ID.nl logo
Helder verhaal: 10 vragen over HR++-glas
Energie

Helder verhaal: 10 vragen over HR++-glas

Zelfs met normaal dubbelglas gaat er ongeveer 20 procent van de warmte in huis via het glas verloren. Dat voorkom je door het glas te vervangen door HR++-isolatieglas. Daardoor zal je huis comfortabeler aanvoelen, bespaar je op je energierekening én blijft het geluid van die blaffende hond van de achterburen lekker buiten. Ben je nog niet overtuigd en heb je nog prangende vragen over glasisolatie? In dit artikel worden 10 vragen over glasisolatie beantwoord, en misschien staat jouw vraag er wel tussen!

In dit artikel lees je over:

  • De voordelen van isolatieglas
  • Verschillende soorten glas en hoe je ze herkent
  • De kosten van HR++-glas, wat het je oplevert en de terugverdientijd
  • En ontdek je meer maatregelen waarmee jij je huis kunt isoleren

1 - Wat is HR++-glas?

Isolatieglas bestaat uit twee of drie glasplaten waar een stukje ruimte tussen zit. Deze ruimte wordt ook wel de spouw genoemd. Bij isolatieglas wordt deze spouw gevuld met edelgas. Edelgas heeft een isolerende werking, waardoor de warmte vanuit huis niet snel via het raam ontsnapt, en waardoor je de warmte gedurende de zomermaanden juist buiten houdt. Daarnaast zit er een coating tussen de glasplaten, en HR++-glas heeft simpel gezegd de beste coating.

🔴 Wist je dat HR voor Hoog Rendement staat?

De coating bij HR++ zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Die isolatiewaarde wordt uitgedrukt in U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatiewaarde. HR-glas moet voldoen aan een U-waarde tussen de 2 en de 1,7. Bij een U-waarde van 1,2 heb je het over HR++-glas en we spreken van HR+++-glas bij een U-waarde van 0,9 of lager.

Ook lezen: Dakisolatie, dé manier om warmte in huis te houden

2 - Wat zijn de voordelen van HR++-glas?

De naam verklapt het al: glasisolatie isoleert. Naast het feit dat HR++-glas een verbeterde isolerende werking heeft, biedt isolatieglas nog meer voordelen. Met glasisolatie:

  • voorkom je koudeval

  • bespaar je op de energierekening

  • verbeter je je energielabel of Energie Index (EI)

  • bevorder je het wooncomfort

  • houd je lawaai buiten dankzij de geluiddempende werking

©Rawf8 - stock.adobe.com

3 - Welke verschillende soorten glas bestaan er?

Je raam of deur kan bestaan uit de volgende soorten glas:

  • Enkelglas

  • Dubbelglas

  • HR-glas

  • HR+-glas

  • HR++-glas

  • HR+++-glas (ook wel tripleglas of driedubbelglas)

 

🔴 TIP! HR++ glas is een favoriet vanwege de verhouding tussen de kosten en de hoge isolatiewaarde. Bovendien kun je er subsidie voor krijgen en heeft het een geluiddempend effect. HR+++ is weliswaar nog beter, maar ook een stuk duurder. Bovendien zijn lang niet alle kozijnen ervoor geschikt vanwege de extra dikte van het glas.

4 - Welke materialen worden er gebruikt voor de verschillende soorten glasisolatie?

Typisch voor glasisolatie is de lucht of het gas waarmee de spouw (het stukje tussen de glasplaten), gevuld wordt. Dit heeft een isolerende werking. Bij dubbel glas is dit vaak droge lucht. Bij HR, HR+, HR++ en HR+++ is dit gevuld met edelgas wat een nog betere werking heeft. Bovendien vind je op HR-glas een coating. Deze coating is een dun metaal laagje. Deze laag houdt de stralingswarmte tegen.

Ook lezen: Wat kost isoleren en wat levert het op? 

Hoe minder warmte er via het raam verloren gaat, hoe beter de werking van het glas. De isolatiewaarde van glas wordt zoals gezegd ook wel de U-waarde genoemd. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. In de tabel hieronder zie je de U-waarde van alle soorten glas.

Soort glasU-waarde
Enkel5,6
Dubbel2,9
HR1,9
HR+1,6
HR++1,2
HR+++0,9

Bron: Aaglas

5 - Hoe weet ik welk soort glas ik heb?

Enkelglas herken je doordat er maar één glasplaat in het kozijn zit. Dubbelglas herken je aan de enkele grijze aluminium strip in het kozijn. Welk soort dubbelglas je hebt, kun je aflezen van de strip. Daar zie je als het goed is HR, HR+ of HR++ staan. Zie je helemaal niks staan, dan is het waarschijnlijk gewoon dubbelglas. Tripleglas herken je aan drie glasplaten en twee aluminium strips. 

