Energie besparen met een slim huis

© PXimport

Energie besparen met een slim huis

Geplaatst: 21 januari 2022 - 12:52

Aangepast: 25 november 2022 - 11:24

Joris Peterse

Een slim huis draagt vooral bij aan wooncomfort en gemak, je automatiseert bijvoorbeeld je verlichting en temperatuur. Vaak wordt energiebesparing ook genoemd als voordeel van een slim huis. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Energiebesparing is een thema dat erg actueel is, omdat de gas- en energieprijzen de afgelopen maanden door het dak zijn gegaan. Isolatie en de thermostaat een graadje lager draaien zijn effectieve en voor de hand liggende maatregelen om de energierekening niet helemaal uit de hand te laten lopen. Je smart home-apparatuur kan hier ook aan bijdragen, mits je deze natuurlijk goed inregelt.

Energie besparen met een slim huis-18633765

© PXimport

Slim omgaan met slimme apparatuur

Een slimme thermostaat betekent niet meteen dat je bespaart en hetzelfde geldt voor slimme verlichting. Natuurlijk valt er op het gebied van verlichting flink te besparen als je je oude peertjes vervangt met de moderne slimme ledlampen. Led gebruikt immers veel minder energie om licht te generen. Een slimme ledlamp gebruikt echter wel energie om verbonden te blijven. De besparing zit ‘m in slimme inregeling van de ledlampen, zodat alleen de lampen branden wanneer dat nodig is.

Hetzelfde geldt voor je slimme thermostaat. Als je deze gebruikt om je huis voor te verwarmen voordat je naar huis gaat, is dat niet erg zuinig. Besparen doe je door de gebruikte ruimtes in huis te verwarmen wanneer nodig. Maak bijvoorbeeld ook een schema waarin er ’s nachts niet onnodig verwarmd wordt. En ben je ’s ochtends snel de deur uit, loont het dan wel om je thermostaat te laten werken? Een kritische blik op het schema en de automatische verwarming zorgt voor de besparing.

Door een Raspberry Pi op je slimme meter aan te sluiten, weet je wat je verbruikt.

-

Andere slimme apparatuur

Er is meer tech beschikbaar om minder energie te besparen. Bijvoorbeeld met slimme gordijnen, die je automatisch kunt laten sluiten. Slimme stekkers (gekoppeld aan stekkerblokken bijvoorbeeld) kun je gebruiken bijvoorbeeld om te voorkomen dat meerdere apparaten onnodig energie verbruiken wanneer je ze niet gebruikt. Denk aan je smartspeaker en televisie.

Tenslotte is er nog veel mogelijk met je slimme meter. Bijvoorbeeld door deze doorlopend uit te lezen met een Raspberry Pi. Meten is weten gaat natuurlijk ook op voor energiebesparing. Door energiebesparende maatregelen te nemen, kun je op deze manier direct nagaan wat voor invloed het heeft op je totale verbruik.

Cursus automatisch energie besparen

Wil je op een slimme manier een stapje verder gaan in energiebesparing kun je bij de Tech Academy terecht. De cursus automatisch energie besparen helpt je om je energieverbruik in kaart te brengen en vervolgens hoe je kunt besparen. Sterker nog, de cursus helpt je om met Home Assistant een dashboard op te zetten, zodat je nauwkeurig ziet wat je verbruikt én bespaart.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten