worden er gebruikt voor de verschillende soorten glasisolatie?

Typisch voor glasisolatie is de lucht of het gas waarmee de spouw (het stukje tussen de glasplaten), gevuld wordt. Dit heeft een isolerende werking. Bij dubbel glas is dit vaak droge lucht. Bij HR, HR+, HR++ en HR+++ is dit gevuld met edelgas wat een nog betere werking heeft. Bovendien vind je op HR-glas een coating. Deze coating is een dun metaal laagje. Deze laag houdt de stralingswarmte tegen.

Ook lezen: Wat kost isoleren en wat levert het op? 

Hoe minder warmte er via het raam verloren gaat, hoe beter de werking van het glas. De isolatiewaarde van glas wordt zoals gezegd ook wel de U-waarde genoemd. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. In de tabel hieronder zie je de U-waarde van alle soorten glas.

Soort glasU-waarde
Enkel5,6
Dubbel2,9
HR1,9
HR+1,6
HR++1,2
HR+++0,9

Bron: Aaglas

5 - Hoe weet ik welk soort glas ik heb?

Enkelglas herken je doordat er maar één glasplaat in het kozijn zit. Dubbelglas herken je aan de enkele grijze aluminium strip in het kozijn. Welk soort dubbelglas je hebt, kun je aflezen van de strip. Daar zie je als het goed is HR, HR+ of HR++ staan. Zie je helemaal niks staan, dan is het waarschijnlijk gewoon dubbelglas. Tripleglas herken je aan drie glasplaten en twee aluminium strips. 

 

Wil je nog meer zekerheid? Op de aluminium strip staat een code vermeld. Met deze code kun je op internet de fabrikant en meer informatie over het soort glas achterhalen.

 

🔴 TIP! Kun je ook geen code vinden op de aluminium strip? Bekijk de documenten over het huis, zoals het koopcontract of de factuur van een verbouwing etc.

Tripleglas is gemakkelijk te herkennen aan de twee zichtbare aluminium strips tussen de glasplaten.

© SV PRODUCTION

6 - Hoeveel kan ik besparen met HR++-glas en wat is de terugverdientijd?

HR++-glas kost gemiddeld tussen de 120 en 150 euro per m². Wil je glasisolatie toepassen in jouw woning en is het glasoppervlak bijvoorbeeld 20 m² in totaal? Bij een prijs van 150 euro per m² kost je dat dan 3000 euro. Ga je van enkelglas naar HR++-glas, dan bespaar je gemiddeld 310 euro per jaar. Met de upgrade van dubbelglas naar HR++ glas bespaar je zo'n 130 euro per jaar.

 

De terugverdientijd bereken je door de kosten te delen door de besparing per jaar.

Van enkelglas naar HR++-glas is dat 3000 / 310 = 9 jaar en 8 maanden

Van dubbelglas naar HR++ glas is dat 3000 / 130 = 23 jaar en 1 maand

 

🔴 TIP! Krijg je subsidie? Dan bereken je de terugverdientijd als volgt: kosten - subsidie / besparing per jaar

7 - Krijg je subsidie voor HR++-glas?

Ja! Het is zelfs zo dat je alleen in aanmerking komt voor subsidie bij HR++- of HR+++-glas, en daar heeft HR++-glas zijn populariteit grotendeels aan te danken. Maar net als bij andere isolatiemaatregelen geldt ook hier dat het aan een minimale isolatiewaarde moet voldoen. Voor HR++-glas geldt een maximale U-waarde van 1,2.

 

Er bestaat een landelijke subsidieregeling genaamd ISDE-subsidie voor woningeigenaren. Met deze regel krijg je gemiddeld 23 euro per m² van de kosten terug. Om in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Het glasoppervlak moet bijvoorbeeld een oppervlak hebben van minimaal 8 m² en maximaal 45 m². Check van tevoren de overige voorwaarden, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

 

Gemeenten daarentegen geven doorgaans geen subsidie op glasisolatie. Wel kun je bij veel gemeenten (zoals in Amsterdam, Arnhem en Utrecht) een duurzaamheidslening afsluiten om de maatregelen uit te voeren. 

 

Via de Energiesubsidiewijzer kun je checken wat in jouw gemeente mogelijk is.

🔴 TIP! Door glasisolatie te combineren met nog een isolatiemaatregel, krijg je nog meer subsidie.

8 - Wat betekent HR++-glas voor mijn kozijnen en deuren?

 Heb je houten kozijnen of deuren? Dan zit je vrijwel altijd goed als je wilt upgraden naar HR++-glas. Dat hangt overigens wel af van de staat en de dikte van het hout.

 

Bij kunststof en aluminium kozijnen moet je goed opletten. Die zijn vaak alleen geschikt voor enkelglas, maar kunnen vaak met de juiste kliklijsten of glaslatten toch worden gecombineerd met dubbelglas. Bij stalen kozijnen heb je altijd extra glaslatten nodig.

9 - Is mijn huis geschikt voor HR++ glas?

Heb je gekeken of je een aluminium strip ziet? Ja? Controleer dan eerst welk soort glas je hebt. Zie geen aluminium strip en zie je maar één glasplaat? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Nu je weet wat de voordelen zijn van isolatieglas, is het tijd om daarvan te gaan genieten! Check ook meteen wat voor kozijnen je hebt en in welke staat die zich bevinden. Vervolgens kun jij de nodige maatregelen treffen om jouw huis te voorzien van HR++-glas.

10 - Kan ik dat zelf doen of beter uitbesteden?

Het vervangen van een raam is geen klusje dat je zomaar even klaart. Er zijn een hoop zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe verwijder je bijvoorbeeld het oude glas? En waar laat je het? Bovendien weegt het glas al snel tientallen kilo’s, ben jij verantwoordelijk voor de juiste inmeting en is glaszetten een specialistisch klusje. Want is het raam niet goed gezet, dan verliest het raam de isolerende werking.

 

Het is dus zeker een aanrader om het glaszetten uit te besteden aan een professional. Die professional is dan verantwoordelijk voor de inmeting, het zetten, het afvoeren van oude glas en het tillen van al die kilo’s, maar staat ook garant voor een fatsoenlijke werking. Al met al best een aanrader dus.

 

🔴 TIP! Om volledige subsidie te ontvangen moet je het uitbesteden aan een professional.

 

 

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000