 

Wil je nog meer zekerheid? Op de aluminium strip staat een code vermeld. Met deze code kun je op internet de fabrikant en meer informatie over het soort glas achterhalen.

 

🔴 TIP! Kun je ook geen code vinden op de aluminium strip? Bekijk de documenten over het huis, zoals het koopcontract of de factuur van een verbouwing etc.

©SV PRODUCTION

Tripleglas is gemakkelijk te herkennen aan de twee zichtbare aluminium strips tussen de glasplaten.

6 - Hoeveel kan ik besparen met HR++-glas en wat is de terugverdientijd?

HR++-glas kost gemiddeld tussen de 120 en 150 euro per m². Wil je glasisolatie toepassen in jouw woning en is het glasoppervlak bijvoorbeeld 20 m² in totaal? Bij een prijs van 150 euro per m² kost je dat dan 3000 euro. Ga je van enkelglas naar HR++-glas, dan bespaar je gemiddeld 310 euro per jaar. Met de upgrade van dubbelglas naar HR++ glas bespaar je zo'n 130 euro per jaar.

 

De terugverdientijd bereken je door de kosten te delen door de besparing per jaar.

Van enkelglas naar HR++-glas is dat 3000 / 310 = 9 jaar en 8 maanden

Van dubbelglas naar HR++ glas is dat 3000 / 130 = 23 jaar en 1 maand

 

🔴 TIP! Krijg je subsidie? Dan bereken je de terugverdientijd als volgt: kosten - subsidie / besparing per jaar

7 - Krijg je subsidie voor HR++-glas?

Ja! Het is zelfs zo dat je alleen in aanmerking komt voor subsidie bij HR++- of HR+++-glas, en daar heeft HR++-glas zijn populariteit grotendeels aan te danken. Maar net als bij andere isolatiemaatregelen geldt ook hier dat het aan een minimale isolatiewaarde moet voldoen. Voor HR++-glas geldt een maximale U-waarde van 1,2.

 

Er bestaat een landelijke subsidieregeling genaamd ISDE-subsidie voor woningeigenaren. Met deze regel krijg je gemiddeld 23 euro per m² van de kosten terug. Om in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Het glasoppervlak moet bijvoorbeeld een oppervlak hebben van minimaal 8 m² en maximaal 45 m². Check van tevoren de overige voorwaarden, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

 

Gemeenten daarentegen geven doorgaans geen subsidie op glasisolatie. Wel kun je bij veel gemeenten (zoals in Amsterdam, Arnhem en Utrecht) een duurzaamheidslening afsluiten om de maatregelen uit te voeren. 

 

Via de Energiesubsidiewijzer kun je checken wat in jouw gemeente mogelijk is.

🔴 TIP! Door glasisolatie te combineren met nog een isolatiemaatregel, krijg je nog meer subsidie.

8 - Wat betekent HR++-glas voor mijn kozijnen en deuren?

 Heb je houten kozijnen of deuren? Dan zit je vrijwel altijd goed als je wilt upgraden naar HR++-glas. Dat hangt overigens wel af van de staat en de dikte van het hout.

 

Bij kunststof en aluminium kozijnen moet je goed opletten. Die zijn vaak alleen geschikt voor enkelglas, maar kunnen vaak met de juiste kliklijsten of glaslatten toch worden gecombineerd met dubbelglas. Bij stalen kozijnen heb je altijd extra glaslatten nodig.

9 - Is mijn huis geschikt voor HR++ glas?

Heb je gekeken of je een aluminium strip ziet? Ja? Controleer dan eerst welk soort glas je hebt. Zie geen aluminium strip en zie je maar één glasplaat? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Nu je weet wat de voordelen zijn van isolatieglas, is het tijd om daarvan te gaan genieten! Check ook meteen wat voor kozijnen je hebt en in welke staat die zich bevinden. Vervolgens kun jij de nodige maatregelen treffen om jouw huis te voorzien van HR++-glas.

10 - Kan ik dat zelf doen of beter uitbesteden?

Het vervangen van een raam is geen klusje dat je zomaar even klaart. Er zijn een hoop zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe verwijder je bijvoorbeeld het oude glas? En waar laat je het? Bovendien weegt het glas al snel tientallen kilo’s, ben jij verantwoordelijk voor de juiste inmeting en is glaszetten een specialistisch klusje. Want is het raam niet goed gezet, dan verliest het raam de isolerende werking.

 

Het is dus zeker een aanrader om het glaszetten uit te besteden aan een professional. Die professional is dan verantwoordelijk voor de inmeting, het zetten, het afvoeren van oude glas en het tillen van al die kilo’s, maar staat ook garant voor een fatsoenlijke werking. Al met al best een aanrader dus.

 

🔴 TIP! Om volledige subsidie te ontvangen moet je het uitbesteden aan een professional.

Vraag een offerte aan voor een glaszetter:

▼ Volgende artikel
Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
Huis

Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

Geïntegreerde moto ai

Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

Innovatief display en robuust ontwerp

Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

Camera met Sony-sensor

De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

Entertainment en batterij

Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?
© Foto-Ruhrgebiet
Huis

Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?

Steeds meer mensen kiezen voor een VPN om veilig te internetten. Een kill switch helpt om die veiligheid te garanderen. Je leest er alles over in dit artikel.

Een VPN gebruik je voor de veiligheid en je privacy. Een kill switch is daarom een logische toevoeging: want daarmee zorg je ervoor dat je altijd beschermd bent. In dit artikel lees je: 🛡️ Hoe een VPN kill switch werkt 🛡️ Welke apps je wel laat afsluiten en welke niet 🛡️ Voor wie een VPN kill switch nuttig is

Lees ook: Wat is VPN en waarom heb je het nodig?

Je gebruikt een Virtual Private Network (VPN) voor anonimiteit, veilige bestandsoverdracht en/of het omzeilen van geografische blokkades. Hoewel een kill switch optioneel is bij een (VPN), hoort het er eigenlijk wel echt bij: het is een soort extra slot op de deur om die zaken te garanderen.

©Funtap

Zo werkt een VPN kill switch

Een kill switch controleert continu of je VPN nog in gebruik is. Wordt er vastgesteld dat dat niet het geval is? Dan blokkeert een kill switch de verbinding van je internet. Je bent dan dus ook niet meer verbonden. Een goede kill switch zorgt er ook voor dat je automatisch weer verbonden wordt met het internet als de problemen verholpen zijn.

Blokkeren: je complete apparaat of bepaalde toepassingen

Een kill switch gebruiken is helemaal niet moeilijk. Je stelt het allemaal gewoon in via je VPN-applicatie. Daarin bepaal je ook of je pc of laptop volledig van het internet losgekoppeld wordt als de VPN-verbinding wegvalt of dat alleen bepaalde applicaties worden afgesloten. De eerste optie is duidelijk: het apparaat is dan helemaal niet meer verbonden met het internet.

Specifieke applicaties de toegang ontzeggen

In sommige situaties is het niet handig dat je helemaal geen internet meer hebt als de VPN-verbinding wegvalt. Bijvoorbeeld wanneer je in een belangrijk gesprek zit via Zoom of Microsoft Teams. Voor die gevallen kun je een kill switch applicatie-specifiek de verbinding laten verbreken. Je kunt dan bijvoorbeeld wel doorgaan met videobellen of browsen, terwijl je torrent client geen internettoegang meer heeft.

©Ģirts Raģelis

Welke apps laat je wel afsluiten en welke niet?

Sommige online bezigheden brengen meer risico's met zich mee dan andere wanneer het gaat om je privacy of de beveiliging van je persoonlijke informatie. Misschien gebruik je je VPN alleen om een serie op Netflix te kijken die in Nederland niet beschikbaar is. In dat geval wil je niet dat je hele internetverbinding wegvalt als de VPN uitvalt. Maar bij privacygevoelige taken, zoals internetbankieren, het versturen van e-mails, het werken in de cloud of het downloaden van torrents, wil je juist voorkomen dat je zonder VPN online gaat. Je kunt de kill switch dan zo instellen dat alleen je browser, e-mailapp, cloudopslag en torrentclient worden geblokkeerd, terwijl andere apps gewoon verbinding houden.

Lekker tijdens het Netflixen

🍿🍿🍿🍿🍿 Popcorn!

VPN kill switches zijn een logische toevoeging aan VPN's en zijn daarom standaard beschikbaar bij de bekendste aanbieders. Meestal staan ze automatisch aan, maar je kunt de functie eenvoudig in- of uitschakelen via de instellingen.

Voor wie is een VPN kill switch nuttig?

Eigenlijk heeft iedereen die waarde hecht aan privacy baat bij een VPN-provider met kill switch. In Nederland is er sprake van weinig censuur en zijn er amper internetblokkades. Maar alsnog zijn VPN's hier erg populair. Als je torrents downloadt, is het handig om ervoor te zorgen dat je IP-adres beschermd is, want dat downloaden is in veel gevallen illegaal. Gevoelige informatie of belangrijke (werkgerelateerde) documenten kun je beter ook niet zomaar versturen. Met een VPN met kill switch zijn je gegevens en bestanden beter beschermd. Zit je vaak op een open wifi-netwerk? Dan is het zonder meer verstandig om te kiezen voor een VPN met kill switch. Want openbare netwerken hebben een slechte reputatie op het gebied van veiligheid en zijn regelmatig het doelwit van hackers.