ID.nl logo
🍂 Zo maak je je tuinmeubilair winterklaar (dit is hĂ©t moment!)
Huis

🍂 Zo maak je je tuinmeubilair winterklaar (dit is hĂ©t moment!)

Er is geen ontkennen meer aan: het is herfst. En dat is hĂ©t moment om je tuinmeubels winterklaar te maken – of ze nu gemaakt zijn van hout, metaal, kunststof, wicker of rattan. Zo zorg je ervoor dat je er komend jaar weer lekker plezier van hebt. In dit artikel lees je hoe je tuinmeubilair de komende natte en koude maanden zonder problemen kan doorstaan.

In dit artikel lees je hoe je je tuinmeubilair klaarmaakt voor de winter. Dat doen we met een handig stappenplan:

1. Schoonmaken 2. Behandelen 3. Drogen 4. Opbergen

Ook lees je hoe je je parasol en tuinkussens schoon krijgt, wanneer je wel en niet de hogedrukreiniger kunt gebruiken en wat je moet doen wanneer je geen ruimte hebt om je tuinmeubilair binnen op te bergen.

Lees ook: Weg met die groene aanslag! Dit zijn de beste tips voor het schoonmaken van tuinmeubels

Tuinmeubilair wordt vaak gemaakt van materialen die gevoelig zijn voor vocht, vorst en UV-straling: zoals hout, metaal, kunststof en vlechtwerk zoals rattan. Zonder goede bescherming kunnen deze materialen na verloop van tijd beschadigen, verkleuren of scheuren. Met regelmatig schoonmaken, insmeren en droog opbergen, voorkom je deze problemen en geniet je langer van je meubels.

Simpel stappenplan: van schoonmaken tot opbergen

Het winterklaar maken van je tuinmeubilair kan in een aantal eenvoudige stappen. Je hoeft ze niet allemaal te volgen: kijk wat er voor jouw tuinmeubels nodig is.

Stap 1: Schoonmaken

Maak de meubels eerst goed schoon. Gebruik voor houten meubels speciale tuinmeubelreiniger of groene zeep. Voor metalen meubels heb je vaak genoeg aan zeep en water. Kunststof reinig je bij voorkeur met warm water en afwasmiddel. Voor rattan en wicker kun je het beste een borstel gebruiken.

©Christian Bridgwater

Stap 2: Behandelen

Houten meubels? Behandel ze na het schoonmaken met beschermende tuinmeubelolie. Dit voedt het hout en maakt het waterafstotend. Ook kun je metalen onderdelen insmeren met vaseline om roest te voorkomen.

Stap 3: Drogen

Laat alles goed drogen voordat je de tuinmeubels opbergt. Vocht is de grootste vijand van je spullen, vooral wanneer je ze een tijd niet gaat gebruiken, zoals nu.

Stap 4: Opbergen

Zoek een droge, koele en goed geventileerde plek om je tuinmeubilair op te bergen, zoals een garage of schuur. Kussens en hoezen kun je apart bewaren in plastic opbergboxen of afgesloten vuilniszakken. Stapel stoelen en tafels zo efficiënt mogelijk en bedek ze met een ademend beschermzeil zodat er geen vocht blijft 'hangen'. Leg eventueel iets tussen het zeil en de meubels om beschadiging te voorkomen.

Af en toe controleren

Controleer af en toe of de meubels nog steeds droog staan en er geen vocht of schimmel ontstaat. Mocht dat nodig zijn, behandel houten meubels dan nogmaals met beschermende olie.

💡 Schoonmaken met de hogedrukreiniger: goed idee of niet? Het is verleidelijk om je tuinmeubels snel schoon te spuiten met een hogedrukreiniger, maar dit is vaak geen goed plan. Hieronder lees je welke materialen je beter kunt vermijden en waarvoor de hogedrukspuit wĂ©l geschikt is: Hout: Vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger. De krachtige waterstraal kan het hout beschadigen. Gebruik liever een zachte borstel en een speciale tuinmeubelreiniger. Kunststof: Ook bij kunststof is hoge druk af te raden, omdat het het oppervlak kan aantasten en ruw maken. Een zachte borstel en een sopje zijn betere keuzes. Metaal: Metaal kan tegen hoge druk, zolang er geen kwetsbare coating of verf op zit. Zorg ervoor dat je de straal loodrecht richt en houd voldoende afstand om deuken of putjes te voorkomen. Rattan: De vlechtstructuur van rattan is gevoelig voor beschadiging bij hoge druk. Reinig het voorzichtig met een zachte borstel. Wicker: Wicker is erg kwetsbaar, en de hogedrukreiniger kan de vlechtwerkstructuur onherstelbaar beschadigen. Gebruik alleen een borstel en zeep om het schoon te maken.

©HelinLoikTomson | Fotohelin

Heb je geen opbergruimte binnen?

Als er echt geen mogelijkheid is om de tuinmeubels binnen of in een schuur op te bergen, zijn er nog een paar tips om ze zo goed mogelijk te beschermen:

‱ Kies een droge, beschutte plek in je tuin, bijvoorbeeld tegen een schutting of muur, zodat je meubels beschermd staan tegen wind en regen.
‱ Dek de meubels af met een goed passende en waterdichte tuinmeubelhoes. Zorg dat de hoes tot op de grond reikt en stevig vastzit, zodat er geen water onderdoor kan komen.
‱ Plaats de poten van tafels en stoelen op houten blokken, zodat ze niet direct in contact komen met de grond. Zo kan er geen vocht vanuit de grond in de poten trekken.
‱ Haal kussens en hoezen eraf en bewaar ze binnen; meestal kunnen ze namelijk niet goed tegen vocht. Zou je ze er gewoon op laten zitten, dan is de kans groot dat het weer erin slaat of dat je in het voorjaar ontdekt dat ze vol schimmelplekjes zitten.
‱ Controleer regelmatig of er geen vocht onder de hoezen zit. Wel? Droog de hoezen dan goed af.
‱ Behandel houten onderdelen regelmatig met een beschermende olie om scheuren te voorkomen.
‱ Maak metalen delen grondig schoon en smeer ze in met vaseline om roestvorming tegen te gaan.

©Maksym

Zo krijg je je parasol en tuinkussens schoon Begin bij de parasol door grof vuil te verwijderen met een zachte borstel. Maak een sopje van warm water en een mild schoonmaakmiddel, zoals groene zeep voor katoen of een kunststofreiniger voor polyester. Dep de stof voorzichtig schoon met een spons, zonder hem te nat te maken, en spoel daarna goed na met schoon water. Laat de parasol uitgeklapt drogen voordat je hem opbergt. Reinig het frame met een doekje en warm water, eventueel met schoonmaakazijn, en smeer metalen onderdelen in met vaseline of siliconenspray voor extra bescherming.

Voor tuinkussens met losse hoezen keer je de hoes binnenstebuiten en was je deze volgens het label op 30 of 40 graden. Laat de hoes aan de lucht drogen om krimpen te voorkomen. Het kussen zelf kun je stofzuigen of voorzichtig reinigen met schoonmaakazijn. Bij kussens met een vaste hoes gebruik je een vochtige doek, een zachte borstel en een mild schoonmaakmiddel om vuil te verwijderen. Test eerst op een onopvallende plek als je schoonmaakazijn gebruikt voor hardnekkige vlekken. Laat de kussens volledig drogen om schimmel te voorkomen.

Opberghoes of afdekzeil: hier moet je op letten

Zoals je eerder hebt gelezen, is het verstandig om je tuinmeubels goed te beschermen tegen de elementen door ze af te dekken met een stevige hoes. Kies voor een waterdichte en ademende stof, zoals polyester of canvas. Dit zorgt ervoor dat vocht buiten blijft terwijl condens kan wegtrekken. Let goed op de maat: de hoes moet ruim over de meubels vallen voor optimale bescherming. Meet daarom altijd eerst je meubels op voordat je een hoes of zeil aanschaft. Verstevigde hoeken en naden zijn een pluspunt, omdat ze zorgen dat de hoes goed op zijn plek blijft. Hoezen met bevestigingsbanden aan de onderkant zijn extra handig om alles stevig vast te zetten.

Wanneer het weer voorjaar wordt en de hoes eraf gaat, laat je 'm eerst goed drogen voordat je hem opbergt, zodat hij niet gaat schimmelen. Zo weet je zeker dat je de hoes ook de volgende keer weer kunt gebruiken.

©Yuriy T

Laat de winter maar komen!

Met de tips uit dit artikel kun je met een gerust hart de winter in. Ja, het kost je even wat tijd nu, maar door nu een beetje extra liefde aan je tuinmeubilair te schenken, kun je er volgend jaar weer volop van genieten!

đŸ”„ P.S. Net nog wat langer buiten zitten? ⟯

▌ Volgende artikel
De beste Black Friday-deals van Motorola
Huis

De beste Black Friday-deals van Motorola

Motorola draait al een aantal jaartjes mee in de smartphonemarkt en komt jaarlijks met een mooie reeks smartphones. In 2024 zijn bijvoorbeeld de g85, edge 50 fusion en edge 50 ultra uitgebracht. Wat kun je van deze telefoons verwachten?

Als je op zoek bent naar een nieuwe telefoon, wordt het je tegenwoordig niet makkelijk gemaakt. Er is enorm veel keuze, maar de voorkeur gaat vaak uit naar een gerenommeerd merk dat al een aantal jaar mooie toestellen maakt, geschikt voor elk budget. Motorola bijvoorbeeld: dit bedrijf was een van de grondleggers van draadloze en mobiele communicatie en maakt al sinds de jaren '70 mobiele telefoons. Natuurlijk andere dan we nu gewend zijn, maar het laat zien dat Motorola een rijke historie kent.

Interessante Android-toestellen

Motorola staat uiteraard niet stil en heeft onlangs drie interessante Android-toestellen uitgebracht, geschikt voor elk budget en ieder soort gebruiker. Deze toestellen zijn voorzien van de laatste versie van Android en krijgen – zoals we dat gelukkig steeds vaker zien – voor een langere periode beveiligingsupdates, tot in ieder geval 4 jaar lang voor de hier besproken telefoons. Maar over welke drie telefoons hebben we het dan? Nou, lees hieronder snel verder, want we bespreken ze even individueel.

Motorola moto g85: krachtige middenklasser

De term instapmodel gebruiken we liever niet voor de moto g85, want dat doet hem zeker tekort. Want wat krijg je? Een smartphone met een 6,67-inch P-OLED-scherm voorzien van Gorilla Glass 5.5 en een snelle 8-core Qualcomm Snapdragon 6s Gen3-processor. Het scherm biedt een resolutie van 2400x1080, een beeldverhouding van 20:9. Het scherm is geheel randloos, en heeft een achterkant die naadloos overloopt in afgeronde randen en verfijnde afwerkingen.

©Motorola

Deze telefoon heeft een geheugenconfiguratie van 12GB, de opslag is ingebouwd 256GB en uitbreidbaar tot 1TB. Ook handig is de RAM-boost-functie: hiermee kan het standaard geheugen virtueel worden uitgebreid tot 24GB. Hierbij wordt op de opslag een extra deel vrijgemaakt voor het extra geheugen, waardoor je nooit bang hoeft te zijn dat het toestel traag wordt. Dankzij de accucapaciteit van 5.000 mAh kun je de hele dag met het toestel werken, mits de taken niet al te zwaar zijn. De telefoon is geschikt voor twee simkaarten: een fysieke sim en Ă©Ă©n virtuele e-sim. Mooie foto's maak je dankzij de 50 megapixelcamera met Quad-Pixel-technologie en Macro Vision.

©Motorola

Uiteraard is filmen ook geen probleem, dat kan tot 30 frames per seconde op full-hd-resolutie. 4K-video wordt echter niet ondersteund. Selfies maken doe je met de 32MP-camera aan de voorzijde van je toestel, die onder meer ook dual capture ondersteunt (zowel de camera aan de voorzijde als achterzijde tegelijk gebruiken), AI-functies biedt voor het maken van de selfie met de perfecte glimlach en een selfievideo-spiegel heeft, zodat de foto's en video's niet meer in spiegelbeeld worden gemaakt. 


Tip: handige verzekering
Koop je je nieuwe Motorola-telefoon via de webshop van Motorola? Dan is het goed om te weten dat je daar ook direct een ongevallenbescherming bij kunt afsluiten. Voor een paar tientjes is je telefoon naast de standaard twee jaar garantie fabrieksgarantie ook beschermd tegen ongevalschade. Ben je minder voorzichtig met je telefoon, dan is zo'n extra Motocare-verzekering aan te raden. En, standaard krijg je bij de Motorola edge 50 ultra en edge 50 fusion zelfs al Ă©Ă©n jaar gratis schermschadebescherming na aankoop. Komt er een barst in je scherm, dan kun je hem gratis laten repareren. Dat zien we niet vaak!

Motorola edge 50 fusion: de perfecte mix

De term fusion is meer dan ooit van toepassing op deze mooie edge 50 fusion, want het is een betaalbaar toestel met uitstekende functies. Het beste van beide werelden dus. Dat zien we al gelijk aan de snelle Qualcomm Snapdragon 7s Gen2-processor, de 512GB opslagcapaciteit, het vlotte 12GB LPDDRX-werkgeheugen en het 6,7inch randloze P-OLED-scherm. Natuurlijk heeft deze telefoon ook Gorilla Glass versie 5.5 en is hij stof- en waterdicht tot IP68. Erg fijn is dat je met deze telefoons 4K-video's kunt opnemen met 30 frames per seconde en dat werkt zowel voor camera aan de achterzijde als aan de voorzijde. De accucapaciteit van deze fusion 50 is gelijk aan die van de moto g85, maar dankzij een extra sterke 68 watt-oplader is de telefoon binnen 30 minuten tot 80 procent opgeladen.

©Motorola

Met een volle accu kun je het met deze telefoon ruim een dag uithouden. Voor het opnemen van geluid beschikt de edge 50 fusion over twee microfoons, zodat zowel selfievideo's als video's opgenomen via de camera aan de achterzijde van goed geluid zijn voorzien. Qua geluid zit het sowieso goed op deze telefoon, want hij heeft een stereoluidspreker die is voorzien van Dolby Atmos voor het mooiste, volste geluid. Gebruik je liever oordopjes, dan kun je alleen een usb-c-koptelefoon of Bluetooth-oortjes aansluiten; vanwege de waterdichtheid heeft dit toestel vanzelfsprekend geen koptelefoonaansluiting.

©Motorola

De My UX-schil van Motorola die over Android heen ligt, biedt verschillende handige bedieningsfuncties, zoals snel ontgrendelen door de telefoon op te tillen of juist op niet storen te zetten door de telefoon ondersteboven te leggen.


Top of the bill: Motorola edge 50 ultra

Ga je voor het beste dat Motorola te bieden heeft, dan kies je voor deze edge 50 ultra. Dit top-of-de-range-toestel heeft een schappelijke prijs, maar biedt daarvoor wel een flinke bundel aan vlotte hardware. Zo beginnen we bij de processor: hier heeft Motorola gekozen voor een (nog) snellere Qualcomm Snapdragon 8s Gen3-processor, dus weer een stukje vlotter dan de andere hier besproken toestellen.

©Motorola

Wat opvalt is dat deze telefoon dan weer een kleinere accucapaciteit heeft (4.500 in plaats van 5.000 mAh) maar de gebruiksduur van 30 uur video afspelen is gelijk aan de andere hier besproken modellen. De edge 50 ultra heeft als extra voordeel dat je je accu razendsnel oplaadt, want het ondersteunt tot 125 watt laden, waardoor je accu binnen 30 minuten helemaal vol zit. Deze telefoon kan ook draadloos worden opgeladen, maar dan met een vermogen van 50 watt. Uitbreiden van de opslag kan bij deze telefoon niet, maar standaard is de Motorola edge 50 ultra voorzien van 1TB opslag, zodat je meteen al voldoende ruimte hebt voor al je apps, documenten en foto's en video's. Kijken we naar het scherm bij dit toestel, dan krijg je een 6,7inch-shcerm, met een (iets afwijkende) resolutie van 2712x1220.

©Motorola

Opvallend is wel dat het scherm hierdoor juist een hogere pixeldichtheid heeft van 446 pixels per inch, waardoor je een mooi en scherp beeld krijgt. Het scherm ontgrendel je naar keuze met een pincode, vingerscan of irisscan. Kijken we naar de camera op deze telefoon, dan zien we dat ook Motorola gebruik maakt van de mogelijkheden van AI: hiermee worden al je foto's optimaal geanalyseerd en verbeterd.

Software met moto AI rekent bijvoorbeeld uit hoe snel je beweegt en past daar, voor het beste resultaat, dynamisch het niveau van de stabilisatie op aan. Je krijgt hierdoor onder meer betere en soepel uitziende video's. Ook bijzonder: De Motorola edge 50 ultra is 's wereld eerste smartphone met een 'Pantone Validated'-camera en -scherm. Hierdoor worden de pantone kleuren van menselijke huidtinten veel beter en natuurgetrouw weergegeven.


⭐ Deze smartphones zijn verkrijgbaar bij Motorola, Coolblue en MediaMarkt. Je ziet daar meteen wat de actuele Black Friday-deals zijn.

▌ Volgende artikel
Black Friday: vooral jongeren stellen aankoop uit tot koopjesdag
Huis

Black Friday: vooral jongeren stellen aankoop uit tot koopjesdag

Black Friday komt er weer aan: op 29 november kun je weer overal terecht voor de beste kortingen. Dat Black Friday ook in Nederland leeft, blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl. Een groot deel van de jongeren die op zoek zijn naar een product wacht met aanschaf tot Black Friday.

Black Friday is weer in aantocht en dat betekent aantrekkelijke kortingen op alles van kleding en cosmetica tot elektronica en zelfs internetabonnementen. Maar wie profiteert het meest van dit koopjesfestijn? Uit onderzoek van vergelijkingssite Overstappen.nl blijkt dat vooral jongeren tussen de 18 en 34 jaar slim wachten op Black Friday om hun slag te slaan.

Lees ook: Zo vind je snel de beste Black Friday-deals

58% van jongeren stelt aankopen uit

Geduld is een schone zaak, zeker als het op Black Friday aankomt. Maar liefst 58% van de 18- tot 34-jarigen houdt de hand op de knip tot de kortingen losbarsten 1. Ter vergelijking: slechts 12% van de 55-plussers en 32% van de 35- tot 54-jarigen wacht op Black Friday. Hoe jonger, hoe meer geduld om te wachten op die felbegeerde koopjes, zo blijkt.

Elektronica en mode populairst

Waar geven al die jongeren hun zuurverdiende centen aan uit tijdens Black Friday? Elektronica en mode zijn veruit het populairst, samen goed voor bijna de helft van alle bestedingen. Ook huishoudelijke apparaten doen het goed met een aandeel van 20%. Opvallend genoeg is de categorie meubels met slechts 5% van de aankopen het minst in trek.

Niet meer alleen fysieke producten

Black Friday is allang niet meer alleen voor fysieke producten. Steeds meer internetproviders bieden aantrekkelijke kortingen en welkomstcadeaus aan tijdens deze periode. "De verwachting is dan ook dat veel mensen dit jaar opnieuw tijdens Black Friday zullen overstappen," aldus telecomexpert Jean-Paul WĂŒrsten van Overstappen.nl.